• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

bezmleczna kaszka manna błyskawiczna - czy jest?

  • 01.02.10, 10:01
    Czy jakas firma w polsce produkuje bezmleczna kaszke manne
    blyskawiczna, ktora moge rozrobic z mleczkiem i podac bez gotowania.
    Chcialam swojej 5cio miesiecznej corce podac by rozpoczac ekspozycje
    na gluten, niestety dostepne kaszki sa mleczne i smakowe. Znalazlam
    na allegro ale produkcja szwedzka i niestety nie ma opisu w jezyku
    olskim.
    Z normalna kaszka manna za duzo zachodu bo trzeba troszeczke
    pogotowac albo zalac goraco woda a mleko dla niemowlaka ma ok. 37 -
    40 stopni.
    Edytor zaawansowany
    • 01.02.10, 10:08
      A nie mozesz w ramach ekspozycji podac jej pól cisteczka hippa,
      wystarczy wkruszyc do deserku, to o wiele łatwiejsze
      • 01.02.10, 11:01
        ivaz napisała:

        > A nie mozesz w ramach ekspozycji podac jej pól cisteczka hippa,
        > wystarczy wkruszyc do deserku, to o wiele łatwiejsze
        Łatwiejsze, ale po co przy okazji podawać cukier i sprawdzać, czy dziecko nie
        jest przypadkiem uczulone na mleko w proszku?


        --
        JoShiMa

        Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
        • 01.02.10, 11:54
          bez przesady w pół ciasteczku, jescze do tego w słodkich owocach to
          ogóle nie czuć, mleka tez jest sladowa ilość
          • 03.02.10, 14:37
            Jak mojemu synowi wyszła alergia, to kazano mi nie jeść nic co ma białka mleka w składzie, czyli nie tylko to, co ma napisane w składzie "mleko w proszku", ale też kazeina, laktoalbumina. Ilości może i śladowe a jeszcze do pokarmu też przecież nie wszystko przechodzi a powiedziano mi że nie i koniec. Więc dziecku bezpośrednio też bym nie dała.
      • 01.02.10, 23:33
        2 ciasteczka
        --
        http://suwaczki.maluchy.pl/li-40417.png
    • 01.02.10, 10:21
      A probowalas z normalna? Masz tego dziecku dac odrobine. Zalewasz
      goraca woda, czekasz 2 minuty, bierzesz na lyzeczke, dmuchasz i juz
      jest chlodne. Dodac pol lyzeczki nawet goracej manny do obiadku nie
      sprawi, ze bedzie on goracy, tak samo, jesli dodasz ja do mleka.
      Taka odrobina stygnie w sekunde.
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bzbmhgahv45ve.png
    • 01.02.10, 11:00
      na amarantus.pl znajdziesz kaszki błyskawiczne Holle z glutenem i bez mleka, a
      przy okazji bez cukru. Nie nazywa się manna, ale są świetne.

      --
      JoShiMa

      Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
    • 01.02.10, 11:32
      Istnieja kaszki manna błyskawiczna bobowita glutenowa:
      www.bobovita.com.pl/zobacz_etykiete.php?A=CONTENT&m1=2&m2=21&m3=210&group=KASZKA&sys_id=213
      --
      http://www.suwaczek.pl/cache/3b5c00a841.png
      • 01.02.10, 11:34
        stosować oczywiście można tylko w niewielkiej ilości przy ekspozycji na gluten.
        --
        http://www.suwaczek.pl/cache/3b5c00a841.png
        • 01.02.10, 11:48
          symbolica napisał:

          > stosować oczywiście można tylko w niewielkiej ilości przy ekspozycji na gluten
          > .
          Tylko, że ona jest z mlekiem tongue_out


          --
          JoShiMa

          Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
      • 01.02.10, 21:17
        jak ja podajesz? wsypujesz zy zalewasz woda i dopiero dodajesz do
        posilku?
    • 01.02.10, 11:41

      idziesz do spozywczka i kupujesz kaszę manną...
      • 01.02.10, 11:52
        Dwoch pediatrow mi powiedzialo, ze najprostszym sposobem ekspozycji
        na gluten jest dodanie do jakiegos posilku (nawet na lyzeczke
        swojego mleka) kilka ziarenek zwyklego chleba. Ja tak robilam.
    • 01.02.10, 20:47
      Możesz z powodzeniem używać kaszki pszennej, orkiszowej, owsianej -
      zawierają gluten i tak samo nadają się do ekspozycji. Wszystkie
      takie kaszki są dostępne w ofercie Holle, można kupić na allegro.
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0ams4uqdp0.png
    • 02.02.10, 00:05
      Bobovita miała coś takiego wprowadzić (tak mi mówili jakieś 3 miesiące temu na
      infolinii), ale zdajsie, że jeszcze nie wprowadzili
    • 02.02.10, 19:03
      Ja robie ekspozycje na gluten za pomocą zwykłej kaszy manny błyskawicznej. Firma
      Kupiec, opakowanie takei różowe (bo jest tez niebieskie, ta jest do gotowania).
      Biorę pół łyzeczki tej kaszki, zalewam wrzątkiem, mieszam chwilę i odcedzam na
      gęstym sitku. To co zostaje wink dodaję do kaszki kukurydzianej/ryżowej lub obiadku.
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/zem3wn15wot8it6d.png
      • 02.02.10, 20:17
        dzięki za super pomysl, przerazala mnie wizja gotowania codziennie
        jednej lyzeczki kaszki, teraz pozostaje mi poszukanie kaszki tej
        firmy, o ktorej piszesz.
        • 03.02.10, 20:32
          Możesz tak zrobić ze zwykłą manną błyskawiczną dowolnej firmy...
          --
          "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum
          Wiwat Polonia Frustrata, wiwat to psychopata
          Jam nieudacznik, grafoman i śmieć" Strachy na lachy
          • 03.02.10, 21:03
            Oczywiście wink Chodzi o to, żeby szukać tej kaszki na półce ze zwykłymi kaszami,
            a nie dzieciowymi Bobovitami itd wink
            --
            http://www.suwaczki.com/tickers/zem3wn15wot8it6d.png
    • 03.02.10, 20:30
      > Czy jakas firma w polsce produkuje bezmleczna kaszke manne
      > blyskawiczna,
      Tak, kilkanaście firm. Kaszki są w dziale mąki i kasze z reguły.

      >ktora moge rozrobic z mleczkiem i podac bez gotowania.
      To już nie jest błyskawiczna, tylko niewiadomoco. Błyskawiczną wsypuje się do
      wody/mleka i gotuje 3 minuty.

      > Z normalna kaszka manna za duzo zachodu bo trzeba troszeczke
      > pogotowac albo zalac goraco woda
      No, trzeba... Ale wiesz, co dajesz dziecku. Przecież kaszka, która gęstnieje w
      letniej wodzie musi być jakoś przetworzona, normalnie kasza tak się nie
      zachowuje. Możesz więc zalać wrzątkiem (przetestowane, nie trzeba gotować 3 min,
      sama "dochodzi"), ostudzić, wsypać mleko modyfikowane i po kłopocie.
      --
      "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum
      Wiwat Polonia Frustrata, wiwat to psychopata
      Jam nieudacznik, grafoman i śmieć" Strachy na lachy
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.