Dodaj do ulubionych

Śledzie w oleju...

08.12.19, 21:05
Zawsze robię po prostu śledź , cebula , olej , przyprawy.Wiem , mało wyszukane😂
Dajcie przepis na najlepsze śledzie w oleju wg.Was 😁
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Śledzie w oleju... 08.12.19, 21:24
      Sledz, cebula, ziarnka gorczycy, zalac olejem i zostawic na kilka dni, to sie musi przegryzc
      Sledz, czosnek, majeranek - mozna posypac na chwile przed podaniem, nie musi sie przegryzac. Ale postac moze.

      --
      Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
    • malia Re: Śledzie w oleju... 08.12.19, 21:32
      Śledzie solone wymoczone, cebula w cieniutkie piórka, ogórek kiszony w półplasterki, ziele angielskie, liście laurowe i zalewa z octu i oleju w proporcjach 1:5, zostawić z dzień do przegryzienia się
    • eliszka25 Re: Śledzie w oleju... 08.12.19, 21:32
      Żadne śledzie w oleju robione ze śledzi solonych nie umywają się do tych, które robi moja mama ze świeżych śledzi. Najpierw moczy się je w zalewie octowej, potem muszą postać przynajmniej dobę w oleju. Niebo w gębie
      • czarna_kita Re: Śledzie w oleju... 08.12.19, 21:44
        Dokładnie tak ! Mój mama też takie robiła i teraz ja robię dokładnie takie same. Świeże śledzie w zalewie octowej trzyma się kilka dni, potem obiera się je że skory i robi filety. I przekłada cebulą i zalewa olejem. Robię tydzień przed swietami bo każdy etap trwa kilka dni. Śledzik są pyszne i rozpływają się w ustach.
    • aankaa Re: Śledzie w oleju... 08.12.19, 21:35
      śledź, zesmażona na złoto cebula, układane warstwami i zalane gorącym olejem (potrzebny porządny słój żeby nie pękł), musi postać min. tydzień


      --
      jako jedyny gatunek na ziemi znosimy jajo przed wybudowaniem gniazda - K. McCloud
    • stephanie.plum Re: Śledzie w oleju... 08.12.19, 22:09
      siekasz jak szalona cebulę razem ze świeżymi liśćmi bazylii. dużo tego.

      śledzia kroisz w kostkę.

      szykujesz liście laurowe i ziele angielskie, oraz świeżo mielony pieprz.

      układasz warstwami: śledź, pieprz, cebula z bazylią, śledź, liście laurowe i ziele, śledź, cebula z bazylią, śledź, pieprz, liście, zielę...

      zalewasz świeżym olejem rzepakowym, i na dwa dni do lodówki.

      a potem patrzysz, jak bracia, kuzyni i szwagry walczą o dokładkę.
      (siostry, kuzynki i szwagierki nie muszą, wiedzą, gdzie schowano drugi słój tego specyjału...)

      --
      idę tam, gdzie idę
    • ga-ti Re: Śledzie w oleju... 08.12.19, 22:12
      Ale takie są najsmaczniejsze. Układam w słoiku warstwami śledzie pokrojone, cebula w piórka, pieprz, goździk (kilka na słoik, żeby gorzkawe nie wyszły) i zalewam olejem, zakręcam i do lodówki. Można świątecznie dodać kilka rodzynek albo śliwek, też ciekawy posmak.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka