Dodaj do ulubionych

zrobiłam przecier pomidorowy

21.08.08, 22:40
dostałam trochę pomidorów i żal było zmarnować. Mam odcisk na palcu od
przecierania, bo oczywiście nakładkę do robota do przecierania wsadziłam psu w
d..., ale wyszedł mi taki pyszny, że chyba zimy nie doczekasmile
--
Ten, kto się śmieje ostatni, zwykle nie ma jednego zęba na przedzie.
Edytor zaawansowany
  • rennya 22.08.08, 09:12
    a moze masz przepis na domowy ketchup??
    --
    Maks rośnie
  • azille 22.08.08, 09:18
    dostałam rok temu słoiczek domowego ketchupu
    bez porównania, zupełnie inny smak niż te "gotowy"
    --
    "W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym."
  • rennya 22.08.08, 09:28
    a poza tym - w necie mozna znaleźć, ale wolałabym sprawdzony przepis
    przez kogoś mniej anonimowegosmile
    --
    Maks rośnie
  • gimel4 22.08.08, 09:57
    nigdy sama nie robiłam keczupu. Zresztą u mnie idą takie ilości
    keczupu, że jeśli chciałabym zrobić sama, to musiałabym zrezygnować
    z pracy i opieki nad dzieckiemsmile
    --
    Ten, kto się śmieje ostatni, zwykle nie ma jednego zęba na przedzie.
  • dzika41 22.08.08, 11:01
    3 kg papryki
    4 główki czosnku
    20 dag papryki chili
    1 szkl octu
    25 dag cukru
    3 x koncentrat pomidorowy
    sól do smaku

    Paprykę przekręcić przez maszynkę (proponuję pożyczyć elektryczną maszynkę do
    mielenia) wink
    Dodać pozostałe składniki, oprócz czosnku i octu.
    Gotować 20 minut, dodać ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Gorące wkładać do słoiczków.
    Nie pasteryzować.


    Można pobawić się z proporcjami, więcej pomidorów, mniej papryki. Zawsze robię z
    kupowanym przecierem, z pomidorami trzebaby było dłużej gotować w celu odparowania.

    Z tego przepisu korzystam co roku. Rok temu zrobiłam z trzech porcji. Ostatni
    słoiczek zużyłam w kwietniu i już nie mogę się doczekać kiedy znów będę miała to
    cudo w swojej spiżarce.

    Rewelacyjny sosik (smakuje podobnie do Paprini, Kamisa), świetny na kanapki, do
    parówek, hot-dogów, hamburgerów, sosów, zup.

    Można zrobić wersję ostrzejszą dodając więcej papryczki chili.

    --
    Maja - Słońce Ty Nasze!!!
    Buszujący w trawie big_grin
    Zapraszamy! poGODNE wyGODNE
  • rennya 22.08.08, 11:45
    dzięki Dzika, ale mnie chodzi o keczup z własnych pomidorów a nie o
    koncentrat pomidorowybig_grin
    rosną pomidory w folii, coś by się przydało ruszyćsmile
    PS. Dzika, mój mąż wyniuchał Twój przepis na sałatkę pikantną z
    ogórków - robił, ale coś nie ma odwagi na jej jedzeniebig_grinbig_grinbig_grin
    --
    Maks rośnie
  • dzika41 22.08.08, 12:17
    ale możesz to zrobić dodając własne pomidory
    tylko wtedy zamiast gotować 20 min gotujesz do momentu osiągnięcia zadowalającej
    konsystencji (biorąc po uwagę że trzeba na końcu dodać ocet)

    Niech próbuje sałatki!!!! Czekam na relację!
    big_grin
    --
    Maja - Słońce Ty Nasze!!!
    Buszujący w trawie big_grin
    Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.