kosmos_pierzasty Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i skomentuje? 22.10.19, 20:17 No zdziwiłam się, że bestseller, ale to chyba leniwiec-słodziak robi robotę? Czy miłośnicy Mroza i spółki nagle przerzucili się na popularną psychologię może? Tak a propos: natemat.pl/282167,ksiazka-jak-mniej-myslec-to-bestseller-empiku-dla-kogo-jest-ten-poradnik A co sądzę, napiszę później, jeśli pozwolicie I link specjalnie w drugim poście, bo pewnie niektórzy najpierw napiszą, potem będą studiować wątek a właśnie najbardziej mi chodzi o opinie emamowe. Jestem ich ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 20:29 Przeczytałam tylko powyższą recenzję, ale nie dla mnie książka: uwielbiam myśleć i overthinking mi niestraszny. I w ogóle mam wrażenie, że ludzie właśnie coraz mniej myślą, i szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 21:04 No wreszcie ktos to powiedział! Mam tak samo! Lubie myśleć i rozmyślać. Załuję, że wiekszość ludzi jest totalnie bezmyślna Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 21:12 To, że ktos lubi "mysleć i rozmyslać" nie znaczy, że z tych myśli wynika coś mądrego p.s. to nie personalne - nie kojarzę Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 21:16 qs.ibidem napisała: > uwielbiam myśleć i overthinking mi niestraszny. > I w ogóle mam wrażenie, że ludzie właśnie coraz > mniej myślą, i szkoda. Książka nie jest to tego typu myśleniu, o rozmyślaniu, zastanawianiu się, refleksji. Raczej o kompulsywnej gonitwie myśli wywołanej różnymi przypadkowymi często bodźcami. -- Emigrancka troska o ojczyznę: araceli: Ty możesz sobie spalić Polskę - co Ci szkodzi! Ja tu mieszkam. black_halo: Na zlosc tobie spale. Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 21:25 Ten leniwiec tak mi się skojarzył; z brakiem namysłu. Kompulsywnej gonitwie myśli nadałabym jakiś inny tytuł, rozkojarzenie właśnie może. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i skomentuje? 22.10.19, 21:06 Książka ma źle przetłumaczony tytuł. 'Jak' jest tam bardzo niewiele -- Kryjąc się w fortecy sztywnej konsekwencji, schronić się możemy przed zakusami rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 21:09 Nie, jest też "jak" w tytule oryginalnym. Nie żebym wiedziała wcześniej, ale specjalnie sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 21:12 kosmos_pierzasty napisała: > Nie, jest też "jak" w tytule oryginalnym. Nie żebym wiedziała wcześniej, ale sp > ecjalnie sprawdziłam. Tytuł orginalny to zdaje się "Je pense trop" czyli... "Myślę za dużo"? -- Co inni myślą o Tobie to nie Twój interes. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 22:15 To jest 'mysle duzo'. Gdzie nie ma że za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 22:18 O mamo, jednak się mylę, to jednak znaczy 'myślę za dużo'. Chyba czas iść spać a nie na forum pisać Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 22:28 Trop po francusku znaczy za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 23:31 A dalej Comment maîtriser ce mental envahissant, czyli jak mówi google: Jak opanować ten inwazyjny umysł Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 21:13 Ja już bym wolała - jak mniej się martwić, uprawiać czarnowidztwo, rozmyślać to akurat uwielbiam, łapię się na tym, że w myślach jestem bardziej niż poza nimi Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i skomentuje? 22.10.19, 21:17 globaliści powinni wprowadzić tę książkę do szkół jako lekturę. mniej myśl-mniej się buntuj. -- DESURABBITS (Usagi Stream 2) DESURABBITS (Graduation Girl-Future Picture) DESURABBITS (Magic of Butterfly) DESURABBITS live (demo) Odpowiedz Link Zgłoś
ankanka3 Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i skomentuje? 22.10.19, 21:20 Dla mnie rozczarowanie. Spodziewalam się czegoś innego, treści bardziej " pode mnie", a w tej książce zupelnie się nie odnalazlam. W połowie wymiękłam, stwierdzilam, ze szkoda mi czasu i oddałam koleżance. A z tego co przeczytałam to mam wrażenie, że nic mi w glowie i pamieci nie zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: "Jak mniej myśleć" - kto czytał i sko 22.10.19, 23:40 Dla mnie dość chaotycznie napisane i momentami, jakby pomysły z głowy po prostu przelane na papier bez uzasadnienia, jakby też jakiś mechanizm obronny się autorce włączał i wszystko nad czym można popracować, a może nawet trzeba, przedefiniowane tak, żeby wydawało się fajne, wręcz godne pozazdroszczenia. Jakiś brak konsekwencji i podbudowy naukowej wyczuwam. A czytało się przyjemnie mimo to, a może inaczej - lekko, wręcz zbyt lekko jak na taką tematykę. Choć przyznam, ze tekst o o aspergerowcach, którzy mają wielką miłość w sobie i empatię, tylko nie rozdzielają jej bezmyślnie na prawo i lewo, bo wiedzą, że nie z każdym warto się nimi dzielić (jakoś tak), wywołał u mnie konfuzję. A leniwiec to marketingowy majstersztyk imho. Chętnie bym poznała opinię psychiatry np. bo na lubimyczytać jakaś dziewczyna napisała wprost, że to co proponuje autorka może być szkodliwe, kiedy osoba zaburzona rezygnuje z leczenia, bo pod wpływem książki uznaje, że jest wyjątkowa i już i nawet większość fachowców jej nie zrozumie. Za to całkiem poważnie zaciekawiła mnie kwestia dominacji prawej półkuli mózgu - i tu bym chętnie poczytała coś poważniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama