niktmadry 27.11.19, 12:11 Bo dopiero zaczynam. Mam skontrolowac TSH i ft4. W zwiazku z tym euthyrox - nie biore tylko w dniu badania czy kilka dni przed badaniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberka Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 12:12 Ja nie biorę tylko w dniu badania, 3 lekarzy - zalecenie identyczne Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 12:18 Dziekuje. Tak mi sie wydawalo. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 12:50 Tylko w dniu badania. Natomiast, jeżeli bierzesz biotynę (np. Biotebal na włosy), przestajesz brać kilka dni wcześniej(4-5), ponieważ koliduje z markerami użytymi w pomiarach i zakłamuje wynik. -- Czas jest szalonym kierowcą, pędzącym naprzód i zostawiającym za sobą martwe kury. Sławomir Mrożek Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 13:27 Badania hormonów robisz rano, zawsze bez tabletki, weź ją ze sobą i sobie łyknij po wkłuciu a potem dopiero śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 14:20 ??? Przeciez to jest kompletnie bez znaczenia. Jedna tabletka nie robi zadnej roznicy. Musialabys nie brac przed dluzszy czas. U mnie takich zalecen nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 14:27 To chyba zależy od wrażliwości osobniczej. Ja np. mam w karcie zapisane, że reaguję bardzo szybko na zmianę dawki. -- Czas jest szalonym kierowcą, pędzącym naprzód i zostawiającym za sobą martwe kury. Sławomir Mrożek Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 14:38 Były badania na ten temat, wiele osób natychmiast reaguje spadkiem TSH na sztuczny hormon, niektórzy nawet go zerują więc jaki jest sens takiego badania? F4 i ft3 owszem reagują wolniej, choć w zależności od szybkości wchłaniania i przyswajania ft4 też może być wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 16:14 6 tygodni - tyle sie czeka zeby sprawdzic zmiany. Jedna tabletka niczego nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 16:20 Przeciez to sie chyba bada jak organizm sie zachowuje gdy bierzesz leki a nie sprawdza czy wyzdrowialas... -- wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 16:25 Ja odkąd jestem leczona w Dk nie robię badań na czczo i rano, tylko po południu i po tabletce rano, od ponad 20lat nie mam połowy tarczycy i wyniki maja min.sprawdzić, czy dawka leku jest dobrze dobrana. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 16:33 Cytuję za Medycyną Praktyczną: "przyjmowanie Euthyroxu przed badaniem nie wpływa na stężenie TSH (ma znaczenie dla oznaczenia ft4)" Od ponad 20 lat biorę codziennie 1 tabletkę Euthyroxu, co pół roku kontroluję stężenie TSH czy jest w normie. Tabletka przyjęta w dniu badania nie ma żadnego znaczenia, gdyż tu chodzi o skumulowany efekt działania leku przez 3 miesiące poprzedzające miesiące. Ft4 bardzo dawno nie badałam, bo nie było wskazań od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Tarczycowki - przypomnijcie mi 27.11.19, 16:34 >działania leku przez 3 miesiące poprzedzające miesiące*. *tfu, przez trzy miesiące poprzedzające badanie Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama