Dodaj do ulubionych

Dobra chałwa

15.01.20, 15:52
Chce kupić dobra chałwę dziadkowi lat 93. Polećcie coś proszę. Lubi smak”Królewskiej” z Wedla (mocny i słodki smak), która raczej jest dobra jakościowo nie jest ale mniej więcej mówi coś o preferencjach smakowych.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Dobra chałwa 15.01.20, 16:34
      A skąd piszesz? W wielu miejscach pojawiły się chałwy na wagę, wiele z nich jest dobra i z lepszym składem od wedlowskiej i temu podobnych (chociaż nie wierzę, że ten skład jest idealny)
    • nosorozecwlochaty Re: Dobra chałwa 15.01.20, 16:54
      Mam przemyślenia o chałwie smile Osobiście mam tak że najbardziej smakuje mi właśnie chałwa... polska. Od Wedla jest bardzo dobra. Natomiast inne firmy, jakiś Unitop itp. są znacznie gorsze.

      A wszystkie "bardziej autentyczne" chałwy, jakieś greckie, tureckie, arabskie mi nie leżą. Albo za słodkie, albo za twarde albo ten smak jakiś dziwny.

      Jak ktoś lubi chałwę od Wedla to powinna mu też smakować ukraińska chałwa "Złoty wiek". Nie należy się sugerować stereotypami o Ukrainie, jest dobrej jakości, zresztą tak samo jak np. słodycze Roshen.

      Jest dość łatwa do dostania w Polsce. Ale może dla kogoś będzie mało prestiżowa w kategorii prezentu wink
    • elenelda Re: Dobra chałwa 15.01.20, 17:50
      Dołączam do pytania. Chciałabym chałwę bez oleju palmowego, syropu glukozowego i mydlnicy lekarskiej w składzie. Jeszcze takiej nie znalazłam. Te na wagę, niestety również, wszystko wyżej wymienione zawierają.
      • snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:22
        Tureckie chałwy w większości są z syropem glukozo-fruktozowym. Wiem, bo regularnie kupowałam oryginalną turecką chawłę, u mnie w sklepie tureckim. Od wielu lat cukier zastępują tanim syropem fruktozowym.
      • snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:17
        Skład tej chałwy praktycznie w niczym nie różni się od tej od Wedla.

        Odra Sezamowa Chałwa o smaku waniliowym 65 g:
        miazga sezamowa (46%),
        syrop glukozowy,
        cukier,
        olej rzepakowy,
        tłuszcz palmowy,
        białko jaja w proszku,
        naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami.
        • b.bujak Re: Dobra chałwa 15.01.20, 22:17
          nie interesuje mnie skład;
          te chałwy lubię najbardziej;

          z wyjątkiem słonecznikowej, którą kiedyś przywieziono mi z Bułgarii - niestety nie pamiętam jak wyglądało opakowanie, więc trudno by było kupić taką samą

          --
          5/4 Polaków nie zna się na ułamkach!
          • snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 23:26
            Ale autorka wątku pytała o chałwę dobrą jakościowo. Jeżeli ma kupić chałwę o składzie podobnym do Królewskiej, to może od razu tą, którą preferuje jej dziadek.
    • snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:15
      Jeżeli dziadek ma 93 lata to się nie wygłupiaj i kup mu Królewską. Sama ją kupuję i nie uważam za najgorszą. Przynajmniej nie ma w niej fruktozy, która seniorowi mogłaby zrobić więcej krzywdy niż trochę tego oleju plamowego, bo niczego innego w tej chałwie nie ma, co miałoby świadczyć o złej jakości. Takiej prawdziwej chałwy, która składa się tylko z miazgi sezamowej, wanilii i cukru (albo miodu) chyba na rynku w wogóle nie ma. Oryginalna chałwa turecka bardzo często jest dziś z syropem fruktozowo-glukozowym.
        • snakelilith Re: Dobra chałwa 16.01.20, 00:21
          Dlatego napisałam, że "chyba", bo ja jestem od lat wielką fanką chałwy, kupuję ją od dawna i widzę, że składy bardzo się w ostatnich latach zmieniły. Dziś większość producentów używa syropu glukozowo-fruktozowego, dokładnie tak samo jak przy lodach. Takich tradycyjnych, na cukrze jest zdecdowanie mniej na rynku. A chałwa kupowana gdziś w małym sklepiku w Turcji, czy Grecji nie jest gwarancją niczego. Wiem, bo sama kupuję w tureckich sklepach i czytam dokładnie składy. Tam tak samo ładują syrop, bo to tania, łatwa w użyciu substancja. Do tego tak samo jak przy lodach, nadaje chałwie jedwabistości w smaku, wielu konsumentów wybiera więc bezwiednie chałwę z syropem zamiast z cukrem i taka się lepiej sprzedaje.
        • snakelilith Re: Dobra chałwa 16.01.20, 21:07
          Sprawdziłam w necie tę wspomnianą tu chałwę marki Sunita. I ona faktycznie składa się z sezamu, miodu i migdałów. Jakościowo więc super, czy w smaku, trzeba spróbować.

          www.fruugo.pl/sunita-org-migdałowy-miod-chałwa-75g/p-10580659-22200832
          • chatgris01 Re: Dobra chałwa 16.01.20, 21:41
            Nie jest najgorsza, ale mnie najbardziej smakowała bizantyjska z miodem, niestety od kilku lat nie ma jej w sprzedaży. Jestem niepocieszona.

            --
            http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif

            Śpieszcie się czytać wątki, tak szybko odchodzą.
    • krwawy.lolo Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:35
      Dobra chałwa to martwa chałwa.

      Żarłem będąc dzieckiem ale dzisiaj zrzygałbym się od słodkości.
      Może kup dziadkowi dobrą, belgijską, pełnomleczną czekoladę z orzechami. *

      * Jak dziadkowi brakuje ząbków, niech łyka w całości. .)
    • miriam_73 Re: Dobra chałwa 15.01.20, 22:57
      A nie masz kogoś kto wybiera się do Izraela? Najlepsze są ręcznie robione chałwy u Krółow Chałwy na Mahane Jehuda w Jerozolimie smile Drogie jak cholera, ale warte swojej ceny.
      A tak poważnie: poszukaj stoisk Damas, np. tu: www.damasfood.pl/lokalizacja Oni mają chałwy turecke, ale sa niezłe, przede wszystkim świeże: www.damasfood.pl/deser
        • bi_scotti Re: Dobra chałwa 16.01.20, 00:52
          Narazajac sie mojemu mezowi, kupuje sobie czasem chalwe made in Israel. Lubie tylko czekoladowa i pistacjowa. Nie wiem jak sie ma do smaku polskiej (Wedel, Brzeg etc.), bo nie porownywalam ale slodka jest jak nalezy wink a przede wszystkim najbardziej przypomina mi smak tej zapamietanej z dziecinstwa w PRL wiec moze dziadkowi tez przywola (dobre!) wspomnienia wink Na ingredients nie zwracam uwagi (sorry) - jesli mam umrzec od tych minimalnych ilosci chalwy, ktora sobie czasem kupie, no to trudno - przynajmniej bedzie to slodka smierc big_grin Cheers.

          --
          "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
          Leonard Cohen
          • araceli Re: Dobra chałwa 16.01.20, 10:28
            bi_scotti napisała:
            > Narazajac sie mojemu mezowi, kupuje sobie czasem chalwe made in Israel.

            O tak - w zeszłym roku przywieźliśmy sobie limonkową - matko i córko jakie to było dobre! A ja tak w ogóle to za chałwą nie przepadam big_grin




            --
            Co inni myślą o Tobie to nie Twój interes.
          • bananananas Re: Dobra chałwa 16.01.20, 14:04
            bi_scotti napisała:

            a przede wszystkim
            > najbardziej przypomina mi smak tej zapamietanej z dziecinstwa w PRL

            Właśnie na taką wypowiedź czekałam wink To jak się nazywa, może w Polsce też znajdę?

            Tamte chałwy z lat 70tych to było coś całkiem innego niż teraz i nie jest to kwestia zafałszowanych wspomnień smakowych z dzieciństwa, bo one różniły się również fizycznie. Dzieliły się na długie pasma, miały strukturę jakby były z poskładanych chałwowych igieł. A kiedy się ugryzło kawałek, to część zostawała na zębach w twardej postaci.
            • chatgris01 Re: Dobra chałwa 16.01.20, 14:18
              I takie włókniste i suche są chałwy greckie/macedońskie, najbardziej mi przypominają te z dzieciństwa.

              --
              http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif

              Śpieszcie się czytać wątki, tak szybko odchodzą.
            • snakelilith Re: Dobra chałwa 16.01.20, 18:35
              bananananas napisała:


              > Tamte chałwy z lat 70tych to było coś całkiem innego niż teraz i nie jest to kw
              > estia zafałszowanych wspomnień smakowych z dzieciństwa, bo one różniły się równ
              > ież fizycznie. Dzieliły się na długie pasma, miały strukturę jakby były z poskł
              > adanych chałwowych igieł. A kiedy się ugryzło kawałek, to część zostawała na zę
              > bach w twardej postaci.

              Bo one były z dużą ilością cukru, a cukier robi taką krystaliczną konsystencję. Dzisiejsze chałwy są bardzo często robione z syropem (glukozowym, albo glukozowo-fruktozowym), a to daje gładką, aksamitną konsystencję i można zaoszczędzić na sezamie. Poza tym, do niektórych gatunków dodaje się jeszcze grysiku pszennego, przez co chałwa jest bardziej sucha. W Turcji preferuje się miękką, oleistą tahin-helva, która można jeść nawet łyżką. W Rosji i na Bałkanach chałwę robi się z tańszych pestek słonecznika.
          • filga Re: Dobra chałwa 16.01.20, 18:16
            To zawsze kwestia smaku. Dla mnie tureckie są za bardzo przemielone. Ja wolę taką szpileczkowatą. Bardziej smakują mi chałwy greckie. A najlepsza, tak jak mąż bi_scotti, izraelska
    • memphis90 Re: Dobra chałwa 16.01.20, 14:10
      Hmm, ja to jestem zdziwiona, że chalwa ma smaki i jakości. Chalwa to chalwa - każda jest pyszna smile

      --
      "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka