Dodaj do ulubionych

Zle wyniki krwi- pocieszcie :(

21.05.09, 20:06
Na poczatku marca robilam synkowi(3,5roku) badania krwi i moczu. Mocz ok,
morfologia troche hemoglobina obnizona i OB az 56... Zdenerwowalam sie wtedy
ale lekarka kazala zaleczyc katar bo to pewnie bylo powodem. Dopiero teraz po
kilkunastu dniach siedzenia w domunormalnie chodzi do przedszkola)i lekczeniA
(OGOLNIE leczymy caly czas od marca ale katar non stop wracal) katar ustal,
poszlismy wczoraj na pobranie krwi, dzis odebralam wyniki.
Cala morfologia straszna, wszytsko bardzo poobnizane, OB az 65!! nie wiem co
robic, jestem zalamana. Lekarka chciala zlecic usg brzuszka ale ze mial
robione w listopadzie usg brzuszka, jader i tarczycy to nie robimy. Narazie
mamy zelazo, wit c, kwas foliowy i cos tam jeszcze zeby zaleczyc troche
anemie... Lekarka martwi sie tym OB, mowi ze zazwyczaj od przepisania lekow do
powtorzenia badan daje 6 tyg ale my mamy miesiac bo to OB takie wysokie Kurcze
ja juz od razu widze jakis nowotwór, dzis jestem nie do zycia, plakac mi sie
chce i nie wiem co robic. Najgorsze ze trzeba czekac az miesiac zanim sie
czegos wiecej dowiemy, ocipieje chyba...
Nie pamietam dokladnie wynikow a zostawilam u lekarki, jutro ide do lekarza i
chce poprosic zeby sobie spisac. PAmietam tylko ze chemoglobina byla 10,5 lub
10,1
__________________
Edytor zaawansowany
  • 21.05.09, 21:49
    Domyslam się jak bardzo się matrwisz, może dla własnego spokoju zrób
    markery nowotworowe, to badanie z krwi o ile się nie mylę i wszystko
    się wyjaśni. Ja myślę, że to nic złego, poza tym może warto
    powtórzyć badania w innym labolatorium.
    --
    Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/
    Aniołek VIII 1996
    Aniołek XI 1997
    Aniołek IX 2005
  • 21.05.09, 23:10
    U dzieci w tym wieku USG brzucha powinno się robić co pół roku (słyszałam to
    przy okazji tegorocznej WOŚP kiedy dużo w tv było na ten temat). Jeśli
    robiliście ostatnie w listopadzie to czas żeby je powtórzyć. Dziwne, że lekarka
    nie zleciła tego. Jeśli nie da skierowania to idź prywatnie.
  • 21.05.09, 23:54
    Co do markerow to wykrywaja one juz nowotwor na dobre zagniezdzony organizmie
    czyli pozniejsze stadium a wtedy zazwyczaj sa jakies odbicia na zdrowiu, bole
    itd. U nas nie ma nic z tego

    Co do usg to robilismy je w ramach akcji wczesnego wykrywania nowotworów u
    dzieci, lekarz ktory robil usg mowil zeby powtarzac nie czesciej niz raz do
    roku. Powiedzial tak choc wiedzial ze dzieci sa obciazone (moja mama i tesciowa
    zmarly na raka, obje babcie...)
    23 listopada bylo badanie a bodajrze 2.03 pierwsze badanie krwi wiec to 3
    miesiace z kawalkiem dlatego nie dala skierowania...
  • 22.05.09, 00:24
    Zrobiłabym jak najszybciej USG, OB b.wysokie- jest stan zapalny w organizmie. Nie można tego zlekceważyć.Myślę co może to wywoływać:
    sprawdź węzły chłonne, serce, rtg płuca ,rozmaz dokładny, miano ASO- moze paciorkowiec? TSH niedoczynność- nadczynność tarczycy

    spesa?, choroba krwi, zapalenie wątroby, ziarnica złośliwa, zęby sprawdzić na 100%
    przepraszam to nie brzmi najlepiej..ale bierzcie wszystko pod uwagę.
    Znajdźcie sensownego lekarza, który nie lekceważy waszych niepokojów.
    Powodzenia w szukaniu przyczyny !!!!
    --
    pozdrawiam.Pasik
  • 22.05.09, 05:32
    Boże - dziewczynie nie straszcie jej sepsą, nowotworem itp
    przy nowotworze OB - jest 4 cyfrowe
    mój miał OB 95/120 - jak miał zapalenie płuc

    ale fakt - coś się dzieje w organizmie i koniecznie trzeba zorientować się co -
    bo niestety OB rośnie
    zorientuj się jak CRP wygląda

    a zorientuj się jak CRP

    --
    Blog Mireczka
    Forum - klatki - szewskie PE
  • 22.05.09, 11:17
    nie przesadzajmy tu z sepsa... moje dziecko swietnie sie czuje, biega,broi,
    szaleje, nie wyglada w ogole na chorego,nigdy nic go nie bolalo...
    co do usg to tak jak pisalam mial robione niecale 4 mies przed zrobieniem
    pierwszych badan ktore tez wyszly zle. mial wtedy ogladany brzusze, tu nerki,
    jadra, tarczyce, wezly chlonne.
    zAbki ma wszystkie zdrowe, w poniedzialek bylismy u dentysty...
    bylam dzis u lekarki, ona twierdzi ze to przez anemie.
    nasze niepokojace wyniki:
    ob-65
    hgb-10,2 (od 11,5 norma)
    hct-30,4 (od 37 norma)
    plt-467 (150-400)

    Mcv-77 (norma od 80)
    MCH 26 (norma od 27)

    zelazo- 11,9

    na wymazie opis: Anizomikrocytoza i nieznaczna niewydolnosc erytrocytów
  • 22.05.09, 12:09
    kamila22-1985 napisała:

    > nie przesadzajmy tu z sepsa... moje dziecko swietnie sie czuje, biega,broi,
    > szaleje, nie wyglada w ogole na chorego,nigdy nic go nie bolalo...
    > co do usg to tak jak pisalam mial robione niecale 4 mies przed zrobieniem
    > pierwszych badan ktore tez wyszly zle. mial wtedy ogladany brzusze, tu nerki,
    > jadra, tarczyce, wezly chlonne.
    > zAbki ma wszystkie zdrowe, w poniedzialek bylismy u dentysty...
    > bylam dzis u lekarki, ona twierdzi ze to przez anemie.
    > nasze niepokojace wyniki:
    > ob-65
    > hgb-10,2 (od 11,5 norma)
    > hct-30,4 (od 37 norma)
    > plt-467 (150-400)
    >
    > Mcv-77 (norma od 80)
    > MCH 26 (norma od 27)
    >
    > zelazo- 11,9
    >
    > na wymazie opis: Anizomikrocytoza i nieznaczna niewydolnosc erytrocytów

    Napisałam to co wyczytałam, drogą eliminacji wykluczasz..lepiej wykluczyć te najgorsze.Przy posocznicy musiałby być pewnie wysoka temperatura.Oczywiście niedokrwistość też wchodzi w rachubę.


    --
    pozdrawiam.Pasik
  • 22.05.09, 12:20
    Dziecko z sepsą nie bryka sobie radośnie. Jaki jest rozmaz?
    --
    pozdrawiam
    Dorota i Kuba&Bartek
  • 22.05.09, 13:42
    na chłopski rozum
    mój synek normalnie ma hemoglobinę ok 14, jak miał zap. płuc to miał koło 10 - 11
    twoja córcia ma koło 10 - i wysokie OB
    podobny związek jak u mnie
    a więc - albo anemia i OB rośnie
    albo stan zapalny w organizmie i organizm walczy a więc OB wzrasta

    nie wiem co ci zaproponować?
    a badałaś mocz i nerki?, czasami dziewczynki mają z tym problem ( moja córcia
    tak miała jak była mała - i wtedy może być OB wysokie - a nie każda dziewczynka
    odczuwa dyskomfort związany z zapaleniem pęcherza
    --
    Blog Mireczka
    Forum - klatki - szewskie PE
  • 22.05.09, 14:05
    gosiek. mam synka smile robilam badanie moczu- bylo ok i nerki na usg w listopadzie
    tez ok
  • 22.05.09, 14:10
    ups - nie zauważyłam - sorki wink
    to już nie wiem co ci doradzić?
    tym bardziej, ze wygląda i zachowuje się normalnie
    może faktycznie to anemia i organizm musi działać na wzmożonych obrotach
    ja mojemu będę pobierać w przyszłym tyg krew+ TSH na tarczycę ( bo strasznie się
    poci) - to powiem jak u nas
    --
    Blog Mireczka
    Forum - klatki - szewskie PE
  • 23.05.09, 16:59
    Witaj , pisze do ciebie bo sama przeszłam przez chorobe nowotworową
    synka - oczywiście nie sądze aby Twoje dziecko było chore - ale
    wspomnialaś na samym początku, że tego własnie sie boisz.... pisze
    ci z własnego doświadczenia ja chodziłam z synkiem do lekarza przez
    dwa lata nic nie widziła- zdrowe dziecko i słyszałam abym przestała
    wmawaić dziecku chorobe , powiem ci tak zaczerpnij informacji,
    skonsultuj te winniki z innym lekarzem w Instytucje Matki i Dziecka
    w Warszawie na ul Kasprzaka jest przychodnia onkologiczna gdzie są
    świetni lekarze jak również w szpitalu na ul Marszałkowskiej róg
    Litewskiej jest chyba hematolog dziecięcy - faktycznie morfologia
    jest nie za dobra i ilość płytek też wysoka - lepiej sprawdzić pięć
    razy u innych lekarzy niż trzymac sie wersji jednej pani doktor,
    wierze że to nic groźnego ale lepiej skonsultować te wyniki
  • 23.05.09, 20:09
    mieszkam w Bydgoszczy. Coprawda mamy tu Centrum Onkologii ale zeby sie dostac na
    wizyte to jest kwestia paru miesiecy. Moja mama leczyla sie tam 7 lat wiec
    orientuje sie...

  • 22.05.09, 15:03
    Ja miałam podobną sytuacje c chemoglobina w granicach normy ale
    bardzo niska. w ciagu 3 tygodni podskoczyła do górnej granicy dzieki
    podawanemu córce sokowi z : buraka, banaa, jabłka, pomarańczy i
    kiwi, mandarynki podjadała sobie. Sok pila codziennie przez 3
    tygodnie i wypijała wszytsko co udało sie uzyskać z owoców z
    sokowirówki. Bardzo Ci polecam tan sok !!!!
    --
    Michałek(*) i Pawełek (*) 2006
    Zuzanka, 02.09.2007
    Zuzanka ma już :www.suwaczek.pl/cache/4242d83a4e.png
  • 22.05.09, 20:27
    podwyższone OB oznacza stan zapalny, wcale nie musi świadczyć o nowotworze,
    nieprawda tez jest że przy raku OB jest czterocyfrowe, mój tata i przyjaciólka
    mieli raka a OB idealne. OB to żaden wyznacznik nowotworu.

    Autorko nie panikuj ale zrób wszystkie mozliwe badania, robiłas badanie na
    pasozyty ????
  • 23.05.09, 20:13
    Pisalam juz ze u dentysty bylismy w pon. i wszystkie zabki zdrowe.

    W przyszly piatek robimy wymaz z noska bo wrocil katarek (nie bylo go doslownie
    z 5 dni) niby leciutko zaczyna leciec z nosa ale tak leci juz od 2 miesiecy.
    Przeszlo na pare dni i znowu ...
  • 23.05.09, 22:19
    Wiem że przy chorych zatokach Ob może być wysokie. Można spróbować w
    tym kierunku.
  • 11.06.09, 18:12
    Sama miałam znacznie podwyższone OB. Takie właśnie jak Twój syn.
    Najwyższe - 68. Fakt, że bolały mnie czasem stawy, ale inne badania
    były ok. Przyczyny nie znaleziono. Już myślałam, że taka moja uroda,
    ale zaszłam w ciążę i po porodzie miałam i do dziś mam książkowe!
    --
    http://www.dziecionline.pl/grafika/animowane/zabka.gif
  • 22.06.09, 14:57
    Witam
    Miesiac czasu czekalismy, bralismy ferrum, wit c , kwas foliowy...
    Teraz po miesiacu powtorzylismy badania i teraz juz w ogole niewiem co jest.
    Najwazniejsze OB spadlo- mamy 45. I tak wysokie ale jednak spadlo juz ponad 20.
    Z morfologii poza normami jest:
    HGB- 10,2 (11,5-18) ostatnio bylo 10,1 wiec prawie nie skoczylosad
    HCT- 29,1 (37-54)
    MCV 77 (80-93)
    MCH 26,9 (27-32)

    A najgorsze co odkrylismy to żelazo- 4,8!!!!!!!! jestem w szoku, to chyba jakas
    pomylka! Bylo ponad 11 przeciez bralismy zelazo caly czas.!
    Maly przestal chorowac, juz ponad 2 tyg nie ma katarku, kaszlu a chodzi caly
    czas do przedszkola.

    Do pediatry dopiero jutro. Normalnie oszaleje do tego czasu.
    --
    Cyprian Adrian(28.12.2005r) Ksawery Kamil(24.11.2008r)- Moje cudaczki smile
    <*>
  • 22.06.09, 15:41
    czy wyniki "ręcznie" robione czy z maszyny?
    te drugie niestety często zawodne

    --
    D.
  • 22.06.09, 19:44
    Nie mam pojecia jak byly robione.
    --
    Cyprian Adrian(28.12.2005r) Ksawery Kamil(24.11.2008r)- Moje cudaczki smile
    <*>
  • 22.06.09, 22:16
    sluchaj, a czy ty robisz badania na CZCZO? niektore, bardzo dobre laby twierdza
    ze nietrzeba- ale u mnie i u mijej mamy takie wyniki to po prostu był bład, no
    nie wiem. lekarz baaardzo dobry kazał zrobić bezwzglednie na czczo, po wypiciu
    wody tylko (wazne, zeby krew nie była zageszczeona!) i wyniki od razu normalne,
    powteirdzone w inym labie.
    --
    tak mi sie nie chce....
  • 23.06.09, 10:50
    Dla mnie takie wyniki sa bardzo niepokojące, dzieciaka męczy cos od dłuższego
    czasu, ja bym go przebadałą od stóp do głowy, nie dałabym sie zbyc lekarzowi bo
    Twój synek na pewno nie jest zdrowy
  • 23.06.09, 15:07
    Badania robione na czczo.
    Dzis dostalismy skierowanie do poradni hematologicznej. Lekarka mowi ze ma pare
    opcji co moze byc ale na razie nic nie mowi bo to tylko gdybanie. A ja poprostu
    z nerwow zaraz oszaleje. Mowi ze nie martwi jej tak ta morfologia i ob bo jednak
    spadlo troche i wszystkie wyniki ktore wskazuja na jakis stan zapalny sie
    poprawily ale martwi ja to zelazo. Sama mysli czy to nie aby jakas pomylka bo to
    jest normalnie niemozliwe sad
    Tylko co to moze być?
    Brzuszek, tarczyca, jaderka byly przeswietlane i jest ok. Maly nie skarzy sie na
    zaden ból, jest wesoly, biega szaleje w ogole na chorego nie wyglada. Gdybym mu
    nie zrobila profilaktycznie badan to nawet bym nie przypuszczala ze cos nie tak
    --
    Cyprian Adrian(28.12.2005r) Ksawery Kamil(24.11.2008r)- Moje cudaczki smile
    <*>
  • 24.06.09, 21:38
    Witam. Ja osobiście jako małe dziecko tak miałam. Żelazo leciało na łeb na
    szyję, wysokie ob, anemia. Ba... mało tego wybroczyny na nogach, siniaki, bóle
    nóg. Typowe objawy białaczki. Po kilku latach szukania przyczyny w poradni
    hematologicznej odkryto, że to skaza krwi. I ... przeszło raptem, mając jakieś
    10 lat organizm zaczął zatrzymywać żelazo no i wszystko się unormowało. Szukaj
    przyczyny złych wyników dziecka, bądź uparta. A ja ze swojej strony życzę zdrówka.
  • 11.07.09, 23:21
    Co z wami?
  • 28.08.09, 20:18
    właśnie,co u was...?
  • 05.09.09, 16:14
    ???
  • 06.09.09, 18:40
    a krew na bakterie i mocz na bakterie robiłaś? Moje dziecko miało
    ogromne OB właśnie przy infekcji bakteryjnej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.