Dodaj do ulubionych

bardzo proszę o ocenę diety

19.02.11, 07:51
Witam

mimo że alergolog nie stwierdził u mojego 4 m-cznego synka alergii, postanowiłam na jakiś czas przejść na ścisłą dietę (choć mleka i pochodnych oraz jajek nie jadam), żeby zobaczyć czy będzie jakiś efekt. Dziecko ma ciągnące się kupy, duże gazy, katar od 1 lutego i zapalenie uszu, zmian skórnych brak.
Postanowiłam jeść:
- płatki owsiane z rodzynkami eko na wodzie
- kasza jaglana, gryczana, jęczmienna
- ziemniaki, buraki,
- ryż
- indyk, kaczka
- wiśnie gotowane, jabłka gotowane
- z przypraw sól, pieprz
Nie wiem co mogę pić - jaką herbatę? zwykłą, malinową?

Czy uważacie, że coś mogę w miarę bezpiecznego dodać do tej listy a coś jeszcze powinnam wyłączyć? Ile czasu potrzeba by zauważyć jakikolwiek efekt?

Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

Monika
--
Monika i Bartuś (10.02.03)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10154696
Edytor zaawansowany
  • vanilka89 19.02.11, 10:23
    Rozumiem, że chleba nie jesz.
    U Nas problem był z glutenem ( tak myślę), wiec ja całkowicie go ograniczyłam. Syn miał śmierdzące kupy i liszaje wdłuz policzków. Jadłam chlebek ryżowy, wieprzowine, ryz, kukurydze, ziemniak, marchew. Widziałam poprawe. Pomału wprowadzałam produkty. Gluten wprowadziłam ok roku, do mojej diety. Teraz syn wcina wszystko.
    Uważaj na herbate malinową, żadko ma w składzie tylko maliny. Zreszta malina tez może uczulic.
  • carolix 19.02.11, 11:16
    dzieki za odpowiedz
    no właśnie nie wiem co z chlebem
    moze na początek jednak jesc zytni razowy, jesli bede znac skład?
    co w takim razie można pić ciepłego w miare bezpiecznego?

    --
    Monika
  • e-kasia27 19.02.11, 21:42
    Razowy żytni chleb nie nadaje się przy problemach z gazami(niezależnie od alergii).

    Żyto jest bardziej uczulające niż pszenica i też zawiera gluten.

    Jeśli chcesz wyeliminować gluten, to nie możesz też jeść płatków owsianych, bo też jest w nich gluten.

    Gluten jedzony przez matkę, nie ma możliwości spowodowania nietolerancji glutenu u dziecka. Może powodować problemy, jeśli dziecko jest uczulone na zboża lub gluten, ale wtedy na ogół nie powoduje problemów z brzuchem, tylko ze skórą, więc na początku możesz spróbować jeść zboża.

    A jeśli chcesz wyeliminować gluten z diety, to nie możesz jeść pszenicy, orkiszu, owsa, żyta i jęczmienia.

  • e-kasia27 19.02.11, 21:14
    carolix napisała:

    Dziecko ma ciągnące się kupy, du
    > że gazy, katar od 1 lutego i zapalenie uszu, zmian skórnych brak.
    > Postanowiłam jeść:
    > - płatki owsiane z rodzynkami eko na wodzie
    > - kasza jaglana, gryczana, jęczmienna
    > - ziemniaki, buraki,


    Rodzynki(i inne suszone owoce), kasza jęczmienna, ziemniaki - nie polecam tego przy ciągnących się kupach i dużych gazach (niezależnie od alergii)




    > - ryż
    > - indyk, kaczka
    > - wiśnie gotowane, jabłka gotowane

    Wiśnie i jabłka, to bardzo alergizujące owoce i jeśli podejrzewasz, że przyczyną problemów może być alergia, to tego nie powinnaś jeść.


    > - z przypraw sól, pieprz
    > Nie wiem co mogę pić - jaką herbatę? zwykłą, malinową?


    Maliny też bardzo uczulające, więc malinowa odpada.
    Zwykła może być, ale spróbuj nie słodzić oraz mięta, melisa, rumianek.


    >
    > Czy uważacie, że coś mogę w miarę bezpiecznego dodać do tej listy a coś jeszcze
    > powinnam wyłączyć? Ile czasu potrzeba by zauważyć jakikolwiek efekt?


    Dodać możesz sałatę(wszystkie rodzaje), cykorię, cukinię, dynie, fasolkę szparagową, szpinak, kukurydzę, bataty, czarne jagody(mrożone), arbuza, melona, banany, makaron bez jajeczny, kaszę kukurydzianą, manną, pieczarki, mleko kokosowe(do płatków), olej kukurydziany, ryżowy, majeranek, cząber, bazylię, oregano, mleko ryżowe i owsiane, chrupki kukurydziane, gryczane, wafle ryżowe, zwykłe pszenne kajzerki(bez margaryny) i chleb tostowy z Tesco.

    Dieta przynajmniej dwa tygodnie.
  • carolix 20.02.11, 08:58
    Dzięki za odpowiedzi
    Zmodyfikowałam w takim razie i wyszło mi tak:

    - płatki owsiane na wodzie zostawie na razie te rodzynki ewenetualnie zamienie na żurawine eko
    - kasza jaglana, gryczana, ogranicze jęczmienną, kasza manna, kukurydziana
    - buraki, fasolka szparagowa, dynia, kukurydza, czy może być kalafior, brukselka, brokuł?
    - ryż, wafle ryżowe
    - indyk, kaczka
    - czarne jagody, czy może być dżem śliwkowy?
    - sól, piperz, majeranek, bazylia, oregano
    - herbata zwykła słaba
    - makaron bezjajeczny
    - mleko ryżowe

    Co można z robić z kaszy kukurydzianej? Po prostu na wodzie?
    Bardzo proszę o dalsze uwagi i sugestie

    Z góry bardzo dziękuję
    --
    Monika
  • wilgga 20.02.11, 16:45
    W diecie brakuje mi tłuszczy. To częsty błąd młodych mam, mój zresztą też.
    Jak są ciągnące, śluzowate kupy to na 90% brakuje w diecie tłuszczu.
    Tłuszcz nie tylko roślinny ale i zwierzęcy.
    Dzieci potrzebują cholesterolu do prawidłowego rozwoju wielu organów, a przede wszystkim mózgu. I na skórę dobrze robi.

    Jak są gazy to bym odradzała brokuł, brukselkę i kalafior.
    --
    naturalniepozdrowie.blogspot.com/
  • carolix 20.02.11, 16:49
    a jaki tłuszcz byś doradzała i w jakiej formie?
    do czego go dodawać?
    z góry dzięki za odp.
    --
    Monika
  • wilgga 20.02.11, 17:20
    Wiesz nie jestem specjalistą. Mogę Ci napisać tylko o naszych doświadczeniach.
    My jemy oleje słonecznikowy i rzepakowy. Olej z pestek winogron i lniany podobno są dobre ale u nas uczulały. Odradzam natomiast oliwę z oliwek bo jest ciężkostrawna i nawet mnie brzuch po niej boli. U nas śluz znacznie się zmniejszył jak zaczęłam do każdego posiłku dodawać łyżkę oliwy.
    Z tłuszczy zwierzęcych jemy głównie wieprzowy. Mała uwielbia boczek, a do zupek dodaję łyżeczkę smalcu własnej roboty. Od kiedy je tłuszcz zwierzęcy znacznie poprawiła się jej skóra. Wiem że u Was nie ma takiego problemu.
    Do tej pory mamy tak że jak ja (karmię jeszcze) lub mała zje zbyt dużo chrupkiego pieczywa ryżowego to śluz w kupach wraca.
    --
    naturalniepozdrowie.blogspot.com/
  • e-kasia27 20.02.11, 21:22
    Kalafior, brukselka, brokuł - jeśli chodzi o alergię, to mogą być, bo rzadko uczulają, ale nie są dobre jeśli dziecko ma problem z nadmiarem gazów.

    Dżem śliwkowy odpada, śliwki wprawdzie uczulają mniej niż jabłka, ale zwierają te same alergizujące białka, co jabłka, marchew, seler..., więc jeśli tamte rośliny wykluczasz, to śliwki też trzeba wykluczyć.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka