Dodaj do ulubionych

przepis na owsiankę

22.03.11, 23:14
Jak robicie zdrową owsiankę dla swoich dzieci? Rozumiem że tak samo jak dla siebie, ale ja nigdy nie przygotowywałam, ale chciałabym zacząć.
Czy można ją robić bez mleka?
Edytor zaawansowany
  • mrs.t 22.03.11, 23:26
    o jejku uwielbiam twoj nick smile)
    polecam
    http://www.google.co.uk/search?q=puszka.pl+owsianka&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a#sclient=psy&hl=en&client=firefox-a&hs=jp&rls=org.mozilla:en-GB%3Aofficial&source=hp&q=site:puszka.pl+owsianka&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=2d23b8c606b883df
    tez sie ciagle przymierzam (sa bez mleka, ja mleka unikam, synek ma po niej wysypke)
    zrobilam ostatnio pysznosciowke w angielskim ;slow cookerze' - to taki gar ktory super wolno przygotowuje potrawy, bez przypalania, bez wrenia (ceramiczny pojemnik wsadzony w elektryczny 'kolnierze' go grzejacywink - wsadzilam platki owsiane z woda, posiekana zurawine, lyzeczke miodu,gharsc posiekanych platkow migdalowych i dyni, troche soli (sol wyjatkowo jest neizbedna, probowalam robic bez mleka bez soli, wyszlo okroppnewink Jedyny blad to dodalam siemie lniane od razu, wiec wyszlo troche nieprzyjemnie glutowatewink
  • zolwik 22.03.11, 23:38
    Nie spodziewałam się aż tak szybkiego odzewusmile Dzięki! I rano już nie będę miała wymówki że nie mam pomysłu na śniadaniesmile
  • monniqque 23.03.11, 00:20
    ja gotuję dla córki kilka razy w tygodniu.
    woda do rondla. u mnie woda bo alergia ale może być mleko.
    wsypuję trochę płatków owsianych górskich (górskie trochę dłużej się gotują ale nie mają śmieci, tj. pustych łusek ziarna).
    gotuję aż płatki będą miękkie (10-15 min.?). jak jest za rzadka (a zwykle jestwink) dorzucam otręby owsiane i gotuję jeszcze chwilę.

    podaję z musem z jabłek i owoców suszonych.

    mus robię na kilka dni i trzymam w lodówce. do gara ze 3 jabłka obrane i pokrojone w kawałki i owoce suszone jakie mam pod ręką (zwykle mam: żurawinę, śliwki, morele, figi, rodzynki). trochę wody i gotuję pod przykryciem. jak jabłka sa miękkie to blenduję.

    moje dziecko to uwielbia smile.
  • aniczka.r 23.03.11, 00:47
    no moja owsianka to troche malo owsiankowa,bo dodaje rowniez platki zytnie,jaglane i orkiszowe, slonecznik,siemie lniane,migdaly,suszone owoce, otreby.zwykle zalewam wrzaca woda,zostawiam na 10 minut,az woda sie wchlonie i dodaje jogurt naturalny i mus owocowy albo mleko (dla siebie,ale musze sie dzielic) albo sojowe.ja uzywam platkow blyskawicznych.pozostale sa dosc twarde (oporcz jaglanych),ale nie gotuje.moja Hela tak lubi.je codziennie.a czasem nawet 2 razy dziennie.
  • mrs.t 23.03.11, 09:16
    aj kurcze moj link byl do przepisow na owsianke na puszka.pl
  • joshima 23.03.11, 11:08
    zolwik napisała:

    > Jak robicie zdrową owsiankę dla swoich dzieci? Rozumiem że tak samo jak dla sie
    > bie, ale ja nigdy nie przygotowywałam, ale chciałabym zacząć.
    > Czy można ją robić bez mleka?
    Ja robię tylko bez mleka, bo moja córka uczulona. Wieczorem porządnie płuczę płatki a potem zostawiam w wodzie do rana. Rano odsaczam i jeszcze raz przepłukuję i gotuję. Osobno przygotowuję np rodzynki i/lub żurawinę i/lub daktyle i/lub inne suszone owoce, które też namaczam na noc. Jak owsianka jest ugotowana to do takiej ciepłej wrzucam namoczone owocki (te większe kroję na kawałki). Czasem zamiast suszonych owoców dodaję tarte jabłko albo gruszkę.

    --
    JoShiMa

    Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
  • joshima 23.03.11, 11:11
    to dość ważne, żeby płatki i kasze moczyć przed gotowaniem i to dość długo. Chodzi o pozbycie się jak największej ilości fitynianów, które upośledzają wchłanianie minerałów.
    --
    JoShiMa

    Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
  • aniczka.r 23.03.11, 11:48
    a co z blyskawicznymi?tez moczyc?
    dzieki,joshima za info.chyba mi sie to gdzies obilo o uszy.
  • joshima 23.03.11, 12:47
    aniczka.r napisała:

    > a co z blyskawicznymi?tez moczyc?
    > dzieki,joshima za info.chyba mi sie to gdzies obilo o uszy.
    Sądzę, że moczyć, może nie tak długo, bo nie wiem, czy się z nich nie zrobi breja po ugotowaniu. Warto sprawdzić.

    --
    JoShiMa

    Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
  • annnnnnia 23.03.11, 16:18
    żółwik, czytasz w moich myślach. Wczoraj szukałam przepisów na owsiankę i miałam pytać na forum. smile Tyle przepisów, będzie co testować!
  • lula_w 26.03.11, 14:48
    o! a ja chciałam napisać o owsiance, którą robię - znanej jako "owsianka na cycówie" - co by się poskarżyć, że mleko piersiowe gotowane wymaga otwarcia okna szeroookoooo... robię ją zawsze jak się 'zapomnę' i butla z odciąganym nie wejdzie do lodówki w odpowiednim czasie. jak mleka za mało, to dodaję wodę. gotuję tak gęste żeby łyżka stała - wtedy młody pi-razy-oko może jeść łyżeczką sam. płatki błyskawiczne lądują od razu, płatki normalne wymagają moczenia przez noc (więc wędrują do dzieciowej owsianki jeśli zaplanowałam "dorosłą"). więcej nic nie trzeba, bo w przedziwny sposób składniki po połączeniu i ugotowaniu mają lekko waniliowy posmak. smile
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/tb73k6nl7c97tmry.png
  • koteczka90 26.03.11, 16:04
    od którego miesiąca mogęc podać owsiankę?karmie piersią synek ma 7m,je obiadki i deserki.
    Od których płatków zacząć?
  • monniqque 26.03.11, 23:39
    joshima napisała:

    > PS - moczcie płatki!
    > to dość ważne, żeby płatki i kasze moczyć przed gotowaniem i to dość długo. Cho
    > dzi o pozbycie się jak największej ilości fitynianów, które upośledzają wchłani
    > anie minerałów.


    dzięki za informację. nigdy wcześniej się na to nie natknęłam.
    i ma to jeszcze jeden plus, bo drastycznie skraca czas gotowania smile.

    tylko niestety nie jestem w stanie przeskoczyć tego, żeby wieczorem myśleć o śniadaniu :d. na szczęście moja córka je owsiankę na drugie śniadanie, więc płuczę i zalewam jak robię pierwsze. ale takie 3 godziny moczenia powinny wystarczyć, co?

  • gris_gris 29.03.11, 17:29
    Ja dodam jeszcze przepis na owsiane placki śniadaniowe znaleziony na mumsnet. Owsiankę gotuję na wodzie (używam błyskawicznej), mieszam z rozgniecionym bananem i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego (dobrze, jak jest tłusty, jak jogurt grecki) i to, co powtanie, nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placki. Piekę w 180 stopniach ok.45 minut (ale na oko, więc czas może być inny), dobrze jest je w połowie odwrócić. Jeszcze nie probowałam mrozić, bo od razu znikają pożarte, ale podobno się da.

    Na początku Staś je ignorował, ale teraz to hit, zwłaszcza posmarowane jogurtem!
  • m_laczynska 29.03.11, 19:35
    Ja np uwielbiam owsiankę kawową. Polecam - bardziej mamom i tatom. Raczej dobra jest z mlekiem krowim, ostatnio próbowałam z sojowym, (bo chyba ta szorstka buzia to jednak nie od mrozu) ale wyszło ble. Tak więc owsiankę gotujemy - płatki + ulubione bakalie (jak dla starszych można zaszaleć z orzechami - zwłaszcza włoskimi bo są rewelacyjne do owsianki). Do tego 1/4 góra pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej + odrobinka miodu. Po wierzchu posypać całość cynamonem. Moje ulubione śniadanko. Dla dzieci można odłożyć trochę i dopiero potem dodać kawę - tak się dzieliłam z moim starszym zawsze, bo on już od dawna orzechowy.
  • mrs.t 31.03.11, 21:48
    kude wezcie sie
    moze zdrowe przekonania maja granice.
    mowie nie moczeniu platkow, wyszly takie gluty jak wtedy gdy dodalam przed gotowaniem siemie lniane
    BLE!


    inna sprawa
    mleko owsiane
    Kurna, jak ktos kto cale zycie przyzwyczajony do bialego pelnego mleczka krowiego ma takie metne siki pic?smile (ps jestem generalnie w teorii raczej na NIE do krowiego mleka, teraz juz w ogole unikam bo byc moze po nim synek ma sucha skore) a idee innych mlek nie tylko ze pochwalam ale podziwiam,....i tylko chcialabym sie moc do nich przekonacsmile
    dzisiaj zrobilam frankowi na nim nalesniki, wyszly ok, resztke tej "wody" co zostala dodalam sobie do owsianki i ciagle sie nad tym modle zeby to zjescwink
    niby jestem zdeterminowana zeby sie nie zmarnowalo , bo koziego caly karton wywalilam, nawet balam sie sprobowacuncertain

    --
    Ściągawka karmiącej mamy , piersi pełne mlekaEDUKACJA!‼Lancs.
  • gris_gris 31.03.11, 22:45
    No co Ty? kozie jest pyszne, serio!

    Owsianego w życiu nie widziałam, więc nie pomogę. Ja akurat uwielbiam mleko i dużo go zużywam, chociaż rzadko na surowo, i nie miałam nigdy chęci na próbowanie "mleka" roślinnego.
  • monniqque 31.03.11, 23:40
    mrs.t napisał:


    > mowie nie moczeniu platkow, wyszly takie gluty jak wtedy gdy dodalam przed goto
    > waniem siemie lniane
    > BLE!

    a jak robisz same i bez moczenia, to jaka Ci konsystencja wychodzi?
    inna?
    bo mi czy moczę czy nie wychodzi tak samo. tyle, ze jak mocze to nie muszę tak długo gotować, żeby płatki były miękkie.


    > inna sprawa
    > mleko owsiane

    owsiane jest bleeee. dla mnie najlepsze jest migdałowe. ale do naleśników itp. trochę mi szkoda i robię na ryżowym. nie jest tak smaczne jak migdałowe ale i nie tak wstrętne jak owsiane. i do naleśników najlepiej szukać takie bardziej gęste.
  • mrs.t 31.03.11, 23:57
    kurka,moni,teraz mi mowisz? Jkie gestsze to mleko?to owsiane to a propos,woda po owsiance:p
    Ale nalesniki byly ok,tzn racuszki z jablkami

    No mi zawsze wychodzi taka kremowa,a nie 'sliska' jak przy tym siemieniu wyszla zwlaszcza,
    Ae z drugiej strony juz nie wiem,moze mi sie myli i pisze o owsiankach z poprzedniego zycia, na mleku krowim,takiw welwetowe, puszyste,pelnotluste,a nie wodniste jak to to co ostatnio osiagamuncertain


    A jakie to to,te wody wszystkie,maja wartosci odzywcze?
  • monniqque 01.04.11, 00:48
    mrs.t napisał:

    > kurka,moni,teraz mi mowisz? Jkie gestsze to mleko?to owsiane to a propos,woda p
    > o owsiance:p

    to są takie zagęszczane np. mączką z chleba świętojańskiego. ja kupuję je z NaturGreen. z nich naleśniki itp. wychudzą dużo lepsze niż z tych wodnistych, w 100% ryżowych. dodanie większej ilości zwykłej mąki do wodnistych nie załatwi sprawy smile. nie będą tak dobre.
    to tak uprzedzając pomysły wink.

    > No mi zawsze wychodzi taka kremowa,a nie 'sliska' jak przy tym siemieniu wyszla
    > zwlaszcza,
    > Ae z drugiej strony juz nie wiem,moze mi sie myli i pisze o owsiankach z poprze
    > dniego zycia, na mleku krowim,takiw welwetowe, puszyste,pelnotluste,a nie wodni
    > ste jak to to co ostatnio osiagamuncertain

    no ja robię na wodzie ale wydaje mi się, ze jest właśnie kremowa.
    może to kwestia płatków? ja najbardziej lubię górskie.

    > A jakie to to,te wody wszystkie,maja wartosci odzywcze?

    nie wiem czy zrozumiałam pytanie smile.
    chodzi ci o wodę czy o te mleka roślinne? :d
    jeśli o mleka, to ja nie traktuję ich jako posiłek tzw. mleczny.
    nie wczytywałam się w to ale wychodzę z założenia, że skoro, żeby takie mleko ryżowe miało wapń, to musi być o nie dodatkowo wzbogacone, to mlekiem rozumianym jako mleko, to to nie jest.
    tyle że takie racuchy będą smaczniejsze niż na wodzie i jednak będą miały więcej wartości odżywczych niż woda.
    ale kto wie? może się mylę w tym rozumowaniu?
  • aniczka.r 01.04.11, 14:43
    ja wlasnie probuje przerzucic sie z krowiego na inne mleka.z corka nie ma problemu,akceptuje kazde.natomiast ja przeszlam przez wszystkie mozliwe: ryzowe, kokosowe, migdalowe, owsiane, sojowe.za kazdym razem moje poranne musli w roslo mi w ustach,a glod mijal natychmiastowo. najgorsze chyba byly kokosowe i migdalowe,bo za slodkie. natomiast reszta w ogole nie slodka,w dodatku jakies szorstkie mi sie wydawaly,jakbym rozwodniona make popijala.faktycznie siuski.
    jedynie slodzone sojowe jakos mi wchodzi,wiec jem takie,jak corka jest w domu na sniadanie.jak jej nie ma jem krowie,trudno-niech juz ta kazeina odlozy mi sie w zylach.
    koziego nie moge tu znalezc,ale popytam. najbradziej chcialam corke przed krowim uchronic.on uwielbia produkty mleczne,wiec jeszcze sery i jogurt od czasu do czasu daje,ale mleko staram sie ograniczac.
    moja owsianka jest dosc luzna,bo ja zalewam tylko na 10 minut blyskawiczna (z roznymi dodatkami),ale moj dziec lubia taki mix.wyjada tylk geste,hehe!
  • mrs.t 01.04.11, 15:01

    > chodzi ci o wodę czy o te mleka roślinne? :d
    > jeśli o mleka, to ja nie traktuję ich jako posiłek tzw. mleczny.
    > nie wczytywałam się w to ale wychodzę z założenia, że skoro, żeby takie mleko r
    > yżowe miało wapń, to musi być o nie dodatkowo wzbogacone, to mlekiem rozumianym
    > jako mleko, to to nie jest.
    > tyle że takie racuchy będą smaczniejsze niż na wodzie i jedna

    nie no dobrze, chozi o te 'mleka'
    jakie to ma wartosci, no i nie no, pewnie jak piszesz, zawsze to cos wiecej niz czysta wodasmile
    rzeczywiscie, trzeba sie plnowac zeby tego nie traktowac pewnie jako mlecznego posilku ( eh ta nazwa 'mleko' tu jest zwodniczawink
  • aniczka.r 01.04.11, 16:58
    mrs.t,pewnie nie zauwazylas,ale na produktach na wyspach nie jest napisane 'mleko' a np. soya drink alternative to milk.w Polsce chyba sie uzywa slowa 'mleko'.mogliby napisac szczezre - 'woda' o lekkim posmaku soi albo ryzu,haha! wartosci pewnie ma tyle,co tam wloza :jakies witaminy i wapn.na pewno jest latwiej strawialne.ja traktuje je jako alternatywe mleka,ale bron boze tego z piersismile
  • joshima 01.04.11, 17:33
    mrs.t napisał:

    > kude wezcie sie
    > moze zdrowe przekonania maja granice.
    > mowie nie moczeniu platkow, wyszly takie gluty jak wtedy gdy dodalam przed goto
    > waniem siemie lniane
    > BLE!
    Nie znasz się. Glutowate płatki sa najlepsze. Zawsze gotuję tak długo aż zaczną się robić kleiste. A jak Ci nie odpowiada to po moczeniu zwyczajnie gotujesz krótko.

    > Kurna, jak ktos kto cale zycie przyzwyczajony do bialego pelnego mleczka krowie
    > go
    Znaczy masz na myśli takie prawdziwe, bo chyba ne to coś ze sklepu? tongue_out


    --
    JoShiMa

    Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
  • aleksandra1357 01.04.11, 17:41
    joshima napisała:

    > Nie znasz się. Glutowate płatki sa najlepsze.

    Joshima, to było naprawdę dobre big_grin

    A tak zupełnie na marginesie, czemu "mrs.t" napisał? Ja zawsze myślałam, że mrs.t jest płci żeńskiej. Czy ja się mylę??
  • joshima 01.04.11, 20:06
    aleksandra1357 napisała:

    > A tak zupełnie na marginesie, czemu "mrs.t" napisał? Ja zawsze myślałam, że mrs
    > .t jest płci żeńskiej. Czy ja się mylę??
    Pewnie się nie mylisz, ale to automat durny generuje smile

    --
    JoShiMa

    Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
  • mrs.t 02.04.11, 00:14
    o ja,jestem facetem smile mr.t wink


    Zjadlam dzisiaj na tym owsianym platki,takie na zimno,a la kukurdziane. Bylo ok, coz,smakowalo jak platki....z woda o smaku owsiankiwink zamiast kupowac w sklepie nastepnym razem mozna zalac woda i posypac owsianka dla smaku;p nawet nie trzeba ',mleka' przygotowywacwink
    Bo to ot,bedzie mialo podobne wartosci odzywcze jak owsianka ,nie? To juz lepiej to migdalowe, zawsze jakies nowe skladniki,wzbogacenie diety a nie dublowanie owsianki.
    No albo podejscie co koziego zrobie,ale sie pewnie znow nie odwaze sprobowac !


    a te platki na owsianym i tak wygladaly jak platki na kolostrum !uncertain wink
  • mrs.t 01.04.11, 20:05

    > Znaczy masz na myśli takie prawdziwe, bo chyba ne to coś ze sklepu? tongue_out
    oh a to juz w ogolesmile
    prosto z wymionawink z pianka
    dalekie dziecinstwosmile)

    gdzieztu takie rarytasy teraz smile
    jeszcze chwila i wszystko w tabletkch edzie i zelkach ' o smaku' smile
    ale przynajmniej bedzie wygodasmile

    --
    Ściągawka karmiącej mamy , piersi pełne mlekaEDUKACJA!‼Lancs.
  • joshima 01.04.11, 20:07
    mrs.t napisał:

    > gdzieztu takie rarytasy teraz smile
    U nas na wsi tongue_out

    > jeszcze chwila i wszystko w tabletkch edzie i zelkach ' o smaku' smile
    i aromacie identycznym z naturalnym.


    --
    JoShiMa

    Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
  • luliluli 27.07.11, 21:34
    MUSZĘ Wam się pochwalić, robię obłędną owsiankębig_grin jemy ją codziennie od paru dnitongue_out
    Wrzucam do wody płatki, pokrojone daktyle, rodzynki, suszone morele i słonecznik, szczyptę wanilii i cynamonu i wychodzi tak niesamowite, że aż trudno opisaćtongue_out słodkie i mniam
    --
    Mamo_sapiens
    http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6i09kmp6y0nq9.png
  • zoslo82 28.07.11, 07:45
    przeczytalam watek i padlo w nim pytanie od kiedy mozna podawac owsianke? chyba nie bylo odpowiedzi, wiec pytam raz jeszcze...
    wczoraj w ksiazce BLW wyczytalam, ze nie powinno sie podawac owsianki niemowletom ze wzgledu zle wchlanianie zelaza ( chyba, nie moge teraz zerknac do ksiazki zeby sie upewnic).
    czyli jesli tak jest, to od kiedy mozna i od kiedy wy podajecie?
  • antoshkowa_mama 13.11.11, 14:36
    Owsiankę można podawać spokojnie od 8 miesiąca, należy ją jednak długo gotować - około 20 min w wodzie, następnie można zmiksować z własnym mlekiem. Dla BLW będzie trudno, ja robiłam placuszki z owsianki, ale syn jadł je około 10 ms dopiero.

    Jeśli masz młodsze dziecko najlepsza będzie kasza jaglana lub kukurydziana.
    --
    naturalne żywienie dzieci źródłem zdrowia i odporności
    antoshkowesmaczki.blogspot.com
  • gosgos78 11.11.11, 19:46
    Podnoszę watek, bo macie super przepisy na owsianki ale ja na poczatku drogi z BLW nie mam pojecia jak takie "luźne " jedzenie podac dziecku??
    Gdyz jedzenie papkowate nie jest za bardzo do zjedzenia tylko sluży do ciapkania raczkami w miseczce.
    Z zupami łatwiej bo moga zrobić jej rzadsze aby sobie piła z miseczki (i ja trzymam na razie miseczke).Ale płatków to się tak nie da zrobić.
    Ewentualnie daję jej łyzeczke do raczki, ja jej nabieram a ona sobie do buzi wkłada tylko ze większośc ląduje poza bo wkłada do buzi odwrotną stroną łyzeczki wink). I szkoda mi tej pysznej owsianki lub innej kaszy.
  • gris_gris 12.11.11, 23:03
    Ja karmiłam, a synek zawsze miał swoją łyżeczkę i gdzieś od końca 7 mca próbował sam jeść. Potem mu przeszło, a jakiś czas temu znów zaczął i to bardzo sprawnie - potrafi już większość rzeczy sam zjeść, z owsianką mu nieźle idzie (ma prawie 15 mcy). Rączkami nigdy nie chciał jeść "brudzącego" jedzenia.
  • antoshkowa_mama 13.11.11, 09:42
    Płatki zawsze gotujemy! Dzięki gotowaniu białka i węglowodany staja się łatwiej przyswajalne. Z surowych płatków mały brzuszek nic prawie nie skorzysta.

    Dla 8 miesięcznego dziecka
    Kupujemy płatki górskie. I mniej przetworzone tym mniej wartościowe. Jeśli robimy dla małego dziecka gotujemy w wodzie w stosunku 1:2,5 na małym ogniu przez około 20 min. Potem możemy zmiksować razem ze swoim mlekiem lub ewentualnie modyfikowanym. Choć lepsze będzie np mleko migdałowe.

    Możemy dodać jabłko, gruszkę lub dynię. Dajemy owoce sezonowe, nie ma sensu obciążać organizmu dziecka konserwantami podając owoce nie z naszej strefy klimatycznej.

    Owoce próżymy na małej ilości wody. Słodkiej gruszki, czy jabłka nie trzeba dosładzać. Miksujemy.

    od 10 miesiąca
    Dla starszych dzieci można dodawać wcześniej uprażone zmielone nasiona - w tej kolejności - siemie lniane, słonecznik, dynia, migdały, sezam, orzechy

    od 12 miesiąca
    potem dla takich co już dają radę z większymi kawałkami, nie miksujemy płatków. Gotujemy w wodzie w stosunku 1:2, możemy gotować je z rodzynkami, lub wcześniej namoczonymi suszonymi owocami.

    Zawsze przed podaniem warto dodać małą łyżeczkę oleju lnianego - bogatego w kwasy Omega.

    Przepis na jesienną owsiankę znajdziecie u mnie na blogu zapraszam

    --
    naturalne żywienie dzieci źródłem zdrowia i odporności u dzieci
    antoshkowesmaczki.blogspot.com
  • luliluli 13.11.11, 11:14
    Skoro wątek podskoczył, dodam fajnego bloga z genialnymi owsiankowymi inspiracjami - dla dorosłych, a więc i dla BLW-dzieciwink
    poranneinspiracje.blogspot.com
    --
    Mamo_sapiens
    http://lpmm.lilypie.com/AQh9p2.png
  • antoshkowa_mama 13.11.11, 14:27
    fajne pomysły! ja już nie potrafię zliczyć opcji porannych placków ze wszystkiego i ze wszystkimsmile Dziś placki orzechowe z kremem migdałowym z kaszki kukurydzianej i migdałów - pycha!

    Z resztą wracając do owsianki, maluchy które nie polubią gotowanej, można ją podać w formie placków lub zapiec (choć takich maludów prawdę mówiąc nie znam, każde w końcu pokocha owsiankę)

    będę zaglądać na twojego blogasmile
    --
    naturalne żywienie dzieci źródłem zdrowia i odporności
    antoshkowesmaczki.blogspot.com
  • luliluli 14.11.11, 12:21
    Antoshkowa mamo, ja na Twojego juz zaglądam od dłuższego czasu (największym zachwytem jak na razie obdarzyłam dyniowe kopytkawink), do siebie zapraszam, choć sama wklejam przepisy raz na 10 wpisówwink))
    --
    Mamo_sapiens
    http://lpmm.lilypie.com/AQh9p2.png
  • luliluli 14.11.11, 12:23
    Aaaa, tak w ramach PeeSu, ja płatki owsiane dodaję np. do zup kremów, to też jakaś opcja na przemycanie płatkówwink i jeszcze robiłam mleko owsiane, na którym można robić smakowite budynie. Aj płatki są przewspaniałe do wszystkiegowink
    --
    Mamo_sapiens
    http://lpmm.lilypie.com/AQh9p2.png
  • miki1212 31.10.18, 15:01
    zolwik napisała:

    > Jak robicie zdrową owsiankę dla swoich dzieci? Rozumiem że tak samo jak dla sie
    > bie, ale ja nigdy nie przygotowywałam, ale chciałabym zacząć.
    > Czy można ją robić bez mleka?

    proponuje ten przepis:

    Owsianka przepis
    Składniki:
    1 szklanka płatków owsianych
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 szklanki rodzynek
    1 łyżka brązowego cukru do posypania


    Jak zrobić owsiankę?
    Płatki owsiane wsypujemy do garnka i płuczemy dwukrotnie zmieniając wodę.
    Odcedzamy i wlewamy mleko i wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia.
    Zmniejszamy ogień, dodajemy rodzynki i gotujemy do miękkości płatków co chwilę mieszając.
    Gdy płatki są miękkie wsypujemy cukry i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
    Na koniec posypujemy brązowym cukrem
    Smacznego!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.