Dodaj do ulubionych

Beaujolais nouveau

22.11.19, 23:00
Jakąś godzinę temu wyszla ode mnie kumpela, ktora mi toto przyniosła. Obydwie stwierdzilysmy, że to czysty marketing, a cena już jak za całkiem przyzwoite wino. Et jamais, jamais, non plus.
Cześć została (bo tego rodzaju akurat nie byłyśmy w stanie zmóc do końca) - czy da się to dodać do potraw, mięsa?
A wy dziewczyny, lubicie? Swietujecie przybycie Beaujolais?


--
Nigdy nie byłam złą babą
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:13
      Ja lubię latem odpowiednik hiszpański, czyli Vinho Verde

      --
      "seksualna władza kobiet to jedyna władza kobiet, która się mieści w patriarchalnym etosie" skradzione od bene gesserit
        • bi_scotti Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:24
          Beaujolais to gamey wiec raczej czerwone, correct? Vinho verde moze, no moze byc red ale trudno takie znalezc poza Douro and/or Minho regions smile Gamey musi byc lekko "sikacz" by default ale potrafi byc bardzo przyjemnym sikaczem, kwestia z czym je smakujesz ...ja bym np. podala z brunch menu, np. omlet z grzybami albo nawet eggs benedict. Tak zeby samo pic jako podklad do plotek popoludniowych to moze faktycznie nie za bardzo smile Cheers.

          --
          "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
          Leonard Cohen
            • bi_scotti Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:30
              Sery i oliwki by default za ciezkie do Beaujolais, nastepnym razem sprobuj chocby z deserem albo lekka salatka bez mayo smile Probowac warto, to jest ginacy szczep, bedzie coraz trudniej go hodowac. Cheers.

              --
              "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
              Leonard Cohen
                • bi_scotti Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:39
                  Ja Cie w zadnym wypadku nie probuje przekonac, osobiscie wole New World jesli chodzi o wina wink ale skoro juz masz te butelke to jakos szkoda nie docenic … Jakos tak sie poczulam zeby bronic tego Twojego Beaujolais big_grin Daj mu jeszcze sznase jutro rano do poznego sniadania, tylko nie z serem, juz lepiej nawet z jajecznica (bez boczku wink). Cheers.

                  --
                  "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
                  Leonard Cohen
                  • lily_evans11 Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:46
                    Myślę, że mój woreczek już dzisiaj się poddał po serze roquefort, a Ty mnie zamawiasz na śniadanie z Beaujolais big_grin. Moja mama jutro przyjdzie, poczęstuję ją.

                    --
                    Nigdy nie byłam złą babą
              • chatgris01 Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:38
                Yyyyy, tradycyjnie się go serwuje do pieczonej kaczki lub wieprzowiny, krwawej kiszki, chleba ze smalcem i skwarkami lub lyońskich kiełbadronów, a sery i oliwki za ciężkie???

                --
                http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif
                • bi_scotti Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:46
                  Jak je masz full-bodied to pewnie, ze mozesz "tradycyjnie" ale jesli ono jest nouveau to podejrzewam, ze jednak jest lighter i wtedy mozna je latwo "zabic" serem (szczegolnie dojrzewajacym) a juz oliwka to for sure. To juz lepiej sprobowac np. z sushi - powinno zadzialac okay. Ale nie chce sie wymadzrac, bo to jednak zawsze bardzo indywidualna kwestia co komu z czym … etc. Szkoda wylac wink Cheers.

                  --
                  "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
                  Leonard Cohen
                    • bi_scotti Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 00:42
                      Oh te zasady wink Przeciez to nie o kolor wina chodzi tylko wszystkie inne jego cechy - nie podpuszczaj mnie, bo ja sie latwo dam wciagnac w rozmowe o gamey with tuna albo sole with shiraz smile
                      BTW, jak gadac o winie to definitely w piatek wieczorem big_grin Cheers.

                      --
                      "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
                      Leonard Cohen
                    • bi_scotti Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 00:45
                      Ah te zasady wink Nie podpuszczaj mnie, please, bo ja sie latwo dam wciagnac w konwersacje o podawaniu tuna with gamey albo sole with shiraz … Szczegolnie w listopadowy piatek wieczorem - the best time to talk wine wink Cheers.

                      --
                      "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
                      Leonard Cohen
                • boogiecat Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 10:04
                  Zgadzam sie, lekkie Beaujolais z kielbadronami i serami typu St Marcelin i St Felicien to jest klasyka.
                  Ps jak zyje nie mialam problemow z zadnym woreczkiem po rokforcie😀

                  --
                  Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
        • alpepe Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 00:22
          Portugalski. Najbardziej mi smakuje taki najtańszy w kauflandzie, za 2,50. Ale tylko latem.

          --
          "seksualna władza kobiet to jedyna władza kobiet, która się mieści w patriarchalnym etosie" skradzione od bene gesserit
      • berber_rock Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 14:55
        alpepe napisała:

        > Ja lubię latem odpowiednik hiszpański, czyli Vinho Verde
        _ tja ... Szczególnie że Verde jest hiszpańskie smile dałaś po garach
        _ i niby jest to odpowiednik czego, bo Verde to takie młode frizzante pite litrami
        • m.y.q.2 Re: Beaujolais nouveau 22.11.19, 23:48
          Beaujolais nie piłam, nouveau w postaci młodego wina z przydomowej winnicy, którym zostaliśmy poczęstowani przez Słowaka w czasie podróży pociągiem przez ten piękny kraj, który wówczas nosił miano Czechosłowacji. W winie były jeszcze pestki, pite w miłej kompanii smakowało wybornie (wino, nie pestki). smile

          --
          Lawina bieg od tego zmienia,
          Po jakich toczy się kamieniach.
          Cz. Miłosz
          • boogiecat Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 09:58
            Beaujolais nouveaux juz od dawna przyklejono latke rzygo-winka czyli zupelnie niewyrafinowanego wina, po ktorym sie mozna pochorowac. Biorac pod uwage swiatowa masowa komercjalizacje tego wina, rzeczywiscie wiekszosc butelek taka jest- ofiara wlasnego sukcesu - wiekszosc wlascicieli winnic robi to wino zle, nie przestrzegajac zasad doboru winogron itp. Byle naprodukowac.
            Ale Beaujolais nouveau tez byc swietne, wszystko zalezy od winnika. Dobrze zrobione, to wino « latwe i wesole »smile Dlatego wcale mnie nie dziwi to super mlode winko od Slowaka, abstrahujac nawet od urokow podrozy.

            Ja nie swietuje jakos specjalnie, ale jak sie idzie do baru/ restauracji akurat w trzeci czwartek listopada to ciezko, zeby restaurator nie zaproponowal. Ja jakbym przebiegla marathon du Beaujolais na pewno bym swietowala;p

            Niewypita reszte mozesz spokojnie wykorzystac do gotowania.

            --
            Pragnienia sa nieskonczone, ale zycie jest najwazniejsze.
    • aqua48 Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 08:43
      Mnie każdy alkohol z bąbelkami obojętnie czy to beaujolais czy szampan czy vinho verde, momentalnie skłania do dalekiej acz niechcianej podróży.. Zatem obchodzę z daleka.
      Ja lubię starsze, ale bardziej intensywne w smaku wina.
        • snakelilith Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 13:16
          W wątku wiele myli pojęcia. Podaje na przykład alternatywę do beaujolais nouveau czeskiego burczaka, a to zupełnie coś innego. Burcak to odpowiednik vin bourru, vino nuovo albo niemieckiego Federweißer/Federroter, czyli wina we wstępnej fazie fermentacji, musującego, smakowo bardziej przypominający jeszcze sok niż wino. To sprzedaje się w krótkiej fazie we wrześniu, z lodówki z luźną nakrętką, bo takie wino wybucha jak szampan. Beaujolais nouveau albo primeur nie ma z tym nic wspólnego, to już prawdziwe wino, choć jeszcze niedojrzałe i tak naprawdę ze sztucznie przyśpieszoną i zakończoną fermentacją . Jego sprzedaż zaczyna się dopiero w listopadzie.
            • snakelilith Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 14:17
              No i niczego nie straciłaś, bo beaujolais nouveau ładnie wprawdzie pachnie, smakuje za to nijako. O dobre beaujolais w ogóle jest trudno, są lepsze wina. To już sto razy wolę tego burczaka, pijam go w niemieckiej wersji jak Federweißer, do ciasta cebulowego obowiązkowo i żałuję, że sezon jest króciutki. Ale tylko szklaneczkę, bo w większej ilości bakterie fermentacyjne działają wybitnie przeczyszczająco. big_grin
              A sława beaujolais nouveau to taka brytyjska tradycja, wywodząca się ze snobowania się uper class elit na naświeższe wina sezonu, przywożone prywatnymi samolotami ze Francji. To, że te wina szybko smakują na ocet Brtyjczykom nie przeszkadzało, za smakoszów Brtyjczycy nigdy nie uchodzili.
        • aqua48 Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 14:45
          chatgris01 napisała:

          > Skąd Ci się wzięło beaujolais z bąbelkami?!

          No niedojrzałe jest. Na mój układ trawienny działa tak samo tak samo jak vinho verde oraz szampan - bąbelkowe.

      • bi_scotti Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 16:32
        Again, Prosecco jest swietne do sniadania, well takiego bardziej brunch niz breakfast wink Kazde wino, nawet jakies greckie domowe wytwory od znajomej babci Anastazji da sie wypic bez bolu tylko warto poprobowac o ktorej godzinie i do czego na talerzu smile BTW, champagne do sniadania tez serdecznie polecam a wlasciwie zaczynajac od sniadania do wszystkich kolejnych posilkow tylko zmieniajac types - mozna spedzic bardzo przyjemny dzien a jak ktos lubi, przy okazji przypominajac sobie classic TV with Arsene Lupin big_grin Cheers.

        --
        "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
        Leonard Cohen
        • mooi Re: Beaujolais nouveau 23.11.19, 17:40
          śniadań nie jadam.
          Prosecco wypilam, zeby mężowi przykrosci nie robić (kupił). Potem jeszcze raz czy dwa probował ale zostawało...
          NIE NIE i nie.
          Prosecco jest całkowicie inaczej produkowane niz szampan (oczywiscie nie ten prawdziwy), ktory wielbię, dla odmiany.
          Wino od babci Anastazji, zużywam do potraw.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka