Dodaj do ulubionych

pytanie o piane z bialek ...

09.03.05, 15:52
wiem ze to nie to forum ale mysle ze tu najszybciej otrzymam odpowiedz , otoz
co zrobic zeby ubita piana z bialek sie nie roztopila sad juz probuje trzy
razy i ciagle po wyjeciu z pieca osiada na jablkach . ubita jest na super
sztywno wiec co robie zle?
Edytor zaawansowany
  • 09.03.05, 16:00
    moze dodaj lyzeczke maki ziemniaczanej podczas ubujania.
    Ja tak robie i jakos mi sie trzyma na ciescie.
  • 09.03.05, 16:06
    Żeby piana była sztywniejsza(lepiej się trzymała) dodaj przy ubijaniu szczyptę
    soli lub sody.
    A jeżeli kładziesz ją na ciasto a ona ci opada,to podczas ubijania dosyp trochę
    cukru pudru(tak ok.pół szkl).Wtedy napewno nie opadnie i będzie taka
    bezowa(krucha u góry)
  • 09.03.05, 18:12
    a dajesz cukier??
    na 3 białka daje się do 1 szklanku cukru (tyle daje się na bezy) może być puder
    lub zwykły
    --
    Boso, ale w ostrogach.


    ARTYSTYCZNE MAMY
  • 09.03.05, 21:57
    Ja zawszę dodaję pianę ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Wyciągam z
    piekarnika np. jabłecznik (oczywiście gorący), kładę na niego pianę i zapiekam
    do zarumienienia,wtedy piana jest puszyta i nie opada.

    Pozdrówka
    Kasia
  • 10.03.05, 01:52
    dziekuje za odp. ja poprostu dodawalam za malo cukru bo na 6 bialek dalam moze
    dwie lyzeczki i chyba dlatego wlasnie opadla tym razem dodam szklanke jak
    radzicie mam nadzieje ze wyjdzie w koncu ! dzieki serdeczne

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.