Dodaj do ulubionych

_________Gotuj z wyGODNYMI!!!!!!___________

13.12.07, 20:25
Tu proszę o wpisywanie przepisów na pyszne dania i super ciacha!!!
cy cuś innego do żarełka czy picia big_grinbig_grin

Jako ze doszła do nas Pierwsza Kucharka wyGODNYCH Sennen, powstaje ów
wąciczek, by miała gdzie dać upust swojemu geniuszowi !!

Włala!!!!!!
--
Koziczki maja już...
Mój świat według CORELA...
poGODNE wyGODNE
Obserwuj wątek
        • sennen22 KALAFIOR Z SEREM 13.12.07, 20:59
          Jakkolwiek dziwnie to brzmi, (dla mnie na poczatku tak bylo) moj Igi to bardzo
          lubi, pomysl dania pochodzi z Uk, sa takie sloiki tutaj, ja zmodyfikowalam po
          swojemu, podaje na kolacje(jest kaloryczne i lekkostrawne) lub na obiad, mozna
          albo zmielic na papke albo pociachac widelcem kalafiora, albo pokroic drobno,
          jak kto woli, predyspozycje zaleza od wydajnosci zgryzu dziecia wink

          Skladniki:
          maly kalafior, lub pol duzego(nie z marketu tylko z wlasnego ogrodka) hue hue
          hue zartuje oczywiscie
          szklanka startego zoltego sera(ja daje jakies pelnotlusty, slodki z smaku, edam np)
          zielona pietruszka, koperek, itp
          mleko(okolo szklanki)
          mąka(lyzka-poltora), maslo(lyzka)

          1)Ugotowac kalafior , miekkosc wedle woli, rozlozyc na rozyczki
          2)w rondlu rozpuscic maslo, jak sie rozpusci zsypac make i zrobic taka
          papke(zasmazke tzw), na to lejemy ostroznie mleko caly czas mieszajac na malym
          ogniu!!
          to bedzie gęstnialo...wiec dolewamy mleka tyle aby na koncu wyszedl pol gesty plyn.
          3)Do uzyskanego plynu wsypujemy stary ser, i na malym ogniu czekamy az sie rozpusci.
          4)do tego wszytskiego wrzucamy kalafior i zielona pietruszke, koperek lub inne
          zielska jak kto woli.
          Ja np mam zboczenie na tle marffefki takze , wrzucam wczesniej ugotowana marchewke.

          Generalnie sos serowy dla mnie rewela, pasuje rowniez do kurczaka, ziemniakow,
          kabaczka, jest zdrowy i kaloryczny, daje mojemu na kolacje, pozniej butla i nie
          budzi mi sie w nocy.
          Oczywscie nikogo nie naklaniam, ale proponuje. Sama lubie sos serowy.
          Pozdrawiam.
          Zycze smaczego

          a to moj kalafior z serem:
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7eff237fef2861c6.html
          --
          ♥Igorek ♥Potworek
          PIRAT
          JaTezKarmieCycusiowymMleczkiem
          • sennen22 szpageti proste i mega smaczne, metoda chalupnicza 15.12.07, 22:23
            dzieciowe & niedzieciowe

            Kazdy robi inaczej, ja tez juz przetestowalam rozne metody, ta jest moim zdaniem
            najlatwiejsza i naprawde wychodzi dobre ale trzeba trzymac sie mojej skromnej
            instrukcji.

            Skladniki:
            okolo 100 gr miesa mielonego
            2 srednie marchewki
            2-3 selery naciowe LUB (u mnie w Uk to ogolnie dostepne, takie dluugie zielone
            patyki chrupiace, pachnace serelą, bardzo zdrowe, podobno w Pl tez mozna dostac
            w czasie sezonu nie wiem jak teraz, mozna zastapic to
            1-2 male pietruszki
            pol cebuli bialej
            zabek czaosnku(jak ktos nie lubi to nie)
            masla troche
            smietanki troche
            serka zoltego troche
            lyzka koncentratu pom.
            Pomidory w puszcze malej - jest zima i pomidory ze sklepu moim zdaniem sa malo
            soczyste, ogolnie do bani, a te z puszki sa w sosie wlasnym, juz obrane i
            czasami pokroojone w kawalki, ja z nich robie wiele rzeczy i b lubie
            makaron

            1) Kroje marchewke i serel naciowy (badz tez pietruszke)+cebule/czosnek w
            kostke, wrzucam do rondla z wczesniej rozgrzanym maslem, dusze okolo 3-5 minut
            2)Na to wszystko wrzucam miesko, czekam az calkowicie zbrązowieje.
            3)Podlewam odrobina zimnej wody i dusze okolo 15-20 min na wolnym ogniu pod
            przykryciem, aby warzywa i mieso zmieklo, kontrulujac aby sie nie przypalilo,
            mozna dolac wode, ale tylko tyle, aby zakrywalo dno
            4)Gdy to sie juz poddusi, wrzucam pomidory, razem z sokiem, jesli jednak w
            puszcze jest przewaga soku nad pomidorami, to nie wlewam calego soku.Dodaje
            koncentrat tez.

            na tym etapie ma to wygladac mniej wiecej tak:
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a61db8a159ae36b.html
            Teraz dusimy to okolo 10 min, nie wiecej, dodajac lyzke smietany


            Teraz biore takie cos czym dusze w domu ziemniaki puree i dusze wszytsko w
            garnku, warzywa sie udusza, dajac wlasnie ten smak, mieso jeszce bardziej sie
            rozdrobni, ogolnie to najwazniejszy moment.
            Nie robcie tego blenderem, w sumie mozna, ale trzeba byc b ostroznym bo mozna
            niechacy zrobic papke a nie o to chodzi.

            Dusze , dusze, dusze i wychodzi mi takie cos :
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bac58c01380b9a5.html
            i sos jest gotowy.

            Makaron gotuje wg wlasnego uznania i wg wydajnosci dzieciowego zgryzu ;]
            ja pokroilam nitki na male kawaleczki, dodalam sos, posypalam troche zoltym
            serem i wyszlo tak:

            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acd62ac874d98891.html
            sos mozna oczywiscie mrozic, rowniez wczesniej wymieszany z makaronem

            smacznego smile



            --
            ♥Igorek ♥Potworek
            PIRAT
            JaTezKarmieCycusiowymMleczkiem
              • sennen22 porowa POLECAM ! 15.12.07, 22:38
                (sorry)
                To nauczyl mnie moj niemalz w sumie, on to gotuje w swoim pubie ale troche
                inaczej, poniewaz z serem plesniowym, ja zastapilam to smietana, bardzo latwe i
                nawet jesli na widok slowa"por" jestescie zniechecone, to polecam ta zupe/krem
                na zimowe wieczory, napewno dziecom zasmakuje.

                Skladniki:
                Por(biala czesc)
                2 ziemniaki(srednie)
                smietana, okolo 40-50 ml
                maslo
                natka pietruszki/koperek
                1) Kroje por w paski, okolo 5mm srednicy, wrzucam na rozgrzane maslo i dusze
                okolo 5 min
                2)Kroje ziemniaki ma cwiartki i wrzucam do garnka z porem, zalewam WODA zimna
                tak aby tylko przykrylo warzywa, nie musi przykrywac calkowicie.
                UWAGA!
                Jesli jakims przypadkiem macie w domu rosol/wywar zalewacie oczywiscie wywarem,
                mozna wczesniej ugotowac kurczaka na wywarze i dodac pokrojone kawalki kurczaka,
                jesli chcecie wersje z miesem

                I dusze to wszystko na wolnym ogniu, pod przykryciem, tak dlugo az ziemniaki nie
                zmiekna.

                Teraz odlewam czesc wody(odlewam w naczynie, nie do zlewu), zostawiajac ok 1 cm
                od dna, dodaje smietane i miksuje wszytko blenderem, ma wyjsc konsystencja
                zupy/kremu, w razie potrzeby dolewam tamtą wode.Posypuje zieleniną i gotowe !

                Wersja dla doroslych rozni sie tylko tym,ze w chwili dodania smietany, dodajemy
                tez ser plesniowy, 2 rozne gatunki, do smaku ile kto lubi.

                Zdjecia brak, chociaz mam to w zamrazarce, bo doskonale nadaje sie do mrozenia i
                pasuje do drobiu jakby ktos chcial dodac
                Zupa sprawdza sie u mnie, jak Igi mi zabkuje, tzn jest b latwa do przelkniecia i
                połączenie tych 2 warzyw daje naprawde ciekawa kombinacje i smak!
                smaczego !!




                --
                ♥Igorek ♥Potworek
                PIRAT
                JaTezKarmieCycusiowymMleczkiem
                • mada1112 zupka porowa wypróbowana - super 19.12.07, 10:56
                  Oczywiście troszke ja zmodyfikowałam pod siebie - zrobiłam troszkę
                  rzadszą (dolalam więcej bulionu), przyprawiłam. Na dno talerza dałam
                  pokrojonego w drobną kosteczkę fileta drobiowego, zalałam zupką i na
                  wierzch natka i grzanki. Pychota.
                  Mój dzieć bedzie dopiero dzisiaj próbował, to zobaczymy czy tez
                  bedzie mu smakować....
                  • mada1112 ;-)))) 20.12.07, 08:27
                    Zjadł całą porcyjkę jaka mu zostawiłam (część ziemniaczków
                    rozgniotłam widelcem). I to samo świadczy za siebie.
    • sennen22 PAPRYKI FASZEROWANE 30.12.07, 22:11
      Wiec tak moje drogie: wklejam przepis, akurat robilam je na swoje urodziny, w
      trakcie robilam fotki, krok po kroku, przepisow jest wiele, ja stworzylam swoj
      wlasny, z pomidorami, bo bylam kiedys na takim Muzułmanskim weselu, a oni nie
      jadaja wieprza, wiec jedli z ryzem, ale ja zrobilam z miesem i ryzem.
      Jak dla mnie potrawa latwa jak nie wiem co, a pasuje na imprezy imieninowej,
      sylwestrowej, karnawaowej, pozatym ja to lubie i robie czesto na obiad.

      Składniki(na okolo 6-7 osob)
      10 papryk(ja robie tylko z czerwonych bo najbardziej lubie) zielone sa dla mnie
      gorzekie, zolte takie srednie, pomaranczowe trudno dostepne.
      Mieso mielone 500gr
      Ryz okolo 300g ale jak ktos lubi bardziej rozowy farsz to moze dodac
      Jajko
      Cebula duza, albo 2 male
      zabek, dwa czosnku
      Sol, pieprz, przyprawy typu Ziarenka smaku, koperek/pietruszka
      Folia aluminiowa, moze nie skladnik, ale jest potrzebna
      Pomidory wpuszczce, cos takiego okolo 1,5 L

      Gotujemy ryz, do miekkosci, mocno solimy
      Mieszkamy do z miesem, jajkiem, sola, pieprzem, pietruszka(opcjonalnie)
      Wyrabiamyfarsz i wkladamy do lodowki

      Nastepnie, bierzemy dosc duzy garnek, rozpuszczamy troche oliwy, i smazymy
      celulke w kostke, solimy mocno razem z czosnkiem
      Jak sie zeszkli, wlewamy te pomidory i na malym ogniu gotujemy.
      Przyprawiamy, troche Ziarenek smaku, soli jak brakuje, pieprzu(ja daje swiezo
      mielony) iprzez okolo 30 min dusze to, na koncu dodaje odrobine smietany,
      szczytpe cukru i koperek.
      SOS pomidorowy

      Teraz myjemy papryki, kroimy na rowne polowki i delikatnie usuwamy gniazdo
      nasienne, wypelniamy farszem, ukladamy na blaszce blisko siebie
      Ukladamypapryki

      Polewamy je sosem pomidorowym, kazda papryke dosc sporo.

      Dokladnie i szczelnie owijamy blaszki folia aliminiową, i wkadamy do piekarnika
      na 1,5-2h. gazowy 175 st C.

      Podajemy np z <a
      href="http://img299.imageshack.us/img299/8135/dsc08667vq7.jpg">sałatką</a>

      Gotowe papryki

      Smacznego ;D









      --
      ♥Igorek ♥Potworek
      PIRAT
      JaTezKarmieCycusiowymMleczkiem
      • dzika41 :)) 31.12.07, 12:24
        Też robię paprki faszerowane tlyko nieco inaczej
        Farsz podobny, taki jak do gołąbków
        Papryki kupuję takie jasnożółte u nas są dostępne tylko latem
        Papryki wydrążam nie krojąc ich na pół
        całe napełniam farszem
        układam w naczyniu
        podlewam bulionemi stawiam na gazie lub do piekarnika
        i duszę

        Podaję z dowolnym sosem, ja lubię z pomidorowym, moja siostra z
        pieczeniowym a mój tata tylko posypane żółtym serem

        Zimą tak robię z czerwoną papryką

        --
        Maja - Słońce Ty Nasze!!!
        Zapraszamy! poGODNE wyGODNE
    • jo7775 Senn, pytanie za 100 punktów:) 03.01.08, 23:28
      Wygrzebałam gdzies twój stray przepis na takiego indyka z warzywami
      i z pomidorami (jeden z pierwszych co się na wiwie pojawiłybig_grin) i
      chciałam dzis zrobić młodej mej, ale kurcze mam pytanie, a w
      zasadzie dwa:
      tam jest, ze dodajesz mozerelle - i co gotujesz to później z ta
      mozerellą?? i że żółtko dodajesz, to rozumiem, że żółtko ma być
      gotowane??
      Kurcze, wiem, że to miał byc przepis dla półroczniaka, a moja wera
      ma półtorasmile ale po prostu jej tak nie rozdrobnię i tyle...
      --
      Prawdziwa Dama
    • jo7775 zupa 2w1:D 07.01.08, 16:23
      Sennen prosiła o ogórkową i barszcz, więc napiszę po prostu jak ja
      gotuję.

      Robię wywar mięsno-warzywny czyli jak kto woli rosólbig_grin
      w tym rosole są:
      - mieso dobiowe jakieś
      - marchewki
      - pietruszki
      - seler
      - dodatkowo ziemniaki

      Jak juz ten rosól sie ugotuje to mięso kroję, a warzywa dusze
      widelcem każde osobno.

      Odlewam trochę rosołu i:
      - trę na tarce ogórka kiszonego lub 2 i gotuję to trochę - na
      ogórkową
      lub
      - wrzucam 2 małe buraczki czerwone na barszcz
      - wrzucam trochę pomidorów z puszki takich pokrojonych wiadomo na
      cobig_grin


      Osobno gotuję taki drobny makaron (mama mi z ilalii naprzywoziła,
      nie wiedziałam do czego zużyć, a teraz mam jak znalazłsmile)

      I teraz tak:
      biorę 2 miski, do kazdej daję po połowie mięsa, marchewki,
      pietruszki i selera.

      Miska ogórkowa lub barszcz czerwony

      do warzyw dodaję poduszonego ziemniaka i wlewam te ugotowane
      ogórki/starte buraki

      Miska pomidorowa/rosół
      do warzyw dodaję makaron (jest sam rosól) lub makaron i pomidory

      Potem dolewam do każdej michy jeszcze rosołu, wlewam w słoiki,
      zakręcam wkładam do garnka, gotuję 25 minut, wyciągam, odwracam,
      studzę, chowam do lodówkibig_grin

      Przeważnie robię na 4-5 dni 2 smaki i daję na zmianę plus czasem je
      w międzuczasie z nami cos. Oczywiscie mozna róze warzywa do wyboru i
      wtedy jest inna zupa, robiłam tak kalafiorową, brokułową albo
      mieszanąbig_grin i jeszcze co tam komu się podoba...

      I teraz moje uwagi:
      - stwierdzam, ze zacznę jej warzywa w kostkę, bo 1,5 roczne dziecko
      i duszenie widelcem to chyba juz nie wypadasmile
      - chętnie zrezynowałabym z tego gotowania, ale wera mało zjada
      naszego obiadu
      - codziennie nie mam jak gotować bo się po prostu nie wyrabiamsad i
      nie wiem co z tym fantem zrobic.


      --
      Prawdziwa Dama
    • dzika41 Kremówka kokosowa 03.03.08, 13:52
      Przepis:

      ~CIASTO~
      0,5 kostki margaryny
      0,5 szkl cukru
      3 szkl mąki
      3 jajka
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      ~MASA BUDYNIOWA~
      1 litr mleka
      3 opakowania budyniu waniliowego

      ~MASA KOKOSOWA~~
      4 jajka
      0,75 szkl cukru
      40 dag wiórków kokosowych
      1 kostka margaryny

      cukier puder do posypania

      1. Ugotować budyń, odstawić do ostygnięcia.

      2. Zagnieść ciasto z 2 szkl mąki i w razie potrzeby dosypywać trzecią aż
      zagniecie się gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę w której
      wcześniej należy umieścić papier do pieczenia natłuszczony.

      3. Wyłożyć na surowe ciasto budyń (lekko ciepły ale nie zimny, zimny mocno
      zgęstnieje i nie da się rozprowadzić.).

      4. Margarynę rozpuścić, odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka
      i wiórki, dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Wyłożyć
      masę na budyń.

      5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 45 - 50 minut. Piec
      aż na wierzchu zrobi sie złoto-brązowa skórka.

      6. Po upieczeniu wyjąć z formy, odstawic do ostygnięcia a po ostygnięciu
      posypać cukrem pudrem.

      --
      Maja - Słońce Ty Nasze!!!
      Buszujący w trawie big_grin
      Zapraszamy! poGODNE wyGODNE
    • dzika41 SAłATKA KEBABOWA :))) 22.03.08, 14:24
      Warstwy od dołu naczynia:

      - pierś kurczaka pokrojona w kostkę (1/1,5 cm), przez noc lub min 4 h trzymać w przyprawie gyros/kebab (ja używam prymatu) z odrobiną oliwy. Usmażyć, odstawić do ostygnięcia, połozyć na dnie naczynia.

      - cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu po kurczaku, doprawić solą i przyprawą kebabową, ostudzić i położyć na kurczaku starać się nie nabierać dużo tłuszczu na którym się smażyła

      - fasola czerwona konserwowa, bez zalewy

      - kukurydza konserwowa, ofkors też bez zalewy smile

      - ogórki konserwowe pokrojone w kostkę

      - papryka czerwona konserwowa pokrojona w kostkę

      - majonez,tak żeby przykrył warzywa

      - ketchup pikantny (tylko jakiś dobry Pudliszki, Włocławek, Kotlin, Heinz, nie jakaś 'podróbka' która stała tylko koło pomidorów), nie grubo, można go tak rozmazać na majonezie

      - posiekana kapusta pekińska - ja kapustę skrapiam oliwą i obsypuję ulubionymi ziołami (oregano, prowansalskie)

      To wszystko, odstawić na pół godziny i smacznego.
      Nabiera się od dołu i miesza na talerzu.
      big_grinDD

      -
      --
      Maja - Słońce Ty Nasze!!!
      Buszujący w trawie big_grin
      Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka