• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Czy mogę dac 9 miesiecznemu dziecku? Dodaj do ulubionych

  • 17.05.11, 12:01
    Mam pytanie czy moge dac 9 miesiecznemu dziecku jajecznice na masełku z samych zółtek?
    Edytor zaawansowany
    • 17.05.11, 12:05
      jajecznicę na parze o ile wiem.
      za wcześnie na smażone
      • 17.05.11, 12:10
        No wlasnie jak przygotowac jajecznice na parze, trzeba miec jakis parowar?
        --
        http://www.suwaczki.com/tickers/3i49tv73e8lr4zvs.png
        • 17.05.11, 12:13
          mysle, ze mozesz - jajecznica na parze to chyba cos ohydnego
        • 17.05.11, 12:22
          Wstawiasz miseczkę z jajkiem do wrzątku i gotujesz, aż jajko w miseczce się zetnie.

          Ja swojej dawałam odrobinę normalnie usmażonej jajecznicy, tylko chyba dopiero w 10-11 miesiącu. Wg dietetyków smażonego w ogóle się nie powinno jeść, nawet po trzydziestce...
          • 17.05.11, 22:52
            Dzieki za podpowiedzi, niby proste jak but, ale jakos tak sie zastanawialam jak to na tej parze zrobic. W takim razie jutro na kolacje dostana jajecznice z zoltka smile
            --
            http://www.suwaczki.com/tickers/3i49tv73e8lr4zvs.png
        • 17.05.11, 13:35
          na rondelku z wrzątkiem kładłam talerzyk posmarowany lekko masłem i na to rozbijałam jajko, mieszałam widelcem aż się zetnie, dziecko było zachwycone smakiem,
        • 17.05.11, 22:12
          W rondelku gotujesz wodę,stawiasz na nim talerzyk ciut masełka i wbijasz jajko ,po chwili jajecznica gotowa- polecam,jeszcze długo nie smaż na patelni,to nie! dla Twojego dzieciątka.
    • 17.05.11, 12:25
      z żółtek to mi wyszła jakaś beznadziejna. Zaczełam dawac normalną w 11 miesiącusmile
    • 17.05.11, 13:12
      ja bym nie dała... zrobiabym na parze i dodała np do zupki czy na chlebek posmarowany masełkiem jak już
    • 17.05.11, 13:24
      Dawałam mojemu synkowi smazoną na masle jajecznicę, wczesniej tylko podawałam żółtko, potem białko, zeby upewnić się, czy nie jest uczulony.
      Myślę, zę w przypadku jajecznicy określenie "smażenie" jest na wyrost. Białko ścina się ciut powyżej 40 stopni, więc nie jest to obróbka wysokotemperaturowa. Wazne, zeby nie dopuścic do dymienia tłuszczu. Myśle, ze dziecku można podac praktycznie wszystko, byle z głową.
      Tzn jak najbardziej jajecznica, ale nie codziennie, schabowy? Ok, ale nie każdego dnia. Stosuję zasadę rozsadnego żywienia, podstawą sa zalecenia, ale odstępstwa od zasad nie zabiją dziecka.
      Reasumując- jajecznica na masle-jak najbardziej tak.
    • 17.05.11, 13:30
      usmaz na kropli oliwy z oliwek
      nie smaz na masle , bo to szkodzi
      --
      mojegotowaniee.blox.pl
      gotowaniedlamojegobrzdaca.blox.pl

      http://lb1f.lilypie.com/buEip1.png?zH1nqVhw
      • 17.05.11, 13:35
        Co Ty bredzisz?
        Szkodzi, jesli dopusci się do dymienia tłuszczu, jakiegokolwiek.
        Co do smażenia na oliwie - mocno dyskutowałabym, oliwa zawiera tłuszcze nienesycone, których wiązania sa bardzo poddatne na utlenianie na przykład. A utlenianie jest jedną z niepożadanych reakcji, które prowadzą do powstawania szkodliwych związków.
        Masło klarowane takich tłuszczów nie posiada.
        Dlatego nie pisz głupot.
        • 17.05.11, 23:46
          Sinusoida ma rację. Smażenie nie jest szkodliwe tylko na klarowanym maśle lub smalcu. Olej, oliwa z oliwek czy masło, jak zaczną dymić na patelni, to znaczy że się wytrącają substancje rakotwórcze.

          A ja mojemu daję zwykłą jajecznicę na maśle, z białkami oczywiście.
      • 19.05.11, 11:24
        Oliwy z oliwek NIE używa sie do smażenia. Najlepszym/najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy.
        --
        http://lb1f.lilypie.com/TikiPic.php/scTP.jpghttp://lb1f.lilypie.com/scTPp1.png
    • 17.05.11, 13:38
      aniluap_j napisała:

      > Mam pytanie czy moge dac 9 miesiecznemu dziecku jajecznice na masełku z samych
      > zółtek?


      --
      ''Ja nie byłam w ogóle na macierzyńskim i żyję, dwie koleżanki z pracy również. I nie potrafię zrozumieć tego biadolenia, że prawie rok wolnego to za mało.Ciąża= L4 + macierzyński 4miesiące.Po tygodniu już można normalnie funkcjonować. Ściągają szwy i jazda do roboty...''
    • 17.05.11, 16:15
      oczywiscie, ze tak
      --
      Z buntem przez zycie...
      www.bakowska1.webpark.pl
    • 17.05.11, 16:19
      ja bym nie dała
      jajka są nie zdrowe
      • 17.05.11, 16:24
        Zycie jest niezdrowe, umiera sie na koncu. mleko, ser pewnie tez niezdrowe?
        • 17.05.11, 16:41
          Ja swojemu 9 miesięczniakowi smażę jajecznicę- na patelni teflonowej, ciut masła. Myślę,że nie zaszkodzi,no chyba,że będziesz mu codziennie serwowała potrawy smażone w głębokim tłuszczu tongue_out
      • 17.05.11, 23:47
        mamciunia_kamciunia1 napisała:

        > ja bym nie dała
        > jajka są nie zdrowe

        Nie ma nic zdrowszego niż jajko. Szczególnie ekologiczne.
        • 18.05.11, 09:08
          ja nie daje bo pedjatra powiedziala ze nie zdrowe
          najwyzej jedno na tydzień i najlepiej samo białko
          • 18.05.11, 19:35
            Hyyy?
            Jakaś nowa teoria? Jajka są bardzo zdrowe - lecytyna, cholesterol, witaminy, białko - najwyżej mniej zdrowe jest właśnie białko, które mocno uczula. A same białka to w odchudzaniu upasionych się stosuje, a nie w żywieniu dzieci, rrrrraju.
            --
            http://img.userbars.pl/92/18245.jpg
            Jasne, że Linuks jest przyjazny dla użytkownika. Po prostu starannie dobiera przyjaciół.
            • 19.05.11, 11:02
              ja tam nie wiem tak muwi pedjatra a ona chytba wie lepiej ona muwi ze jaja mają durzo choresterolu a choresterol to cichy zabujca jest wiec ja nie daje jajek dziecku
    • 17.05.11, 17:59
      Jasne, że tak!
    • 17.05.11, 19:57
      Dopiero teraz? Jasne, ze mozesz.
      Uczulony na bialko, ze z samych zoltek?
    • 17.05.11, 22:16
      Oczywiście, podawaj! Ale czemu same żółtka? Dziecko uczulone jest na białko jajka? Bo jak nie, to normalną bym podała. smile
      --
      "Szczęście to takie nic, które może być wszystkim"
      • 17.05.11, 23:19
        Daję jajecznicę z całych jajek na odrobinie masełka
        Wcina aż mu się uszy trzęsą
        --
        http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/p/p1s3enjxh.png
        • 17.05.11, 23:57
          Tluszcz labedzi jest zdrowy i ma wysoka temp spalania, co oznacza, ze jajko sie ladnie na nim zetnie, zanim tluszcz zacznie sie palic. Tluszcz labedzi mozna kupic u dobrych rzeznikow. nadaje sie do smazenia wiekoszsci potraw.
          --
          http://www.suwaczki.com/tickers/uch5k6nlt1exqbp7.png
          • 18.05.11, 03:31
            pewnie, ze tak

            --
            obrazy, malunki i nie tylko
      • 18.05.11, 08:07
        dzieckoziemi napisała:
        > Ale czemu same żółtka? Dziecko uczulone jest na białko jajka? Bo jak nie, to normalną bym podała. smile

        Nie tylko w Polsce zaleca się podawanie białek jajka dopiero po 12m dla prewencji alergii.
    • 18.05.11, 06:29
      ja podawałam normalną z białkiem, smażona na maśle.
      --
      Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni że spotykasz ich na każdym kroku
    • 18.05.11, 07:26
      Dzieki za odpowiedzi
      Nie daje białka bo nie lubi odrazu wypluwa a na widok żółtka az sie trzęsie, nie zje zupki czy obiadku bez odrobiny żółtka. Sprobuje z ta jajecznicą oczywiscie zaczne od malutkich ilosci i zobaczymy co bedzie
    • 18.05.11, 10:17
      przeciez to wlasnie w nich najwiecej holesterolu...

      ja bym dal normalna jajecznice..mlody jadl od 7 miesiaca.
      • 18.05.11, 10:29
        camel_3d napisał:

        > przeciez to wlasnie w nich najwiecej holesterolu...

        cholersterolu!!!!!!

        a wiesz dlaczego dziecku daje sie żółtko i jest obowiązkowo w schemacie? bo żółtko ma b. duzo żelaza a dzieciom czesto jego wlasnie brakuje w tym okresie.
        >
        > ja bym dal normalna jajecznice..mlody jadl od 7 miesiaca.
        odpisalam wyzej dlaczego nie daje białka.
        • 18.05.11, 13:35

          > cholersterolu!!!!!!

          sorry!




          DZIECKO W PODROZY....GRUPA NA FACEBOOKU
          ___________________________________________
          www.facebook.com/home.php?sk=group_129829233757830
      • 18.05.11, 19:36
        Cholesterol jest dziecku niezbędny, po to żółtko uncertain
        --
        "You can have EITHER freedom of speech or quality of conversation." [O.S. Card]
        • 19.05.11, 09:10
          > Cholesterol jest dziecku niezbędny, po to żółtko uncertain

          mnie chodzilo o to, dlaczego z samych zoltek, a nie z..calego jajka...

          --
          DZIECKO W PODROZY....GRUPA NA FACEBOOKU
          ___________________________________________
          www.facebook.com/home.php?sk=group_129829233757830
    • 18.05.11, 13:42
      Oczywiście i niekoniecznie z samych żółtek. Jeśli dziecku posmakuje, możesz śmiało dodawać po troszkę np. szynki czy szczypiorku.
    • 18.05.11, 22:33
      Moja ma rok. Szamie normalna jajecznicę (żółtko, białko) na maselku z dodatkiem soli. Nic się nie dzieje.
    • 20.05.11, 21:54
      Ja daję swojej jakoś od miesiąca jajecznicę z całego jajka, na odrobinie masła, delikatnie posoloną. Córka żyje i ma się dobrze. Czasem dostaje też całe jajko na miękko.
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/dxomclb1ef6a1ue8.png
      • 20.05.11, 22:43
        ja powiem krótko:jajecznica z samych żółtek BLE
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.