Dodaj do ulubionych

gdzie w Lublinie mąka bezglutenowa?

27.05.04, 09:52
Ja dopiero zaczynam bez glutenu, a juz marzy mi sie chlebek. Niestety, nie
mogę znaleźć w Lublinie sklepu z ta mąką. Czy ktoś wie, gdzie można ją kupić,
a może istnieje jakaś sprzedaż wysyłkowa?
Pomóżcie
asia
Edytor zaawansowany
  • renpul 27.05.04, 11:18
    Popytaj w sklepach ze zdrową żywnością. Bez glutenu jest na pewno kukurydziana,
    ryżowa i chleba świętojańskiego, chyba też gryczana. A taka, która pozbawiona
    jest sztucznie glutenu to nie wiem, może istnieje. Pozdrawiam i życze
    powodzenia w szukaniu.
  • renpul 27.05.04, 11:23
    MĄKA GROCHOWA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z pełnych ziaren grochu
    zwyczajnego. Stosuje się ją do zagęszczania zup i zapiekanek. Stanowi zamiennik
    zwykłej mąki dla osób uczulonych na gluten pszenny.

    MĄKA SOJOWA , to pożywna mąka otrzymywana z nasion soi. Prawie nie zawiera
    skrobi, jest miałka i posiada lekki posmak migdałów. Może być używana do
    wypieku chleba, do zup i sosów wzbogacając te produkty w białko, a w chlebie
    opóźnia jego czerstwienie. Zmieszana z wodą służy jako substytut jajek do
    wiązania składników (1 łyżeczka mąki sojowej wymieszana z 1 łyżeczką wody
    zastępuje 1 jajko). W czasie pieczenia mąka sojowa łatwiej brązowieje. Należy
    skrócić czas pieczenia lub delikatnie obniżyć temperaturę piekarnika. W
    produktach, do których nie stosuje się drożdży, ok. 20% całej mąki można
    zastąpić mąką sojową. Mąka sojowa jest cięższa od innych mąk, jeśli użyje się
    jej za dużo, uzyskany produkt może być za gęsty.
    Przepis na mleko sojowe: do 1 szklanki mąki sojowej dodać 4 szklanki wody,
    dobrze wymieszać i pozostawić na ok. 2 godz., aby się ustało. Następnie gotować
    na łagodnym ogniu przez pół godz. w garnku z podwójnym dnem. Przecedzić przez
    gęste sito lub płótno. Doprawić do smaku szczyptą soli i dodać pół łyżeczki
    miodu.

    MĄKA RYŻOWA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z brązowego ryżu. Jest
    popularnym zamiennikiem zwykłej mąki dla osób uczulonych na gluten pszenny.
    Stosuje się ją do wyrobu pieczywa bezglutenowego.

    MĄKA GRYCZANA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z nasion gryki. Posiada
    charakterystyczny smak, z lekką goryczką i barwą szaro-brązową. Używana jest
    głównie do wypieku chleba, do ciasta na bliny i nale-śniki. Z reguły miesza się
    ją z mąką pszenną. Chleb z mąką gryczaną uzyskuje bardziej intensywny smak.Do
    ciasta na naleśniki używać pół na pół z mąką pszenną. Przepis na bliny: 2
    szklanki mąki (wymieszać pół na pół mąkę pszenną razową z mąką gryczaną), 1/2
    szklanki mąki amarantusowej (dowolnie), 4 utarte ziemniaki, 2 jaja (1 jajo
    można za-stąpić 1 łyżeczką mąki sojowej wymieszanej z 1 łyże-czką wody), 2-3
    dag drożdży, kefir lub mleko sojowe, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki oleju, sól,
    jogurt naturalny do polania blinów, olej do smażenia, słód.
    Sposób przygotowania: drożdże utrzeć z małą ilością mleka lub kefiru, dodać
    rozpuszczony w wodzie miód, utarte ziemniaki, żółtka jaj i mąki. Wszystkie
    składniki wymieszać, dodając tyle kefiru lub mleka, aby ciasto miało
    konsystencję gęstej śmietany. Dołożyć ubitą pianę z białek jaj, olej oraz sól.
    Odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać olej na patelni i smażyć cienkie bliny.
    Jogurt wymieszać z niewielką ilością słodu i polewać bliny.

    PROSO -Produkt bezglutenowy. To zboże najdłużej uprawiane w historii ludzkości.
    W dawnej Polsce spożywano go bardzo dużo. Jest jedynym zbożem zasadowym o
    odczynie alkalicznym. W medycynie chińskiej poleca się chorym na nowotwory,
    gdyż podnosi odporność organizmu. Jest zbożem lekkim
    i suchym. Osusza śluz w organizmie, korzystnie wpływa na kwasicę i pracę
    śledziony, wzmacnia nerki. Dieta z prosa polecana jest szczególnie po kuracji
    antybiotykowej regenerując florę jelitową. Posiada dużo lizyny, odpowiedzialnej
    za wzrost. Dlatego też powinny spożywać je dzieci. Przed przyrządzeniem szybko
    opłukać gorącą wodą. Nie trzeba namaczać. Gotuje się krótko. Lecz zwykle praży
    się je kilka minut, a następnie gotuje z odrobiną soli. Podczas gotowania proso
    pęcznieje. Spożywa się je z soczewicą, różnymi fasolami
    i warzywami. Można je dodawać do zup, sałatek, krokietów i nadzienia, muesli.
    Przepis na "risotto" z prosa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 por, 200g grzybów
    shiitake (lub innych), 2 marchewki, 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,
    150g prosa, 300ml wywaru z warzyw, sól morska z ziołami, świeżo zmielony biały
    pieprz, 1 łyżka tamari, 1/8 l kwaśnej śmietany, kilka gałązek kolendry (lub
    suszona).Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Por i grzyby pokroić w wąskie
    paski, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać oliwę i poddusić
    cebulę, por, marchewkę i czosnek. Dodać proso, zalać wywarem, przyprawić i
    gotować na małym ogniu 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać grzyby,
    następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić na 10 minut. Połączyć ze śmietaną,
    udekorować gałązkami kolendry. Przepis na proso z marchewką: 0,8kg marchwi, 60g
    masła, 100g mielonych orzechów nerkowca (cashew), 130g prosa, 1l wywaru z
    warzyw, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka staratej skórki cytrynowej, pół
    łyżeczki kardamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka miodu,
    50g rodzynek, pół pęczka pietruszki. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o
    grubych oczkach. Roztopić masło w garnku, dodać marchew i orzechy, krótko
    poddusić. Dodać proso, zalać wywarem, wymieszać, przykryć garnek i gotować 20
    minut na małym ogniu bez mieszania. Po ostudzeniu dodać miód, rodzynki i
    posiekaną pietruszkę.

    Zobacz też:
    www.glutenex.com.pl/gtxl05.html
  • renpul 27.05.04, 11:23
    Sklep Internetowy ze zdrową żywnością
    www.naturo.pl/
  • renpul 27.05.04, 11:30
    Firma Sadpol z Poznania
    Jest jakaś mąka MIX PKU to mieszanka różnego rodzaju mąki bezglutenowej, lub
    pozbawiona glutenu - a ten symbol PKU to niskobiałkowy produkt. Szukaj w google
    może znajdziesz. Pozdrawiam

  • wroc.aga 27.05.04, 12:06
    W supermarketach i OSIEDLOWYCH sklepikach kupuję mąki: gryczaną, kukurydzianą,
    sojową, oczywiście ziemniaczaną; bywa grochowa, ryżowa. W supermarkecie kupuje
    też amarantus, tapiokę.
    Gorzej z mixami do chleba, bo to nie takie proste upiec chlebek bezglutenowy.
    Mnie wydawało się, że jak zamienię mąkę pszenną na bezglutenowe różne, mleko
    zastąpię wodą to wyjdzie. Owszem wyszedł chlebek, mogłabym nim gwoździe
    wbijać...
    Ostatnio kupiłam skrobię pszenną - oczyszczoną z glutenu, ale jeszcze boję się
    próbować sama mieszać i piec. Polecam natomiast wyroby firmy Celiko, w proszku
    do zrobienia, bardzo wygodne, smaczne i niedrogie. Te akurat kupuję w sklepie
    ze zdrową żywnością i w 1 supermarkecie.
    Jeśli mogę Ci zasugerować, to popytaj w Społemowskich osiedlakach, naprawdę
    jest tam znacznie taniej niż np w tym sklepie internetowym "naturo". Tym
    bardziej, że możesz kupować po 1 paczce, no i masz dostawę "wliczoną" już w
    cenę.
  • sunga27 27.05.04, 12:39
    ja kupuję w Lublinie na ulicy Zamojskiej jest specjalny sklep
  • la.muffka 27.05.04, 13:22
    Dziewczyny, dzięki za odzew!
    Tylko mi właśnie chodzi o ten mix do chlebka. Chyba będę musiała zamówić z
    Warszawy Czy orientujecie się, ile to może kosztować?
    Asia
  • wroc.aga 27.05.04, 13:33
    No to zajrzyj tu:
    www.vege.pl/str.php
    Nic nie gwarantuję, bo nie wiem jak tam na stronie z aktualizacją, ale możesz
    zadzwonić i spytać. Ewentualnie zostaje książka tel. lub panorama firm.
    Inna możliwość: ktoś może Ci kupować w np Krakowie i przesyłać / przywozić (smile
    Albo rzeczywiście z W-wy, ale czy to konieczne?
  • wroc.aga 27.05.04, 13:44
    Przepraszam! Tak sobie myślę i coś mi nie pasi, sprawdzam a tu:
    Do W-wy masz bliżej, sorki, ale ja z drugiego krańca Polski (smile
  • sunga27 27.05.04, 16:23
    ja go kupuje na Zamojskiej opakowanie chyba 10.50
  • la.muffka 27.05.04, 17:18
    dzięki , jutro tam zajrzę i rozpoczynam wypieki!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.