09.08.04, 09:19
Moje pytanie dotyczy kaszki manny. Czy 7 mieś.dziecku można już podawać taką
kaszkę? Moja dzidzia najchętniej jadłaby przez cały dzień kaszkę ryżową ale
obawiam się o jej kupki dlatego chciałabym podawać jej coś innego a
kukurydzianej nie chce. Może ktoraś z Emamuś coś doradzi. Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • olka_sos 09.08.04, 09:40
    Kaszę mannę możesz podawać dopiero od skończenia przez dziecko 9 m-cy, bo
    zawiera gluten; a do tego czasu dziecko powinno być na diecie bezglutenowej. Ja
    miałam ten sam problem co Ty, ale dawałam dziecku kaszę kukurydzianą i na
    szczęście nie wybrzydzało. Żeby dziecko nie miało problemu z kupką tarłam jej
    jabłuszko i dawałam soczki przecierowe do picia.

    Ola
  • renpul 09.08.04, 09:53
    Olka_sos ma rację . Układ trawienny dziecka jeśzcze nie jest na tyle dojrzały
    aby podać mu gluten. Poczekaj troszką - już niedługo. Ja też podaję tylko kleik
    ryżowy bo mały ma uczulenie na kaszkę kukurydzianą. Staram sięczęsto podawać mu
    starte jabłko. Dużo herbatek. Zupkę z buraczkiem. Ostatni czytałam, że śliwka
    suszona pomaga przy kupkach - można ją dodać do kleiku. Pozdrawiam
  • renpul 09.08.04, 09:58
    Poczytaj!
    MĄKA GROCHOWA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z pełnych ziaren grochu
    zwyczajnego. Stosuje się ją do zagęszczania zup i zapiekanek. Stanowi zamiennik
    zwykłej mąki dla osób uczulonych na gluten pszenny.

    MĄKA SOJOWA , to pożywna mąka otrzymywana z nasion soi. Prawie nie zawiera
    skrobi, jest miałka i posiada lekki posmak migdałów. Może być używana do
    wypieku chleba, do zup i sosów wzbogacając te produkty w białko, a w chlebie
    opóźnia jego czerstwienie. Zmieszana z wodą służy jako substytut jajek do
    wiązania składników (1 łyżeczka mąki sojowej wymieszana z 1 łyżeczką wody
    zastępuje 1 jajko). W czasie pieczenia mąka sojowa łatwiej brązowieje. Należy
    skrócić czas pieczenia lub delikatnie obniżyć temperaturę piekarnika. W
    produktach, do których nie stosuje się drożdży, ok. 20% całej mąki można
    zastąpić mąką sojową. Mąka sojowa jest cięższa od innych mąk, jeśli użyje się
    jej za dużo, uzyskany produkt może być za gęsty.
    Przepis na mleko sojowe: do 1 szklanki mąki sojowej dodać 4 szklanki wody,
    dobrze wymieszać i pozostawić na ok. 2 godz., aby się ustało. Następnie gotować
    na łagodnym ogniu przez pół godz. w garnku z podwójnym dnem. Przecedzić przez
    gęste sito lub płótno. Doprawić do smaku szczyptą soli i dodać pół łyżeczki
    miodu.

    MĄKA RYŻOWA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z brązowego ryżu. Jest
    popularnym zamiennikiem zwykłej mąki dla osób uczulonych na gluten pszenny.
    Stosuje się ją do wyrobu pieczywa bezglutenowego.

    MĄKA GRYCZANA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z nasion gryki. Posiada
    charakterystyczny smak, z lekką goryczką i barwą szaro-brązową. Używana jest
    głównie do wypieku chleba, do ciasta na bliny i nale-śniki. Z reguły miesza się
    ją z mąką pszenną. Chleb z mąką gryczaną uzyskuje bardziej intensywny smak.Do
    ciasta na naleśniki używać pół na pół z mąką pszenną. Przepis na bliny: 2
    szklanki mąki (wymieszać pół na pół mąkę pszenną razową z mąką gryczaną), 1/2
    szklanki mąki amarantusowej (dowolnie), 4 utarte ziemniaki, 2 jaja (1 jajo
    można za-stąpić 1 łyżeczką mąki sojowej wymieszanej z 1 łyże-czką wody), 2-3
    dag drożdży, kefir lub mleko sojowe, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki oleju, sól,
    jogurt naturalny do polania blinów, olej do smażenia, słód.
    Sposób przygotowania: drożdże utrzeć z małą ilością mleka lub kefiru, dodać
    rozpuszczony w wodzie miód, utarte ziemniaki, żółtka jaj i mąki. Wszystkie
    składniki wymieszać, dodając tyle kefiru lub mleka, aby ciasto miało
    konsystencję gęstej śmietany. Dołożyć ubitą pianę z białek jaj, olej oraz sól.
    Odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać olej na patelni i smażyć cienkie bliny.
    Jogurt wymieszać z niewielką ilością słodu i polewać bliny.

    PROSO -Produkt bezglutenowy. To zboże najdłużej uprawiane w historii ludzkości.
    W dawnej Polsce spożywano go bardzo dużo. Jest jedynym zbożem zasadowym o
    odczynie alkalicznym. W medycynie chińskiej poleca się chorym na nowotwory,
    gdyż podnosi odporność organizmu. Jest zbożem lekkim
    i suchym. Osusza śluz w organizmie, korzystnie wpływa na kwasicę i pracę
    śledziony, wzmacnia nerki. Dieta z prosa polecana jest szczególnie po kuracji
    antybiotykowej regenerując florę jelitową. Posiada dużo lizyny, odpowiedzialnej
    za wzrost. Dlatego też powinny spożywać je dzieci. Przed przyrządzeniem szybko
    opłukać gorącą wodą. Nie trzeba namaczać. Gotuje się krótko. Lecz zwykle praży
    się je kilka minut, a następnie gotuje z odrobiną soli. Podczas gotowania proso
    pęcznieje. Spożywa się je z soczewicą, różnymi fasolami
    i warzywami. Można je dodawać do zup, sałatek, krokietów i nadzienia, muesli.
    Przepis na "risotto" z prosa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 por, 200g grzybów
    shiitake (lub innych), 2 marchewki, 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,
    150g prosa, 300ml wywaru z warzyw, sól morska z ziołami, świeżo zmielony biały
    pieprz, 1 łyżka tamari, 1/8 l kwaśnej śmietany, kilka gałązek kolendry (lub
    suszona).Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Por i grzyby pokroić w wąskie
    paski, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać oliwę i poddusić
    cebulę, por, marchewkę i czosnek. Dodać proso, zalać wywarem, przyprawić i
    gotować na małym ogniu 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać grzyby,
    następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić na 10 minut. Połączyć ze śmietaną,
    udekorować gałązkami kolendry. Przepis na proso z marchewką: 0,8kg marchwi, 60g
    masła, 100g mielonych orzechów nerkowca (cashew), 130g prosa, 1l wywaru z
    warzyw, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka staratej skórki cytrynowej, pół
    łyżeczki kardamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka miodu,
    50g rodzynek, pół pęczka pietruszki. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o
    grubych oczkach. Roztopić masło w garnku, dodać marchew i orzechy, krótko
    poddusić. Dodać proso, zalać wywarem, wymieszać, przykryć garnek i gotować 20
    minut na małym ogniu bez mieszania. Po ostudzeniu dodać miód, rodzynki i
    posiekaną pietruszkę.

    Zobacz też:
    www.glutenex.com.pl/gtxl05.html


  • niezabutka 09.08.04, 12:33
    Z czystym sumieniem polecam kaszkę bifidus z probiotykami firmy Nestle ryzowo -
    kukurydzianą. Polecił mi ja pediatra, i jestem zachwycona. Wspaniale reguluje
    przemiane materiii u niemowlęcia - zarowno przy zaparciach jak i innych
    problemach z kupka..a mój malec jest nia również zachwycony, jedyna rzecz która
    zje jak jest chory. Naprawdę polecam , super sprawa
    powodzenia i pozdrawiam
  • wiola22 09.08.04, 17:31
    Dziękuję wszystkim za rady. Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.