Dodaj do ulubionych

Przepis na naprawdę dobrego kurczaka

26.09.19, 06:00
...pieczonego w całości poszukuję. Robiłam już różne - na porach, z 40 ząbkami czosnku, na butelece piwa. Dobre, ale wciąż nie to. Najlepszego kurczaka jedliśmy będąc w Ciechocinku, co roku staramy się tam zaglądać, kiedy jedziemy na wakacje, często nadkładając drogi. Nie umiem go odtworzyć. Jakiego kurczaka lubicie?
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 06:06
      No nie wiem, jaki efekt chcesz osiągnąć - kurczak to po prostu kurczak i marcepanem nie będzie
      Dobrze doprawiony i odpowiednio nie przesuszony będzie smaczny
      Ja rzadko pieke w całości
      Raczej porcjuję - ale kiedy jest cały można mu wsadzić cytrynę w zadek
      O tak
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_zagrodowy/przepis.html
      Wtedy jest fajnie wilgotny
      • asia-loi Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 20:18
        marianna1960 napisała:

        > Polecam ten przepis super smakuje
        > Tekst linka

        Sama go wypraktykowałaś? Pytam, bo mam zamiar go zrobić. Wygląda bardzo apetycznie i jest łatwy do zrobienia.


        --
        Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
        Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
    • hanusinamama Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 08:10
      Ja robie czasami z masłem pod skórką. Widizaiałam w jakims programie, sróbowałam i jest super. Najpierw nacieram domową przyprawą do kurczaka i czosnkiem. Odtawiam na godzine, potem biore miekkie maski i smaruje miesu pod skórą (tak trzeba wsadzić rękę pod skórę, tam gdzie sie daje sparuje grubo masłem.
    • bib24 Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 08:23
      musisz mieć dobrego kurczaka. jak kupisz zwykłego ze sklepu zawsze wyjdzie niedobry.
      z dostępnych dobrych weksperymentowalismy i został nam zagrodowy, najlepiej maks 1,5 kilo

      lubię kurczaka w całości, zawsze kupuję 2, jeden jest do zjedzenia, drugi do zamrożenia na w tygodniu. próbowałam wiele przepisów, ostały mi się 2:

      - kurczaka myjesz, dokładnie suszysz. Piekarnik nagrzewasz do 200-220, na blachę albo naczynie żaroodporne wylewasz oliwę, dajesz ze 2 gałązki rozmarynu i co najmniej jedna główkę czosnku podzieloną na ząbki, nie musisz obierać. Kurczaka solisz, mieszasz z zawartością i pieczesz. po około 45 minutach polewasz każdego około 100 ml wytrawnego białego wina. Pieczesz jeszcze 45 minut.
      Wino z sosem i ze smakiem z czosnku robi pyszny sos a kurczak wychodzi ładnie przypieczony. Jak zostanie mięso na kościach można obrać, wymieszać z sosem, trochę doprawić i masz sos do makarony, ryżu albo ziemniaków na następny dzień.

      drugi przepis jest inny
      - kupujesz kurczaka, myjesz suszysz bardzo dokładnie, solisz, 3/4 łyżeczki soli na pól kilo i zostawiasz w chłodnym miejscu na 1-3 doby
      - przynosisz do domu, osuszasz jeszcze raz bardzo dokładnie
      - piekarnik nagrzewasz na maks, u mnie 250, do srodka wkładasz metalową blachę bez niczego, żadnego tłuszczu
      - jak piekarnik się nagrzeje otwierasz i wkładasz kurczaka na blachę, będzie skwierczeć
      - pieczenie trwa godzinę, w trakcie przekręcasz na drugą stronę. wychodzi super chrupiący i nie wysuszony, nawet piersi

      Żaden z tych przepisów nie wyjdzie na tanim kurczaku. Próbowałam, niedobre było.
      • memphis90 Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 15:11
        Z ciekawości - jak porcjujesz tego kurczaka? Krojac na plastry jak amerykańskiego indyka? Bo u mnie w rodzinie kurę dzielio się na 2 nogi i 2piersi i każdy dostawal ćwiartkę. W tym kontekście oskrobywanie mięsa z (obgryzionych) kości na kolejny obiad brzmi dość obrzydliwie.

        --
        "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
        • bib24 Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 15:17
          memphis90 napisała:

          > Z ciekawości - jak porcjujesz tego kurczaka? Krojac na plastry jak amerykańskie
          > go indyka? Bo u mnie w rodzinie kurę dzielio się na 2 nogi i 2piersi i każdy do
          > stawal ćwiartkę. W tym kontekście oskrobywanie mięsa z (obgryzionych) kości na
          > kolejny obiad brzmi dość obrzydliwie.
          >


          można na ćwiartki (tak ostatni robimy)
          lub odciąć nogi i piersi plus skrzydła, zostanie korpus a na nim pełno mięska. nic obrzydliwego, to są smakowitości palce lizać.
    • triismegistos Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 09:08
      A czego ci brakuje? Smaku? Czy raczej idealnej tekstury? Jeśli to pierwsze nie pomogę, przepisów na kuraka jest zylion i to raczej kwestia tego, co lubisz niż najidealniejszego przepisu.
      Ale jeśli szukasz sposobu, to kurczak jest dość suchy sam z siebie i trzeba go odpowiednio nawiilżyć. Najlepiej wsadzić mu w kuper jakieś owoce. Ja bardzo lubięcałą, ponakłuwaną gęsto cytrynę. Można tez włozyć pokrojone jabłko, czy śliwki. Jako marynata świetnie sprawdza się jogurt naturalny i maślanka. Można też napchac masło między skórę a mięso. Trzeba najpier delikatnie ptaszka wymasować, potem wsunąć pod skórę cieniutkie plasterki zimnego masła. Dobrze też się sprawdza pieczenie w niskiej temeperaturze długo.

      --
      Jeśli siedzisz gdzieś na ławeczce, a nagle jakiś nieznajomy siada obok ciebie, po prostu spójrz na niego i spytaj:
      - Przyniosłeś pieniądze?
    • asfiksja Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 09:26
      Najlepszy jest kurczak, który był dobrze żywiony (jadł trawę, wygrzebywał sobie dżdżownice i ślimaki plus oczywiście ziarno). Najgorsze to takie z marketu (soja+kukurydza, trzymany w zamknięciu). Najlepiej jakość mięsa poznasz wytapiając tłuszcz - tłuszcz z dobrego kurczaka będzie miał pyszny smak i będzie bardziej żółtawy, jak spróbujesz wytopić z marketowego to koniecznie włącz wyciąg, a potem wywietrz kuchnię (a wytopione coś wywal).
      Sposób przyprawienia rzecz gustu, generalnie im lepsze mięso tym mniej przypraw aromatycznych.
    • rasowaematka Re: Przepis na naprawdę dobrego kurczaka 26.09.19, 13:03
      Moczę w solance z dodatkiem przypraw. Zagotowuje wodę, do wrzątku wrzucam sól, przyprawy, czyli kulki pieprzu, skórkę z cytryny, pokrojoną cebulę, główkę czosnku, trochę rozmarynu, tymianku. Czekam aż wystygnie i w dużym pojemniku, może być garnek zalewam kurczaka i do lodówki na 24h. Przed pieczeniem osuszam i smaruje piersi grubo masłem. Potem do żaroodpornego naczynia ido piekarnika, ale temp. Maks. 160 stopni, na 2,5 godziny. Niczym nie podlewam, bo dużo wody wypłynie, dlatego blacha głębsza. Na koniec można podkręcić temperaturę tak 30 min. Przed koncem. Piekę na góra dół, nie termoobieg. Wychodzi super. Podobnie robię indyka na święta, ale to już z innymi przyprawami i tego muszę moczyć w specjalnym wiadrze na tarasie, min. 2 dni.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka