Dodaj do ulubionych

Dynia. Jak..

06.10.19, 08:26
Co z niej zrobić na obiad. Żeby było smacznie i wyrażiście?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 09:06
      Ugotować makaron, usmażyć cebulę, dodać utartą na grubych oczkach dynię, podsmażyć, aż dynia zmięknie, wymieszać z makaronem, posolić, popieprzyć i jeść.
    • default Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 10:24
      Jeśli jest to dynia piżmowa to można przekroić, posypać przyprawami i upiec - można tez nafaszerować mięsem i upiec. Dość smaczne.
      Jeśli jest to inna dynia, to odłóż ją na Halloween, a na obiad zrób coś innego.
    • triismegistos Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 10:41
      Hurtowo kupuję dynie pieżmowe i je piekę w piekarniku, przeważnie w towarzystwie innych warzyw. I tak- upieczoną dynię dodaję wraz z pieczonym zabkiem czosnku do ugotowanych ziemniaków i robię z tego piure. Szczególnie fajnie wygląda jak jednocześnie zrobię piure z tych fioletowych ziemniakw, jednak kulka taka, jedna taka.
      Czasem miksuję upieczoną dynię z korzeniem pietruszki, codaję jajko i bułke tartą i smaże kotlety. Można do nich dać jeszcze drobno pokrojone pieczarki, ciekawy smak i fajna tekstura.
      Pasty kanapkowe klasyk- dynia, dynia z czosnkiem, dynia z pieczoną papryką, z bakłazanem, etc.
      Kroję na cienkie plastry i smażę z tofu i dumką, doprawiam sosem sojowym, czosnkiem i imbirem i sosem sojowym i podaję z makaronem soba.
      Fajnie też pasuje do smazonych watróbek.
      Można tez udusić w masełku z mlekiem kokosowym, imbirem i kolendrą, wychodzi fajna jarzynka do indyjskiego.
      Dużo dyni schodzi mi tez do curry.


      --
      Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
    • lot_w_kosmos Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 10:53
      Uwielbiam dynie, ale jestem chyba jedyną osobą na świecie, dla której nie jest ona lekkostrawna... sad

      Mam po niej ból brzucha, coś na kształt wzdęcia, ucisk w dołku...
    • feniks_4 Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 11:03
      Placki z Dyni Hokkaido.
      Dynię, ząbek czosnku i trochę imbiru potrzeć na tarce. Dodać przyprawy: sól, pieprz (ja daję biały), paprykę. Wbić jajko, zamieszać, na koniec dodać trochę mąki. Smażyć placki na oleju.

        • snakelilith Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 13:05
          Podsmażyć lekko na oliwie cebulkę, ząbek czosnku i centymetr świeżgo imbiru pokrojonego w kosteczkę. I dopiero na to pokrojoną dynię, wodę i sól. Gotujesz do miękkości, miksujesz na gładko i dodajesz na koniec trochę śmietany. Można dodać do gotowania też połowę świeżej chilii, albo doprawić proszkiem ostrej papryki. Ja dodaję jeszcze ciut zmielonej kolendry (ziarna) i gałkę muszkatałową, by podkreślić smak dynii. Oraz parę kropel sosu sojowego. Jak nie lubisz słodkiej zupy (ja też nie lubię) to nie dodawaj żadnej marchewki, pietruszki, ziemniaków, soku pomarańczowego czy czegoś w tym stylu, co ludzie chętnie dodają, bo to tylko robi zupę bardziej słodką i mdłą. I najmniej słodka wychodzi zupa z dynii hokaido, tej małej pomarańczowej, inne gatunki są bardziej mączne i słodkie.
          • mimbla125 Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 13:17
            Lubię dodać jeszcze trochę octu balsamicznego- smak jest bardziej wyrazisty.
            W wersji orientalnej: trochę sosu rybnego, kumin, mleczko kokosowe i śwież kolendra do posypania.
            • snakelilith Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 13:25
              Ja dodaję czasem na koniec trochę soku z cytryny i podaję z zieloną pietruszką. Można też podać do zupy chrupiące czipsy z bekonu (cienkie plasterki wysmażone na papierze w piekarniku), przez to smak też staje się bardziej słony i wyrazisty.
        • triismegistos Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 13:12
          PRzesmaż na maśle czosnek, cebulkę, imbir i dynię pokrojoną w kostkę. Zalej wodą albo bulionem z kurczaka, ugotuj, zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zjedz z parmezanowymi grzankami, olejem z dyni i sokiem z cytryny. Tymanek też nieźle pasuje.

          --
          Rodziny niepełne i nietradycyjne to te, w których nie ma kota.
    • bei Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 13:17
      Dzisiaj robiłam zupę- cebulę poddusilam z porem na patelni- na oliwie.
      Dynię, marchew i paprykę ugotowałam na parze, zmiksowała, rozcieńczylam wrzątkiem (można bulionem), doprawiam przyprawą do flaków i pieprzem, podałam z grzankami.
    • feniks_z_popiolu Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 15:10
      Przeczytałam wszystkie wypowiedzi kucharzowi : i stworzył wariację na temat smile Cebulka, marchewka, cukinia, dynia. Rozdrobnione i podsmażone na oleju rzepakowym, podlane bulionem warzywnym . Garam masala, pieprz ziołowy, sos sojowy, trochę soli. Trochę bałam się zabrać za to danie ale okazało się pyszne. Dziękuję za inspiracje
      • snakelilith Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 15:25
        Garam masala fajny pomysł, orientalne przyprawy świetnie się komponują ze dynią, ale po kiego diabła ta cukinia i marchewka? Dynia jest delikatnym warzywem, jej smak z połączeniu z innym warzywem szybko się traci i dodatki nie są w ogóle potrzebne, tym bardziej słodka marchewka, bo dynia sama w sobie robi kremową i pięknie pomrańczową zupę.
    • ga-ti Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 15:35
      Robię placki. Na słodko: dynię tarkuję, ewentualnie dodaję tarkowane jabłko, robię ciasto z jajek, mąki, mleka, wody, proszku do piecz. cukru, cynamonu, do ciasta wrzucam dynię i smażę. Na słono: jak na ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków daję drobno tarkowaną dynię.
      Ostatnio mąż robił dynię z kurczakiem. Pierś w kosteczkę, obsmażyć, poddusić z przyprawami i cebulką, dodać dynię w kosteczkę i dusić aż się dynia rozpadnie (dynie najlepsza taka mała i czerwona), fajny smaczek, gdy się troszkę przypali wink
      Gdy dzieci były malutkie to dodawałam kawałki dyni po prostu do zupy jarzynowej.
    • norra.a Re: Dynia. Jak.. 06.10.19, 19:32
      feniks_z_popiolu napisał:

      > Co z niej zrobić na obiad. Żeby było smacznie i wyrażiście?

      U mnie w sezonie zupa dyniowa ze 3 razy w tygodniu. Gotuję dynie, miksuję, dodaję bulion i doprawiam sokiem z pomarańczy i imbirem. Dla dorosłych jest jeszcze tabasco czy coś w tym stylu.
    • an.16 Re: Dynia. Jak.. 07.10.19, 10:50
      Kupuję dynie hokkaido i piekę pokrojona na półksiężyce skropione dobra oliwą. Obok pieczone są inne warzywa (ziemniaki, cukinia, kalafior itp.). Jemy do wszystkiego, np. ryby czy pieczonego mięsa. Dynie makaronowa zapiekam w jej skorupce z kaszą jaglaną i fetą. Z innych niezidentyfikowanych robię zupę, którą podaję z masłem i kleksem z imbiru startego i miodu. Puree nadaje się do muffinów i ciast..
    • majaa Re: Dynia. Jak.. 07.10.19, 12:03
      Ja uwielbiam zupę-krem z dyni. Taką rozgrzewającą, aromatyczną, z imbirem, chilli, kurkumą i tymiankiem, podawaną z podprażonymi pestkami dyniowymi... pychasmile
    • chlodne_dlonie Re: Dynia. Jak.. 07.10.19, 18:51
      Zupę dyniową gotuję z dodatkiem selera naciowego oraz paryczki piri-piri a także curry - jest bardzo wyraziście i smacznie smile
      A na drugie danie może być albo curry z kurczakiem i dynią (też piri-piri w dodatkach), albo makaron z szyńską parmeńską i dynią pokrojoną w paseczki - polecam smile


      --
      What we need, sustain, exhale and breathe again
      Stop and watch, don't complain
      Hope remains, we still have love (we are back to life)
      We are all insane

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka