Dodaj do ulubionych

Są tu grzybiarki?

16.09.19, 13:23
Bo ja nie jestem wink
Wczoraj M nazbierał prawdziwków. Po oczyszczeniu i przekrojeniu niektóre zsiniały, a dziś pokryły się białym nalotem. Wyglądają jakby jakaś pleśń na nie weszła, tylko zupełnie biała i jednorodna, gładka. To normalne? Czy wyrzucić?
Edytor zaawansowany
  • 35wcieniu 16.09.19, 13:32
    Że zsiniały normalne, ale zapleśnieć raczej nie powinny.

    --
    - Napiszcie czy korzystają z toalety trzeba się totalnie z tego rozebrać? Fryzura się rozwalił, kombinezon upaćka makijażem.
    - Ale jak przez głowę?
    - Mam jeden jedyny, który właśnie tak się wkłada i zdejmuje. Wkładam obie nogi w nogawkę, ręce wkładam w otwory i naciągam ku górze. Tak jak kombinezon do nurkowania. (mildenhurst)
  • daniela34 16.09.19, 13:34
    A to na pewno borowik szlachetny? Bo sinieje borowik ceglastopory.
  • 45rtg 16.09.19, 13:42
    daniela34 napisała:

    > A to na pewno borowik szlachetny? Bo sinieje borowik ceglastopory.

    A tak z vciekawości - jadasz ceglastopore?
  • daniela34 16.09.19, 13:45
    Nie. Nie jadam. Koleżanka jada i umie je przygotowywać, kiedyś mi nawet tłumaczyła, co trzeba robić z ceglastoporymi, ale to nie dla mnie.
  • 35wcieniu 16.09.19, 13:47
    Bardzo dobry jest.

    --
    - Napiszcie czy korzystają z toalety trzeba się totalnie z tego rozebrać? Fryzura się rozwalił, kombinezon upaćka makijażem.
    - Ale jak przez głowę?
    - Mam jeden jedyny, który właśnie tak się wkłada i zdejmuje. Wkładam obie nogi w nogawkę, ręce wkładam w otwory i naciągam ku górze. Tak jak kombinezon do nurkowania. (mildenhurst)
  • daniela34 16.09.19, 13:50
    Podobno tak. Ja jestem grzybowy tchórz. Przez wiele lat nie jadłam żadnych grzybów leśnych, wyłącznie pieczarki. Teraz jem kurki i prawdziwki, ostatnio zebrałam jeszcze kilka podgrzybków. I na tym się mój repertuar kończy.
  • 45rtg 16.09.19, 13:52
    35wcieniu napisał(a):

    > Bardzo dobry jest.

    A co się z nim robi? Może w przyszłym roku zrobię eksperyment na sobie, a potem ewentualnie będzie jadła rodzina wink

  • 35wcieniu 16.09.19, 13:59
    Ja jadłam sos i zupę grzybową z nim.
    Jak źle przyrządzony to można się tym podtruć, ale śmiertelnego ryzyka nie ma. smile

    --
    - Napiszcie czy korzystają z toalety trzeba się totalnie z tego rozebrać? Fryzura się rozwalił, kombinezon upaćka makijażem.
    - Ale jak przez głowę?
    - Mam jeden jedyny, który właśnie tak się wkłada i zdejmuje. Wkładam obie nogi w nogawkę, ręce wkładam w otwory i naciągam ku górze. Tak jak kombinezon do nurkowania. (mildenhurst)
  • daniela34 16.09.19, 14:02
    Ponoć kluczowe jest, żeby były naprawdę dobrze ugotowane/usmażone- surowe (półsurowe) są trujące. Koleżanka mówiła też, że zawsze odlewa pierwszą wodę z gotowania (bo jest sina), choć to może bardziej ze względów estetycznych.
  • 35wcieniu 16.09.19, 14:11
    No tak, surowe nie mogą być, natychmiastowa rewolucja gwarantowana big_grin

    --
    - Napiszcie czy korzystają z toalety trzeba się totalnie z tego rozebrać? Fryzura się rozwalił, kombinezon upaćka makijażem.
    - Ale jak przez głowę?
    - Mam jeden jedyny, który właśnie tak się wkłada i zdejmuje. Wkładam obie nogi w nogawkę, ręce wkładam w otwory i naciągam ku górze. Tak jak kombinezon do nurkowania. (mildenhurst)
  • 45rtg 16.09.19, 13:42
    odnawialna napisała:

    > Bo ja nie jestem wink
    > Wczoraj M nazbierał prawdziwków. Po oczyszczeniu i przekrojeniu niektóre zsini
    > ały, a dziś pokryły się białym nalotem. Wyglądają jakby jakaś pleśń na nie wesz
    > ła, tylko zupełnie biała i jednorodna, gładka. To normalne? Czy wyrzucić?

    No niestety tak wygląda pleśń na grzybach. To, że sinieją, to u wielu grzybów normalne.
  • mrs.solis 16.09.19, 14:06
    Splesnialy. Wyrzucilabym.

    --
    http://s17.rimg.info/94f1aa849ae7d6fc1cd7782d5aa29dac.gif
  • odnawialna 16.09.19, 14:25
    Dzięki wszystkim. Te białe wyrzucam. A pozostałe zobaczę... Na razie niewielką część dodałam do białego barszczu, jak będzie rewolucja to wyrzucę wszystkie.
  • 45rtg 16.09.19, 14:39
    odnawialna napisała:

    > Dzięki wszystkim. Te białe wyrzucam. A pozostałe zobaczę... Na razie niewielką
    > część dodałam do białego barszczu, jak będzie rewolucja to wyrzucę wszystkie.


    Ooo, jeszcze jak wyrzucisz ;->

    Nie no, nic nie będzie.
  • bazia8 16.09.19, 15:29
    Już nie ma wink

    --
    www.fundacjaavalon.pl/
  • bei 16.09.19, 16:21
    Grzyby powinno się jak najszybciej oczyścić i przetworzyć, nie możesz tak długo ich trzymać bez obróbki termicznej (gotowanie, suszenie czy mrożenie)
    Te niespleśniale obgotuj w dwóch-trzech wodach. Wrzucaj na wrzątek, pokutuje chwilę, odcedź, i sioop do wrzątku.
  • heca7 16.09.19, 17:03
    Dokładnie. Albo szybko suszyć albo obgotowac. Splesniale wywalić.

    --
    Na Halloween przebiorę się za okres. A potem spóźnię się i wszyscy będą się bali wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka