Dodaj do ulubionych

Cukinia- klęska urodzaju.

29.08.19, 10:28
Urosły mi mega krzaki w kompostowniku. I mam klęskę urodzaju z tymi cukiniami. Jakies sprawdzone przepisy. Leczo zrobiłam. Wczoraj placki z cukini, marchwi i selera z sosem tzatzyki były...co dalej. Zerwane 3 duze jak udo. Kolejne 4 sobnie rosną. Masa małych....
Edytor zaawansowany
  • iwoniaw 29.08.19, 10:36
    Moje dzieci są w stanie jeść dowolnie często tę zapiekankę makaronową i wręcz czekają na sezon cukinii:
    kuchnialidla.pl/pachnaca-prowansja-zapiekanka-z-makaronem-cukinia-i-kielbasa-krakowska?gclid=EAIaIQobChMIzajZjtan5AIVAqaaCh1KUghVEAAYASAAEgJpf_D_BwE

    --
    Spójrzmy na ciąg cyfr: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Gdzie ukryła się ósemka?
    Na pierwszy rzut oka w podanym ciągu ósemki nie ma. A kiedy przyjrzymy się uważnie jeszcze raz, cyfry osiem nadal nie dostrzeżemy. Ciekawostką jest, że sztuczka ta udaje się tylko wtedy, kiedy w ciągu cyfr nie ma ósemki.
  • iwoniaw 29.08.19, 10:37
    Dodam tylko, że "duże cukinie" z przepisu to miara wg standardów sklepowych, z takich o jakich piszesz (wielkości uda) jedna Ci wystarczy na raz.


    --
    'I don't think you can fight a whole universe, sir!'
    'It's a prerogative of every life form, Mr Stibbons!'
  • hanusinamama 29.08.19, 10:45
    Dzieki dobra kobieto za obiad na jutro smile
  • iwoniaw 29.08.19, 10:48
    smile


    --
    "George, while his intelligence was way above normal (...) was required by law to wear it all the time. It was tuned to a government transmitter (...) to keep people like George from taking unfair advantage of their brains."
  • berdebul 29.08.19, 10:38
    facetznozem.blogspot.com/2019/05/kasespatzle-z-cukinia-bo-czasem-trzeba.html
    Obled, zwłaszcza jak masz dostęp do tych małych i delikatnych, jeszcze bez pestek.
  • z_lasu 29.08.19, 10:48
    O matko, faktycznie brzmi jak obłęd. Muszę koniecznie wypróbować. Dzięki!
  • an.16 29.08.19, 10:53
    Podoba mi sięsmile Dzisiaj zrobięwink
  • feiticeira 29.08.19, 11:28
    Robię od dawna coś podobnego tylko ze zwykłym makaronem, potwierdzam, boskie danie smile
  • an.16 29.08.19, 11:50
    Ze zwykłym makaronem, to wiadomo, ale te kluski i wino wprowadzą danie w inny wymiarwink
  • gaga-sie 29.08.19, 18:58
    A ja nawet mam taki przyrząd do klusek, kupiłam na Słowacji, u nich tym robi się haluszki z bryndzą i boczkiem prażonym, albo słoniną.
  • szafireczek 29.08.19, 10:39
    Np. taka zgrilowana i do słoika w aromatycznym oleju, potem można wykorzystać do makaronu, sałatki, czy na przystawkę - jest soczysta, ale się nie rozpada.
  • 3-mamuska 29.08.19, 10:43
    Uwielbiamy smażona jak kotlety w bułce tartej.
    Obierasz kroisz na plastry około 1 cm pieprz sol ,jajko i bułka, smażysz na złoto znowu stron.
    Smak dzieciństwa 2 spokojnie szły na 4 osoby.
    Jedliśmy bez dodatków.

    --
    -----------------
    Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
  • 3-mamuska 29.08.19, 10:44
    A i bigos z cukinii wpisz w google znajdziesz przepis.

    --
    -----------------
    Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
  • hanusinamama 29.08.19, 10:49
    No włąsnie kiedys jadłam u kolezanki we Francji. Tam ciezko o kapuste kiszoną i ona ten bigos z cukini robiła. Był bardzo smaczny...musze napisać do niej o przepis (jak dostane to tu napisze)
  • z_lasu 29.08.19, 10:54
    Robisz tak samo jak normalny bigos, tylko zamiast kapusty dajesz cukinię. Lepiej się nadaje stara cukinia, taka którą trzeba obrać i wyciąć nasiona, bo jest mniej wodnista, a bardziej treściwa.
  • default 29.08.19, 19:52
    Moja ciocia robi takie panierowane, ale składa z dwóch plastrów, w środek farsz z żółtego sera, jajka i mnóstwa natki pietruszki. Skleja, panieruje, smaży. Nazywa się to "biurek".
    Aha - najpierw pokrojone plasterki soli i odkłada by zmiekły.
  • z_lasu 29.08.19, 10:41
    Makaron z cukinią:

    Cebulkę zeszklić na oleju, na to cukinia pokrojona w kostkę ze skórką (czyli raczej nieco szczuplejsza niż udo), przyprawy (sól, pieprz, koniecznie bazylia!, reszta wg uznania), można zagęścić mąką jak wyjdzie za rzadkie, na koniec pokrojona w kostkę mozzarella.
  • an.16 29.08.19, 11:52
    Mąką zagęścić? A kyszsad
  • z_lasu 29.08.19, 11:57
    A czym? Odlać wodę? Trochę szkoda.
  • z_lasu 29.08.19, 11:58
    Pomijając już, że danie podawane jest z makaronem, więc odrobina mąki nie robi żadnej różnicy ani kalorycznej, ani smakowej smile
  • an.16 29.08.19, 13:06
    A skąd ta woda? Organoleptycznie to ogromna różnica! Smakowo, wzrokowo i konsystencją.
  • z_lasu 29.08.19, 13:12
    Jak to skąd? Z młodej cukinii. Tak, jest różnica w konsystencji - właśnie po to się mąkę dodaje. Wzrokowo w sumie też - widać, że to makaron z sosem, a nie zupa. Smakowo nie ma żadnej, skoro danie jest z makaronem. Wyczuję każdą łyżkę mąki w leczo (leczu?), którego z makaronem nie jadam (i wtedy mi ta mąka przeszkadza), ale w potrawie z makaronem naprawdę nie jest wyczuwalna smakowo.
  • jak_matrioszka 29.08.19, 15:06
    Ja smaże cukinie w wysokiej temperaturze i wody nie mam, pieczarki tak samo. Odparowuje zanim warzywa sie usmaża. Za to zaciagniecie maka to kwestia nie tylko smaku, ale i konsystencji, przynajmniej w moim odczuciu.
  • z_lasu 29.08.19, 15:28
    Hmmm... To ile Ty tej cukinii robisz na raz? Albo jaką masz dużą patelnię? Bo ja robię zawsze dla całej rodziny na dwa obiady i to jest pełen gar, nie ma mowy o smażeniu, to się dusi, bo jest tego dużo (zaraz po wrzuceniu to warstwa ok. 8 cm).
  • jak_matrioszka 29.08.19, 17:25
    Patelnie 26 i 28cm, robie na raz dwie cukinie max 30cm, czesto troche mniejsze. Dorzucam 250g pieczarek, czyli też mokre.
  • default 29.08.19, 19:48
    Makaron z cukinią robie tak: cukinie w cienkich plasterkach wrzucam na oliwę z czosnkiem, dodaje zioła prowansalskie, smaze odkryte, mieszając, w tym czasie gotuje tagliatelle i osobno podsmazam bekon na chrupko. Makaron mieszam z cukinią, wykładam na talerze, posypuje płatkami bekonu i tartym parmezanem. Danie-błyskawica, smile
  • daniela34 29.08.19, 10:45
    Cukinia faszerowana- to na obiad (mięso mielone, jakiś ser)-przepisów w sieci jest mnóstwo. Natomiast na zimę możesz zrobić dżem z cukinii z cytryną - jest bardzo smaczny.
    jeden z przepisów jest tu
    ewawachowicz.pl/przepisy,,658.html
  • kafana 29.08.19, 10:46
    Od bied
  • kafana 29.08.19, 10:46
    Od biedy w kostkę i do zamrażarki. Zrobisz sobie leczo w zimie.
  • nowaczek1 29.08.19, 21:21
    Cukinii się nie mrozi. Po rozmrożeniu masz rozciapaną sieczkę.
  • andaba 29.08.19, 10:57
    Kotlety.
    Pikle.
    Jedno i drugie bardzo dobre, kotlety pyszne tez na zimno, wczoraj zrobiłam z 4 cukinii, został 1 kotlet.
  • iwles 29.08.19, 10:59

    uwielbiam jajecznicę na cukinii.
    Cukinia w kostkę - podsmażyć na patelni, potem dodać jajka, jak do jajecznicy, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.


    A jak kiedyś też miałam taką samą "klęskę", to robiłam leczo w słoiki (same warzywa, bez kiełbasy/boczku, czy co tam kto dodaje).


  • hanusinamama 29.08.19, 11:07
    Juz zrobiłam poszło 6 wielkich cukinii...nie wiem co w tym roku mam tego tyle.
  • iwles 29.08.19, 11:12

    dobre podłoże miały smile

    to może cukinie rozdaj sąsiadom ? Ja tam bym się bardzo ucieszyła z takiego prezentu.


  • hanusinamama 29.08.19, 12:07
    Poszło kolejnych 6.
  • iwles 29.08.19, 14:22

    aaaa przypomniało mi się jeszcze, że jak zostawało leczo, to robiło za farsz np. do pizzy, albo w wersji dla leniwych - do zapiekanki na bułki. Na wierzch oczywiście ser smile


  • baatexja 29.08.19, 11:33
    Dlaczego dopuszczasz do tego, żeby one rosły wielkie. Cukinie się zrywa do długości ok.30cm, wagi ok.1/2kg. Przerośnięte mocno są bez smaku.
  • hanusinamama 29.08.19, 12:08
    Bo mnie nie było 3 tygodnie...teraz juz zrywam te małe, tez takie lubie najbardziej. Ale urosło 12 wielkich. 6 przerobiłam, 6 rozdałam...
  • default 29.08.19, 19:57
    Z takich małych jest świetna super prosta surówka - zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z vinegretem. Odstawić na pół godziny, jeszcze raz wymieszać.
  • sainiri 29.08.19, 11:16
    Zupa!
    Idealna z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, ale dynia lepsza!
  • morekac 29.08.19, 11:30
    Pokrój, zblanszuj i zamróź. Będziesz miała do leczo i zapiekanek na później.

    --
    -------------------------------------------------------------
    "Pan Zenek z Bemowa: Dla mnie super sprawa, że niedziela jest wolna. Uważam, że powinni zamknąć sklepy także w sobotę. Jestem na zakupach tylko ze względu na żonę, która chciała zrobić je przed wolną niedzielą.
  • tilijka123 29.08.19, 11:37
    Gofry z cukinii są całkiem fajne. Jest mnóstwo przepisów w necie. Testowałam bezglutenowy z maka kokosową. Bardzo smaczne ale trochę gumowate (mąka kokosowa daje taki efekt). Zamierzam wypróbowac z innymi rodzajami mąki.
  • aerra 29.08.19, 11:42
    Zrywaj mniejsze. Te już urośnięte, trudno, ale małe są lepsze w smaku i mniej z nimi roboty (jesz ze skórką, gniazd nasiennych wydłubywać nie trzeba).
    Jedyną przewagę jaką mają większe i twardsze to to, że są lepsze do faszerowania, ale ile można wink

    --
    super_hetero_dyna: Ojciec (adopcyjny) jest jak krzesło (elektryczne), demokracja (liberalna) albo sprawiedliwość (społeczna).
    <*>
  • hanusinamama 29.08.19, 12:08
    Bo mnie 3 tygodnie nie bylo. Teraz zrywam mniejsze tez takie wole
  • czarniejszaalineczka 29.08.19, 12:04
    www.youtube.com/watch?v=86k9y9-EI2o
    --
    "Emocje, ciepło, tęsknota... wtf? Facet to nie kot, nie trzeba miziac. "
  • afro.ninja 29.08.19, 12:10
    Tajskie curry na cukinii, pyszka. I kazda nawet najwieksza cukinia sie nada.
  • solejrolia 29.08.19, 12:17
    Zrywaj mniejsze!


    Też miałam kiedyś taki urodzaj, co drugi dzień był obiad z cukinią, zebrałam kilka przepisów, i szłam po kolei, jak mi się lista skończyła, to szłam od początku listy big_grin
    To były czasy! big_grin
    Aż się mojemu mężowi przejadłowink

    Na przykład:

    Makaron ze smażonymi warzywami: cebula, cukinia, papryka, warzywa kroisz w grube kostki, smażysz na półtwardo, mieszasz z grubym makaronem na patelni, chwilunię podsmażasz, posypujesz obficie oregano- danie błyskawiczne, i ja je uwielbiam. Na obiad, na wczesną kolację, a przede wszystkim do pudełka do pracy, takie uniwersalne danie.
    Oczywiscie mozesz tez dodać kurczaka w kostkę, czy indyka. Zamaist cebuli dać pora. Mozesz też dodać pomidora. Kombinować z proporcjami (dużo cukinii a papryka/ pomidor tylko jako wzbogacenie kolorystyczne, albo na odwrót, dużo papryki, a cukinia jako dodatek). itd itd itd wink

    Makaron z cukinią i porem, smażysz warzywa , doprawiasz śmiatanką i odrobiną koncentratu pomidorowego. Ma powstać soro sosu. Jako dodatek możesz dorzucić kilka (naście) pomidorków koktajlowych na pół .
    Mieszasz z grubym makaronem typu wstążki, czy rurki.

    Możesz zetrzeć na tarce cukinię i marchewkę, podsmażyć, dodać ryż z dnia poprzedniego, podsmażyć, dodać 3 jajka, porządnie wymieszać i podsmażasz.
    Doprawić: czosnek , tarty imbir, łyżka sosu sojowego, łycha cytryny. posypać nasionami sezamu.

    Tarta z cukinią i serem feta. - to już jest klasyk. ( Każdą letnią imprezę swego czasu obskakiwałam tą tartą wink )

    Placki z cukinii
    Zupa krem z cukinii
    ....

    Cukinia jest tak uniwersalna, można ją mieszać ze wszystkim, bo komponuje się ze wszystkim wink

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • solejrolia 29.08.19, 12:18
    Nadziewane cukinie mięsem mielonym, albo warzywami - też klasyk!

    --
    Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
  • swinka-morska 29.08.19, 12:29
    W przypadku takich "dziko" rosnących cukinii trzeba uważać czy nie skrzyżowały się z okolicznymi roślinami, zwłaszcza z dyniami ozdobnymi. Gorzki smak to sygnał, że warzywo trzeba wyrzucić.
    swiatrolnika.info/informacje/6060-uwaga-cukinia-z-wlasnej-uprawy-moze-byc-trujaca-przeczytaj-jesli-uprawiasz-dyniowate
  • hanusinamama 29.08.19, 13:33
    Ona nie rosnie dziko. Sama ja sasiałam i wsadziłam do kompostownika. Urosły wielkie bo 3 tygodnie nas nie było. Obok rosnie hokaido dynia i piżmowa...wiec chyba ok
  • swinka-morska 29.08.19, 15:39
    Poznasz po smaku - jeśli gorzkie to trzeba wyrzucić.
    To samo dotyczy ogórków.
  • mrs.solis 29.08.19, 13:35
    Pokroj w takie kawalki z jakich robisz leczo i zamroz.

    --
    http://s17.rimg.info/94f1aa849ae7d6fc1cd7782d5aa29dac.gif
  • baskokvet 29.08.19, 14:17
    www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia

    to ciasto jest genialne

    --
    Zofia Wojownicza Księżniczka, Wielki Książę Witold, Przepiękna Helena
  • shmu 29.08.19, 15:48
    Pizza - zamiast ciasta - plasterki cukinii, na to sos pomidorowy, mozarella, pomidory, szynka. Co zreszta chcesz.
    Placuszki z tartej cukinii - jak ziemniaczane, tylko lepiej odcisnac sok.
    Zupa krem z cukinii - ziemniaczek, marchewka, bulion i zmiksowac.
    Buleczki drozdzowe z cukinia - taki zawijaniec z farszem z cukinii, czosnku i suszonych pomidorow.
  • fragile_f 29.08.19, 18:24
    Można też zrobić słodkości, np. ciasto:

    www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/ciasto_czekoladowe_z_cukinia/przepis.html

    Albo chlebek:

    www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/chlebek_drozdzowy_z_cukinia/przepis.html
    --
    Fragile
  • default 29.08.19, 19:43
    Albo dżem. Z cytryną albo pomarańczą.
  • lalkaika 29.08.19, 18:35
    pokroic na julien,cieniutkie paseczki ,czosnek tudiez.Do michy,swieza mieta/koniecznie i duzo/,oliva z oliwek,sol,ocet.Macerowac cala noc w lodowce i do sloiczkow,odwrocic .Dwa tygodnie w lodowce wytrzymuje ,jak na zime pasteryzowac.
  • mamolka1 29.08.19, 19:34
    Coś takiego robię - po sezonie idzie jak woda. Idzie z wszystkim. I do kiełbasek i do pizzy i do chleba. Czasem dodaję do leczą czy sosu do spaghetti
    www.kwestiasmaku.com/przepis/ketchup-z-cukinii
    --
    www.siepomaga.pl/serce-julka/
  • sza.aliczek 29.08.19, 20:29
    Ukrainka sprzedała mi przepis:

    średnią cukinię/kabaczek (ilość dowolna) pokroić w plastry (ze skórką). Plastry oprószyć vegetą i lekko posypać mąką - niech chwilę postoją (nie długo, bo wodę puszczą). Na patelni rozgrzać oliwę i lekko obsmażyć plasterki cukinii. W teflonowym rondlu ( żeby nie przypaliło się), na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulę (1-2 spore). Na takie szkliste piórka wyłożyć obsmażone cukinie - puszczą nieco wody, wiec nic nie dodawać i zbyt zamaszyście nie mieszać. Dusić. Można dodatkowo osolić i koniecznie opieprzyć. Jak wszystko zmięknie - dodać trochę kwaśnej śmietany i bardzo dużo natki pietruszki (wyrazistsza niż koper). Pasuje do wszystkiego, nawet z chlebem.
  • kora.bez.loginu 29.08.19, 21:34
    Robię wstążki z cukinii - zwłaszcza z takich większych kroję obieraczką wąskie cienkie paski - jak makaron wstążki. Wrzucam na oliwę ze świeżą bazylią, solą pieprzem, czasem sypnę papryki, jak trochę zmięknie dodaję pomidory, wyciskam czosnek i letni obiad gotowy.
    Już się cieszę na inne przepisy z wątku 🙂
  • raczek-nieboraczek 29.08.19, 22:13
    Zakisilam jak ogorki. Zmielilam, wwlozylam do sloikow, zapasteryzowalam. Przecier do ogorkowej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka