Dodaj do ulubionych

Robicie Wigilię??

12.12.07, 09:04
Podziecie sie Kochane pomysłami..
W tym roku mam pustkę w głowie i totalnie dwie lewe ręce.
Chciałabym np. wreszcie zrobić dobrego karpia (a nie takie osciste
cóś, które wychodzi mi every year).
Jakie menu przewidujecie?
Bo wiecie, to już najwyższy czas chociaż podjąć decyzję..
--
Ola, mama Kozy i Gamonia big_grin
Edytor zaawansowany
  • mariolka55 12.12.07, 09:09
    ja robie pierwszy raz w zyciusmile
    tez szukam inspiracjitongue_out chociaz jakis pomysł juz mamsmile
    --
    to mój synek
    a to
    córa smile
  • olamad 12.12.07, 09:10
    Jakieś pomysły to ja też mam, ale może ktoś ma lepsze? big_grinD

    --
    Ola, mama Kozy i Gamonia big_grin
  • ewa_g96 12.12.07, 09:37
    JA robię poraz kolejny od ka jestem żoną czyli 11 raz smile W tym roku
    pierwszy raz bedzie nas ciut wiecej bo jeszcze moja mama i tata
    siostra z meżem i babcia. A robie to co zwykle - zupę gzybową,
    pierogi z kapustą i grzybami, karpia najzwyklejszego - bo tylko go
    smażę, rybę po grecku i rybę smażoną w occie, groch z kapustą,
    kluski z makiem. Mam ma zrobic barszcz bo oni nie jedza grzybowej a
    mój mąż ja uwielbia wiec beda dwie, a no i moze kompot z suszu. To
    tyle smile

    --
    Mikuś Kamilka Dominik
  • ewa_g96 12.12.07, 09:38
    Jak ktos ma jakis pomysł na ości w karpiu to chętnie posłucham.
    Chociaż i tak go nie jem bo nie lubię.
    --
    Mikuś Kamilka Dominik
  • m0nalisa 12.12.07, 09:52
    ja tez nie jem karpia ,
    w sumie to nie wiem czy wigilia bedzie u mnie, nie ustalilam jeszcze z mama, ale
    chyba tak bo u mnie wiecej miejsca.
    No i potrawami tez sie podzielimy ale na pewno bedzie
    karp, ryba po grecku, sledz w oleju, barszcz, pierogi z kap i grzybami, nowy
    zwyczaj- uwaga- pieczony łosos z koperkiem.
    wiecej pomysłow nie mam na razie
    --
    Mati
  • m0nalisa 13.12.07, 13:26
    ja juz zaraz zaczynam.... w sobote wstawiam bigos- niech sie pogotuje kilka dni,
    produkty juz wszystkie mam, chabanina kupiona, kupilam wielka łopatke - upieke
    ja w ziołach, łososia tez juz kupiłam, wielki kawał ryby- wch bedzie wyżera,
    kumpela mi podpowiedziala i to tez zrobie- ktokiety z kap i grzybami- dostałam
    worek suszonych grzybkow, no i sledzia w smietanie kupilam bo nie umiem robic a
    te sklepowe raz na rok mi smakuja tylko je troche podrasujesmile
    --
    Mati

    wyGODNE
  • olamad 12.12.07, 09:54
    jak moj teść robi karpia, to w każdym kawałku są moze ze dwie ości.
    A gdy ja - to jest wiecej ości niz mięsa.. big_grinD
    Słuchajcie, skrobiecie karpia? Bo rozumiem, ze łuski trzeba usunąć,
    ale on ma taką dziwną skórę.. Robicie coś z tym? Jak ja nienawidze
    tego skrobania.. Jak kupuje, to zawsze mi filetują, ale takich
    oskrobanych nigdzie nie widziałam.. A szkoda..
    A co robicie na świeta? Bo chyba tutaj nie mam bardziej pomysłów..

    --
    Ola, mama Kozy i Gamonia big_grin
  • bedada 12.12.07, 10:18
    A ja co roku na wigilię udam się do mojej mamybig_grin
    Upiekę tylko ciastabig_grin
    --
    Dzieci 2001/2002
    Nowy
  • olamad 12.12.07, 10:28
    nie wychodzą mi NIGDY!! Chyba ze jest to coś bez pieczenia..
    Nawet kuchenkę zmieniłam, bo myślałam że to wina piekarnika smile)
    Ale w tym roku planuję zrobić karpatke (pierwszy raz w życiu.. już
    to widzę) - mam przepis od ciemnejnocki, podobno zawsze wychodzi..
    No zobaczymy..

    --
    Ola, mama Kozy i Gamonia big_grin
  • 30mama 14.12.07, 00:42
    zawsze wychodzi ta z torebki smile Ja zawsze ja kupuję i robie-jest pyszna.
    Najlepsza wg mnie dr Etker
    --
    Marcel
  • cailee 12.12.07, 10:41
    hehehe ja ja zwykle na gotowe jade ;P


    --
    Selena Forever
  • danas74 12.12.07, 11:04
    karpia
    kapuste z grzybkami
    rybe-filet po grecku
    barszcz
    sos grzybowy
    salatke sledziowa
    a z ciastami robimy tak: ze zawsze ja cos pieke i mama i sie dzielimy na pol:
    w tym roku to bedzie: sernik, murzynek, albo piernik i rolada makowa, tzw
    strucla, ale to juz mi ktos pieczesmile)

    ale co do "konkretow", to sluze pomoca big_grin
    --
    Dawid z Kornelką
    Kornelka
    Matylda
  • olamad 12.12.07, 11:07
    jak się robi kapustę z grzybami?
    bo tego jeszcze nie zapodawałam..

    --
    Ola, mama Kozy i Gamonia big_grin
  • danas74 12.12.07, 12:13
    gotujesz kiszona kapuste
    gotujesz grzyby, pokrojone na drobne kawalki
    suszone ofkors, pierwsza wode odlewam i zagotowuje raz jeszcze
    potem dodaje te ugotowane grzybki i troche tej wody z nich
    no i chwile gotuje razem
    przyprawiam pieprzem, lisciem laurowym i zielem angielskim i kostka rosolowa,
    lub wegeta, jak kto woli
    a na koniec podsmazam na patelni 1/4 margaryny i robie zasmazke wsypujac troche
    maki i to wrzucam tez do tej kapusty
    ja to uwielbiam, to jest jedno z moich ulubionych dan big_grin
    polecam!
    --
    Dawid z Kornelką
    Kornelka
    Matylda
  • pollys 12.12.07, 12:05
    żeby były w domu tongue_out
    kapustę z miodem i grzybami, gołąbki postne(pieczarki, ryz, cebula), zupę
    grzybową, bigos, sałatkę i pierogi(tzn pierogi dostałam od babci big_grinDD 80szt)
    acha i piekę pierniczki (ciasto już od 3 tyg w lodówce dojrzewasmile)
    --
    hmmm, co by tutaj zbroić big_grin
    taki duży jestem
  • my_cha1 12.12.07, 13:14
    bo nie dość, że wigilia u teściów (chyba)
    w I święto u moich rodziców
    to na dodatek zawsze coś na wynos dostanę, żeby mieć świąteczne potrawy w domu
    ale w tym roku chyba chociaż coś słodkiego od siebie dołożę
    albo pojadę pomóc w robotach kuchennych
    niestety, nie pomogłam sad
    --
    Pietrucha
  • dakota123 12.12.07, 12:40
    ze co roku wigilia jest u mojej babci, cala rodzina sie zbiera
    czasami tez jezdzimy do tesciowej
    wiec nie mam wprawy w wigilijnych daniachsmile


    --
    Julka
    Szymcio
    Chcesz schudnąć??
  • mamka_klamka 13.12.07, 10:05
    będę gotować, bo u nas zawsze dużo dań jest, więc się dzielimy. Ja w
    tym roku robię barszcz, karpia faszerowanego (bardzo dobry, bo nie
    ma ości), śledzia pod pierzynką i kutię. No i ciasta do domu:
    piernik, makowiec i pierniczki. Ale spis potrwa wigilijnych jest u
    nas bardzo długi i oprócz tego co ja robię będzie jeszcze: zupa
    grzybowa z łazankami, uszka do barszczu, karp w galarecie (w
    dzwonkach), kulebiak, pierogi z kapustą i grzybami, jakieś inne
    śledzie, kompot z suszu, kisiel żurawinowy i oczywiście ciasta takie
    jak pisałam. Gdyby jedna osoba miała to wszystko przygotować to
    Święta byłyby niezbyt miłe (przynajmniej dla niej), ale na szczęście
    jest nas dużo i się dzielimy.
    --
    moje dzieła na sprzedaż smile)) NOWA DOSTAWA!!!

    A na drzewach zamias liści będą wisieć komuniści !!!
  • baskokvet 13.12.07, 11:21
    kiedyś takiego jadłam dobrego- ale w necie żaden przepis mi nie
    pasuje- bo jest inny
    --
    Zosia Wojownicza Księżniczka
    Zochuś rośnie
    25.01.2007
  • mamka_klamka 13.12.07, 11:27
    śledzia gotowego (takiego bez moczenia już) układam na tależyk. Na
    to drobno posiekaną cebulę i jabłko wymieszane a na to tarty żółty
    ser. Przykrywam sosem majonezowo śmietanowym(proporcje wg.
    upodobań). Tylko to trzeba bezpośrednio przed sporzyciem posypać
    serem i sosem przykryć, bo ser schnie a majonez tyż. Chyba, że masz
    jakieś super pojemniki, to wtedy nie schnie.
    --
    moje dzieła na sprzedaż smile)) NOWA DOSTAWA!!!

    A na drzewach zamias liści będą wisieć komuniści !!!
  • baskokvet 13.12.07, 11:34
    brzmi dobrze- bo w tych innych to jakies buraki były i mnie
    wkurzały..a ja dodam utarte drobno jajko - bo takie cos jadłam i
    było pycha
    --
    Zosia Wojownicza Księżniczka
    Zochuś rośnie
    25.01.2007
  • 30mama 14.12.07, 00:47
    Kiedyś moja babcia robiła pyszną ale nie znam przepisu
    --
    Marcel
  • cytrusowa 14.12.07, 08:46
    ja robie. pierwszy raz spedzam ja sama, tzn. z mezem ale bez rodziny innej czyli
    rodzicow, siostry, tesciowej....

    nie robie karpia, nie lubim, poza tym u Szwabow trudno o to, nie mam czasu
    jezdzic i szukac.

    uszka do barszczu tata mi przywozi, jak przyjedzie na urodziny malych, poza tym
    beda pierogi z kapusta i grzybami, robie tez sledzie w smietanie, ciasto
    zamowione bedzie, sledzie w innej wersji maz se kupi, bo to on je.

    i to nam wystarczy.

    kompot z suszu robie sama, tylko dla sibie, bo ten osiol nie zna tego i nie pije.

    no i tyle.

    aha, na Boze Narodzienie robie schab pieczony i moze indyka pieczonego, od mamy
    bede miala moj ukochany pasztet.

    wsio
    --
    Days go by
    Teraz my!
    Odpoczywam po...
  • cytrusowa 14.12.07, 08:48
    i jak piszecie o kutii, czy makielkach to nie robie, bo ja sama takiej duzej
    porcji nie zjem, maz nie jada, bo jakos z dziwnego pod wzgl smakowym domu
    pochodzi, hehe

    jak male beda starsze, zaczne robic akie rzeczy. teraz nie ma sensu.

    sie nie zameczajcie laski, po co ja sie pytam...macie w sieta odpoczac a nie tyrac.
    mowi to ta, ktora na dupie i tak nie usiadzie w swieta, hihihi
    --
    Days go by
    Teraz my!
    Odpoczywam po...
  • mamka_klamka 14.12.07, 09:42
    dzielimy się obowiązkami i tam zamiast 12 potraw robię 4 czy 5.
    --
    moje dzieła na sprzedaż smile)) NOWA DOSTAWA!!!

    A na drzewach zamias liści będą wisieć komuniści !!!
  • cytrusowa 14.12.07, 11:53
    lo mtko, to i tak duzo jak dla mniesmile
    no ale ja w tygodniu nie mam czasu by cos zrobic w kuchni, jednodaniowego, to co
    dopiero 4-5 potrawsmile

    ale piszcze, piszcie co bedziecie robic, najem sie wirtulanie
    --
    Days go by
    Teraz my!
    Odpoczywam po...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka