22.09.19, 17:03
Myjecie czy obieracie przed smazeniem, duszeniem itp?

Czasami mam wrazenie, ze tylko ja obieram.
Edytor zaawansowany
  • jezdem-mondry 22.09.19, 17:06
    niktmadry napisał(a):
    > Myjecie czy obieracie przed smazeniem, duszeniem itp?


    Nie myję i nie obieram. Czasem zjadam na surowo.
  • mildenhurst 22.09.19, 17:07
    Myję. Odbieram tylko duże.
  • silenta 22.09.19, 17:07
    Opłukuję, nie obieram, najczęściej jem surowe.
  • daniela34 22.09.19, 17:10
    Myję i obieram, aczkolwiek to tak bardziej z przyzwyczajenia, bo obieranie nie jest do niczego potrzebne.
  • kamin 22.09.19, 17:12
    Myję, surowych nie jadam. O mozliwosci obierania dowiedzialam się na tym forum.
  • mia_mia 22.09.19, 17:18
    Obieram, ale z przyzwyczajenia. Nawet nie wiem dlaczego, bo z innymi grzybami nie przyszłoby mi to głowy.
  • edycja_kopiuj_wklej 22.09.19, 17:22
    To tak jak z baklazanami i wylewaniem rosołu. Babcia powiedziała, żeby robić, więc niektórzy robią bez zastanowienia.
    Tak, obierałam pieczarki jakieś 20 - 30 lat temu zbierane na polu. Prawdziwe pieczarki. Obecnie nie obieram
  • 1matka-polka 22.09.19, 19:25
    Co z tymi bakłażanami i wylewaniem rosołu? Bo nie słyszałam.

    --
    "po Polsce krąży groźna amerykańska choroba...zwana polityczną poprawnością. Choroba ta atakuje mózg, powodując całkowitą ...utratę zdrowego rozsądku, zdolności do racjonalnego myślenia i - co może najsmutniejsze - poczucia humoru." A. Kołakowska
  • memphis90 22.09.19, 22:10
    Pewnie zeby solic bakłażany. Z rosolem to nie mam pojęcia o co chodzi.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • szarsz 22.09.19, 22:52
    Bakłażany kiedyś były gorzkie, więc należało je nasolić, żeby puściły gorzki sok. Nawet nie mam pojęcia czy to prawda bo od wielu wielu lat nie ma w handlu gorzkich bakłażanów.
  • lumeria 23.09.19, 18:37
    Chyba chodzi o obieranie bakłażanów ze skorki. Kiedyś obierało się wszystko ze skorek - babcia nie zjadła jabłka ze skorka.

    A wylewanie rosołu - nie wiem, możne chodziło o to, ze jak mięso się w wodzie ugotowało, to ktoś wylewał ten rosół?

  • triismegistos 23.09.19, 04:44
    JA do dzisiaj solę bakłażany. Gorzkie już nie sa, ale takie "zwiędłe" przed smażeniam bardziej mi smakują smile

    --
    spotted madka to taki krzyk pustych macic.
    by mrozkagrazka
  • cauliflowerpl 22.09.19, 17:35
    Zależy, czy kupiłam je wczoraj czy pięć dni temu. Innymi słowy - od stanu skórki.
    Myję zawsze, one są z korzonkami sprzedawane, na każdej grudka ziemi (jak się szybko nie zużyje to im ogonki rosną w lodówce)
  • aankaa 22.09.19, 19:09
    obrywam ogonki i nie myję

    --
    jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
  • ginger.ale 22.09.19, 20:05
    cauliflowerpl napisała:

    > Zależy, czy kupiłam je wczoraj czy pięć dni temu. Innymi słowy - od stanu skórk
    > i.
    > Myję zawsze, one są z korzonkami sprzedawane, na każdej grudka ziemi (jak się s
    > zybko nie zużyje to im ogonki rosną w lodówce)


    Ja tak samo.

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • lauren6 22.09.19, 20:10
    Myję, obieram kapelusze, oskrobuję nogi.
  • mama-ola 23.09.19, 13:12
    > Myję, obieram kapelusze, oskrobuję nogi.

    Ja też.
  • bialeem 22.09.19, 20:17
    Obieram, nie myję. Umyte są ble obślizgłe.

    --
    "weź takie rady, zwiń ciasno i rozważ znaczenie słowa "czopek""
  • segregatorwpaski 22.09.19, 20:22
    Obieram.
  • eliszka25 22.09.19, 20:27
    Opłukuję zawsze, a obieram w zależności od tego, czy to młodziutkie, zwinięte pieczarki dopiero co kupione czy takie z większymi kapeluszami, które leżały w lodówce 2-3 dni. Najczęściej kieruje się po prostu stanem skórki. Z małych i świeżo kupionych skórkę zdjąć bardzo trudno i tego nie robię. Z większych, które leżały kilka dni w lodówce, skórka odchodzi sama i wtedy zdejmuję.
  • gaga-sie 22.09.19, 20:35
    Ja też. Te młode płuczę i czyszczę taką małą, miękką szczoteczką z Lidla.
  • starczy_tego 22.09.19, 20:31
    Nie obieram, bo po co?
  • jak_matrioszka 22.09.19, 20:33
    Myje, bo ziemia z nóżek dostaje sie na kapelusze. Czasem odkrajam taki kawałek nóżki z ziemia.
    O obieraniu przeczytałam na forum, nie pociaga mnie to. W życie wprowadzam tylko pomysły oszczedzajace mi pracy, pozostałe ignoruje wink
  • cruella_demon 22.09.19, 20:35
    Nie myję. Obieram kapelusz, z nóżki odkrawam tylko samą końcówkę z ziemią.
    Umytych nie lubię, bo są jakieś takie obślizgłe. Znowuż skórka mi przeszkadza, ale ja ogólnie nie lubię warzyw ze skórą, pomidory i ogórki też obieram.
  • cruella_demon 22.09.19, 20:36
    Za to ja z forum dowiedziałam się, że niektórzy obierają maślaki smile
    Ja grzybów leśnych w ogóle nie obieram.
  • eliszka25 22.09.19, 20:46
    U mnie w domu zawsze się obierało maślaki. Innych grzybów leśnych nie. Maślaki głównie dlatego, że do tej skórki na kapeluszu przyklejone są wszelkie paprochy, igły, liście, trawa, piach, a jest ona taka klejąca i nie da się tego porządnie doczyścić. Z resztą akurat maślaki obiera się jednym ruchem, bo skórka z kapelusza schodzi bardzo łatwo.
  • szarsz 22.09.19, 22:54
    Zawsze obieram maślaki, ta obleśna oślizła lepiąca skóra jest nie do przejścia.
  • cruella_demon 22.09.19, 23:22
    no właśnie po to ją się zostawia, żeby po zamarynowaniu był śluz big_grin
    Mam nawet przepis na sałatkę z grzybami marynowanymi, a najlepiej maślakami smile
  • eliszka25 23.09.19, 02:37
    przeciez sluz jest z maslakow tak czy tak. zawsze obieramy maslaki i nigdy jeszcze nie zdarzylo sie, zeby po otwarciu sloiczka z nimi zalewa nie miala konsystencji czegos pomiedzy galaretka i smarkami.
  • szarsz 23.09.19, 18:30
    Dokładnie tak, skórka nie jest do tego potrzebna nic a nic.
  • hanusinamama 23.09.19, 10:08
    Maślaki to jedyne grzyby ktore sie u mnie obiera ze skórki....
  • mysz1978 22.09.19, 20:37
    zawsze obieram. I myje tez wink
  • 18lipcowa3 22.09.19, 21:05
    nie obieram wink

    --
    Akurat w wypadku mężczyzn twierdzenie, że coś tam mają bardzo przemyślane, to idealizacja tej płci.- by Triss
  • pastuszka1 22.09.19, 22:17
    Myję. Pierwsze słyszę, że można je ubierać
  • pastuszka1 22.09.19, 22:19
    Obierać oczywiście
  • tt-tka 22.09.19, 22:45
    Ubierac tez mozna smile - pieczarki obieramy, a nastepnie robimy je w plaszczykach.

    --
    Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
  • szarsz 22.09.19, 22:54
    Obieram dorosłe, z rozwiniętym kapeluszem. Młodych nie.
  • 3-mamuska 22.09.19, 23:07
    Ładnych czystych świeżych białych nie obieram ani nie mylę. Sporadyczne które maja torf.
    Obieram tylko takie co postoją chwile.

    --
    -----------------
    Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
  • senin1 23.09.19, 01:57
    przed duszeniem to mozna nawet wykapac wink

    ale przed smazenem? po jakiego grzyba? wink napewno sie ladnie, na zloto nie usmaza, bo szybko nasiakaja woda, sa jak gabka. Najlepiej kupowas czyste I smazyc suche, ladnie sie rumienia I sa lekko chrupiace.
  • eliszka25 23.09.19, 02:41
    zawsze myje pieczarki i nigdy nie zdarzylo mi sie, zebym nie mogla ich pozniej usmazyc na zloto. wystarczy nie trzymac ich w misce tylko oplukac pod biezaca woda. jest jeszcze taki trik, ze do miski z woda wsypuje sie odrobine maki i szybko plucze pieczarki. dzieki mace nie nasiakaja woda i robia sie jeszcze bardziej bialutkie.
  • mikams75 23.09.19, 09:59
    obieram, myje.
    Zazwyczaj kupuje duze pieczarki, skorka sama schodzi.
    Ale bywa, ze trafia sie malutkie, twarde i tych nie obieram, nawet nie da sie latwo ich obrac.
  • niu13 23.09.19, 10:04
    Bo bakłażany zostały zmodyfikowane genetycznie tak, żeby nie były gorzkie.
    Pieczarek nie obieram, bo to odzieranie ich ze smaku. Myję tylko
  • jehanette 23.09.19, 10:07
    Myję i odkrawam ogonki, bo nie lubię. Bez mycia zdarzyło się, że nawet takie sklepowe zgrzytały trochę piaskiem wink

    --
    Error 404
  • hanusinamama 23.09.19, 10:07
    Wycieram papierowym recznikiem bo maja troche ziemi czasami. Pieczarka jak gąbka chłonie wodę nie myje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka