Dodaj do ulubionych

Święta - minimum przygotowań

07.11.19, 20:38
Bo nigdy nie jest za wcześnie na wątek świąteczny.
Pierwszy raz wyprawiam sama święta.
Goście będą u mnie kilka dni wiec muszę zrobić jedzenie na wigilie i obiad na pierwszy i drugi dzień świat.
Będę w siódmym miesiącu ciąży wiec długie stanie przy garach odpada.
Ludzi będzie mało (łącznie ze mną zapewne cztery osoby) i nikt nie oczekuje ani dużych ilości jedzenia ani nie wymaga super tradycyjnych potraw. Niemniej jednak cos musi być.

Zatem dwa pytania:
Jaka rybę na ciepło robicie na Wigilie zamiast karpia (ja lubie, ale mąż i teściowie nie). Losos raczej odpada bo jem go często.

Co podać na obiad drugiego dnia świat? Pierwszego będzie polędwica, która robi sie się błyskawicznie. Drugiego dnia wolałabym podać cos co mogę zrobić wcześniej - jakieś pieczone mięso? Czy jeśli upieke je w wigilie rano to ono wytrzyma do drugiego dnia świat?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 20:51
      Dorsz.

      Możesz zamarynować w wigilię jakieś mięso, np karczek,
      a w 2 d.ś wrzucić do piekarnika i upiec na świeżo.
      Ja piekę w naczyniu żaroodpornym z przykrywką (ale niektórzy pieką w rękawie foliowym). I na drugiej blaszce możesz rozłożyć ziemniaki, (polać olejem, sól, pieprz, zioła, przyprawy) a nawet inne warzywa, (typu marchewki, brokuły, ...) i też upieką się.


      --
      Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
    • kura17 Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 21:37
      a lubicie kaczke lub ges? na 4 osoby w sam raz - mozesz upiec w pierwszy dzien swiat.

      albo malo tradycyjnie - jakas tarta (robi si szybko) z salata i deser smile

      --
      "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
        • memphis90 Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 08:58
          >Tartę lubie i tez o tym myślałam, tylko robię >dość często...
          Nie chodzi o to, co TY robisz dla siebie "dość często", tylko o to, co TWOI goście zjedzą z przyjemnością. Poza tym lepiej zrobić potrawę doskonale znaną, niz eksperymentować, kiedy głodni goście czekają przy stole...

          --
          "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
      • pole_koniczyny Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 22:27
        Staram się tak ogarnąć, żeby było minimum.
        Cos tam z potraw zamawiam (nie będę lepić sama pierogów).
        Mało jedzenia i raczej lekkie potrawy bo to życzenie wszystkich.
        Bez wystawnego śniadania - raczej takie elegantsze ale zwykle śniadanie (wędlina, ser, jajka, twarożek).
        Kolacji nie jadamy wiec właśnie śniadanie i późniejszy obiad
        • mama-ola Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 07:36
          pole_koniczyny napisała:

          > Cos tam z potraw zamawiam (nie będę lepić sama pierogów).

          Dużo rzeczy zamów, jeśli to możliwe, to od przyjezdnych. Jeśli nie, to z kateringu. I tak się napracujesz z przygotowaniem domu oraz śniadań.
            • mama-ola Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 09:33
              mia_mia napisał(a):

              > Śniadanie i obiad na 4 osoby wymagają kateringu?😀

              Ona jest w 7. miesiącu ciąży, a ma gotować świąteczne potrawy przez kilka dni. Moim zdaniem, będzie jej ciężko - jej też, skoro to sygnalizuje. Samo krojenie rzeczy do sałatki to co najmniej godzina. W sumie wszystko to wiele godzin pracy.

              Doradzam jej serdecznie, żeby zamówiła, co się da: pierogi, ryby w galarecie, bigos, ciasta, sałatki itd.
                • memphis90 Re: Święta - minimum przygotowań 09.11.19, 10:47
                  Przy 3 dniowej wizycie to spokojnie można "zatrudnić" do krojenia teściową, jeśli panowie się nie poczuwają do prac kuchennych. Albo, oczywiście, kupić gotowca.

                  --
                  "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
    • ga-ti Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 22:35
      Bigos zrób, świąteczny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami i grzybami suszonymi smile Możesz zrobić wcześniej, trzymać w chłodzie albo i zamrozić (tylko nie cały gar, bo się będzie długo rozmrażać, w porcjach takich na jeden obiad).
      Pieczona pierś z kurczaka, nasza ulubiona to pod pierzynką ze szpinaku z serem gorgonzola i śmietaną 30% (przepis z internetu) albo z pieczarkami i śmietaną, szybko się robi i smaczne jest. Albo zapiekana ryba z pieczarkami, jeszcze szybciej wink Albo po prostu udka z kurczaka, porządnie przyprawione, wrzucasz do piekarnika i same się pieką, do tego jeśli nie ziemniaki to jakieś kluseczki, kopytka kupne, gotowe w kilka minut.
      A większe mięso typu schab, czy karkówka to możesz wstawić na niższą temperaturę i zostawić nawet na 3 godziny, będzie kruchutkie. I jeśli zamaserujesz w Wigilię to do drugiego dnie poleży bez uszczerbku.
      Takie upieczone wcześniej, a później odgrzane może być suche, ale może ktoś ma jakiś patent wink

      A rybę na Wigilię robię na ciepło tak po prostu smażoną na patelni, karpia i filety z dorsza, karp tłusty, dorsz suchy, co kto lubi.

      I nie stresuj się, a gdy teściowa (z tego, co wyczytałam to teściów będziesz gościć, tak?) zaproponuje, że przywiezie coś swojego to nie unoś się honorem, tylko przyjmij z uśmiechem smile
        • magazynka Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 20:58
          Pieczony kurczak na święta jest słabym pomysłem. To je się na co dzień.

          Miałam podpowiedzieć bigos, ale ktoś wcześniej mnie ubiegł. Możesz powolutku zrobić dużo wcześniej i zamrozić kilka pojemników. Nawet jest lepszy po przemrożeniu. Typowo świąteczne danie.
      • default Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 19:47
        >>>>upieczone wcześniej, a później odgrzane może być suche, ale może ktoś ma jakiś patent wink

        Robi się sos (na bazie tego wytworzonego w czasie pieczenia), pieczeń kroi się plastry i odgrzewa w tym sosie. A najlepiej takie mięso (przeznaczone do odgrzania) udusić, a nie upiec. Będzie bardziej soczyste i sosu wytworzy się więcej.
        Można tez zrobić schab duszony w mleku, bardzo dobrze nadaje się do odgrzania, jest kruchy i soczysty, tylko sos trzeba zblendować/przecedzić , bo wizualnie średnio się prezentuje (farfocle ze zwarzonego mleka).
    • nunia01 Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 23:04
      U nas na wigilię z ryb sandacz (smażony, jak tata ma fantazję to w galarecie też) i śledzie.
      Mięso do pieczenia możesz zamarynować w wigilię i upiec np. w pierwszy dzień świąt wieczorem. Upieczone też wytrzyma do drugiego dnia świąt.
      Pierogi możesz zrobić wcześniej i zamrozić albo kupić. Ja najbardziej lubię barszcz z kartonu, więc roboty mało.
    • mdro Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 23:06
      Mięso (na pewno schab, karkówkę, szynkę) możesz upiec nawet 2-3 dni wcześniej, przestudzić, owinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Osobno zlać sos. Potem w tym sosie odgrzać ( nawet możesz pokroić na plastry, żeby było szybciej).

      --
      "mam świadomość, że jestem sterowanym botem" - 1elka26 na forum emama
      • solejrolia Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 23:40
        Niby tak. Przecież to normalna sprawa, że się coś tam zrobi wcześniej, potem odgrzewa, albo zrobi na zapas, a potem przez tydzień wyjada...

        Tylko rozumiesz: Święta, odświetny posiłek, i nastroj, i atmosfera, i goście, a tu... odgrzewane mięso sprzed 3dni...łe...i czar prysł wink

        Naprawdę to taka filozofia zamarynowac mięso, i odstawić do lodówki. A w świeta tylko wstawić je do piekarnika, upiec, i podać na świeżo?

        --
        Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
        • mdro Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 10:42
          a) Autorka pytała, czy można mięso upiec wcześniej, więc odpowiedziałam.
          b) Niektóre potrawy lepiej smakują odgrzewane. Należy do nich moim zdaniem pieczona karkówka, która robi się bardziej zwięzła i krucha, gdy po upieczeniu poleży przez noc w lodówce. Schab istotnie może być za suchy.

          --
          "mam świadomość, że jestem sterowanym botem" - 1elka26 na forum emama
      • pole_koniczyny Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 08:40
        To jest przepis z książki Neli Rubinstein. Oryginalnie na polędwice wołowa, ale wieprzowa tez świetnie Polędwica pieczona

        Składniki:
        1 kg polędwicy wołowej z szerszego końca
        1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
        2 cytryny pokrojone j. w.
        1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
        1/2 szklanki oleju
        1 łyzeczka miodu
        1 i 1/2 łyżki stołowej musztardy
        duszona cebula jako dodatek
        chrzan jako dodatek

        Mięso obwiązać niezbyt ściśle sznurkiem nadając mu kształt. Wybrać naczynie niewiele większe od mięsa. Dno wyłożyć połową pokrojonych cytrun i cebuli. Położyć na nich mięso i przykryć resztą plasterków, posypać pieprzem i oblać olejem. Odstawić w chłodne miejsce na 6 godz. W tym czasie obrócić je dwa lub trzy razy.
        Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mięso wyjąć z marynaty i wysuszyć.
        Musztardę wymieszać z miodem i posmarować nią mięso. Polędwice krótko obsmażyć ze wszysykich stron. Mięso umieścić na podstawce do pieczenia ustawionej na środku brytfanny, którą należy wstawić na środkową półkę piekarnika. Po 10 min temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Jeśli lubimy krwiste mięso, możemy wyjąć polędwicę już po 25 minutach. Poczekać 5 min, aż pieczeń nieco ostygnie, następnie pokroić ją na plastry grubości 6-7 mm. Podawać z duszoną cebulą i świeżo ustruganymi wiórkami chrzanu.

        Wiec ja robię taka polędwice koło 700-800g zazwyczaj i po 25 min jest spokojnie gotowa. Pasuje wiele dodatków - u mnie najczęściej sałata albo fasolka szparagowa. Jeśli cos węglowodanowego to ziemniaki chyba najlepiej
    • sacea Re: Święta - minimum przygotowań 07.11.19, 23:31
      Bardzo lubię przepisy z tej strony, ostatnio te robiłam i było pyszne i szybko:
      www.kwestiasmaku.com/przepis/indyk-gotowany-w-delikatnym-sosie-z-zielonym-groszkiem
      www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-z-kurkami-i-szpinakiem
      www.kwestiasmaku.com/przepis/dorsz-na-spaghetti-z-cukinii
      www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczony-filet-z-halibuta
      www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
      • memphis90 Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 09:09
        To się mega szybko robi, ja "idę na skróty" i 1. kroję cienko mięso bez rozklepywania tluczkiem 2.nie gotuję pomidorów w whisky, tylko po podsmazeniu mięsa wlewam wszystkie składniki jak leci na patelnię, gotuję kilka minut dla odparowania alkoholu, na koniec śmietanka z odrobiną mąki i już . Do tego kasza, bo kaszy nie trzeba obierać, zresztą kartofle średnio mi do tego smaku pasują.

        www.kwestiasmaku.com/przepis/poledwiczki-z-suszonymi-pomidorami


        --
        "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
    • kurt.wallander Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 00:55
      Ryby możesz podać każde, które lubisz ty i goście. U mnie bywa dorsz, halibut, pstrąg, łosoś, sola.

      Nie wiem, jak ty i twoi goście, ale ja nie przepadam za odgrzewanym pieczonym mięsem, może lepiej duszone? Np. udka kurczaka (tylko górne części, bez pałek) duszone w sosie czosnkowo-cytrynowym, albo schab duszony w kawałkach z marchewką i cebulą.
      Mięso upieczone w Wigilię raczej powinno spokojnie wyrzymać do 2. dnia świąt, pod warunkiem, że będzie przechowywane w chłodzie.
    • kanga_roo Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 08:08
      a musi być tak "obiadowo" i koniecznie mięso?
      ja bym po tym spacerze podała barszcz a do tego odsmażone pierogi (skoro i tak zamawiasz, może być kilka rodzajów). i odgrzaną kapustę z grzybami. ewentualnie, jeśli w wigilię jecie barszczyk, to w drugie święto gęstą, zawiesistą zupę grzybową.
      poza tym, skoro lubisz karpia, zrób karpia dla siebie, a dla męża i teściów tego łososia, szybki, smaczny i bez ości.
    • aagnes Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 08:51
      Jak ktos wyżej napisał - dobre rozwiązanie mieć milion pierogów w zamrażalniku kupionych czy (wersja dla masochostow smile wylepionych recznie i podać z patelni z barszczem. Barszcz robi sie prosto i wlasciwie sam, mozesz spokojnie isc droga na skróty (kupic poobierane, podgotowane buraki w biedronce, czy koncentrat). Dobry pomysł to kupic elementy kurczaka, popakować z panierką do worków do pieczenia i wrzucic po spacerze do piekarnika z ziemniakami. Pamietam jak 10 lat temu zorganizowalam pierwsza wigilie dla calej rodziny czyli ok 10 osób, moja corka miala wtedy niecały rok. ze stresu z tydzien nie spalam, po tym jak wszyscy wyszli to ja padlam jak nieżywa i odmowilam pojscia na 1 dzien swiat do rodziny. a mowie tu o fajnej rodzinie, kazdy cos od siebie zrobil, przyniósł, ale jednak cala logistyka, organizacja spada na tego u kogo impreza sie odbywa. Teraz juz zero stresu, to kwestia wprawy i duzej kartki papieru na ktorej rozpisujesz rubryki: co robie ja, co przynosza inni, co trzeba kupic. Zrob ze dwa rodzaje sledzi, takie jakie lubicie, to jest banalne, mozna zrobic wczesnie, zeby sie przegryzało. polecam z orzechami i suszonymi śliwkami, świetne, świąteczne i ciekawe. Ciasta niech przyniosą goście

      --
      Jeśli przechodzisz przez piekło nie zatrzymuj się.
      Winston Churchill
    • memphis90 Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 08:55
      >Losos raczej odpada bo jem go często.
      To jedz go rzadziej i podaj tesciom na Wigilię... A jesli nie losos, to pstrąg teczowy, pstrąg zwykły, dorsz, sola, mintaj, dowolna inna ryba.

      --
      "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
    • kai_30 Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 10:20
      U nas ostatnio furorę robi sandacz w pieczarkach (sandacz usmażony w małych kawałkach, osobno podsmażone pieczarki, wszystko zmieszać razem, zalać śmietaną i podpiec, z dodatków tylko sól i pieprz). Można spokojnie zrobić nawet dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem. Albo w ogóle zrobić wcześniej i zamrozić.
    • koronka2012 Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 11:39
      Odnośnie wigilii - bardzo dobry jest barszczyk czerwony z kartonu koniecznie Krakusa (nie Hortex) tongue_out wystarczy doprawić.

      Tradycyjnie na obiad polecę banalnie proste pieczyste - tzn. udziec indyczy z kością. Wystarczy natrzeć przyprawami (ja używam kamisowej przyprawy do kurczaka złocistego + mało soli), wsadzić do brytfanki i do piekarnika i tyle roboty. W przeciwieństwie do ryzykownego schabu jest zawsze mięciutki i pyszny.
      Do tego borówki/żurawina.
      Zapiekane ziemniaczki + zielona sałata dopełnią reszty.
    • zadz.iora Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 13:58
      O, fajny wątek. Sama szukam takich przepisów, w tym roku chciałabym jednak mniej się urobić i uniknąć tego szału, w który jednak zawsze _jakoś_ uda mi się wpaść smile

      U nas na szybko robi się schab gotowany ze śliwką i połówkami brzoskwiń z puszki. Wcześniej pocięty w grubsze kawałki, w dniu obiadu siup prosto na patelnię, lekko przesmażasz, podlewasz wodą i sokiem z brzoskwiń, dusisz ~25 min i gotowe. Do tego kupne kopytka polane sosem ze schabu i dowolna sałatka/surówka.
      • pole_koniczyny Re: Święta - minimum przygotowań 08.11.19, 15:26
        To skoro ktoś tez szuka przepisów na łatwe przepisy to może się podzielę jak ja to planuje zrobić. Ostrzegam, ze to nie będą ortodoksyjne święta, tylko takie właśnie żeby się nie przemęczyc. Mieszkam w UK wiec dostęp do polskich produktów nam, ale tez nie na każdym rogu.

        Wigilia:
        Zupa z suszonych grzybów - przepis ze skutecznie tv. Wykorzystam kupny albo zamrożony wcześniej bulion. Do tego gotowy makaron typu łazanki. Robi się szybko i nawet lepiej dzień wcześniej.

        Jakaś ryba pieczona, która wstawię do piekarnika tuż przed wigilia. Taka typu minimum pracy - ryba, zioła, do naczynia żaroodpornego i już. Myśle o soli albo sea bass (Po pl to chyba okoń morski)

        Wigilijna kapusta albo tarta z kapusta - przepis z kwestii smaku pewnie, ale wykorzystam gotowe ciasto kruche jeśli zdecyduje się na tartę.

        Śledzie - pewnie przyjadą z teściami, ja sama robić nie umiem bo nie przepadam.

        Pierogi - kupuje lub odpuszczamy (dla 4 osób to i tak sporo jedzenia się robi)

        jedna lub dwie sałatki - jedna z selera z rodzynkami i opcjonalnie z tuńczyka - to zrobi już mąż. Raczej symboliczne porcje.

        Na deser pieczone jabłka z malinami, minimum pracy i lekkie.

        Jeśli starczy mi sił to sernikobrownies, jeśli nie - gotowe ciasto.

        Na pierwszy dzień świat śniadanie jak pisałam raczej lekkie - wędlina, ser, twarożek, jajka, warzywa. Może zrobię roladkę z łososia z serkiem kremowym jeśli będzie mi się chciało.

        Na obiadokolacje - polędwica na która przepis podałam wyżej, z sałata i ziemniakami. Jeśli zostanie zupy i kapusty z wigilii to dojemy.


        • zadz.iora Re: Święta - minimum przygotowań 09.11.19, 00:20
          O, super, to akurat też moje smaki.

          Prośba: ta rolada z łososia brzmi super - dasz przepis? smile
          I sernikobrownies mnie zaintrygowało - chętnie zgapię, chociaż zwykły mokry sernik uwielbiam.

          U mnie musowo będzie tradycyjny bigos z trzema rodzajami mięsa i z dwóch różnych kapuch, no uwielbiam go robić, ale Tobie nie polecam, bo to bite 3 dni pyrkania na gazie i ze trzy palniki początkowo chodzą wink
          • pole_koniczyny Re: Święta - minimum przygotowań 09.11.19, 11:03
            Bo ja w ogóle bardzo lubie gotować tylko w tym roku po prostu nie wiem jak się będę czuła ze względu na ciąże dlatego staram się trochę wszystko uprościć. Poza tym bardzo mnie denerwuje jak po świętach zostaje masa jedzenia i wole zrobić mniej ale czegos dobrego - głodny chyba raczej nikt nie będzie.

            Sernikobrownies to był hit ba forach kilka lat temu - ja robię z tego bloga: whiteplate.com/2008/03/moj-ostatni-deser/
            Nie ma możliwości żeby to ciasto nie wyszło i całkiem dobrze się przechowuje.

            Rolady z łososia i serka w sumie nigdy nie robiłam, ale wykorzystam któryś z przepisów z sieci. Myśle ze zrobię z serkiem philadelphia i bez szpinaku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka