Dodaj do ulubionych

dieta bezglutenowa

13.06.04, 11:25
Obserwuj wątek
    • kazia76 Re: dieta bezglutenowa 13.06.04, 11:30
      sorki wcisnęłam enter...
      Problem ma moja szwagierka,jej roczny syn w ogóle nie przybiera na
      wadze.Lekarze zalecili dietę bezglutenową.Bardzo Was proszę o jakieś sprawdzone
      przepisy,wszelkie rady i wskazówki,może podajcie mi jakieś linki albo stronki o
      takim zywieniu.Sama nie umiem nic znależćsad
      A żal patrzeć jak dziecko marniejesad
      • polakurz Re: dieta bezglutenowa 01.07.04, 11:31
        Jestem mamą czteroletniej Zuzi, która od 7 miesiąca życia jest na diecie
        bezlaktozowej a od trzech lat na bezglutenowej.Od 3 miesiąca zaczęła mało
        przybierać na wadze a od 6 nic nie przybierała.Wtedy po badaniach stwierdzono,
        że jej organizm nie wchłania laktozy i jest dzieckiem z alergią
        pokarmową.Wprowadziłyśmy dietę.Na początku było trochę lepiej.Potem znowu waga
        stanęła, zaczęły sie biegunki, bóle brzucha.Trafiłyśmy do szpitala.Niewiele to
        dało.Było bardzo żle aż do chwili, kiedy wyeliminowałyśmy gluten.Wszystko
        zaczęło wracać do normy.Przytyła, urosła.W tej chwili Zuzia jest zdrowym, dużym
        dzieckiem.Jest większa od niejednego zdrowego rówieśnika.Nikt by nie
        powiedział, że jest to dziecko z zaburzeniami wchłaniania.
      • aniael Re: dieta bezglutenowa 16.06.04, 18:27
        No nie waży może dużo, ale nie jest tragicznie - moja Mała chyba też nie będzie
        więcej ważyć. Teraz ma 8 miesięcy i waży ok 6200 (urodzeniowa 2680). Niektóre
        dzieci mało przybierają na wadze, a wyniki badań mają dobre i nic im nie
        dolega. Miejmy nadzieję, że ta nietolerancja glutenu przejdzie szybko.
        Pozdrawiam
        --
        A po nas choćby potop!


        Moja słodka Monisia
    • kazia76 Re: dieta bezglutenowa 17.06.04, 00:16
      Wyniki ostatnio miał robione 3 miesiące temu i wszystko bylo ok.Na poczatku
      lipca ma kolejna wizytę u gastroenterologa i właśnie za parę dni będzie miał
      robiony komplet badań(mam nadzieję ,ze wyjdą dobrze).On praktycznie od
      ukończenia 6 miesiaca życia nic nie przybiera na wadze,zdażaly mu się spadki o
      200 gram.w ciągu 2 tyg.Przez poł roku jeden raz zdazyło mu się przybrać na
      wadze 0,5 kg.sad
      Moje(zdrowe)dzieci tyle co on teraz ważyły srednio w trzecim miesiącu zycia.
      On jest taki slodki i kochany,a ja jak na niego patrzę ,to mnie cosw dołku
      ściska,
      Jeszcze raz dziękuję za adres stronki,szwagierka już sie w nia wczytuje.
      pozdrawiam Ania
      • polaszea Re: dieta bezglutenowa 17.06.04, 20:07
        Przepisy z ksiazeczki nestle nr. 4
        Nalesniki bezglutenowe, bezmleczne i bez jajek
        - szklana maki bezglutenowej (np. Przekreslony Klos lub Glutenex)
        - 2 lyzki kleiku kukurydzianego
        - 1 lyzka maki kukurydzianej
        - 2,5 szklanki wody
        - 3 lyzki oleju
        Kleik zalac czescia wody (ok. pól szklanki), dodac make, olej sól. Ucierajac
        mikserem, stopniowo dodawac reszte wody. Ciasto odstawic na 1-2 godziny. Smazyc
        na nieprzywierajacej patelni.

        Pizza bezglutenowa
        - 0,5 szklani kleiku kukurydzianego
        - 2,5 szklanki maki bezglutenowej
        - 1 szklanka wody
        - 2 dkg drozdzy + 1 lyzeczka cukru
        - 4 lyzeczki oleju
        - sól
        Drozdze rozetrzec z cukrem i odstawic do wyrosniecia. Kleik wymieszac z woda,
        dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Ciasto wylozyc na posmarowana
        olejem blache. Na wierzchu ulozyc dowolne skladniki. Piec ok. 30 min w temp.
        250 stopni C

        Placki ziemniaczane
        - 4 srednie ziemniaki
        - 2-3 lyzki kleiku kukurydzianego lub Nestle Sinlac
        - sól
        - 1 lyzka oleju
        Ziemniaki obrac, umyc, zetrzec na tarce lub zmiksowac w malakserze. Mase
        wymieszac z kleikiem lub Sinlackiem i olejem. Smazyc na nieprzywierajacej
        patelni bez tluszczu lub piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30min.

        Pierogi bezglutenowe
        - 0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
        - ok. 1,5 szklanki maki bezglutenowej
        - 1 lyzeczka oleju
        - sól
        - woda
        Kleik uzupelnic woda do pelnej szklanki, wymieszac, dodac olej, sól i make.
        Zagniesc ciasto (do konsystencji ciasta na pierogi). Maki nalezy dodac tyle,
        aby ciasto nie kleilo sie za bardzo do rak. Urwac kawalek ciasta, wlozyc
        dowlony farsz i zakleic. Wrzucic na wrzaca wode i gotowac do wyplyniecia 5-8
        min. Pierogi najlepiej gotowac od razu, jesli musza czekac - polozyc je na
        talerzu z maka.

        Kotlety panierowane
        - 0,5 kg miesa np. z piersi indyczej
        - sól
        - kilka lyzek kleiku kukurydzianego

        Mieso umyc i pokroic w plastry. Kazdy plasterek zanurzyc w nacyniu z woda,
        opruszyc sola, starannie obtoczyc w kleiku i od razu klasc na patelnie. Kotlety
        nie moga czekac na talerzu bo panierka sie do niego przykleja.

        Kotlety mielone
        - 0,5 kg surowego mielonego mmiesa
        - 3 lyzki wody
        - 2 czubate lyzki kleiku kukurydzianego lub ryzowego
        - sól do smaku
        - 2-3 lyzki kleiku do obtoczenia kotletów

        Mieso, wode i sól dokladnie wymieszac w szklanej misce. Do wyrobionej masy
        dodac kleik i wymieszac. Na talerzyk wysypac kleik i obtaczac w nim uformowane
        kotlety. Smazyc na oleju na zloty kolor.
        Z przygotownej masy mozna takze formowac male kulki i bez obtaczania w kleiku
        gotowac w wywarze z warzyw.

        PS. przepraszam za brak polskich liter ale ostatnio mi cos w kompie szwankuje

Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka