verdana napisała:
> Uspokój się, gdyby taka ilość oparów miała szkodzić, to Polska byłaby krajem
> wymarłym. Wszystkie znane mi dzieci z mojego pokolenia bawiły się radosnie
> rtęcią z rozbitych termometrów, zbierały ją, oczywiscie przy okazji wdychając
> opary. Nie twierdzę, ze to było zdrowe, ani nie zachęcam do zabawy, w każdym
> radzie znam dosłownie dziesiątki osób siedzących w mlodych latach nad
> pudełeczkami z rtęcią i obserwujacych toczace się kulki - ze mna włacznie (ach,
>
> jaka to swietna zabawa była!)
> Objawy zatrucia mogly by sie pojawic, gdyby na podłodze rozlała się ogromna
> kałuza rteci. A i to nie na pewno.
Verdana, jestes z wyksztalcenia chemikiem ? Chyba nie, bo z pewnoscia nie bagatelizowalabys
incydentu z rozlana rtecia. Kiedys moze "zwykli" ludzie nie zdawali sobie sprawy jak grozna
neurotoksyna jest rtec. Ale 40 lat temu matka mojego kolegi, chemik z wyksztalcenia i zawodu, wpadla
w autentyczna panike gdy jej syn stlukl w pokoju termometr.
Argumenty, ze wszyscy bawili sie kuleczkami rteci o niczym nie swiadcza. Moj sp dziadek palil od 16
roku zycia 40 papierosow dziennie (bez filtra) i dozyl w znakomitym zdrowiu do 85 roku zycia. Zmarl
gdy rzucil palenie. I co ? Czy swiadczy to o tym, ze palenie nie jest szkodliwe ?
No, ale w koncu syfa kiedys leczono wcierkami rteciowymi a pacjenci na ogol schodzili szybciej na syfa
niz na zatrucie rtecia...
A tak na marginesie:
Taka panika ostatnio ze szczepieniami MMR, ktore jakoby powoduja autyzm. Przypominam, ze autyzm
wiazany byl
wlasnie ze zwiazkiem rteci uzywanym jako konserwant niektorych szczepionek.
Amalgamaty wycofane z uzycia w wiekszosci krajow bo
zawieraja rtec, ktora (w rzadkich przypadkach) moze byc przyczyna choroby Minamata sa ponoc
jeszcze ciagle stosowane w Polsce.
Polecam te angielska strone.
Zwlaszcza fragment o tym czego NIE nalezy czynic gdy sie rozleje rtec (NIE odkurzac (wytwarzaja sie
toksyczne opary), NIE polewac zadnymi chemikaliami domowymi, m.in. zawierajacymi zwiazki chloru
(=
Domestosem) czy amoniaku (jak wyzej) , NIE splukiwac do kanalizacji, NIE uzywac szczotki do
zmiatania - rozbije rtec na mniejsze kulki, NIE pozwolic ludziom roznosic resztki rteci na obuwiu).
pasture.ecn.purdue.edu/~epados/mercbuild/src/cleanup.htm