Dodaj do ulubionych

emamusie co pysznego robicie na święta??????

11.11.04, 09:43
Obserwuj wątek
    • hanka_79 Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 12.11.04, 12:11
      Sama miałam ochotę na taki wątek- mam nadzieję, że będzie miał powodzenie.
      Nie robię niczego nadzwyczajnego, ale są to potrawy, które szykuję raz czy dwa
      w roku, więc są "wyjątkowe". Przede wszystkim sałatki! Tradycyjnie warzywną i
      owocowe, w tym wspaniała i moja ulubiona orzechowa z ananasem. Nigdy nie kupuję
      wędliny- piekę mięso. Robię też schsb z pieczarkami.
      No i ciasta....mniam. Sama piekę keksy, pierniczki i ciasto czekoladowe, a moja
      mama robi pyszne strucle drożdżowe z makiem lub serem z rodzynkami.
      No i chyba tyle.
      Już się nie mogę doczekać świątecznego pichcenia!
    • twinmama76 Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 12.11.04, 14:48
      Makówki!!! Hmmm, juz mi slinka cieknie...
      Te mamy, które pisały o moczce (osobiście nie lubię), beda wiedzieć, co to są
      makówki wink
      Dla pozostałych - jest to danie ze sparzonego mlekiem i słodzonego miodem
      mielonego maku + słodkie drożdżowe pieczywo (tzw. chałka) + bakalie różniste,
      Wszystko się miesza lub przekłada warstwami, a potem zajada, mniam, mniam.
      jest to tradycyjne śląskie danie wiglijne.
      Oprócz tego oczywiście zawijany makowiec, pierniczki i karp w galarecie.
      --
      Pozdrawiamy
      Ania +Zuzia i Szymonek (23.09.2003)
      Nasze fotki
      • le_lutki Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 15.11.04, 15:03
        Strasznie mi ta "moczka" przypomina nasza kutie (to znow wschopdnia tradycja,
        nie wiem, czy ktos tu juz pisal o niej, bo nie czytalam wszystkiego) - mak,
        pszenica, bakalie, miod - niemozebnie slodkie ale bardzo dobre. W moim domu
        rodzinnym zawsze bylo jako deser na swieta (nie bylo ciast, oprocz pierniczkow).
        --
        le_lutki
        A tu jest moj Grubcio - nowe zdjecia smile

        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13443973
        • umasumak Kutia 16.11.04, 12:16
          Owszem znam i robię w każde święta. Ale ostatnio moja teściowa (ślązaczka)
          zaproponowała nam makówki i powiem szczerze, że kutia może się schować smile).
          Oprócz tego u mnie zawsze jest strucla z makiem i dużą ilością bakali, senik,
          pierniczki, duży piernik taki w wersji luksusowej czyli z koniakiem, czekoladą,
          furą bakalii i ogromną ilością miodu smile). No i obowiązkowo tort kawowy
          nasączony taką iloscią wódki, że po zjedzeniu kawałka lepiej nie wsiadać za
          kierownicę wink).
          Z deserów wigilijnych robię jeszcze zawsze kompot z suszek.
          A wogóle zaczynamy od śledzika z tartym selerem, jabłkiem, cebulą i rodzynkami
          (pycha)
          Potem jest barszcz na zakwasie z uszkami (farsz koniecznie z suszonych
          borowików)
          Następnie karp duszony z pieczarkami, cebulą i masłem, do tego ćwikła z chrzanem
          Karp smażony w panierce z jajka i bułki tartej podawany z surówką z czerwonej
          kapusty
          kapusta z grzybami
          do ryb zawsze poajemy też chałkę

          No a potem te wszystkie pyszne desery

          Natomiast już w święta zamiast wędlin za którymi nie przepadamy podajemy
          pieczenie za zimno i mnóstwo sałatek, w każde świeta jest jakaś nowa , ale
          jedna powtarza sie zawsze - czyli tradycyjna jarzynowa z majonezem smile).
          Oprócz tego wyjadamy ryby z Wigilli, których zawsze robimy więkrzą ilość, bo
          poprostu je uwielbiamy, a odkąd w naszej rodzinie pojawił się element śląski w
          postaci mojego męża i jego rodziny, to w drugi dzień świąt są u nas rolady,
          kluski śląskie i modra kapusta smile).

          Pozdrawiam i uciekam z wątku, bo zgłodniałam smile)

          Pozdrawiam
          --
          Anielka, Gama i Dinozaur wink)

          Moje córki - bzdurki wink)
    • mamahuberta Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 12.11.04, 18:28
      Cześć
      Az zgłodniałam, po przeczytaniu waszych kulinarnych fantazji, ja robię sałatkę
      z kurczaka i ananasa, pieczemy z synkiem pierniczki i kruche ciasteczka,
      piernik, sernik.A moją popisową potrawą jest rolada z miesa wieprzowego z
      mandarynkami.
      Och te kalorie!!!bedę sie odchudzać po świetach.
      Pozdrawiam
      Kinga
      • anek.anek Re: Co to jest ta MOCZKA? 12.11.04, 21:28
        Hmmmm, kutiasmile))) Sama nie potrafie. To ziarna pszenicy (chyba?), namoczone, z
        wielką ilością rodzynek, orzechów, moja babcia dodaje też miód. Kutia jest
        tradycyjną wigilijną potrawą ale raczej z kresów wschodnich.
        • beata985 moczka-przepis 12.11.04, 22:40
          wszystko zależy od ilości jaką chcemy ugotować:moje ilości to-pi * drzwiwink
          pół piernika-jeżeli nie mieszkaci na śl.to nie wiem czy dostępny,u nas rzucają
          tylko na święta
          kompoty:agrestowy
          śliwkowy
          bakalie:im więcej tym lepiej
          orzechy włoskie /
          migdały /namaczamy dzień wcześniej
          figi /
          daktyle /
          rodzynki /
          suszki:gruszki /
          śliwki /gotujemy kompocik
          morele /
          puszka:brzoskwinie
          ananas
          pomarańcze
          mandarynki


          piernik moczymy wieczorem.nast dnia gotujemy(PILNOWAĆ ZEBY SIE NIE PRZYPAŁIŁ)
          dodajemy całą resztę,wystawiamy do wystudzenia.najleprza jest kilkudniowa
          przemrożona.
          nie wszystkim smakuje,i każda wychodzi inna
          uśmiechnij sie,jutro będzie lepiej.
          smile))
          • l.e.a Re: moczka-przepis 13.11.04, 16:02
            Jestem czeszka więc kuchnia wigilijna u nas mieszana pół polska, pół czeska,
            tradycją w Czechach jest min. pieczenie ciasteczek świątecznych jakieś 2-3 lata
            temu podawałam te najprostsze przepisy na edziecku ale jeżeli będą chętne podam
            jeszcze raz smile Ja osobiscie pike ok 10-12 rodzajów, ciasteczka sąsiadów i
            rodzine w Polsce zachwycają smile


            --
            mama Bartusia
            Bartuś
            • umasumak l.e.a 14.11.04, 00:32
              Podaj mi te przepisy na maila gazetowego, proszę smile). Będę wdzięczna smile).

              Uma

              P.S. Przypomniało mi się, że jadłam kiedyś u znajmochych Czechów coś
              pośredniego między plackami ziemniaczanymi i naleśnikami, z nadzieniem mięsnym
              i czosnkiem. Znasz tą potrawę??? Była pyszna. Mówili, że jest to bardzo
              popularne w Czechach smile)
              --
              Anielka, Gama i Dinozaur wink)

              Moje córki - bzdurki wink)
              • l.e.a do Umy i reszty 14.11.04, 10:21
                słonka smile przepisy wyślę na maila smile

                Uma - prawdopodobnie jadłaś placki ziemniaczane robione na blaszkach bez
                tłuszczu. Fakt to w Czechach bardzo popularne danie, ja często zamiast farszu
                mięsnego robię jajecznicę z grzybami. Aby wykonać takie placki, potrzebne są
                blaszki, które się stawia na palniki gazowe.

                Pozdrawiam ciepło -lea

                --
                mama Bartusia
                Bartuś
                • pesteczka5 Re: do Umy i reszty 14.11.04, 10:37
                  A czy ja mogłabym dostać te ciasteczka?
                  Tak bardzo ładnie proszę! Zawsze zostaną pod Twoją markąsmile)


                  A u nas Tak:
                  strucle z makiem wg przepisu mojej babci, od lat takie same, bez tego wg mojego
                  Taty nie ma świątsmile
                  Sernik
                  piernik mojej babci, pieczony raz w roku, 2-3 tyg przed świętami, zawijany w
                  ściereczkę i kruszejący w spiżarni (w szafce;-((), przekładany kanoldem
                  (krówką) i dżemem porzeczkowym. Dostawałam potem do szkoły wraz z zapachem
                  świątsmile
                  Kompot z suszek! Kiedyś nienawidziłam, teraz uwielbiam.
                  Poncz z białego wina, cytrusów albo grzaniec korzenny
                  Schab ze śliwkami i zimne miesa pieczone, a u moich rodziców w pierwsze święto
                  będzie pewnie cielęcina w porach.
                  Sama wigilia to zupa grzybowa!!! (jestem z Małopolski) taka mocna, z łazankami,
                  3 rodzaje kapusty z grochem i czwarta z grzybami oraz smażony na maśle karp.
                  Dla męża wegetarianina zrobię pierogi z kapustą i grzybami (może), a w pierwsze
                  święto łososia w ziołach.

                  Mniam, też się cieszę!
            • milarka L.e.a. 15.11.04, 11:07
              ja też poproszę o te przepisy (na maila gazetowego)

              a przy okazji chciałam ci powiedzieć, że gdybyś nie napisała, że jesteś
              Czeszką, to w życiu bym się nie domyśliła, podziwiam za znajomość jęz. polskiego

              Pozdrawiam

              --
              Mój mały łobuziak
            • mamastasia Re: moczka-przepis 15.11.04, 14:10
              l.e.a bardzo proszę prześłij mi Twoje przepisy - uwielbiam piec ciasteczka! Sama
              robię maślane lub pierniczki, ale może Twoje bedą ciekawsze?
              Z góry dziękuję!
              Mój adres: akroolik@go2.pl
              Ania
          • doktorus Re: moczka-przepis 15.11.04, 08:15
            No nareszcie ktoś wie co to jest moczka. Ja jestem ze Śląska , ale teraz
            mieszkam w Poznaniu i nikt tu tego nie robi.A warto. W tamty raku dostałam od
            sąsiadki kluski zmakiem, ale jednak moczka przebija wszystko!! Radzę więc
            dziewczynom, które chcą zrobić a nie mają piernika takiego jak pieką na Śląsku
            zrobić ją z pierniczków alpejskivh lub piernika toruńskiego dostępny w
            marketach, też wychodzi przepyszna!!!
    • mamahuberta Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 14.11.04, 21:20
      cześć
      Podaję przepis na roladę,
      1kg wieprzowiny bez kości(schab, szynka,) 30 dag mięsa mielonego, przyprawa do
      mięsa wieprzowego, 6 plastrów żółtego sera, 3 mandarynki, zioła, ja dodaję
      cząber i majeranek.mięso umyć , rozciąć ,by uformować prostokątny płat, lekko
      rozbic, uważając , by nie uszkodzić włókien, natrzec przyprawą do mięsa
      wieprzowego, ziołami, solą, odstawic na 2 godzinki, mięso mielone przyprawić do
      smaku np.wegetą, na płacie mięsa rozłożyć plastry żółtego sera, na nich warstwę
      mielonego mięsa, jedną mandarynkę obrac i podzielic na cząstki, położyć na
      mięsie mielonym.Zwinąć roladę,spiąć szpadkami albo związać nićmi.
      Blachę lub naczynie żaroodporne posmarowac tłuszczem, ułożyć roladę, piec w
      temp 180C,około 1 godziny, skrapiając co jakiś czas sosem, pod koniec
      pieczenia, obłożyć mięso mandarynkami podzielonymi na cząstki.
      ja piekę mięso w naczyniu żaroodpornym,1 godzinę i 20 minut, bo nie wkładam do
      rozgrzanego piekarnika. Pod przykryciem,wychodzi bardzo soczysta.Polecam i
      smacznego

    • gupik bigos!!! 14.11.04, 21:48
      Wg przepisu z książki "Kuchnia Neli" Anieli Rubinstein. Rewelacja!
      W mojej rodzinie nikt nigdy nie pichcił tradycyjnego bigosu, a ja tak go
      lubiłam. Ale zawsze twierdziłam, że to jedna z trudniejszych i pracochłonnych
      (to akurat prawda, ale robię od razu w ilościach hurtowych) potraw.
      Więc pierwszy bigos w życiu zrobiłam dwa lata temu wg tego przepisu i od razu
      wyszedł, jakbym latami ćwiczyła ten ideał smile Mmmm.... rózne rodzaje mięska,
      grzyby, wino - wychodzi taki pyszny mix, że uhhhh...
      Polecam - książkę można jeszcze dostać w niektórych księgarniach.

      --
      lilypie.com/days/050417/1/0/1/+1
    • opieniek1 Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 15.11.04, 09:05
      barszcz na zakwasie, robię juz tydzień wcześniej
      pierniczki na choinkę i do jedzenia
      pierogi z kapustą i grzybami
      kutia - specjalność mojego taty
      kompot z suszu
      kluski z makiem
      opłatek z miodem- nie robię oczywiście ale pasjami uwielbiam!
      aż mi ślinka leci, niestety w tym roku nie podjem, bo będę świeżą matką
      karmiącą. Chyba, że zakupię gripewater dla mego dziecięcia

      --
      Ania
      preg.fertilityfriend.com/pregticker/4a614
    • mama_szefusia Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 15.11.04, 11:21
      Koniecznie piernik (już surowe ciasto dojrzewa w lodówce)
      kapusta z fasolą i grzybami
      barszczyk czerwony
      ruskie pierogi
      sałatka jarzynowa
      ryba po grecku
      schabik ze śliwką albo pieczona karkówka (jeszcze nie ustaliliśmy)
      jak mi jeszcze czasu starczy to upiekę pyszne ciasto o nzawie przekładaniec
      albo czeski torcik (mniam)

      Pozdrawiam
      Ola mama Jasia
    • le_lutki Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 15.11.04, 15:07
      Niestety nic a nic. W tym roku swieta u tesciow, a tam wszystko gotowe - od
      piekarza, od ciastkarza itp, ostrygi i gesie watrobki ze sklepu zamowione
      wczesniej, losos wedzony tez gotowy...

      Kiedy jestesmy u mojej rodziny (raz na dwa lata) to znow jest bardzo
      tradycyjnie: pierniki, kutia, karp, barszcz z uszkami, 3 rodzaje pierogow, dwie
      surowki itp.

      Jeszcze nie zdecydowalam jak bedzie wygladac wigilia u nas w domu (bo licze ze
      kiedys wreszcie nastapi taki okres, ze to my ja bedziemy przygotowywac), ale
      obawiam sie, ze ciezko mi bedzie zrobic dobry barszcz we Francji, nie mowiac o
      reszcie... A moze jakos pozenie ostrygi z karpiem a gesie watrobki i indyka z
      pierogami smile Chcialabym w kazdym razie, zeby moje dzieci znaly obydwie tradycje.
      Pozdrawiam
      --
      le_lutki
      A tu jest moj Grubcio - nowe zdjecia smile

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13443973
    • pmkalska Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 15.11.04, 15:36
      1. barszcz czerwony z uszkami (już czekają w zamrażalniku)
      2. karp smażony,
      3. filety innej ryby (np. sandacza) smażone - dla tych co karpia nie lubią,
      4. kapusta z grzybami
      5. pierogi z kapustą i grzybami (też czekają w zamrażalniku)
      6. karp w galarecie
      7. śledź w oleju
      8. rolmopsy po kaszubsku (moje ulubione)
      9. śledź w śmietanie
      10. ryba po grecku
      11. kompot z suszek
      12. szuba (sałatka ze śledzia, ziemniaków, jajek, buraków, żółtego sera z
      majonezem)
      I to wszystko robię dla 15 osób...
      Cóż tradycja.

      Pozdrawiam,
      pmkalska
    • merlott Re: emamusie co pysznego robicie na święta?????? 15.11.04, 15:47
      mniam, mniam, jak sie fajnie smacznie - swiatecznie zrobilo smile)

      My na swieta albo doklejamy sie do moich rodzicow, albo do rodzicow niemeza
      czyli jak prawie wszyscy. Tesciowa lubie, ale ich jedzeniowe tradycje wigilijne
      slabo mi odpowiadaja. Prawie wszystko na zimno, glownie sledzie w roznych
      odmianach, och brakowalo mi w ubieglym roku kuchni mojej Mamy (zreszta, moj
      niemaz tez mnie w tym popiera, coby nie bylo, ze gadam na tesciowa smile)

      Zatem w tym roku porozkoszuje sie:
      - barszczykiem z uszkami
      - karpiem zapiekanym w grzybach - BOSKIE!!!
      - kutia - oj slodkosci smile)
      - no i ostatnia potrawa nie wiem jaka nosi nazwe - to takie maciupenkie
      buleczki z ciasta, upieczone kilka dni wczesniej, sa twarde i nieslodkie.
      zalewa sie je woda dla zmiekczenia i miesza z makiem odpowiednio przyrzadzonym
      (miod, bakalie). uwielbiam!!

      pozdrawiam swiatecznie smile)

      --
      -----------------------------------
      tak mi dobrze, ze mam kogo kochac...
      -----------------------------------
    • summerdays KUTIA 16.11.04, 11:07
      Przede mna pierwsze Swieta malzenskie - trzymajcie kciuki smile))

      Ktos wczesniej prosil o przepis na kutie. Moja Babcia robila tak:
      - pszenica - dzien wczesniej namoczyc (najlepiej na noc), nastepnego dnia
      gotowac (dlugo-kilka godzin, az zrobi sie miekka). Wazne! nalezy zmieniac wode
      podczas gotowania tak, zby nie byla metna
      - mak - sparzony, dwukrotnie przemielic przez maszynke
      - bakalie - koniecznie rodzynki, orzechy wloskie, migdaly, moze bys skorka
      pomaranczowa, a nawet figi co kto lubi smile
      - miod (plynny, zeby sie dobrze mieszalo smile

      Wszystko razem wymieszac, na koncu dodawac pszenice (podobno inaczej znowu zrobi
      sie twarda)
      Od kiedy Babci nie ma juz z nami za kutie jestem ja odpowiedzialna smile Z braku
      czasu na mielenie maku troche uproscilam proces technologiczny - kupuje gotowe
      puszki makowe. Wtedy proporcje wygladaja mniej wiecej tak na 1 puszke 950g maku
      2 szklanki pszenicy, albo troche wiecej. Miod "do smaku", zeby wszystko dobrze
      polaczyc smile)

      Smacznego!

      --
      "Albo znajdziemy droge, albo ja wytyczymy"
      [Hannibal]
      • eklon Do Merlott - zapiekany karp 16.11.04, 11:45
        Czy mogłabyś podać przepis na tego karpia, bo brzmi ciekawie?!
        U nas zawsze zupa grzybowa z uszkami.
        A ze specjałów regionalnych to makiełki, czyli makówki, ale ja osobiście ich
        nie lubię!
        Pierogi ruskie i z kapustą i grzybami.
        Ryba po grecku
        Karp smażony
        no i oczywiście pierniki pieczone miesiąc wcześniej!
        Najczęściej jest tak, że pierniki są jeszcze raz pieczone 2 tygodnie przed
        świętami, bo ta pierwsza partia jakoś dziwnie znika...smile

        --
        Ewa
        mój Michałek
        • merlott Re: Do Eklon - zapiekany karp 16.11.04, 16:43
          musialam zlapac swoja Mame, bo ja oczywiscie nie mam pojecia jak przyrzadzic
          tego karpia.

          okazuje sie calkiem proste:
          - karpia myjemy, czyscimy, namaczamy, solimy, otaczamy przyprawami (jakie
          lubisz, moga byc normalne przyprawy do ryb)
          - grzybki suszone namaczamy
          - podsmazamy cebulke, namoczone wczesniej grzybki, jesli masz ochote to tez
          marchewke, pietruszke, inne ulubione warzywa (ale tylko krociutko, bo potem i
          tak beda sie piekly)
          - te podsmazone rzeczy "pakujemy" troszke do srodka karpia i troszke obkladamy
          nimi karpia na zewnatrz
          - wkladamy do piekarnika i pieczemy ok. 1h

          dla mnie ta potrawa to bomba. im mniejszy karp, tym smaczniejszy (mniej
          tluszczu). No i duzo smaku i aromatu pochodzi z grzybow, wiec ja lubie jak jest
          ich duzo. Zamiast grzybow mozna uzyc pieczarek, tez dobre, ale nie jest to juz
          moja ulubiona wersja smile)

          pozdrawiam i zycze smacznego! smile
          --
          -----------------------------------
          tak mi dobrze, ze mam kogo kochac...
          -----------------------------------
    • odalie święta wegetariańskie 17.11.04, 00:54
      Hej!

      Pisałam o tym rok (albo dwa lata smile ) temu, ale się przypomnę - całe Święta u
      nas są wegetariańskie, to znaczy bez mięsa i bez ryb.

      Bardzo lubię przygotowywać świąteczne potrawy, mój facet docenia je bardzo i
      zajada się nimi, jak na razie córeczka wyłamuje się i nie docenia aż tak sad

      Wigilia:
      1. zupa wiśniowa
      2. groch z kapustą
      3. soja "po grecku"
      4. soja w cieście naleśnikowym
      5. soja na kwaśno (w marynacie)
      6. soja w śmietanie
      (.... sama soja smile))))) )
      7. kompot z suszu
      8. łazanki z makiem
      9. ziemniaczki (he he oszukuję i liczę jako danie - aże my bardzo rzadko jadamy
      ziemniaki to rzeczywiście świąteczna potrawa)
      10. tort
      11. piernik
      12. lody domowej roboty

      Poza tym, na Święta ale nie na Wigilię robię pasztet z cieciorki, sałatkę białą
      (z ziemniaków, marynowanych cebulek i sera w sosie czosnkowym) oraz bigos.

      --
      Jestem świrnięta, jestem świrnięta smile)))))))))
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka