07.09.19, 00:46
Do znawczyn hiszpanskiego.Czy na stronach hiszpanskich jest cos o zależności koloru membrillo od długości pieczenia?. Czy tez ciemniejsze membrillo to kwestia odmiany pigwy?

W Hiszpanii sa jaśniejsze i ciemniejsze membrilo ( lubie ta ciemniejsza odmiane)

Juz za miesiąc bede miala pigwobranie i planuje membrillo zrobic. Mam Pigwe Portugalska drzewo. Wielgachne gruszki pigwowe rodzi. Jesli to kwestia sposobu to wolalabym by wyszedl ciemniejszy bo te maja tez smak glebszy.
Edytor zaawansowany
  • tomato.soup 07.09.19, 02:53
    Nie znam się zupełnie, ale wpisałam z ciekawości w googleco to w ogóle jest i tu piszą, że kolor zależy od tego czy obrane czy nie.
    www.seriouseats.com/2013/10/sauced-quince-paste-membrillo-recipe.html
  • princesswhitewolf 07.09.19, 08:38
    Nie wyobrazam sobie robic ze skorka. Toz to wlochate
  • ichi51e 07.09.19, 15:54
    Mielismy pigwe nie byla wlochata...

    --
    wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
  • princesswhitewolf 09.09.19, 18:07
    Moze mieliscie pigwowca? One maja taki meszek. Nie jak kiwi bo to zlazi.
  • princesswhitewolf 09.09.19, 18:10
    Tu widac images.app.goo.gl/x4dH2bExUyxsRVsa6
  • mysiulek08 07.09.19, 03:53
    sama nie robie, ale zapytalam znajomej, ktora co roku wyrabia, twierdzi, ze kolor zalezy od dlugosci gotowania i pieczenia i typu uzytego cukru, z trzcinowym bedzie ciemniejsze, z panela bardzo ciemne

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • bei 07.09.19, 09:34
    im Dłuższa obróbka termiczna tym ciemniejsze, można dodawać tez karmel- nie wiem jak przy membirllo, ale przy dżemach i konfiturach tak jest.
  • princesswhitewolf 07.09.19, 11:47
    Membrillo nie robi sie z karmelem na pewno. Dżemów i konfitur zrobilam kilkanascie tysiecy przez cale zycie ( nie przesadzam). W tym roku jakies 250 i drugie tyle innych rzeczy. Ja bardzo bardzo lubie robic zaprawy. Jakos mnie to relaksuje. Robie tylko z cukrem albo z cukrem trzcinowym a takze z przyprawami jak i alkoholami. Potem rozdaje je przyjaciolom i znajomym na swieta i urodziny i bardzo sie ciesza bo bardzo lubia.

    Pigwe owocujace drzewo mam dopiero z 3ci rok. Tzn drzwo ma jakies 4.5 lat ale dopiero teraz zawala owocami.
  • qs.ibidem 07.09.19, 18:16
    Po pierwsze tak, są różne odmiany i od tego też smak i kolor zależy.
    Poza tym trik polega na tym, że jeśli chcesz ciemniejsze, to grzejesz na małym ogniu, wtedy woda tak szybko nie odparuje i cukier się skaramelizuje bardziej, zatem będzie ciemniejsze. Na dużym ogniu woda szybciej wyparuje i cukier nie zdąży się skaramelizować.
    Obierane czy nie; wychodzi tak samo! A obieranie czasochłonne jest (nie warto wink
    Jeśli chcesz do smarowania, bierz więcej wody i mniej cukru. Jeśli (tradycyjnie) na sztywno, więcej cukru, mniej wody.
  • qs.ibidem 07.09.19, 18:22
    P.S. miałam na myśli obierane przed lub po gotowaniu (to drugie łatwiejsze i szybsze; samo gotowanie dłuższe)
    I nie przesadź z karamelizowaniem bo może wyjść niejadalne.
    Rozdrabniasz sitem ręcznym czy mechaniczny?
  • princesswhitewolf 09.09.19, 18:05
    Thermomix rozdrabnia. Do gotowania uzywam slow cookera ( wolnowar chyba po pl?) I nie da sie przypalic tyle ze to trwa. No i potem sie piecze

    pigwa portugalska sie odmiana zowie
  • princesswhitewolf 09.09.19, 18:07
    No dobra, przekonalas mnie. Nie bede sie meczyc obierajac tylko ten mech zdejme i jak pokroje to srodki wyjme

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka