Dodaj do ulubionych

znowu kuchennie - golabki

05.10.19, 08:04
bardzo rzadko przyrzadzam golabki, ale mnie wlasnie naszlo. Na takie z ryzem.

Probuje odtworzyc golabki mojej mamy, w ktorych ryz byl sypki I farsz nie nyl zbita kula miesa I ryzu.
szukalam w internetach, ale przepisy sa rozne - jeden z ugotowanym ryzem , inne z surowym, z cebula przesmazona, a czasami z surowa.
jak wy gotujecie golabki? no I jak z tym ryzem, surowy? ugotowany?
Edytor zaawansowany
  • kotejka 05.10.19, 08:08
    Półsurowym - ugotowany ale al dente, sypki. Cebuli do farszu nie daję
  • senin1 05.10.19, 08:23
    wlasnie tak zamierzalan zrobic - ryz podsmazyc, dodac wody/bulionu, I gotowac przez jakies 5 minut z hakiem.
  • sineado 05.10.19, 08:11
    Ryż ugotowany, mięso surowe, dużo podsmazonej cebuli, cały słoiczek przecieru pomidorowego
  • senin1 05.10.19, 08:25
    wg mnie cebula byc musi smile
  • lauren6 05.10.19, 09:00
    I to jest dobry przepis.
  • marianna1960 05.10.19, 14:14
    Mus być i i zrumieniona
  • frey.a86 05.10.19, 08:46
    Ja robię z surowego mięsa i podgotowanego ryżu i wychodzi właśnie taka fajna, zbita kula farszu, którą lubię. Pamiętam jednak, że jak pierwszy raz robiłam gołąbki, to przesmażyłam wcześniej mięso, wymieszałam z ryżem i wyszło sypkie. Może też spróbuj podsmażyć?
  • memphis90 05.10.19, 08:59
    Ryż surowy. Nie lubię dublowac sobie pracy. Taki ryż zawsze wyjdzie sypki. Cebulka musi za to być przysmazona, bo wtedy się lekko karmelizuje. Nie osiągniesz tego smaku podczas gotowania, inna temperatura.

    --
    "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
  • marianna1960 05.10.19, 14:14
    Ryż gotowany nie surowy
  • m.y.q.2 05.10.19, 14:23
    Moje gołąbki duszą się w szybkowarze, po 25 minutach są gotowe, nic przy nich nie trzeba robić, prócz zmniejszenia płomienia gazu na minimum, od chwili zagotowania, co sygnalizuje syczenie pary w zaworze bezpieczeństwa.

    --
    Niektórzy są przekonani, że ich kaganiec to przyłbica.
    St.Jerzy Lec
  • kiwaczek69 05.10.19, 12:02
    Tu masz fajny wątek gołąbkowy:
    forum.gazeta.pl/forum/w,567,166020623,166020623,Golabki_sie_zdziwilam_.html
    --
    Iść, ciągle iść, w stronę słońca
    w stronę słońca, aż po horyzontu kres
  • karme-lowa 05.10.19, 12:08
    Moje wychodzą idealne🤗🤗.
    Ryż lekko ugotowany (ok 7 min), surowe mięso, dużo przypieczonej cebulki, sól i pieprz.
  • kokosowy15 05.10.19, 12:11
    Właśnie odgrzewam sobie wczorajsze gołąbki. Mięso surowe, ryż podgotowany, cebulką przysmazona, majeranek. Sos pomidorowy, choć czasem robię koperkowy. Kapusta włoska, sparzona, z wycięty głównym nerwem.
  • m.y.q.2 05.10.19, 12:43
    A ja, lata temu, zapomniawszy, przepisu na farsz, dodałam do niego jajko. To dopiero kule z farszu, wyskakujące na talerzu z kapusty, były!

    --
    Ci, co mają ideę wciąż w gębie, mają ją zazwyczaj i w pobliskim nosie,
    St. Jerzy Lec
  • iimpala 05.10.19, 21:17
    a ja zawsze dodaję jajko i nic mi nie wyskakuje z kapusty.
    Gołąbki robie tak, jak kotlety mielone, tyle, że dodaje do mięsa ryż. Ugotowany i często ten "wczorajszy" bo syn jest taki ryzowy bardziej, i czasem zostaje. Często robie mięso na kotlety mielone a z częsci robię gołąbki, po dodaniu ryżu.
    I własnie to, co pisze niżej hrabina - farsz musi być dobrze wyrobiony, im dłużej wyrabiasz, tym bardziej robi sie kleisty, nie wystarczy tylko wymieszać skladniki.
    A farsz też jest różny, zalezy jakie mięso uda mi się kupić, czasem łopatka a czasem szynka, nie widze róznicy.
    Nigdy żadnej kluchy nie miałam.
  • czekoladazkremem 05.10.19, 13:00
    Ryż ugotowany na półtwardo mieszam z mięsem i cebulą, obsmażam na patelni. Gołąbków nie gotuję, zapiekam w piekarniku.
  • lalkaika 05.10.19, 14:08
    dokladnie tak samo,z piekarnika super wychodza,nie trzeba stac i miachac,nic sie nie przypala,samo sie robi i smaczniejsze
  • thea19 05.10.19, 14:52
    gołąbków w garnku też się nie miesza, na dno gara kładzie się liście kapusty, odrobinę smalcu, układa ścisło gołąbki, dolewa wody, przecieru pomidorowego, przyprawy, na górę znowu liście a pod koniec gotowania zasmażkę
  • klamkas 05.10.19, 21:38
    A ja tam gotuję w kwasie kapuścianym, a sos robię osobno ;p
  • cruella_demon 05.10.19, 21:45
    Rodzina wyżera gołąbki, ja oczywiście też, ale najbardziej na świecie lubię te liście kapusty, którymi wyścielony jest garnek big_grin
  • thea19 05.10.19, 22:03
    ja też najbardziej lubię liście
  • m.y.q.2 05.10.19, 22:11
    Też obsmażam, też lubię liście. Resztę kapusty pozostałą z gołąbków, wkładam do szybkowaru, razem to się pichci i zjadane jest w pierwszej kolejności.

    --
    — Wiem tylko, że musi być jakiś policjant dla każdego, nawet dla królów.
    TerryPratchett
  • thea19 05.10.19, 22:36
    robiłam w tygodniu gołąbki i zostało mi jeszcze trochę sosu z kapustą, których nikt poza mną nie zje. moje dziecko zjada tylko mięso a mąż zje gołąbka jedynie jako pakiet.
  • m.y.q.2 05.10.19, 23:14
    Widziałam w Biedrze tę ufo- kapustę, rzeczywiście płaska, z dużymi liśćmi. Tylko nie zwróciłam uwagi na jej cenę, pewnie sporo droższa od białej. Za tę do ostatnich gołąbków zapłaciłam 14 zł. Więcej za kapustę, niż za mięso.

    --
    Ci, co mają ideę wciąż w gębie, mają ją zazwyczaj i w pobliskim nosie,
    St. Jerzy Lec
  • thea19 05.10.19, 23:20
    moja po 4zł/kg. do biedry bardzo rzadko chodzę, jakoś nie lubię ciasnych sklepów.
  • m.y.q.2 05.10.19, 23:32
    Też bym wolała nie chodzić do biedry, ale zlikwidowali nam tesco, naszą chatę i inne, zostały w pobliżu 2 biedronki, a ja bez samochodu. do kauflandu raz na miesiąc, bo daleko, auchan i lidl jeszcze dalej, a carfoura nie lubię.

    --
    Ślepej wierze źle z oczu patrzy.
    St. Jerzy Lec
  • m.y.q.2 05.10.19, 23:32
    Też bym wolała nie chodzić do biedry, ale zlikwidowali nam tesco, naszą chatę i inne, zostały w pobliżu 2 biedronki, a ja bez samochodu. do kauflandu raz na miesiąc, bo daleko, auchan i lidl jeszcze dalej, a carfoura nie lubię.

    --
    Ci, co mają ideę wciąż w gębie, mają ją zazwyczaj i w pobliskim nosie,
    St. Jerzy Lec
  • mia_mia 07.10.19, 14:53
    OT, koło mnie jest zatrzęsienie Biedronek, od ciasnej po duże i bardzo przestronne. W zeszłym roku jedną taką ciasną rozbudowano i teraz aż miło tam wejść.

  • hrabina_niczyja 05.10.19, 14:21
    Ryż ugotowany, ale nie rozgotowany. Mięso i tu jest klucz, musi być tłuszczu trochę, ja zawsze biorę łopatke. Dodatkowo bardzo dokładnie wyrobić, jak wyrabiasz do dawaj odrobinę wody. Farsz ma być kleisty, ale pulchny i właśnie woda i tłuszcz z miesa czyni tu cuda. Chude mięso to właśnie kluch.
  • cruella_demon 05.10.19, 21:43
    Nie będę zbyt oryginalna wink
    Ryż ugotowany al dente, do tego surowe mięso, podsmażona na rumiano cebula, sól, pieprz.

    Natomiast co robiła moja babcia, mama i teraz robię ja i co według mnie nadaje ekstra smaku, to przed gotowaniem takiego "surowego" zawiniętego już gołąbka, obsmażam tak, żeby kapusta się lekko zrumieniła. Wtedy jest idealny smile
  • cruella_demon 05.10.19, 22:11
    Narobiłyście mi takiego smaka na gołąbki, że autentycznie wkurzyła mnie niehandlowa niedziela big_grin
    W poniedziałek z rana atakuję sklep i robię smile
  • thea19 05.10.19, 22:14
    mam na stanie głowę kapusty i mięso mielone dziś kupione - sprzedam tanio -D
  • karme-lowa 05.10.19, 22:17
    Świetna jest na gołąbki kapusta ufo - taka płaska.
  • thea19 05.10.19, 22:19
    ufo to znam tylko brzoskwinie
  • muchy_w_nosie 05.10.19, 22:27
    Gotuję ryż zgodnie przepisem, wrzucam podsmażoną cebulę, mięso mielone też podsmażone, dodaję pieprz i sól, zawijam, wkładam do gara zalewam przecierem pomidorowym znowu pieprz, sól i gotuję.
    Może z 2 razy robiłam, wolę kupić sajgonki ;P
  • snakelilith 05.10.19, 23:51
    Jak chcesz by farsz nie był zbity, to weź ryż surowy. U mnie w domu zawsze robiło się z takiego półpodgotowanego, nikt nie potrafił wyjaśnić mi jednak dlaczego. To pewnie taki kuchenny mit, ktoś kiedyś zaczął i tak już zostało. A gołąbki z suchym (tylko opłukanym) ryżem wychodzą lepsze, aromatyczniejsze, bo ryż nie naciąga się wodą, a wywarem z gotowania kapusty. I farsz wychodzi na koniec mniej sklejony. Jak spróbowałam raz z surowym, to już nigdy innych nie robię. Taki surowy dodaję też do papryki i innych warzyw (np. mangold) z "gołąbkowym" farszem.
  • mia_mia 07.10.19, 14:42
    Może to kwestia tego, że takie z surowym ryżem trzeba pewnie gotować dłużej, a wtedy kapusta jest bardziej rozgotowana.
  • enigma81 07.10.19, 11:26
    Ryż ugotowany, mięso mielone surowe, sól, pieprz i podsmażona cebula.
  • raczek-nieboraczek 07.10.19, 11:48
    ja lubię zbity farsz, dlatego dokładam jajko i tarty ziemniak

    i kilka rodzajów kaszy: ryż, jęczmienna, jaglana
    drobniejsza kasza bardziej oblepia

    więc: bez jajka, bez ziemniaków, gruba kasza
  • raczek-nieboraczek 07.10.19, 11:49
    mięso nie musi być mielone:

    w kostkę i podsmażone
  • ajaksiowa 07.10.19, 14:15
    Dodaję bułkę zamiast ryżu i zastanawiam się czy w ciągu 30 minut(tyle gotuję gołąbki)ryż surowy się te rozgotuje? Te 30 minut to może być 40wink

    --
    ,,Bóg dał nam Wolną Wole i Rozum,od Nas zależy co z Tym zrobimy,,

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka