Dodaj do ulubionych

Powiększona śledziona u prawie 3 -latki

08.05.14, 20:57
Strasznie się tym denerwuje może ktoś potrafi coś poradzić ? miała robione 2 USG w przeciągu 1,5 miesiąca pierwsze w marcu wykazało śledzionę na 7 cm i lekarz wpisał, że jest w normie, a drugie wczoraj robione w innym gabinecie wykazało śledzionę powiększoną na 9,3 cm. Lekarka dała skierowanie na rozmaz i morfologie, ale bardzo się nie przejęła tym powiększeniem. Czy z taką śledzioną można chodzić jakby nigdy nic? Jutro idę z morfologią do lekarza ale bardzo się denerwuje. Może ktoś się coś na tym zna ?
Rozmaz :
Segmenty kwasochonne 7%
Segmenty obojętnochłonne 29%
Limfocyty 57%
Monocyty 7%
Morfologia:
OB 15
WBC 7,22 /k/ul (6-14,5
NEUR% 34,5% (17-60)
LIMF% 47(20-70)
MONO% 6,5% 6,5(0-11)
EOS%6,6(0-5)
BOSO% 0,6(0-1,5)
LUC%4,8(0-4)
NEUT 2,49 K/UL (1,5-8,5)
LYMF 3,4K/UL(1,8-8,4)
MONO 0,47 K/UL (0,15-1,30)
EOS 0,48 K/UL(0,05-1,1)
BASSO 0,04(0,02-0,12
LUC 0,35 K/UL 90-0,40)
RBC 4,09 M/UL (3,80-5,50)
HGB 11,2 G/DL (10,5-14)
HCT 31,1% (32-42)
MCV 76,1 FL (72-98)
MCH 27,3 PG (24-30)
MCHC 36 G/DL (31 - 35)
RDW 13,6% (12-16)
HYPO% 0,4 (0-5)
MICR% 4,7(0-5)
PLT 333 (200-550)
MPV 5,8 Fl (7-11)
Może ktoś coś wie i potrafi to zinterpretować, lub może ktoś miał podobnie

Obserwuj wątek
    • blueluna Re: Powiększona śledziona u prawie 3 -latki 08.05.14, 22:02
      A z jakiegoś konkretnego powodu robiłaś dwukrotnie usg?
      Coś sie działo?
      Najczęściej przyczyną powiększenia się śledzony jest infekcja - jedne powiększają ją bardziej, inne mniej (dużo zależy też od reakcji organizmu, osobniczej) - bardzo potrafi powiększyć np. mononukleoza, bywa że do takiego stopnia że jest ryzyko pęknięcia śledziony, dziecko musi przez pewien czas być chronione przed jakimkolwiek uderzeniem w brzuch bo jest to dla niego bardzo niebezpieczne.
      To stan który ustępuje sam, z czasem, ale trochę trwa.

      Nie wiem jakie są normy większości śledzony u dzieci - więc nie wiem o ile u Twojej córeczki jest ona faktycznie powiększona - czy mocno, czy śladowo.
      Więc się nie wypowiadam w tym temacie smile
      Ale skoro lekarz ten wynik badania widział i się bardzo nie przejął to raczej nie jest to jakiś powazny stan.

      Badania krwi też w sumie ok - choć chyba nie zrobili rozmazu manualnego - szkoda.
      Tylko warto by dziewczynkę dopajać bo ma nieco zagęszczoną krew.

      Są też inne przyczyny powiększenia śledzony (autoimmunologiczne etc), ale w ogromnej większości odpowiada za to reakcja organizmu na infekcje. Jest to fizjologiczne zjawisko - tak samo jak powiększenie się węzłów chłonnych.

      Ale na pewno lekarz wyjaśni wszystko dokładniej smile
      Dużo zależy od tego co się dzieje że te badania robiliście.



      --
      Pozdrawiam serdecznie
      Agnieszka
      • monia_ika Re: Powiększona śledziona u prawie 3 -latki 08.05.14, 22:38
        Dziękuje bardzo za odpowiedź. USG robiliśmy z powodu zaparć i bólów brzuszka. Dostaliśmy skierowanie na NFZ, ale trzeba było czekać 1,5 miesiąca więc zrobiliśmy prywatnie. Nie wspomniałam, że w tym pierwszym badaniu wyszła wątroba w górnej granicy normy. Dlatego gdy przyszła nasza kolejka na NFZ zrobiliśmy to badanie jeszcze raz, by może ktoś inny zobaczył czy z wątrobą jest ok. No i za drugim razem wyszła wątroba ok a śledziona powiększona.
        To jest podobno rozmaz manualny.
        Rozmaz :
        Segmenty kwasochonne 7%
        Segmenty obojętnochłonne 29%
        Limfocyty 57%
        Monocyty 7%

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka