Dodaj do ulubionych

Czy emama robi wino z winogron?

30.09.19, 09:03
W tym roku obrodziły, kupuję balon 54 litrowy i zabieram się do robienia wina z ciemnych winogron po raz pierwszy. Czy któraś robi winko? Jakieś wskazówki dla początkującego? Poza balonem co jeszcze muszę kupić?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Czy emama robi wino z winogron? 30.09.19, 09:33
      Rurka fermentacyjna, korek, drożdże winiarskie. Wg starej szkoły winogron się nie myje, by nie zmyć z nich naturalnych drożdży, ale jeśli dajesz winiarskie to nie ma takiego znaczenia i umożliwia ematce picie gotowego produktu bez obrzydzenia.
        • iwles Re: Czy emama robi wino z winogron? 30.09.19, 12:13

          Nie pamiętam, jaki mam, chyba 50-litrowy. I był OK.
          1 misa to mało, ja nie pamiętam ile, bo zbieraliśmy z krzaka i od razu ugniataliśmy, więc dokładaj tyle, ile możesz. Im więcej, tym lepiej. Zapelnione powinno być tak max. 3/4 baniaka (może być mniej, byle nie więcej).
          Najlepiej jest, gdy winogrono jest mocno dojrzałe.

          Korzystałam z tego przepisu:

          czterykaty.pl/czterykaty/1,104040,18293758,jak-zrobic-wino-z-winogron-bardzo-prosty-przepis-dla-poczatkujacych.html


        • morekac Re: Czy emama robi wino z winogron? 30.09.19, 13:25
          Za duży pewnie będzie. Ok 30l byłby pewnie lepszy, bo mniej miejsca zajmie.Bez cukru wyjdzie ci wytrawne. Albo ocet.

          --
          -------------------------------------------------------------
          "Pan Zenek z Bemowa: Dla mnie super sprawa, że niedziela jest wolna. Uważam, że powinni zamknąć sklepy także w sobotę. Jestem na zakupach tylko ze względu na żonę, która chciała zrobić je przed wolną niedzielą.
    • szmytka1 Re: Czy emama robi wino z winogron? 30.09.19, 13:18
      zrobiłam 20 lat temu, wyszło lekko musujące, podejrzewam, że coś na kształt szampana różowego wink bez drożdzy na samych kulturah anturalnie wystepujących na drożdzach, więc wiele % to mieć nie mogło. Ktoś wypil, nie pamiętam kto, także "zjadliwe" było. Teraz nie robię, bo nie pijamy wina, nawet soku z winogron nie tykam.
      • snakelilith Re: Czy emama robi wino z winogron? 30.09.19, 13:43
        szmytka1 napisała:

        > zrobiłam 20 lat temu, wyszło lekko musujące, podejrzewam, że coś na kształt sza
        > mpana różowego wink

        To jeszcze długo nie szampan. wink To dopiero młode, dopiero co fermentujące, niefiltrowane wino, w którym drożdże nie przerobiły jeszcze cukru do końca w alkohol. W zależności od stopnia fermentacji takie wino może być jeszcze słodkie jak sok, albo już bardziej wytrawne. W Niemczech takie nowe musujące wino nazywa się Federweißer, a jak jest czerwone to Roter Rauscher. Tradycjynie podaje się do niego drożdżowe ciasto cebulowe z boczkiem. To sezonowy przysmak, bo później przefermentowane wino wino zaczyna coraz bardziej przypominać zwykłe wino i przestaje musować.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka