Dodaj do ulubionych

Menu na ognisko - oceńcie, poradźcie

24.08.19, 13:32
...bardzo proszę. Przyjmę wdzięcznie każdą poradę a krytykę przemyślę wink Dawno już nie organizowałam ogniska latem, jesienią łatwiej, bo nie jest tak gorąco - i kociołek można zrobić, i bigos. Będzie 20 osób, z czego połowa to weganie albo wegetarianie. Dla mięsożerców będzie oczywiście kiełbaska, boczek i karkówka do upieczenia na kiju, sałatka warstwowa z kurczakiem (lekka) i sałatka warstwowa z pieczonymi buraczkami. Dla roślinożerców twarde warzywa do upieczenia na kiju, dwie sałatki z "Veganbandy". Dla wszystkich Buddha Bowl - planuję z pięć talerzy, sałatka z pomidorami i mozzarellą, ogórki kiszone, ogórki małosolne, pieczarki, cukinia, łódeczki z bakłażana. Pieczywo do upieczenia na kiju, do tego robię masło czosnkowe, dla wegan smalczyk wegański, ze cztery dipy. Ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem. Do picia napoje rozmaite, kupiłam też cztery takie beczki z kranikiem, pięciolitrowe, na wodę - będzie woda z miętą, cytryną, pomarańczą, grapefruitem - oczywiście osobno. Na deser kilka różnych ciast (z cukierni) , dla wegan robię (przepyszny, rzecz jasna) jagielnik i jeszcze coś tam wymyślę. A, jeszcze jabłka o pieczenia na ogniu, z wanilią i cynamonem. No i będą jakieś tam chipsy, paluszki, chipsy wegańskie itp. Nie robię nic na gorąco oprócz tego co z kija, ma być bardzo ciepło, więc sensu nie widzę. Myślałam o szaszłykach owocowych, ale bez sensu, śmierć mnie przy nich zastanie, za dużo roboty. Zaznaczam, że wszystko muszę przygotować sama. Jak oceniacie to menu? Za mało, za dużo, co byście wyrzuciły albo dodały? Dzięki za pomoc.
Edytor zaawansowany
  • 18lipcowa3 24.08.19, 13:39
    Dzięki Bogu nie mam w towarzystwie żadnych wege w związku z tym grill nie przypomina koszmaru jak u ciebie




    zekoladazkremem napisała:

    > ...bardzo proszę. Przyjmę wdzięcznie każdą poradę a krytykę przemyślę wink Dawn
    > o już nie organizowałam ogniska latem, jesienią łatwiej, bo nie jest tak gorąco
    > - i kociołek można zrobić, i bigos. Będzie 20 osób, z czego połowa to weganie
    > albo wegetarianie. Dla mięsożerców będzie oczywiście kiełbaska, boczek i karków
    > ka do upieczenia na kiju, sałatka warstwowa z kurczakiem (lekka) i sałatka wars
    > twowa z pieczonymi buraczkami. Dla roślinożerców twarde warzywa do upieczenia n
    > a kiju, dwie sałatki z "Veganbandy". Dla wszystkich Buddha Bowl - planuję z pię
    > ć talerzy, sałatka z pomidorami i mozzarellą, ogórki kiszone, ogórki małosolne,
    > pieczarki, cukinia, łódeczki z bakłażana. Pieczywo do upieczenia na kiju, do
    > tego robię masło czosnkowe, dla wegan smalczyk wegański, ze cztery dipy. Ziemni
    > aki pieczone z masłem i koperkiem. Do picia napoje rozmaite, kupiłam też cztery
    > takie beczki z kranikiem, pięciolitrowe, na wodę - będzie woda z miętą, cytryn
    > ą, pomarańczą, grapefruitem - oczywiście osobno. Na deser kilka różnych ciast (
    > z cukierni) , dla wegan robię (przepyszny, rzecz jasna) jagielnik i jeszcze coś
    > tam wymyślę. A, jeszcze jabłka o pieczenia na ogniu, z wanilią i cynamonem. No
    > i będą jakieś tam chipsy, paluszki, chipsy wegańskie itp. Nie robię nic na gor
    > ąco oprócz tego co z kija, ma być bardzo ciepło, więc sensu nie widzę. Myślałam
    > o szaszłykach owocowych, ale bez sensu, śmierć mnie przy nich zastanie, za duż
    > o roboty. Zaznaczam, że wszystko muszę przygotować sama. Jak oceniacie to menu?
    > Za mało, za dużo, co byście wyrzuciły albo dodały? Dzięki za pomoc.




    --
    Akurat w wypadku mężczyzn twierdzenie, że coś tam mają bardzo przemyślane, to idealizacja tej płci.- by Triss
  • czekoladazkremem 24.08.19, 13:52
    A czemu koszmar?
  • dyzurny_troll_forum 24.08.19, 15:15
    18lipcowa3 napisała:

    > Dzięki Bogu nie mam w towarzystwie żadnych wege w związku z tym grill nie przyp
    > omina koszmaru jak u ciebie

    1000/10

    --
    Nic nie zostało wybaczone!
  • aaa-aaa-pl 24.08.19, 18:05
    W Biedrze jest promocja na winogrona rodzynkowe- kup, to przyjadę i ja.
  • nangaparbat3 25.08.19, 19:03
    Wspaniale, ale zachodzi obawa, że urobisz się na śmierć i nie starczy Ci sił na uciechę. Ja bym trochę okroiła - na przykład: czy nie mogą być te same dwie sałatki dla mięsożerców i dla wegan? Po kie licho mięsożercom kurczak w sałatce, skoro mają wielki wybór innych mięch? Czy nie mogą wszyscy jeść jagielnika (nie bardzo wiem co to takiego, ale domyślam się, że deser)?
    Natomiast dorzuciłabym świeże owoce - dla wszystkich.
    Tak czy inaczej szczerze Cię podziwiam, a gościom i gościniom zazdraszczam smile

    --
    "Tolerancja u nas od wieków kwitła i dlatego nie musimy jej już praktykować."
  • lauren6 26.08.19, 11:48
    > Czy nie mogą wszyscy jeść jagielnika (nie bardzo wiem co to takiego

    Gdzieś Ty się uchowałaś? 🙄
  • aaa-aaa-pl 24.08.19, 13:42
    Brakuje...przepysznego.
  • aaa-aaa-pl 24.08.19, 13:43
    Nie doczytałam...a jest!!! Sorrki .
  • czekoladazkremem 24.08.19, 13:51
    No przecież musi być, proszę cię wink
  • mamtrzykoty 25.08.19, 02:07
    No, ale dwa grille musisz mieć i dwa ogniska, bo przecież weganie nie będą na tym samym ogniu przypiekać warzywek, na którym kiełbaski się przypiekają!
  • manon.lescaut4 24.08.19, 13:48
    O kurczę, gdzie to ognisko?wink
  • czekoladazkremem 24.08.19, 13:52
    Pod Warszawą, zapraszam serdecznie.
  • tol8 25.08.19, 14:43
    Akurat jestem od południowej strony.

    --
    W weekendy ematka staje się matką.
  • aaa-aaa-pl 24.08.19, 13:54
    Jedziemy ?
  • manon.lescaut4 24.08.19, 14:15
    Jasne! Bardzo chętnie.
  • boogiecat 25.08.19, 10:22
    Ja tez bym chetnie wpadla na ten bankiecik, jeszcze nigdy na ognisku nie jadlam przepysznego jagielnika i od dawna bardzo chce tego sprobowac😉 wszystko wyglada pysznie, ale fakt ze sie narobisz jak dziki osiol- wywalilabym smalczyk weganski, obydwie salatki warstwowe i te ciasta z cukierni (owoce kup, moze byc jedno ciasto)


    --
    Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
  • betty_bum 24.08.19, 13:57
    Sporo tego, jeśli nie zamierzacie siedzieć do świtu, bo w upał nie chce się jeść. Zamiast szaszłyków owocowych wystaw drobne owoce (śliwki, winogrona, maliny, morelki)
  • konsta-is-me 24.08.19, 13:57
    Polowe bym wyrzucila .
    Tzn chetnie bym przybyla na takie ognisko ale juz przygotowan bym sie chyba nie podjela tongue_out
  • ichi51e 24.08.19, 14:01
    Szarpalabym. Szaszlyki owocowe to nie ale warzywne/miesne bym zjadla

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • gargamelja 24.08.19, 14:10
    Da sie upiec karkowke na kiju nad ogniskiem? Nigdy sie nie spotkalam.
    Tez mi sie wydaje, ze za duzo zaplanowalas. Ale brzmi fajnie.
  • em_em71 24.08.19, 14:20
    Tez mam watpliwosci. Moim zdaniem kielbasa by wystarczyla.
    Z niemięsnych zamowilabym/zrobila pierogi z przyswajalnym przez wegan nadzieniem: kurki, pieczarki, kapusta, ziemniaki, szpinak - uprzednio podsmażone. Do tego smalec z fasoli lub inny wynalazek do posmarowania podpieczonego chleba, ogorki malosolne.
  • czekoladazkremem 24.08.19, 17:12
    Da się spokojnie, przepraktykowane.
  • memphis90 24.08.19, 21:45
    I warzywa twarde na kiju? Naprawdę? Kalarepę będą nadziewac?

    Jak są dzieci, to mogą na kiju upiec sobie ciasto drożdżowe z rodzynkami.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • asia_i_p 26.08.19, 12:13
    Na kiju fajnie się piecze cukinia i papryka.

    --
    The conceptual penis [...], is exclusionary to disenfranchised communities based upon gender or reproductive identity [...] and is the conceptual driver behind much of climate change.
  • aankaa 24.08.19, 14:15
    przygotuj owoce na szaszłyki, patyczki i niech goście sami sobie robią - o ile w ogóle będą w stanie coś jeszcze przełknąć przy takiej ilości żarcia wink

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • em_em71 24.08.19, 14:22
    Szaszlyki na ognisko??? Nieee
  • memphis90 24.08.19, 21:46
    Jak masz taki ruszt na łańcuchu, to czemu nie?

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • aqua48 24.08.19, 14:17
    czekoladazkremem napisała:

    >co byście wyrzuciły?

    A tak z połowę gości...
  • mrs.solis 24.08.19, 19:14
    hahahahahahaha. Tych wege.


    --
    http://s17.rimg.info/94f1aa849ae7d6fc1cd7782d5aa29dac.gif
  • karmelowa_bombonierka 25.08.19, 13:57
    Tak z ciekawości - naprawdę tak łatwo negować wartość znajomych przez pryzmat tego jak łatwo są obsługiwalni?
    Bo kilka razy w tym wątku się przewija pomysł nie zaproszenia połowy znajomych (tych wege) tylko z tego powodu że nie jedzą mięsa i jest konieczność pewnego zmodyfikowania pomysłów na potrawy. No tragedia normalnie.
    W dodatku dam sobie rękę uciąć że te osoby wcale nie oczekują jagielników i wydumanych potraw, wystarczy smaczna sałatka bez mięsa i jaj (którą chętnie zjedzą wszyscy zapewne), trochę warzyw typu papryka, ogórek surowy fajnie przyprawionych plus sosy, ziemniaki etc. Skoro ktoś wege przychodzi na ognisko gdzie wiadomo że będzie mięso - to raczej spodziewa się fajnego towarzystwa i ewentualnie czegoś na ząb, a nie obżarstwa wydumanymi daniami kuchni wegetariańskiej.

    Nie jestem wegetarianką - ale szanuję swoich znajomych i ich potrzeby. Mam nie zapraszać kogoś tylko dlatego że jest uczulony na mleko? Albo nie je mięsa?
  • mikams75 25.08.19, 19:52
    przy ognisku kazd ykija trzyma w reku a nie gdzie indziej wink
    przeciez te komentarze nie byly serio.
  • lauren6 26.08.19, 11:51
    Zaczyna się od wege, a zaraz zaczną wykluczać z towarzystwa tych ze zbyt ciemną narracją skóry, nie katolików itd.

    Ciemnogród w Polsce kwitnie.
  • 1matka-polka 01.09.19, 16:59
    Neomarksisci za to wykluczaja tych, co nie kochaja wegan, uchodzcow, zydow, czy lgbtow🙄

    --
    Religia powstała, gdy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca.
    Wolter
  • mid.week 01.09.19, 17:59
    aqua48 napisała:

    > czekoladazkremem napisała:
    >
    > >co byście wyrzuciły?
    >
    > A tak z połowę gości...

    big_grin
    https://memy.pl/show/big/uploads/Post/142084/14944337486316.jpg
  • kochamruskieileniwe 24.08.19, 14:35
    Ziemniaki pieklabym z oliwa zamiast masla - bedzie dla wszystkich.
    Ciasto murzynek mocno czekoladowy jest na oleju, bez jajek i jest doskonaly. Tylko polewe zmodyfikuj pod katem wegan. Mozesz uzyc smietany sojowej.Albo podaj osobno sosy zmiksowane maliny oraz zmiksowane jagody. Dla nie wegan podaje osobno bita smietane i kazdy sobie sam komponuje deser. Owoce lodalabym w koszu.



  • berdebul 25.08.19, 11:46
    Wrzucisz przepis na takiego Murzynka?
  • mebloscianka_dziadka_franka 24.08.19, 14:36
    To nie jest ognisko tylko jakiś bankiet przy ogniu.
  • mdro 24.08.19, 14:42
    Daruj sobie IMO te sałatki dla "mięsożerców", tzn. zrób wersje co najmniej wegetariańskie. Jak mięsożerca będzie miał kiełbasę i karkówkę, to przeboleje brak mięcha w sałatce wink. Tylko też nie wiem, czy uda się upiec karkówkę nad ogniskiem, chyba że masz ruszt.

    Ziemniaki do pieczenia z oliwą, nie masłem - będzie bardziej uniwersalnie i nie będzie trzeba krzyczeć: "z masłem, nie bierz" wink.

    --
    "mam świadomość, że jestem sterowanym botem" - 1elka26 na forum emama
  • agonyaunt 24.08.19, 14:52
    Jak ognisko to ziemniaki tylko z popiołu. Boczek z kija spłynie, karkówka też się za bardzo na patyk nie nadaje, warzywa jak mają się upiec do miękkości to też zejdzie dużo czasu - pokombinuj raczej z jakąś kratką zawieszoną nad ogniem, żeby ludzie mogli coś zjeść zamiast trzymać godzinę kij nad ogniem. No i ja bym jednak zrobiła coś z kociołka, bo może i zapowiadają upał, ale wieczory już są chłodne i ludziom może się zachcieć czegoś na rozgrzewkę.
  • czekoladazkremem 24.08.19, 17:17
    Boczek nie spływa, przerobione, ale masz rację, nie podam, bo gorąco. Warzywa na kiju bardzo szybko się pieką - nie daję tych najtwardszych, tylko paprykę, pieczarki, cukinię itp. Masz rację z tym daniem ciepłym - może zrobię leczo? Myślałam też o garnku kaszy gryczanej z pieczarkami - to mogą zjeść wszyscy.
  • agonyaunt 24.08.19, 17:26
    Jak papryka i cukinia na kiju to już nie leczo. A taką kaszę to bym sama zjadła, tylko pieczarek nie mamsmile
  • czekoladazkremem 24.08.19, 17:53
    Wiesz, wtedy nie podałabym już papryki i cukinii do upieczenia.
  • snakelilith 24.08.19, 17:42
    Ja bym zrobiła gar wegańskiej grochówy Bombay (z żołtego łuskanego grochu) z dodatkiem ostrego curry i owoców, najlepsze są gruszki ale brzoswkinie też świetne. W kociołku rozgrzewasz oliwę, albo jakiś neutralny olej, wrzucasz pokrojne w kostkę warzywa do zupy typu marchew, pietruszka, seler, por albo cebula, czosnek, mieszasz, jak się zeszkli i lekko zarumieni, to ziemniaki w kostkę, żółty groch, zalewasz wodą albo rosołem warzywnym, dodajesz ostrej curry, trochę chili, soli, majeranku, a na koniec pokrojone w kostkę owoce, ale nie za dużo, to jest tylko smakowy dodatek, a nie owocowa zupa. Można dosmaczyć sosem sojowym i dodać jeszcze mleka kokosowego albo ciut winnego octu. Syci, ma ciekawy, orientalny, ale nie aż tak egzotyczny smak, by kogoś zrazić i pasuje do letniej imprezy.
  • czekoladazkremem 24.08.19, 18:05
    Dzięki, bardzo fajny przepis.
  • snakelilith 24.08.19, 19:09
    Dodam jeszcze, że dla zmylenia smaku i zamaskowania wegańskiego charateru wielu potraw można dodać wędzonych przypraw. Ja mam wędzone curry kupione w jakiś delikatesach, ale jest też wędzona papryka, znana w Hiszpanii jako Pimentón de la Vera albo duńska/islandzka sól wędzona. Wtedy nawet mięsożercom nie brakuje koniecznie boczku, czy kiełbasy w zupie.
    Generalnie, gdy mam wegetarian i mięsożernych na jednej kupie, to wszystkie dodatki typu zupy, sałatki, sosy, dipy itp robię wegańskie/wegeteriańskie, ale wybieram warianty jadalne dla mięsożernych, bo przecież wegeriańskie żarcie nie jest trujące dla mięsożernych, musi być tylko smaczne.
  • peonies 24.08.19, 17:29
    Twarde warzywa, karkówka i boczek pieczone na kiju... jakoś nie potrafię pojąć 😂
  • mikams75 24.08.19, 17:40
    zrobilabym wiecej "uniwersalnego" jedzenia np. salatki bez dodatkow nieweganskich czyli bez miesa, mozarelli, dipy tez weganskie. Oliwe czy inne sosy salatkowe mozesz podac oddzielnie, inne dodatki jak wlasnie mozarella tez, kazdy wybierze, co mu pasuje. Ziemniaki z oliwa.
    Szaszlyki owocowe tez bym sobie darowala - lepiej misy z owocami, kazdy wybierze, co lubi.
  • noemi29 24.08.19, 19:38
    Uważam, że za dużo. Ale chętnie bym przyszła na takie ognisko i wychwalała pod niebiosa. Uszarpiesz się za dużo.
  • zabka141 24.08.19, 20:57
    Troche sie narobisz. Zrezygnuj z polowy
  • wiarusik 24.08.19, 19:40
    mam nadzieję, że ci co jedzą mięso nie muszą się tam u was ukrywać za parawanami przed wege-naziolami? bo ja mam w pamięci takie przypadki.

    --
    DESURABBITS (Usagi Stream 2)
    DESURABBITS (Graduation Girl-Future Picture)
    DESURABBITS (Magic of Butterfly)
    DESURABBITS live (demo)
  • majenkir 24.08.19, 20:17
    czekoladazkremem napisała:
    > Za mało, za dużo, co byście wyrzuciły albo dodały?



    Wyrzucilabym polowe tego co napisalas wink, a dodala s'mores (a w zasadzie same marshmallows wink), bo bez tego prawdziwego ogniska nie ma tongue_out.

    https://cottagelife.com/wp-content/uploads/2013/07/shutterstock_1611424-e1373568451126.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
    Abby&Prada
  • eliszka25 24.08.19, 20:48
    Moim zdaniem za dużo. Wywaliłabym mięsne sałatki. Na ognisko czy grilla nigdy nie robię sałatek z mięsem, po co, skoro mięso każdy sam sobie upiecze. Zrobiłabym ze 2-3 różne, uniwersalne sałatki, które mogą zjeść wszyscy. Ziemniaki z ogniska najlepsze są upieczone po prostu w żarze, a masło, oliwę czy śmietanę podałabym osobno. Z dipami też nie ma potrzeby szaleć i ze 2-3 zjadliwe dla wszystkich w zupełności wystarczą. Deser też można zrobić smaczny i jednocześnie jadalny dla wszystkich. Na upały, to ja bym w ogóle nie robiła żadnych ciast, tylko postawiła na owoce. Wiele można upiec nad ogniskiem. No i w zupełności zgadzam się z tym, co napisała snake. Mięsożercy też chętnie zjedzą wegetariańskie czy wegańskie jedzenie, jeśli będzie smaczne i nie przekombinowane.
  • summerland 24.08.19, 21:04
    Oczywiscie, 1/3 tego wystarczy.
  • niu13 24.08.19, 21:25
    O ja pierdziu.
    Teraz już wiem, dlaczego nie umiem i nie lubię wydawać przyjęć. Ogrom Twojej pracy przy tym wszystkim jest nie do wyobrażenia dla mnie.
    Jestem teraz w górach, wczoraj mieliśmy ognisko i pyszne były oscypki z kija plus żurawina. Może się nadać dla wegetarian.
  • asia_i_p 25.08.19, 10:50
    Oscypki są chyba na podpuszczce zwierzęcej, więc nie każdy wegetarianin zje.

    --
    The conceptual penis [...], is exclusionary to disenfranchised communities based upon gender or reproductive identity [...] and is the conceptual driver behind much of climate change.
  • czarna_kita 24.08.19, 21:41
    Jezuuu, co za impreza! U nas też często robimy ognisko i menu jest takie :
    Kiełbaski, bułki do kiełbasy i ogórki malosolne. Czasami ziemniaki z popiołu.
    Przecież w ognisku chodzi właśnie o te spartanskie warunki, że palcami tą gorąca kielbache z tego patyka... Sałatki na ognisko? Masakra... Może jeszcze porcelana i sztućce?
  • eliszka25 24.08.19, 22:39
    Ja tam akurat jakąś sałatkę do kiełbasy z ogniska lubię, ale jest to zawsze coś prostego. Często właśnie ogórki kiszone z cebulą i pieprzem czy zwykła ziemniaczana. Takiego menu, jak w poście startowym nigdy nie zdarzyło mi się mieć 😄
  • nenia1 24.08.19, 23:22
    czarna_kita napisał(a):

    > Jezuuu, co za impreza! U nas też często robimy ognisko i menu jest takie :
    > Kiełbaski, bułki do kiełbasy i ogórki malosolne. Czasami ziemniaki z popiołu.

    U nas w sumie bardzo podobnie, choć akurat takie pomidory z mozarellą polane oliwą z czosnkiem też zazwyczaj robimy, ale to prosta sałatka i bardzo smaczna, a pomidory latem są najlepsze.
    Zamiast bułek preferujemy opiekany chleb na ognisku, pieczemy też połówki cebuli i paprykę, czasem pojawia się ryba na patyku, do środka jakieś zioła, pietruszka albo koperek, ognisko ma to do siebie, że to raczej dość proste, polowe warunki, nic wykwintnego, sam ogień ma jakąś pierwotną moc, można siedzieć godzinami, milczeć i gapić się ogień, i to jest właśnie piękne w ognisku.

    Jesienią dodatkowo robimy kociołek węgierski albo naszą swojską duszonkę. Ogień nadaje potrawom wspaniały smak.
  • aaa-aaa-pl 24.08.19, 21:44
    Ty się od jagielnika....
  • aankaa 25.08.19, 00:58
    no a gdzie tort ?

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • slonko1335 25.08.19, 07:26
    Chyba nie pomogę. ...za tydzień robimy ognisko i menu wygląda tak: kiełbaski, bułki na kiełbaski, ziemniaki, ogorki kiszone,, pianki, cytrynówka, piwo. . Co roku wszyscy zadowoleni. Weganie jedzą ziemniakiwink

    --
    Sygnaturka się zgubiła....
  • asia_i_p 25.08.19, 10:38
    Bardzo dużo tego, jak na to, że musisz przygotować sama. Masz jakąś maszynę do krojenia warzyw? - bo naliczyłam pięć sałatek, smalczyk wegański, cztery dipy, masło czosnkowe, jagielnik, jedna sałatka z kurczakiem, więc wymaga wstępnego pieczenia kurczaka. Bez jakiegoś maszynowego usprawnienia rozdrabniania warzyw, a ze sprzątaniem, lekko trzeba liczyć godzinę na sałatkę (no może na tę z pomidorami i mozarellą mniej, dla porządku nie doliczę na nią), z godzinę na oprawienie i potem rozdrobnienie kurczaka do sałatki, smalczyk wegański i dipy następna godzina, jagielnik kolejna. To już 7 godzin lekko licząc, dołóż przynajmniej 2 godziny na przygotowanie wody i rozłożenie tego i jakieś 3-4 na zakupy (w jednym miejscu tego nie dostaniesz). Masz tyle czasu?
    Zastanów się nad zmniejszeniem liczby potraw. 20 osób to nie jest dużo zostaniesz z wiadrami jedzenia.

    --
    The conceptual penis [...], is exclusionary to disenfranchised communities based upon gender or reproductive identity [...] and is the conceptual driver behind much of climate change.
  • czekoladazkremem 26.08.19, 11:45
    Dipy i masło czosnkowe robi się bardzo szybko, tak samo jak wegańskie sałatki. Warstwowe - ta z kurczakiem wymaga mniej pracy, trzeba tylko nasmaczyć dzień wcześniej pierś i potem ją upiec albo usmażyć, druga warstwowa trochę bardziej pracochłonna, więcej krojenia i buraki trzeba upiec. Jagielnik - z blendowaniem może ze dwadzieścia minut. Paradoksalnie najwięcej roboty jest ze smalcem wegańskim. Ale tak: warstwowe sałatki robi się dzień wcześniej, bo muszą się przegryźć. Jagielnik też. Więc zostaje tylko rozłożyć sobie dobrze pracę i tyle.
  • asia_i_p 26.08.19, 12:10
    A robiłaś to kiedyś? To znaczy nie każdą z tych potraw z osobna, tylko wszystkie na raz? Z mojego doświadczenia fakt, że sałatka, kiedy robisz tylko ją, robi się w pół godziny, nie oznacza, że jest tak samo, kiedy robisz wielkie przyjęcie. Po prostu nie da się utrzymać przez tyle godzin takiego samego tempa pracy.
    Jeżeli wiesz, że jesteś w stanie, to próbuj - no i jeśli masz dużą lodówkę, bo przy tej pogodzie to wszystko robione dzień wcześniej będzie musiało czekać w lodówce.

    --
    The conceptual penis [...], is exclusionary to disenfranchised communities based upon gender or reproductive identity [...] and is the conceptual driver behind much of climate change.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka