28.09.19, 19:06
Rzodkiewki, marchewki, papryczki, cebule, kalarepki, buraki,cukinia,pory, kalafiory, oczywiste ogórki i kapusta, cytryny...co jeszcze można ukisić i będzie równie smaczne? Kisiłyście może śliwki? Albo brokuły? Jabłka?
Jadłam kiedyś kiszone grzyby- rydze i gąski. Czy tylko te blaszkowate można kisić?
Edytor zaawansowany
  • cruella_demon 28.09.19, 19:12
    Chciałam dzisiaj ukisić grzyby, bo mąż nazbierał, ale mnie storpedował i powiedział, ze on nie będzie tego jadł i właśnie idą w ocet smile
    Jak smakują kiszone grzyby?
  • lot_w_kosmos 28.09.19, 20:14
    Ja podejrzewam, że takie rydze czy gąski czy gołąbki to muszą smakować wybornie, mniam😋
  • bei 28.09.19, 19:24
    Mają więcej aromatu i smaku grzybowego od tych marynowanych w occie- jeśli chodzi o rydze. Gąski są mniej aromatyczne.
    Grzyby można tez zasolić, lub w solance trzymać, tylko musisz mieć zimną piwnicę (ok 3-4 stopni), albo wstawić je do chłodziarki.
  • raczek-nieboraczek 28.09.19, 20:11
    śliwki paskudne - marynowane lubię
    kalafiory - straszny smród
    seler - super, spróbowałabym jeszcze seler z jabłkiem
    cukinia- na przecier do zupy
  • sineado 28.09.19, 20:16
    Mój mąż właśnie kisi pomidory. Z jabłek robi ocet jabłkowy
  • lellapolella 28.09.19, 20:39
    To jest pysznesmile
    www.hajduczeknaturalnie.pl/napoj-pietruszkowy-probiotyczny/


    --
    Możesz wygrać wyścig szczurów, ale nadal będziesz szczurem. Banksy
  • mysiulek08 28.09.19, 21:12
    marchewka ok
    cukinia dwa porazka
    kalafior, a fuj
    grzybow u mnie brak (rydze do Polski sie importuje tongue_out) wiec nie probowalam

    jest ksiazka lubimyczytac.pl/ksiazka/301838/sztuka-fermentacji-praktyczne-wskazowki-z-calego-swiata-na-temat-procesu-kiszenia-i-fermentacji-wa
    duzo pomyslow

    --
    Podłość ludzka nie zna granic! drastyczne!
  • bergamotka77 28.09.19, 21:28
    Poprzestaję na kapuście i ogorkach, które jemy w ilościach hurtowych.

    --
    bardoszka: Powinnam swoje 15-letnie dziecko upchnąć w jakimś oknie życia?

    morekac: Nie da rady, nie zmieści się. Gdyby się mieściło, byłoby zbyt wielu chętnych.
  • aurinko 28.09.19, 22:00
    Pomidorki koktajlowe, pycha smile
  • bei 29.09.19, 09:57
    Nie rozumiem co chodzi z kalafiorem? Może za długo był kiszony?ja lubię takie kilkudniowe, jeszcze bardzo chrupiące. Podobnie cukinię i rzodkiewki. Warzywa nie powinny być nawożone sztucznymi nawozami, inaczej to nawet ogórki i kapusta są niesmaczne.
  • raczek-nieboraczek 29.09.19, 15:30
    mój tak śmierdział g..m, że o nawozie sztucznym nie pomyślałam
  • volta2 29.09.19, 10:20
    Mieszkałam w kraju w którym kisi się spory asortyment warzyw. Najlepszy był czosnek, najgorsze śliwki. Cała reszta taka sobie,vwlacznie z kapustą. Więc może nie umieją zrobić dobrych kiszonek. W Polsce próbowałam 2x w tym samym miejscu cukini i raz była bardzo słaba a potem całkiem przyzwoita. Może chodzi o otrzaskanie się z nowym smakiem. Kiszonej soi i tak chyba nic nie pobije. Ochyda.
  • berber_rock 29.09.19, 14:59
    Kiszone rzeczy uwielbiam ale jedynie w postaci kimchi.
    Jak mi się chce to czasem robię, jak nie to kupuje.
  • snakelilith 29.09.19, 15:07
    Fasolka szparagowa. Ale nie wiem jak się robi, bo kupuję już kiszoną. Robię z niej zupę ala zabielana ogórkowa, pycha. Na gęsto z boczkiem przyrządzana jak kapusta kiszona też jest dobra.
  • mrs.solis 29.09.19, 15:45
    W zalewie octowej robilam podgrzybki, prawdziwki i zagwice listkowata. Oprocz tego w zalewe octowej mozesz zrobic smazone ryby. Z owocow slyszalam o kiszonych gruszkach.

    --
    http://s17.rimg.info/94f1aa849ae7d6fc1cd7782d5aa29dac.gif

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka