panna_lila 29.10.19, 18:47 Macie pomysł na selera, jakieś smakowite coś można wyczarować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
valla-maldoran Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 18:51 Usmażyć jak kotleta w panierce albo zetrzeć z marchewką. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 18:55 Ja robię surówkę z jabłkiem, do tego sos jogurtowy, można dodać rodzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 31.10.19, 17:23 tak, zdecydowanie najlepsza wersja! -- medal ma dwie strony: dobrą i nienajgorszą- Murakami Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 18:55 Przeważnie dodaję do zup, czy wywarów na zupy, rosołów i do sałatki warzywnej. Jadłam też surówki z selerem i rodzynkami, szału nie ma, ale jak ktoś lubi to czemu nie, podobno zdrowy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 18:56 Sałatkę Waldorfa. Z tym, że na przykład ja za wersją oryginalną nie przepadam, wolę te udziwnione z rodzynkami, czy winogronem, sporo przepisów jest w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 19:46 cruella_demon napisała: > Sałatkę Waldorfa. > Z tym, że na przykład ja za wersją oryginalną nie przepadam, wolę te udziwnione > z rodzynkami, czy winogronem, sporo przepisów jest w sieci. Oryginalna jest z selera naciowego. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 21:15 Oryginalny Waldorf jest z korzenia. Do tego jabłko, sos cytrynowy i majonez. Ja wolę zamiast majonezu bardzo gęstą kwaśną śmietanę i podaję z orzechami włoskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 30.10.19, 03:34 snakelilith napisała: > Oryginalny Waldorf jest z korzenia. Do tego jabłko, sos cytrynowy i majonez. Oryginalny przepis powstał w hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku i opublikowany w „Książce kucharskiej Oskara z Waldorf”. Zawierał tylko trzy składniki: jabłko, seler naciowy (zwany tutaj po prostu selerem) i majonez (bez cytryny). Potem dopiero stopniowo dodano do przepisu orzechy, winogrona, korzeń selera i inne wynalazki, a także modyfikowano sos. Jadłam tę sałatkę w tymże hotelu wielokrotnie w różnych wariantach (wymyślonych przez kolejnych hotelowych kucharzy), również z korzeniem selera (taka wersja najbardziej mi smakuje), ale kopia oryginalnego przepisu wisiała na ścianie . Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 18:56 Surówkę z jabłkiem i orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 19:27 Inna wersja surówki z orzechami włoskimi - seler, ananas, żurawina, posiekane orzechy. Sos z jogurtu z łyżeczką miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 21:18 O, a ja nie wpadłam na to, żeby selera z ananasem łączyć, choć bardzo lubię jedno i drugie. Muszę wypróbować, dzięki za pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 18:57 Surówkę z selera. Moja ulubiona to: zetrzeć na tarce jarzynowej seler i kwaśne jabłko, wymieszać, doprawić startym chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać odrobinę cukru lub posiekane suszone śliwki albo rodzynki, wymieszać z oliwą/śmietaną/majonezem i zostawić w lodówce na pół godzinki żeby się „przegryzło”. Ja najbardziej lubię wersję ze śmietaną i majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 19:11 Ja w robocie na małych oczkach trę. Potem dodaję "na oko" śmietana lub jogurt (zależy co mam w lodówce i na ile jeszcze kcal mogę sobie pozwolić), sok z cytryny, ksylitol, sól i pieprz. Jest pyszne. Do tego np. dziś miałam wątróbkę z gruszką i cebulką i chleb razowy. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 19:31 Zrobić surówkę (z jabłkiem, smietana/jogurtem, sokiem z cytryny) Upiec - na frytki ugotowac zupe krem z białych warzyw lub po prostu z selera usmazyc kotlety Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 19:42 Pastę do chleba. Surowego selera zetrzeć na tarce o małych oczkach,dodać ugotowane na twardo jajka,szczypiorek,majonez,sól i pieprz. Gotowe. Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 22:08 Pyszna jest też pasta z drobno startego selera, twarogu i odrobiny czegoś pomidorowego (ketchup, koncentrat, przecier - co kto woli) Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 19:51 ja wczoraj ugotowalam.zupe selerowo- jablkowo- porową z mlekiem kokosowym i grzankami. No rewelacja -- Na miesiąc przed Halloween przestaję sprzątać w domu i dekoracje robią się same. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 21:44 Ja znam wersję: seler, ziemniaki, jabłko. Ale to jest pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 30.10.19, 23:25 Lilia, podaj proszę przepis na zupę, wygląda to na mój smak. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 31.10.19, 08:46 lilia.z.doliny napisała: > ja wczoraj ugotowalam.zupe selerowo- jablkowo- porową z mlekiem kokosowym i grz > ankami. No rewelacja Daj przepis Bardzo mi się przyda, bo mam jutro gości. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 31.10.19, 21:29 sorry, przeoczylam prosze www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mniammniam.com/zupa-krem-z-selera-2&ved=2ahUKEwjgkIGJq8flAhVpRxUIHXMLBXwQFjACegQIBhAB&usg=AOvVaw2851NkbDCpg_3vnEa7IXIv -- Na miesiąc przed Halloween przestaję sprzątać w domu i dekoracje robią się same. Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 20:21 ale że co? za duzo kupilas? bo ja akurat nie lubie selera w nadmiarze, a ciezko kupic mniejszego niz piłka do siatkówki... Uzywam wylacznie we wloszczyźnie do zup wiec resztę, obraną, umytą i wysuszoną za pomoca ręcznika papierowego (ważne żeby nie było wody), wkladam do woreczkow prozniowych, odsysam i wrzucam do lodówy. Tak zresztą traktuję resztę warzyw do "wloszczyzny", marchewke czy pietruszke. Dobrze sie przechowują kilka tygodni, dłużej nie próbowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 21:18 Pasztet z selera, uwielbiam... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 22:09 Zupa krem, z orzechami i grzankami Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 29.10.19, 22:17 Surówkę z sosem remoulade www.notatnikkuchenny.pl/remoulade-sos-remouladowy/ Z grubo startego (na dużych oczkach w tarce). -- Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 30.10.19, 09:22 Tre na tarce drobne oczka, marchewka tre tak samo. Siekam pora. Tre jablko na grubej tarce. Wyciskam sok z cytryny. Sol i pieprz. Sos z jogurtu naturalnego i majonezu w proporcjach mniej wiecej pol na pol. Bardzo dobre to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 30.10.19, 23:11 Ja mieszam z surowym jajkami i smażę omlet. Nie daje żadnej przyprawy prócz oregano Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 30.10.19, 23:15 Pasztet z selera. Przepyszny Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 31.10.19, 09:05 Najbardziej lubię parujący, prosto z rosołu, polany odrobiną tegoż. Jak przestygnie z oliwą i octem balsamicznym. A jak jestem głodna to i surowy starty w różnych wersjach jakie tu proponujecie. Byleby były rodzynki i orzechy włoskie. I zdecydowanie śmietana zamiast majonezu czy jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 31.10.19, 15:21 kotlety z selera i ryżu: Ryż zalać 2 szklankami wody i ugotować, ostudzić. Selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulę i selera, następnie dodać do ryżu, wbić jajko, dodać natkę i przyprawić. Z uzyskanej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z jogurtem naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Seler bulwa co z niego zrobić? 31.10.19, 20:18 "Schabowego" - pokroić w plastry, do panierki i na patelnie. Sol, pieprz wszystko jak przy schabowym. Prawdziwy schabowy to nie jest, ale całkiem-calkiem jadalny podmiennik. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama