Dodaj do ulubionych

podwyższone monocyty

04.08.10, 15:13
witam,
proszę osoby potrafiące zinterpretować badanie krwi 3,5 latka o
pomoc w ocenie takiego badania (u lekarza byłam wczoraj, mam się
pojawić z synem kontrolnie za 2-3 tygodnie).

WBC 7,46 K/ul (5,5-15,5)
NEU% 42% (3,14K/ul) (25-60)
LYM% 44,4% (3,31 K/ul) (22,2-60)
MONO% 11,0% (0,82 K/ul) (1,0-11,0)
EOS% 2,3% (0,17 K/ul) (1,0-5,0)
BASO% 0,3% (0,02 K/ul) (0,0-1,0)
RBC 4,54 M/ul (3,9-5,3)
HGB 12,7 g/dl (11,1-14,3)
HCT 36,8% (31,0-41,0)
MCV 81,1 (76,0-90,0)
MCH 28,0 (25,0-31,0)
MCHC 34,5 g/dl (32,0-37,0)
RDW-CV 13,4% (11,0-16,0)
PLT 283 K/ul (150-400)
PDW 11,5 fl
MPV 9,9 fl (9,0-13,0)
P-LCR 24,3% (13,0-43,0)
PCT 0,3% (0,2-0,4)

Rozmaz ręczny:
Neutrofile pałeczkowate 1% (1-5)
Neutrofile segmentowane 46% (40-70)
Granulocyty kwasochłonne 3% (1-5)
Limfocyty 41% (20-45)
Monocyty 9% (3-8)

CRP 3,0 mg/l (0,0-10,0)
ASO <200 IU/ml (<200)

Powodem badania jest schodząca intensywnie od kilku dni skóra z
dłoni (obu, wewnętrzna strona), powiększone migdały (to dość
permanentny objaw u syna) oraz to, że mały od kilku miesięcy skarży
się na ból pach i pachwin (węzły są w ocenie lekarza lekko
powiększone, w pachwinach wyczuwalne kilkumilimetrowe kulki, co
lekarz wiąże z infekcją przeziębieniową - objawów raczej brak - i
kolejny raz każe czekać kilka tygodni/miesięcy, aż węzły może się
obkurczą same).
Bieżące zalecenie to smarowanie dłoni maścią z witaminą A i 2-
3tygodniowe podawanie wibowitu.

Czy te wyniki (podwyższone monocyty) wymagają jakiegoś dalszego
sprawdzenia czy mogę spać spokojnie?

pozdr
Edytor zaawansowany
  • 05.08.10, 22:00
    podwyzszony poziom monocytów moze swiadczyc o mononukleozie ale generalnie
    łuszcząca sie skóra dłoni to najczesciej objaw przebytej szkarlatyny
  • 05.08.10, 22:59
    dzieki za odpowiedz smile

    czy przy szkarlatynie ASO byłoby w normie? crp chyba nie wskazuje na
    infekcję bakteryjna (chociaż z drugiej strony piszesz o PRZEBYTEJ
    szkarlatynie)...

    o mononukleozie w czasie trwania czy już po przechorowaniu?

  • 06.08.10, 18:30
    mononukleoze zbadasz czy była (lub jest) zbadasz badajac przeciwciała EBV w
    klasie IgM i IgG - przy szkarlatynie aso jest podwyzszone
  • 06.08.10, 20:17
    U nas wyszło, że przebył mononukleozę - z tym że wcześniej (w ciągu ostatniego
    roku, a po prostu wczesniej nie zrobiono morfologii, dlatego nic nie wiedziałam)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.