Dodaj do ulubionych

zupa z soczewicy

10.11.19, 15:32
Dajcie sprawdzony przepis na zupę z soczewicy.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 15:49
      Wywar z gotowania boczku, plus soczewica bądź jakiego koloru. Gotować do rozpadnięcia ziaren. Osolić dodać ulubionych ziół, posypać zieloną pietruszką. Podawać z przysmażoną za złoto cebulką, kostką stopionego boczku lub bez niczego z kromką razowego chleba. Najprostsza zupa na świecie. Można też ją ugotować na wywarze z warzyw, lub na samej wodzie.
      • memphis90 Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 16:13
        Czy to finalnie smakuje jak grochowka?

        --
        "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
        • aqua48 Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 16:36
          memphis90 napisała:

          > Czy to finalnie smakuje jak grochowka?

          Moim zdaniem jest lepsza, ale generalnie tak, w smaku podobna do wszystkich zup ze strączkowych.

        • snakelilith Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 17:23
          Nie. Groch jest słodszy. Jeżeli już, to soczewica w smaku ciut przypomina fasolę, choć moim zdaniem soczewica smakuje ze wszystkich strączkowców najlepiej. Ja nie lubię dodawać do niej boczku, czy innego wędzonego, bo to moim zdaniem nie pasuje do soczewicy. Ja robię na jarzynowym bulionie, z przysmażnymi cebulką, czosnkiem i warzywami do zupy (seler, pietruszka, marchewka), trochę pomidorów z puszki i sporo chilli, sól, szczypta zmielonych goździków i na koniec łyżka - dwie octu. Strączkowce są lepiej strawe, gdy nie łączy się ich z produktami zwierzęcymi.
      • nuta15 Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 16:19
        Moja ulubiona zupa na jesienno-zimowe chłody. W garnku podsmażam na maśle klarowanym lub oliwie posiekaną cebulę i czosnek, zalewam 6 szklankami bulionu, dodaję szklankę czerwonej soczewicy, sól, pieprz, ostrą paprykę, oregano, majeranek, suszoną miętę, łyżkę koncentratu pomidorowego. Gotuję pół godziny, miksuję, jemy z grzankami .
    • berdebul Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 16:22
      Z żółtej soczewicy wychodzi mniej gęsta, podajesz z drobno posiekanym czosnkiem. Zalewasz czosnek juz w misce i chwilę czekasz przed jedzeniem.
      Z czerwonej wychodzi gęsta, mozna doprawić jak grochówkę.
      Z zielonej wychodzi bura i dosyć długo się gotuje.
      Z czarnej jest jeszcze bardziej bura niz z zielonej, nie polecam. Wyglada jak zupa z błota. wink
      Zazwyczaj sypię garść soczewicy na pol litra bulionu warzywnego. Po ugotowaniu soczewicy mozna wrzucić pomidora i poczekać, aż się rozgotuje.
    • mdro Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 16:29
      Ja już kiedyś pisałam, jaką robię z czerwonej soczewicy.
      Ugorować wywar z marchwi, pietruszki, selera, doprawiony solą i pieprzem (można ew. zastąpić jakimś gotowcem, ale wtedy rozpuścić we wrzątku).
      W sporym garnku podsmażyć na oleju/oliwie cebulę i czosnek, dodać pokrojoną drobno paprykę (nie za dużo, na porcję 8-osobową biorę jedną/góra dwie), trochę mielonej papryki słodkiej (więcej, jeśli się nie dodaje świeżej), podostrzyć wg gustu (jak mam, to daję posiekana ostrą papryczkę/dwie, dodaję też tymianku), podlać wodą, poddusić, potem zmiksować. Dodać soczewicę (na te 8 porcji biorę opakowanie 400 gram), zalać wywarem (jarzyny wyjąć), równolegle osobno ugotować kilka kartofli pokrojonych w kostkę (osolone, opieprzone). Jak się soczewica ugotuje, dodać kartofle, puszkę krojonych pomidorów, łyżeczkę curry w proszku, pokrojoną marchewkę z wywaru. Chwilę razem pogotować. Podaję z greckim jogurtem (można ze śmietaną) i tartym ostrym serem. Można zrobić grzanki.

      --
      "mam świadomość, że jestem sterowanym botem" - 1elka26 na forum emama
    • zofijkamyjka Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 16:55
      ja robię zupy Z SOCZEWICĄ. Najlepsza to z pomidorów i papryki: podsmażamy pokrojone pomidory /bez skórki/ z cebulą, w tym czasie opiekamy dwa strąki papryki w piekarniku. Papryke obieramy ze skórki po upieczeniu, kroimy, dodajemy do pomidorów, doprawiamy czosnkiem, sola, pieprzem i dodajemy ugotowana wcześniej soczewicę /bardzo szybko sie gotuje/. Wszystko blendujemy i podajemy z podsmazonymi grzankami albo uprażonymi pestkami słonecznika. Pycha.

      --
      Nigdy nie jest tak, żeby człowiek, czyniąc dobrze drugiemu, tylko sam był dobroczyńcą. Jest równocześnie obdarowywany tym, co ten drugi przyjmuje z miłością.
      • snakelilith Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 17:33
        Czerwona soczewicę robię z papryką i kurczakiem. Na oleju przysmażasz cebulkę, czosnek, może być 1cm świeżego imbiru i pierś z kurczaka w kawałkach, dodajesz pokrojoną kolorową paprykę i dusisz mieszając na małych ogniu mieszając prawie do miękości mięsa. Zalewasz wodą/bulionem, wrzucasz opłukaną soczewicę i gotujesz jeszcze kilka minut, czerowna sczewica jest szybko miękka. Soczewicę można ugotować też osobno, wtedy dodajesz tyle, ile lubisz, resztę można zamrozić w porcjach. Przyprawiasz solą, chilli, sosem sojowym, można dodać też curry albo jakąś inną egzotyczną mieszanką przyprawową. Połowę wody można zastąpić też mlekiem kokosowym i dodać trawkę cytrynową.
    • donica35 Re: zupa z soczewicy 10.11.19, 18:20
      Na oliwie podsmażam cebulę, z 2-3 ząbki czosnku, pietruszkę, jak mam czerwoną paprykę, czasami wersja z kilkoma pomidorami, lub puszką, ale clou to bliskowschodnie przyprawy, albo mieszanka, albo jako dominujące kumin, mielona kolendra i kurkuma, ostra papryka w formie sypkiej lub świeżej. Dodaję do podgotowanej ciecierzycy, jeśli jest to czerwona, na koniec miksuję część zupy, bo ziarno się rozgotowuje, jeśli zielona, zazwyczaj nie. Żeby zupa była bardziej sycąca można do warzyw dodać z 2 ziemniaki. Pasuje z pokrojoną kolendrą, pietruszką, można wcisnąć trochę soku z cytryny. Dobra do tego jest bagietka, a lepsze pity.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka