Dodaj do ulubionych

Barszcz idealny

12.10.19, 16:12
Dziś jestem sama, miałam sobie iść do restauracji na obiad, ale nie doszłam. Kupiłam sok z buraków, a w lodówce był ugotowany ziemniak, podgrzałam sok, odrobina octu, cytryny i soli, trochę śmietanki i otrzymałam barszcz idealny (na moje podniebienie). Bez bulionu, przypraw i niczego. Lubię barszcz, nie potrafię gotować dobrego, a tu taki niespodziewany sukcessmile
Obserwuj wątek
    • margotka28 Re: Barszcz idealny 12.10.19, 16:16
      Spoko, każdemu według gustu wink. Ja robię barszcz na zakwasie buraczanym własnej roboty (nie robię specjalnie do barszczu, pijemy sobie po szklaneczce, zakwas mam w stałym użytku), burakach i włoszczyźnie. Do tego dużo majeranku. Czosnek jest w zakwasie, więc nie dodaję. Spożywam bez śmietany za to z pierogami. Te już są kupne, bo mi się nie chce robić.
      • saszanasza Re: Barszcz idealny 12.10.19, 17:25
        margotka28 napisała:

        > Spoko, każdemu według gustu wink. Ja robię barszcz na zakwasie buraczanym własne
        > j roboty (nie robię specjalnie do barszczu, pijemy sobie po szklaneczce, zakwas
        > mam w stałym użytku), burakach i włoszczyźnie. Do tego dużo majeranku. Czosnek
        > jest w zakwasie, więc nie dodaję. Spożywam bez śmietany za to z pierogami. Te
        > już są kupne, bo mi się nie chce robić.


        Margotka a daj przepis na ten zakwas

        --
        „To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.” S.Kisielewski
        • margotka28 Re: Barszcz idealny 12.10.19, 17:42
          mniej więcej 2 kg buraków - na oko 4-5 w zależności od wielkości. Obierasz, kroisz w plastry albo jak tak ci wyjdzie. Wkładasz do słoja albo glinianego dzbanka (ja robię w glinianym, bo kiedyś dostałam w prezencie). Do tego zależy jak bardzo lubisz czosnek (ja lubię) to około 5-6 ząbków koniecznie polski, nie chiński. Czosnek obrany z łupinek. Około półtorej łyżki soli, około 2 litry wody, ziele angielskie i liść laurowy (niekoniecznie, ale ja lubię więc daję ze dwa listki i ze trzy kulki). Zalewam przegotowaną wodą (letnia lub lekko ciepła jak chcesz szybciej) tak mniej więcej ze 2 litry - musi być wszystko przykryte z naddatkiem. Ogólnie - to prawie jak na ogórki kiszone. Tylko kopru nie dodaję. Przykryć gazą, ścierą, albo jak w moim przypadku wieczkiem glinianym. Trzeba codziennie ściągnąć pianę. Po około 4-5 dniach można albo pić albo dodawać do barszczu. Czasami dodaję seler. Smacznego
    • beneficia Re: Barszcz idealny 12.10.19, 20:27
      Zrobiłam kiedyś barszcz idealny na wywarze z mięs i warzyw podgotowanych na pasztet.
      Omg, ten barszcz i paszteciki...
      P.S. Ktoś wie, gdzie we Wrocławiu kupię najlepsze paszteciki (bo robić mi się nie chce)?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka