Dodaj do ulubionych

Duszone maślaki

29.09.19, 16:27
Z cebulką. Jak je wykorzystujecie?
Ja robię:
sos
jajecznicę,
tartę.
Ponieważ mam cały wielki gar takich maślaków, jak zwykle mrożę poporcjowane.
I zastanawiam się, jak je jeszcze wykorzystać (potem).
Macie inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Duszone maślaki 29.09.19, 17:11
      Ostatnio jadłam pizzę z maślakami, z sosem śmietanowo - czosnkowym zamiast pomidorowego.

      Sos śmietanowy z maślakami do makaronu (musi być czosnek, dużo zielonej pietruszki na koniec i parmezan)
    • ga-ti Re: Duszone maślaki 29.09.19, 17:13
      O matko, właśnie zjadłam makaron z sosem grzybowym, z podgrzybków. Cebule podsmażona, w to wcześniej obgotowane grzyby, smażę, solę, pieprzę, dodaję trochę zieleniny, śmietanę i starty ser, akurat dałam mieszankę zwykłego gołdy i jakiegoś pleśniowego. Pychota smile
      Zupa grzybowa też jest pyszna, wywar, grzyby, marchewka, pietruszka, trochę selera, ziemniaki, koperek, przyprawy, zaprawiona śmietaną, można dodać kaszy trochę jęczmiennej albo pęczaku, wtedy mniej ziemniaków albo zamiast ziemniaków i kaszy dać makaron, ale takie coś to z pieczarek robię.
    • triismegistos Re: Duszone maślaki 29.09.19, 17:17
      Pizza! U mnie dzisiaj będzie biala, z ricottą, pieczonym czosnkiem, maślakami smazonymi na oliwie truflowej i tymiankiem.

      --
      spotted madka to taki krzyk pustych macic.
      by mrozkagrazka
      • damartyn Re: Duszone maślaki 29.09.19, 17:56
        zamrożone albo zasypane solą w słoiku (i zgotowane) później można wykorzystać do;
        - wszystkich makaronów
        - kasz
        - ziemniaków
        - pastry
        - zapiekanek
        - tarty
        - sosy
        - do zupy
        - zmielić na farsz do pierogów same albo z rożnymi dodatkami i co tylko jeszcze człowiekowi z grzyba sie zamarzywink
        Zazdroszczę, że u mnie nie masad
        • kochamruskieileniwe Re: Duszone maślaki 29.09.19, 18:47
          wczoraj byłam na grzybach. Zaczynają się pojawiać. Ale znaleźliśmy w zasadzie tylko maślaki. Plus kilka kozaków, dwie (!) kurki, ze trzy podgrzybki i kilka piaskowców.
          Może za tydzień będzie lepiej.
          (Byłam w okolicach Mińska Mazowieckiego)
    • solejrolia Re: Duszone maślaki 29.09.19, 18:05
      Ja dziś zrobiłam wybitną grzybówkę:

      Udko kurczaka z godzinę gotowałam. Dorzuciłam warzywa w kostkę (seler, marchew, pasternak, ziemniaki, no i por w kawałku) doprawiłam: sól, pieprz, 3 kulki ziela angielskiego, 1 listek laurowy, odrobina gałki muszkatołowej, i odrobina papryki słodkiej. Dalej gotowałam.
      Pokroiłam maślaki w kawałeczki, i pokroiłam 3 spore pieczarki. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę, dorzuciłam grzyby, i dość dobrze obsmażyłam je.
      Jak warzywa i mięso były miękkie, to wyjęłam pora (to dla kur wink) wyjęłam udko, i pokroiłam mięso w kawałki i z powrotem do gara, dorzuciłam przesmażone grzybki, dałam łyżkę śmietany, porządnie roztrzepałam rózgą śmietanę, i gotowa zupa. PRZEPYSZNA. Można na talerzu podsypać natką pietruszki.

      (jeśli nawet maślaków jest sporo, to dodatek pieczarek lub grzybów suszonych wzmacnia smak i aromat zupy, więc ja dodaję, choćby symbolicznie, ale zawsze.)

      --
      Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
    • szarsz Re: Duszone maślaki 29.09.19, 20:28
      Ja nie daję cebuli do maślaków, bo są imho zbyt delikatne i cebula je zabija. Do maślaków to nawet z pieprzem uważam bardzo. Przesmażam je chwilę na maśle i to wszystko. Zjadam z własnym chlebem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka