Dodaj do ulubionych

uczulenie na pszenicę/gluten?

13.02.13, 13:46
Mój syn 5,5 lat ma alergię na mleko, jaja, nie dostaje również mąki pszennej. Testy skórne i z krwi nie wychodzą. Z obserwacji wynika również reakcja na kakao, orzechy.
Ma również alergię na roztocza, pyłki traw, pleśnie i grzyby. Dodatkowo różnie reaguje na ryby. Wydaje mi się również, że drożdże też nie służą.
Oboje z mężem też jesteśmy obciążeni alergią.
Objawy alergii u dziecka to głównie brak apetytu, luźne i obfite kupy, bóle brzucha, ale występują również niski poziom żelaza,
rozdrażnienie, płaczliwość itp. itd. (wiadomo, o co chodzi).
Alergolog i gastrolog zalecili dietę (poza dietą bezmleczną) bez mąki pszennej, ale to mi nie daje spokoju. Syn ma jakiś taki wrodzony instynkt, że jego organizm
sam odrzuca pokarmy, które mu szkodzą. I tu jest właśnie problem w mące. Pszennej nie podaję, żytniej mało, wszystkie wypieki, makaron i dodatki mączne są
na mące orkiszowej. Syn jest niechętny do jedzenia nawet ciast, ciastek, pączków, pieczywa tak, jakby nawet ta mąka orkiszowa mu nie służyła.
Sama nie wiem, czy może on ma uczulenie na gluten? Gastroskopia z biopsją jelita cienkiego i dwunastnicy wykluczyły celiakię. Miał natomiast przewlekłe zapalenie całego przewodu pokarmowego.
Ale też nie wiem, co z mąką kukurydzianą. Nie lubi jeść żadnych wypieków na tej mące, ani innych rzeczy np. makaronu. Nie lubi tez samej kukurydzy. Ryżu też nie chce jeść.
Jak podejść do tego problemu? Alergolog twierdzi, że uczulenie na gluten występuje bardzo rzadko, a najczęściej szkodzi tylko pszenica.
A mi się wydaje, że coś jest nie tak z tym glutenem. Już wprowadziłam dietę, którą podpowiedziała e-kasia, ale jakoś mi się wszystko pokomplikowało i nie umiem rozwiązać problemu mąki. Lekarze jedno, dziecko
drugie. Bardziej wierzę w instynkt dziecka. Tylko jak się za to zabrać? Co dawać, jak nic mu nie smakuje?
Obserwuj wątek
    • maman3 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 13.02.13, 16:01
      Moje dzieci "nietolerancyjne" mają od 11 lat w dół do 1,5 roku. U 11 latka od małego podpadał mi gluten. Celakię po badaniu wykluczono. Wyszła natomiast nietolerancja glutenu w teście Food Detective, który byłam zmuszona zrobić najmłodszemu, bo już nie wiedziałam, co mu dolega. Są teraz wszyscy na diecie, już ponad trzy tygodnie-mój kaszlący od dwóch lat codziennie syn-przestał kasłać, 5-latek z kaszlem i katarem , od dwóch lat-nie kaszle i nie ciągnie nosem. Test nie jest tani, miałam obawy, czy nie wyrzucam pieniędzy w błoto-ale teraz widzę, że dobrze zrobiłam. Więcej kosztowała mnie pani alergolog, która kazała mi te dolegliwości leczyć sterydami.
      • mmm.37 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 10:13
        bardzo zainteresował mnie ten test,bardzo trafna nazwa,bo trzeba być niezłym detektywem żeby zgadnąć co szkodzi naszemu dziecku. mam pytanie gdzie można go zrobić i ile to kosztuje.u mojego synka (2 lata)też występują lużne kupy,brak apetytu, słabo przybiera na wadze do tego ma jeszcze wysypkę w kształcie krążków i małych krostek.mam skierowanie do poradni gastroenterologicznej (termin dopiero na marzec),a pani doktor pediatra kazała spróbować odstawić gluten.
        • maman3 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 12:53
          Jest dostępny na allegro; opracowany przez fachowców z Cambridge; u nas się sprawdził, po odstawieniu produktów powodujących nietolerancję, zniknął dwa lata trwający katar i kaszel u moich synów, najmłodszy zaczął przybierac i skończyła się całodzienna marudność, pojawia się apetyt. Cena nie najniższa-koło 360 zł.
          • mmm.37 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 15:11
            dzięki bardzo za informacje,ja jestem dopiero na początku "drogi ", synuś nie miał jeszcze robionych żadnych testów na alergie . nie wiem co mi zalecą w tej poradni.w sumie 360 zł.trochę dużo , ale jak to pomoże mi ustalić dietę dla dziecka to zapłaciłabym i więcej. na razie wykluczyłam gluten,ale coś go jeszcze uczula.bo od wczoraj ma wysypkę,nie chce jeść ,marudzi i te cuchnące kupy. zaczęłam już zapisywać co je konkretnego dnia i reakcje ,i chyba będę musiała odstawić nabiał.
    • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 13.02.13, 17:36
      Jeśli celiakia została wykluczona, to jest to ALERGIA na gluten (a nie nietolerancja).

      Zmień alergologa, bo kiepski jest twierdząc, że alergia na gluten rzadko występuje.

      Produkty na bazie mąki kukurydzianej, ryżowej czy ryżu nie muszą mu smakować, zwłaszcza, że ich nie jadał.
      Ale warto tez zbadać, czy nie jest uczulony na kukurydzę i ryż.

      Potwierdzić alergię IgE-niezależną na gluten można badaniem transformacji blastycznej limfocytów - w IMiD są za darmo w ramach NFZ przy skierowaniu z ich poradni immunologicznej.


      --
      Jednak niektórzy ludzie to gady.
      • maman3 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 13.02.13, 22:40
        Chalsia, z całym szacunkiem, w tej chwili odchodzi się od wrzucania wszystkiego do worka pt. Alergia, rozróżnia się alergię, nietolerancje wrodzoną-celiakia oraz nietolerancję (przejściową). I to by potwierdzało historię u moich dzieci-po badaniach-celiakia wykluczona, alergia wykluczona, nietolerancja pokarmowa-jest.
        • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 10:41
          I to by potwierdzało historię u moich dzieci-p
          > o badaniach-celiakia wykluczona, alergia wykluczona, nietolerancja pokarmowa-je
          > st.

          Alergia nie została wykluczona, jeśli robiłaś jedynie testy związane z alergią IgE-zależną (czyli badanie poziomu IgE we krwi bądź testy skórne, płatkowe)

          W medycynie nietolerancja pokarmowa oznacza brak enzymu uczestniczącego w metabolizmie jakiegoś składnika z pokarmu. Ten enzym albo jest albo go nie ma, jest to uwarunkowane genetycznie. Nie ma czegoś takiego jak okresowy/przejściowy brak enzymu,(chyba, że dochodzi do stanu zapalnego narządu/miejsca, gdzie ten enzym jest wytwarzany)
          --
          Większość ludzi to ssaki.
              • hannah2006 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 29.04.13, 20:34
                Nie mogę zostać obojętna. W IMiD byłam na wizycie u immunologa i co? I g..o. Mój syn ma nietolerancje: kazeina i pszenica i soja. Zapytałam czy to ma związek z Immunoglobulinami i p. doktor powiedziała że nie. Pokazałam wyniki , że ma niedobory i może warto byłoby powtórzyć badania- odp. nie. Dlaczego? Dlatego, że jak będzie miał niedobory to zobaczę. Pytam po czym? No dostanie zapalenia mózgu albo płuc. I to był koniec wizyty. Nie polecam.
                Nie zlecono żadnych badań na celiaklie i czy cokolwiek w ogóle, jeśli nie ma dziecko zapalenia płuc lub oskrzeli kilka razy w roku, to nie ma po co tam jechać; a to że ma problemy jelitowe to na pewno nie związane z MMR ani z immunologią.
        • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 10:47
          > Chalsia, a wiesz może, jakie jeszcze oprócz mleka i glutenu można u nich zrobi
          > ć badania i ile by to kosztowało, gdyby się chciało to zrobić prywatnie?

          Poradnia immunologiczna IMiD stanowi ośrodek referencyjny dla diagnostyki i leczenia niedoborów odporności u dzieci.
          W podlegającej jej Pracowni Odporności Komórkowej i Humoralnej wykonywane są testy dla oceny swoistego uczulenia limfocytów na antygeny mleka krowiego i mąki metodą transformacji blastycznej (pracownia wykonuje wymienione testy jako jedyna w kraju) oraz testy reaktywności limfocytów pod wpływem PHA i innych mitogenów, testy rozetowe limfocytów, testy badające funkcję komórek fagocytujacych (endocytozy, testy NBT, chemiluminescencji). Oceniana jest eozynofilia błony śluzowej jam nosa. Oznaczane są stężenia podstawowych klas immunoglobulin (G, A, M), przeciwciała przeciwko paciorkowcom β-hemolizującym (ASO), całkowite stężenie IgE oraz swoiste przeciwciała tej klasy (reaginy) dla poszczególnych alergenów wziewnych i pokarmowych, swoiste przeciwciała przeciwko Toxoplasma gondii, wirusowi różyczki, cytomegalii.

          Nie mam pojęcia niestety ile kosztują, gdy robione prywatnie.
          --
          Są tacy co lubią gady, ja nie.
      • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 15.02.13, 08:51
        > Zmień alergologa, bo kiepski jest twierdząc, że alergia na gluten rzadko występ
        > uje.
        >
        Właśnie też m ito chodzi po głowie. Jak trafiłam do alergolog z synkiem, miał jakieś 2 lata i ataki co noc. Okazało się, że to ostatni gwizdek przed astmą. Wyprowadziła go z tych ataków i wszystko było dobrze, dopóki nie zaczęłam się dopytywać o alergię pokarmową. A jak poszłam do niej również z młodszym synem, który ewidentnie ma alergię pokarmową (starszy po prostu nigdy nie miał reakcji skórnych), to trochę zbagatelizowała problem. Wg niej drobne reakcje skórne należy ignorować, ale jak już są reakcje jelitowe, to niemożna podawać alergenu uncertain Miałam do niej zaufanie, ale to podejście do pokarmowych reakcji bardzo mnie zdziwiło. No i Wasze wypowiedzi na tym forum dopiero otworzyły mi oczy.
        Mam jeszcze pół roczną córeczkę która też ma objawy alergii, więc rzeczywiście muszę poszukać innego lekarza.
        A tak poza tym, to do kogo udać się z najstarszym dzieckiem, żeby pomógł to wszystko ogarnąć? Dietetyk? Do gastrologa chodzimy bez większych rezultatów... Alergolog, który nie lekceważy reakcji na pokarmy? Czy jednak jest się zdanym wyłącznie na siebie i forum ? smile
    • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 13.02.13, 22:56
      Ale orkisz, to przecież gatunek pszenicy, więc gdyby pszenica miała uczulać, to orkisz też, co najwyżej nieco mniej.

      A skąd wiesz, że dziecko uczulone na trawy - to wyszło w testach, czy tylko z obserwacji?

      Przy uczuleniu na pyłki traw może być uczulenie na wszystkie nasze zboża(pszenica, żyto, jęczmień, owies) i na kukurydzę, i ryż, i kaszę jaglaną(proso), i teff - czyli na wszystkie trawy - wprawdzie to się nie zdarza zawsze, ale jest spore prawdopodobieństwo.

      A co z gryką (kasza gryczana biała, palona, krakowska), amarantusem, quinoa - to nie są trawy - tego też nie chce jeść?

      Może poszukaj przychodni, gdzie zrobią mu testy płatkowe dla pokarmów.

      • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 12:48
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi smile

        > Ale orkisz, to przecież gatunek pszenicy, więc gdyby pszenica miała uczulać, to
        > orkisz też, co najwyżej nieco mniej.
        Wiem, że orkisz to też pszenica i wg mnie też jest ryzykowny. Chyba faktycznie muszę zrobić próbę bez glutenu, innego wyjścia nie ma.

        > A skąd wiesz, że dziecko uczulone na trawy - to wyszło w testach, czy tylko z o
        > bserwacji?
        Wg mnie uczulony na trawy, bo w okresie pylenia katar i kaszel i duuuuże rozdrażnienie + ja i mąż mamy uczulenie na trawy najsilniejsze.
        W testach nic nie wyszło. Miał robione dwa razy skórne na wziewne i raz z krwi - na pokarmowe. Nie wyszło nic. Pasożyty też były badane - czysto.

        > A co z gryką (kasza gryczana biała, palona, krakowska), amarantusem, quinoa - t
        > o nie są trawy - tego też nie chce jeść?
        Gryki nie spróbowałam jeszcze, amarantus go odrzuca. Ale jeśli wykluczę gluten, to będę musiała próbować kombinować.
    • chbm1979 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 00:08
      Witam!do mamam3. Mój syn ma celiakię wykluczoną biopsją, przeciwciała nie wychodzą i też robiliśmy detectiv test i wyszła mu pszenica ale bardzo bardzo blado że nawet pani dietetyk (która robiła ten test)na początku nie zauważyła i tak do końca nie powiedziała czy wykluczyć z diety. Syn je pszenice i gluten, ale słabo przybiera na wadze. Jak u Was mocno wyszła ta pszenica w tym teście?sama nie wiem co o tym myśleć, czy to może być alergia czy przejściowa nietolerancja?
      pozdr
      • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 10:50
        > abo przybiera na wadze. Jak u Was mocno wyszła ta pszenica w tym teście?sama ni
        > e wiem co o tym myśleć, czy to może być alergia czy przejściowa nietolerancja?
        > pozdr

        ja naprawdę nie rozumiem w czym problem na 4-6 tygodni odstawić gluten i ZOBACZYĆ jakie tego będą efekty, a potem znowu go podać i ZOBACZYĆ efekty tegoż.
        Mimo nowoczesnej diagnostyki i tak nadal przy alergiach najlepsza jest metoda empiryczna - zwłaszcza w przypadku wątpliwości - i każdy dobry w tej dziedzinie lekarz zaleca przeprowadzenie diety eliminującej a potem prowokację alergenem.
        --
        Jednak niektórzy ludzie to gady.
      • maman3 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 13:11
        U nas gluten wyszedł średni: moja lekarka też błękit jaśniutki ignoruje, ale w takiej sytuacji warto wycofac gluten i poobserwować. Chalsia, mój mały był w szpitali na immunologii, robiono mu badania w W-wie, nie mam teraz wyników przy sobie , a było to rok temu-myślę, że robiono mu również to badanie , o którym piszesz-wszsytkie Ig, jakie były robione, wyszły ok.
        • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 13:27
          > zpitali na immunologii, robiono mu badania w W-wie, nie mam teraz wyników przy
          > sobie , a było to rok temu-myślę, że robiono mu również to badanie , o którym p
          > iszesz-wszsytkie Ig, jakie były robione, wyszły ok.

          test, o którym pisałam (transformacji blastycznej limfocytów) NIE jest badaniem IgE
          to, że był na immunologii jeszcze nie oznacza, że takie badanie zrobiono
          sprawdź, jakie robiono badania

          --
          Są tacy co lubią gady, ja nie.
          • bogna_78 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 14.02.13, 15:51
            dziewczyny, co sądzicie o tym teście Food Detective? własnie czytam o tym, i mam skojarzenie do testów płatkowych naskórkowych (nie chodzi mi o sposób badania, lecz o to, jaka reakcja jest badana) . czy się mylę?
            • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 15.02.13, 00:11
              Na stronach dotyczących testów Food Detective piszą potworne bzdury o alergii versus nietolerancja. Są też inne testy służące do wykrywania alergii IgG-zależnej - Imupro.

              mówiąc krótko:
              - są alergie IgE-zależne (reakcja alergiczna bardzo szybko po kontakcie z alergenem) - tu stosuje się te najbardziej znane testy (z krwi, naskórkowe, płatkowe)
              - są alergie IgG-zależne (reakcja alergiczna opóżniona po kontakcie z alergenem)- tesyy z krwi jak Food Diagnostic czy Imupro
              - są alergie Ig-niezależne (reakcja alergiczna mocno opóźniona - do 48 godz - po kontakcie z alergenem)- tu stosuje się testy (też z krwi) transformacji blastycznej limfocytów (bo za reakcję alergiczną odpowiadają limfocyty T pomocniczne)
              • bogna_78 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 15.02.13, 11:06
                ok, rozumiem to. pytam się tylko o te konkretne testy, jako że są ostatnio bardzo "popularne". czy jacyś lekarze potwierdzają ich wiarygodność? czy to coś na kształt biorezonansu? a może zupełnie nie ma nic wspólnego z alergią, i wykrywa zupełnie inne mechanizmy? nie mogę znaleźć żadnych sensownych info w sieci na ich temat
                • maman3 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 15.02.13, 11:33
                  Nie ma nic wspólnego z biorezonansem-jest to test opracowany przez specjalistow z Cambridge-mnie poleciła go moja pediatra, kobieta, która leczy najtańczymi, bezpiecznymi lekami, antybiotyk to ostatecznośći i nielubi narażać pacjentów na koszty. Tonący brzytwy sie chwyta0choć miałam obiekcje, bo różnie bywa z tego typu "cudami"-łatwiej było mi zaufac tej pediatrze niz innej. Ja jestem zadowolona, bo potwierdziły się moje obserwacje-i na piątkę dzieci, każdemu wyszło co innego; a kajstarszy, tak jak sądziłam, jest prawie "czysty".
                  • parietaria Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 15.02.13, 11:57
                    Oczywiście test nie ma nic wspólnego z biorezonansem.
                    Nie znajdziesz dużo informacji na temat tych testów ( oprócz stron producenta czy dystrybutora) ponieważ testy te nie są zalecane przez specjalistów alergologów czy gastroenterologów.
                    Podwyższony poziom IgG występuje również u osób zdrowych.
                    W wartości testu diagnostycznego decyduje jego swoistość i specyficzność..
                    • bogna_78 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 15.02.13, 14:16
                      muszę sprecyzować - ja nie pytam, czy ma to coś wspólnego z biorezonansem (wiem co to biorezonans), tylko czy to nie jest przypadkiem coś na kształt biorezonansu, tj. medycyna alternatywna, nie uznawana przez lekarzy, nie wiadomo, na ile wiarygodna smile
                      • parietaria Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 15.02.13, 15:18
                        ze strony Science -Based Medicine
                        "I gG do żywności jest często wykrywane u zdrowych pacjentów dorosłych i dzieci, niezależnie od obecności braku objawów związanych z żywnością. Nie ma wiarygodnych dowodów, że pomiar IgG jest przydatna w diagnostyce alergii czy nietolerancji, ani że IgG objawy. W rzeczywistości, IgG dotyczą narażenia na alergen, ale nie występowanie choroby. Wyjątkiem jest to, że gliadynę IgG są czasami przydatne w monitorowaniu przestrzegania bezglutenowej diety pacjentów z histologicznie potwierdzonym celiakii. W przeciwnym razie, niewłaściwe wykorzystanie testów alergii pokarmowej (lub błędna interpretacja wyników) u pacjentów z alergią na wziewne, na przykład, może prowadzić do niewłaściwych i niepotrzebnych ograniczeń dietetycznych, z żywieniowego skutków u dzieci. Pomimo badań wykazujących bezużyteczność tej techniki, to nadal jest promowane w społeczeństwie, nawet do diagnozowania schorzeń, dla których nie ma dowodów odpornościowego zaangażowania system istnieje."

                        "Testowanie IgG4 przeciwko żywności nie jest zalecana jako narzędzie diagnostyczne: Zadanie EAACI Zgłoś Force.
                        Stapel SO , Asero R , Ballmer-Weber BK , Knol EF , Strobel S , Vieths S , Kleine-Tebbe J ; Task Force EAACI .
                        Źródło
                        Sanquin usługi diagnostyczne, Amsterdam, Holandia.
                        Streszczenie
                        Serologiczne w kierunku immunoglobulin G4 (IgG4) przeciwko żywności są stale promowane w diagnostyce żywności wywołanego nadwrażliwością.Od wielu pacjentów uważa, że ich objawy są podobne do pokarmu bez diagnostycznego potwierdzenia związku przyczynowego, testy na IgG4 specyficzne jedzenie stanowią rosnący rynek. Badanie krwi IgG4 przeciwko różnych produktów spożywczych odbywa się na dużą skalę badań przesiewowych dla setek produktów spożywczych przez enzym immunosorbcji testach Test typu i radioallergosorbent typu u małych dzieci, młodzieży i dorosłych. Jednak wielu próbek surowicy wykazują pozytywne wyniki bez IgG4 odpowiednich objawów klinicznych. Wyniki te, w połączeniu z brakiem przekonujących dowodów na uwalniających histaminę właściwości IgG4 u ludzi i brak kontrolowanych badań na temat wartości diagnostycznej IgG4 testów w alergii pokarmowej, nie stanowią podstawy do założenia, że jedzenie IgG4 specyficzne należy wiązać z efektora rolę w nadwrażliwości pokarmowej. W przeciwieństwie do spornych przekonania, przeciwko IgG4 żywności wskazuje, że organizm został kilkakrotnie narażone składników żywności, uznanych za obcych białek przez układ odpornościowy. Jego obecność nie powinna być uważana za czynnik, który wywołuje nadwrażliwość, ale raczej jako wskaźnik tolerancji immunologicznej, związane z aktywnością komórek regulatorowych T. Podsumowując, jedzenie specyficzne IgG4 nie wskazuje (rychłego) alergii czy nietolerancji, ale fizjologiczną reakcją układu odpornościowego po ekspozycji na składniki żywności. Dlatego, testowanie IgG4 do żywności za nieistotne dla laboratorium Obróbkę alergii pokarmowej lub nietolerancji i nie powinny być wykonywane w przypadku dolegliwości związanych z żywnością.

    • evita301 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 17.02.13, 08:25
      Moja córka od 4 miesiąca po wielu próbach przeszła na nurtamigen. Mimo to ogólnie słabo przybierała na wadze ciągle były jakieś bóle brzucha no i niespokojne noce. Dopiero niedawno zrobiłam testy. I prócz uczulenia na mleko w testach plasterkowych wyszło że jest uczulona na mąkę pszenna i żytnia, ryż, żółtko jaja, soję. A w testach z krwi wyszło że jest uczulona na gluten. Orzechy. Tylko tak jak dziewczyny piszą jest to alergia opóźniona. Że najpierw w krwi nie wyszło uczulenie. A potem tak. Prócz mąki kukurydzianej można dawać gryczaną, ajarantus i tapiokę. Makarony, jkaszkę kukurydzianą.
      • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 17.02.13, 10:40
        > soję. A w testach z krwi wyszło że jest uczulona na gluten. Orzechy. Tylko tak
        > jak dziewczyny piszą jest to alergia opóźniona. Że najpierw w krwi nie wyszło u
        > czulenie. A potem tak.

        sprostuję, bo błędnie rozumiesz definicję tego typu alergii.
        Alergia o reakcji opóźnionej oznacza taką, gdzie OBJAWY pokazują się w odstępie 24-48 godz od kontaktu z alergenem.
        Nie ma to absolutnie związku z czasem wykrywania w testach z krwi.

        --
        Większość ludzi to ssaki.
        • evita301 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 17.02.13, 20:32
          Chalsia masz rację. Po prostu dopiero jestem na początku tej całej drogi/walki z testami i odkrywaniem tego co uczula moje dziecko. Nie jestem tak teoretycznie obeznana w temacie. Po prostu chodzi o to, że ciężko u mojej córki wykryć poprzez obserwację co ją uczula, gdyż objawy występują nie od razu po zjedzeniu tylko po 2-3 dniach.
          Od paru dni testujemy kolejne "mleko" Neocate advance i sama już nie wiem, dwa trzy dni było ok, dziecko zaczeło mi spać w nocy, a teraz znów ma gazy, płacze przez sen, wierci sięsad Już nie wiem co to jest. Plama na poliku się zaogniła, mimo, że jesteśmy na ścisłej dieciesad
    • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 17.02.13, 08:35
      Olśniło mnie. Chyba to nie jest uczulenie na gluten, tylko na wszystkie trawy. Naprowadziły mnie na to moje młodsze dzieci. Półrocznej córeczce robiłam 3 razy próby z kaszą jaglaną - za każdym razem silna reakcja, ból brzucha, wzdęcia, wodnista kupa. Po mące kukurydzianej to samo. A odkąd wprowadziłam do swojej diety chleb żytni (karmię ją piersią), to ma odparzony tyłek. Drugi syn po zjedzeniu bułki z mąki kukurydzianej (sama piekłam), w nocy obudził się z płaczem, drapiąc się po szyi (refluks), następnego dnia rano wyziew z buzi kwasowy a on taki wymęczony i wyciszony, apatyczny. Najstarszy syn, o którym rozpoczęłam wątek, nawet nie tknął tych bułek kukurydzianych, ale za to jakieś dwa tygodnie temu kupiłam bułki kukurydziane z piekarni, z certyfikatem że bezglutenowe. Te mu bardzo smakowały, ale od tamtej pory wystąpił brak apetytu, który ciągnął się aż do teraz. Myślałam, że może zjadł ich za dużo uncertain Młodszy syn też miał po tych bułkach brak apetytu, ale jadł również bułki żytnie.
      Co do ryżu to jedynie nie mam pewności, bo żadnych reakcji nie zauważyłam, jedynie czasami straszy syn nie chce go jeść. Ale to może wynikać z dolegliwości, jakie zafundowały mu inne alergeny. Choć u córeczki widziałam, że po zjedzeniu płatków ryżowych błyskawicznych (ja jadłam, bo ona wyłącznie na piersi) też miała reakcje jelitowe. Kaszy jaglanej starszy syn też nigdy nie chciał, zawsze mu nie smakowała.
      Dodam, że ja i mąż mamy silne uczulenie na trawy, ja dodatkowo na żyto.
      W związku z powyższym dodatkowo wprowadzam dietę bez kukurydzy, kaszy jaglanej i żyta uncertain I znów będę obserwować.

      Co można zrobić dzieciom na śniadanie? Na obiady mam parę pomysłów, ale śniadanie? Pomóżcie smile
        • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 17.02.13, 12:01
          Dzięki. Będę kombinować. Z tapioki jeszcze niczego nie robiłam, zobaczymy, może im zasmakuje smile
          Czy w naszej sytuacji ryż jest bezpieczny? Myślę, że może nie daje wyraźnych objawów, a szkodzi? Macie jakieś doświadczenia?
      • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 17.02.13, 22:28
        Może to?

        alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330854999,title,CHLEB-GRYCZANY,index.html?ticaid=610157
        Jeszcze nie piekłam, bo niedawno to znalazłam, ale mam zamiar spróbować, czy rzeczywiście, taki dobry, jak piszą.


        Z kaszy gryczanej białej, albo z kaszy krakowskiej smażę często placki o składzie kasza, woda, mąka pszenna, sól, pieprze, majeranek - może zamiast pszennej dało by się użyć mąki z amarantusa, albo z quinoa.

        Kaszę krakowską moje dziecię(4,5) lubi samą ugotowaną na gęsto z olejem i solą, albo w postaci podsmażanych kostek: kasza ugotowana na bardzo gęsto, wylana na płaski talerz i wystudzona w lodówce, a potem pokrojona w kostkę i podsmażona, jak kopytka na oleju.


        PS.
        Bardzo słuszną moim zdaniem decyzje podjęłaś, bo jak obydwoje rodzice uczulenie na trawy, to u dzieci też jest bardzo duże prawdopodobieństwo, takiego uczulenia.

        Ale ja bym ryż też na początek(ze dwa tygodnie chociaż) wykluczyła, dopiero jak zobaczysz, że jest radykalna poprawa, to wtedy można sprawdzić, czy ryż nie wywoła pogorszenia - dać go wtedy dużo i zobaczyć, co się będzie działo.

        Bo jeśli ryż też uczula, to radykalnej poprawy może nie być i dalej nie będziesz miała pewności, czy to dobry trop.
        • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 18.02.13, 08:59
          Jeszcze jedno:
          czyli eliminuję JEDNĄ grupę, w naszym przypadku trawy, obserwuję. Nie wyłączałam jeszcze całej grupy różowatych i baldaszkowych (selera z założenia nie daję). Ziemniaki, jabłka, gruszki, marchew, pietruszkę dostają bardzo sporadycznie. Nie dawać tego w ogóle, żeby nie zaciemniło obrazu diety bez traw? Uczulenie na brzozę, olchę, leszczynę, bylicę też mamy oboje z mężem, więc może i dzieci mają. Tak szczerze mówiąc, to skoro dzieci dziedziczą skłonność do alergii gł. po matce, to lipa, bo w testach wyszło mi uczulenie na wszystkie alergeny wziewne, które mi badano. Z pokarmowych mleko, mąka żytnia, pomidor. Odkąd nie jem wielu alergenów, astma prawie wcale mi nie dokucza (mam łagodną kaszlową).
          • evita301 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 18.02.13, 10:24
            Mamoleonka jabłko też może wywoływać reakcje uczuleniową jak brzoza uczula. A powiedz kiedy czułaś u synka brzydki zapach z buzi?i po czym? Bo moja córka też tak ma po nocy czasem jak płacze w nocy to czuje i smoczek śmierdzi. Teraz odkąd nie je glutenu to jest jakby lepiej ale nie mam pewności czy to gluten jest winien
            • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 18.02.13, 12:40
              Wiem, że i jabłko może uczulać i ziemniaki, gruszki, marchew, pietruszka itd. Podaję, bo po nich nie widziałam reakcji ale pewności, czy nie uczulają nie mam. Dlatego się pytam, czy przed wprowadzeniem tej diety całkowicie bez traw wyłączyć ww.
              Co do "zapachu", to niestety obaj synowie rano mają niemal codziennie. Dlatego zakładam, że dostają regularnie jakiś alergen, który im doskwiera, a codziennie dostają właśnie zboża, które muszę sprawdzić.
              Gdy ten zapach jest intensywniejszy, to wiem, że im zaszkodziło. ostatnio właśnie po mące kukurydzianej.
          • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 18.02.13, 13:15
            Przy takiej rodzinnej alergii, to ja bym wyrzuciła wszystko: krowę, kury, jajka, różowate, baldaszkowe, kiwi, orzechy laskowe, cytrusy, kakao, psiankowate, cebulowe, zboża w ogóle z diety całej rodziny przynajmniej na pół roku - wtedy mielibyście szansę sprawdzić, jak się żyje bez alergenów.
            A dopiero potem robiła wielki dzień żarcia(albo tydzień), aby sprawdzać po kolei, czy można bezkarnie jeść wykluczone rzeczy.
            • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 18.02.13, 17:10
              e-kasia27, niestety napisałaś to, czego się obawiam sad w zasadzie starszy syn jest takim wyznacznikiem alergii: nie lubi ani cebuli, czosnku, pora, kapust - wszystko mu śmierdzi (jest nadwrażliwy na zapachy). żołądek ma podatny na rozdmuchiwanie - wyszło w gastroskopii z biopsją. myślałam, że nie lubi wzdymających, nie wiedziałam, że można być uczulonym na cebulę czy czosnek wink w zasadzie warzyw, oprócz ogórków i buraków nie chcą jeść. na drożdże też obydwaj synowie różnie reagują - szczególnie po domowych wypiekach drożdżowych. kakao też uczula, orzechy laskowe też odrzucają starszego, młodszy uwielbia, krowy, kury i jaj nie jedzą. cytrusy raz na ruski rok. pomidora surowego też nie jedzą, ale czasami robię pomidorową albo sos pomidorowy (reakcji też pewna nie jestem). jeśli chodzi o jabłka, gruszki itd. - po wiśniach był ból brzucha, ale czy to alergia, to nie wiem.
              reasumując łatwiej chyba by mi było napisać, co jedzą uncertain na pewno stan starszego syna jest poważniejszy, ale już u młodszego - 3 lata - widzę, że zaczynają się podobne problemy.
              aaa, ale za to chętnie jedzą mięso: indyk, wieprzowina, królik czasami.
              taka jest sytuacja, alergolog i gastrolog mało pomocni. choć alergolog wspominała o tym, żeby położyć starszego syna na diagnostykę na alergologii. ale jakie tam wykonują testy, tego jeszcze nie wiem. także jedynie to forum jest dla mnie wsparciem i źródłem cennej wiedzy.
              może znacie dobrego specjalistę w Trójmieście?
              • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 19.02.13, 00:46
                mamaleonka napisała:

                > e-kasia27, niestety napisałaś to, czego się obawiam sad w zasadzie starsz
                > y syn jest takim wyznacznikiem alergii: nie lubi ani cebuli, czosnku, pora, kap
                > ust - wszystko mu śmierdzi (jest nadwrażliwy na zapachy).


                To normalka - kupuj mu mydło w kostkach Biały Jeleń(jeśli jeszcze nie używacie), bo wszystkie inne okrutnie śmierdzą i godzinami siedzą potem w nosie.
                Mój po zapachu bezbłędnie potrafi rozpoznać skład każdego jedzenia.
                Zanim coś zje, to wszystko najpierw wącha, czy może to zjeść.
                A ze mnie mój mąż się śmieje, że powinnam się na granicy zatrudnić w charakterze psa do wykrywania przemytu.
                Nie używam żadnych perfum, kremów, płynów do czyszczenia i mycia mebli, podłóg itp, tylko szare mydło i ludwik, bo bym szału dostała od tych zapachów, a z supermarketu, gdzie pełno sztucznych zapachów porozpylanych w powietrzu wychodzę dosłownie chora, jakbym ciężką grypę miała.


                żołądek ma podatny na
                > rozdmuchiwanie - wyszło w gastroskopii z biopsją. myślałam, że nie lubi wzdyma
                > jących, nie wiedziałam, że można być uczulonym na cebulę czy czosnek wink w zasad
                > zie warzyw, oprócz ogórków i buraków nie chcą jeść. na drożdże też obydwaj syno
                > wie różnie reagują - szczególnie po domowych wypiekach drożdżowych. kakao też u
                > czula, orzechy laskowe też odrzucają starszego, młodszy uwielbia,

                Alergicy czasem uzależniają się od rzeczy, na które są uczuleni.


                krowy, kury i
                > jaj nie jedzą. cytrusy raz na ruski rok. pomidora surowego też nie jedzą, ale
                > czasami robię pomidorową albo sos pomidorowy (reakcji też pewna nie jestem). je
                > śli chodzi o jabłka, gruszki itd. - po wiśniach był ból brzucha, ale czy to ale
                > rgia, to nie wiem.
                > reasumując łatwiej chyba by mi było napisać, co jedzą uncertain na pewno stan starszeg
                > o syna jest poważniejszy, ale już u młodszego - 3 lata - widzę, że zaczynają si
                > ę podobne problemy.
                > aaa, ale za to chętnie jedzą mięso: indyk, wieprzowina, królik czasami.

                Na królika uważaj, bo to alergen krzyżowy dla mleka krowiego, więc może uczulać.



                > taka jest sytuacja, alergolog i gastrolog mało pomocni. choć alergolog wspomina
                > ła o tym, żeby położyć starszego syna na diagnostykę na alergologii.


                Jak masz zamiar robić testy, to przed nimi nie wprowadzaj diety, bo wtedy testy mogą wyjść fałszywie ujemne, na alergeny, których dziecię przez dłuższy czas nie będzie jadło.



                • mamaleonka Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 19.02.13, 18:39
                  Bardzo Ci dziękuję za pomoc smile
                  Mydło biały Jeleń to u nas podstawa big_grin też mam węch jak tropiciel, ale chyba nie aż tak, jak moje dziecko big_grin

                  > Jak masz zamiar robić testy, to przed nimi nie wprowadzaj diety, bo wtedy testy
                  > mogą wyjść fałszywie ujemne, na alergeny, których dziecię przez dłuższy czas n
                  > ie będzie jadło.

                  Tak, czytałam już o tym. Powiem szczerze, że mam wątpliwości co do pobytu w szpitalu i robienia testów. Po prostu do tej pory nic tylko dziecięcy stres przy testach, badaniach a i tak stoimy niemal w miejscu. Wyłączamy kolejne alergeny, poprawia się na chwilę, a potem wszystko wraca do normy, czyli pojawia się brak apetytu. Muszę to przemyśleć, dowiedzieć, się, gdzie jakie testy robią i wtedy podjąć decyzję.
              • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 19.02.13, 00:15
                -mięso indyka, kaczki, gęsi, strusia, przepiórki, gołębia, wieprzowina, może też być dziczyzna: sarna, jeleń, dzik i mięso można jeść gotowane, pieczone, smażone, ale nie w postaci wędlin i konserw, gotować, piec, smażyć można tylko z dodatkami napisanymi poniżej

                - kasza gryczana biała i palona, kasza krakowska, amarantus, quinoa, tapioka, mąka z cieciorki(dobry zagęstnik do zup i sosów)


                - olej słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, sojowy, masło bez mleka i serwatki, margaryna zwykła(bez mleczna), smalec wieprzowy, tłuszcz kokosowy i palmowy


                - bataty, buraki, szpinak, szczaw, rabarbar, sałata, cykoria, ogórki(tylko świeże i mrożone; kwaszone i marynowane są niedopuszczalne!), cukinia i wszystkie dynie, brokuły, kalafior, rzodkiewka(rzadko!), kapusta pekińska (rzadko!), groszek, bób, fasolka szparagowa, soczewica, cieciorka i wszystkie fasole i soja(soja czasem może uczulać, gdy jest uczulenie na mleko, trzeba to mieć na uwadze i obserwować dziecko)( mogą też być z puszki, ale tylko takie o składzie woda, sól, cukier, kwasek cytrynowy, lub kwas askorbinowy), oliwki(ale tylko takie które nie mają w składzie octu winnego), pieczarki, boczniaki i inne grzyby świeże, mrożone lub suszone. Jeśli ktoś ma dostęp to topinambur, salsefia, skorzonera, portulaka, szpinak nowozelandzki, roszponka

                - czarne jagody, borówki amerykańskie i brusznica, żurawina, banany, winogrona, figi, mango, liczi, arbuz, melon, porzeczki, agrest, ananas, daktyle, flaszowce, granaty, karambola, papaja, tamaryndowiec, marakuja, rambutan, hurma(khaki), gujawa, ale nie w postaci gotowych dżemów i bez dodatku żelfiksów i cukru żelującego, mogą być z puszki o składzie woda, cukier, kwas cytrynowy, askorbinowy.

                -sól, cukier, fruktoza, majeranek, cząber, oregano, bazylia, pieprz, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, mięta, rumianek, melisa, skrzyp, rozmaryn, herbata czarna i zielona, mączka chleba świętojańskiego(karob), rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina, mango, melon, wiórki kokosowe, orzechy makadamia, brazylijskie, nerkowce, pistacje, sezam, siemię lniane, wiesiołek, słonecznik, pestki dyni , ziarna konopi, glony

                - mleko sojowe(zwykłe i waniliowe, ale żeby nie miało w składzie marchwi), kokosowe(dobry zamiennik mleka i śmietany), jogurty i desery sojowe naturalne i waniliowe, karmelowe, jagodowe(ale bez pektyny, jabłek i marchwi! i innych soków i owoców i sprawdzaj, czy nie mają skrobi pszennej), serek sojowy naturalny(tofu), kawałki, kulki sojowe(ale tylko o składzie; soja, bez dodatków smakowych i przypraw), miód akacjowy, gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy, mniszkowy, koniczynowy(miody w małych ilościach i rzadko, bo mogą uczulać z uwago na domieszki innych pyłków), miód sztuczny

                soda - zamiast proszku do pieczenia(bo proszek ma pszenicę i kukurydzę), a z drożdżami, to jak uważasz, może to nie drożdże szkodziły, tylko mąka, do której je dawałaś

                No i może ryby - tylko nie wędzone, marynowane , nie z puszki i jeśli mrożone, to nie w gotowej panierce,
                z puszki może być tuńczyk w oleju i sosie własnym, i łosoś - filety gotowane, takie bez żadnych przypraw

                PS.
                Zrobiłam dzisiaj ten chleb gryczany z przepisu internetowego, trochę mało wyrósł, bo u mnie dzisiaj zimno, jak w psiarni i nie miałam go gdzie w ciepełku trzymać, ale nawet zjadliwy wyszedł, tylko jedzie amarantusem, a ja za nim nie przepadam, bo ma zapach, jak gotowane obierki z ziemniaków.

                Zajrzyj do sklepu internetowego evergreen - może znajdziesz coś dla siebie - mają wypisany skład przy każdym produkcie i zawsze mają świeże rzeczy.
                • bogna_78 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 19.02.13, 12:56
                  > PS.
                  > Zrobiłam dzisiaj ten chleb gryczany z przepisu internetowego, trochę mało wyrós
                  > ł, bo u mnie dzisiaj zimno

                  mi też zawsze mało wyrasta. ostatnio dodaję do ciasta chlebowego łyżeczkę sody - chyba dzieki niej ciasto rośnie troszkę bardziej.
                  mam do ciebie pytanie - jaką konsystencję miało ciasto chlebowe wg tego przepisu? raczej rzadkie, czy takie typowe gęste jak do wyrabiania na chleb? (bo przyznaję, ze u mnie zawsze jakieś takie rzadkie z tych proporcji podawanych na chleb bezglutenowy, i sama nie wiem, czy tak ma być?)
                  • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 19.02.13, 14:15
                    Jakie według przepisu powinien być, to Ci nie powiem, bo ja jak zwykle wodę na oko lałam prosto z czajnika - zrobiłam gęste, ale konsystencji ciasta pszennego toto nie miało, bo się nie zlepia - taka gęsta papa, klajster, który łyżką do foremki nakładałam. Poza tym, jak go zrobiłam nie z gotowej mąki, tylko ze zmielonej w mikserze z kaszy gryczanej białej, więc ta mąka była dosyć grubo zmielona.
                    Ale dzisiaj, jak wystygł, to nawet całkiem smaczny jest i dobrze się kroi, nie rozlatuje, a konsystensję ma mniej więcej, taką jak razowy chleb żytni.

                    Z tą sodą, to może i dobry pomysł, bo drożdże dobrze rosną, jak jest gluten, a tu go nie ma, może by spróbować więcej cukru dać, żeby miały z czego rosnąć?
                • chalsia Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 19.02.13, 14:09
                  co do podanej przez e-kasię listy produktów zgłaszam zastrzeżenia do następujących, uczulających produktów - to znaczy ja bym zdecydowanie tego nie podawała, tym bardziej, że spokojnie bez tych rzeczy można się obyć

                  - rabarbar
                  - imbir
                  - gałka muszkatołowa
                  - cynamon
                  - rumianek
                  - mączka chleba świętojańskiego
                  - guma guar
                  - glony/algi
                  - wiórki kokosowe
                  - orzechy wszelkie (w tym też makadamia, brazylijskie, nerkowce, pistacje)
                  - sezam (jeden z silniejszych alergenów)
                  - miód dowolny
                  - drożdże

                  o soi już napisała, żeby uważać - wedle mojej wiedzy, to jest dość często występująca alergia
                  --
                  Większość ludzi to ssaki.
                        • evita301 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 19.02.13, 21:22
                          e-Kasiu27 czy powiesz mi czemu w produktach pominęłaś jabłko i marchew? Moja córka jest uczulona na gluten mleko krowie soję ryż żółtko jajka i pewnie też na inne pokarmy. Ale nie dała sobie zrobić testów skórnych na rączce(ma 14 mcy), krew a gastrolog wypisała nam dietę i w niej jest marchew jabłko. I nie wiem czy to też jej nie uczula. Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie Kasiu. Powiedz mi jeśli mojej córce w testach płatkowych wyszło brak uczulenia na mąkę kukurydzianą to czy może to być nieprawdziwy wynik? Tzn córka do tej pory nie jadła w ogóle tej mąki, a teraz gdy ją podaję to wydaje mi się że jest też na nią uczulon asad bardzo Cię proszę o odpowiedź bo już nie wiem gdzie szukać pomocysad córka ma coraz bardziej czerwone oczy nowe plamy na buzi w nocy budzi się i jest niespokojna
                          • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 20.02.13, 13:47
                            Marchew i jabłko to bardzo częste alergeny, są to alergeny krzyżowe dla pyłków drzew brzozowatych, a praktycznie nie ma alergików, którzy by nie byli uczuleni na te pyłki, więc karmienie tym jakiegokolwiek alergika, jest bardzo dużym ryzykiem.

                            Testy płatkowe też nie są niezawodne.
                            Tym bardziej, jeśli dziecko do tej pory nie jadło kukurydzy - bo jak się czegoś nie je, to każdy test może wyjść fałszywie ujemny, pomimo alergii.
                            A mleko, soja, ryż, jajko, gluten to w tych płatkowych wyszło?
                            Co masz w tej diecie?
                            • evita301 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 20.02.13, 20:55
                              mleko, soja, ryż, mąka pszenna, mąka żytnia, żółtko jajka wyszło w płatkowych. Natomiast białko jaja i mąka kukurydziana również w płatkowych wyszły ujemnie.
                              Robiono też córce testy z krwi i z niej wyszło uczulenie na mleko, orzechy oraz gluten
                              IgEsp dla mleka krowiego<0,35 klU/l
                              IgEsp dla orzechów 0,7 klU/l 1 klasa
                              IgA 1,12 g/l
                              IgE całkowite 26,48 IU/ml
                              IgAEmA: ujemne
                              Mi te wyniki nic nie mówią, sugerowałam się tym co lekarz mówi. Czyli że córka ma alergię opóźnioną. Do tego wyszło dwa razy krew utajona w kale oraz wątroba jest powiękoszona i ma mikrouszkodzenia (ALT) 23 U/l, (AST) 51 U/l

                              Dieta jaka została zalecona córce to ziemniak, brokuły, burak, marchew, kasza gryczana, mąka gryczana, amarantus, tapioka, królik, indyk, czarna jagoda, czarna porzeczka, gruszka Williams, jabłko oraz unikanie cukru i słodzenie glukozą.
                              Dodam jeszcze, że moja córka ma 14, 5 mca. od 4go jest na nutramigenie, gdyż nie tolerowała mleka enfamil, a ja z piersi straciłam mleko po miesiącu. Dziecko przez cały czas miało problemy ze spaniem, niespokojny sen, wybudzanie się, gazy. Jakiś czas temu zaczęło jej bardzo brzydko pachnieć z ust po śnie. Smoczki muszę wyrzucać.
                              Mleko zostało nam zmienione teraz na Neocate Advance, ale wydaje mi się,że córka go też nie toleruje. Ma plamy na poliku, pod okiem, czerwone oczy. i większość swojego życia słabo przybierała na wadze. Kasiu będę wdzięczna za jakąkolwiek poradę z Twojej strony. Zastanawiam się też czy to nutramigen mógł wyrządzić takie szkody w jej organizmie. Bardzo czekam na Twoją opinię i każdą inną.
                              • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 23.02.13, 21:31
                                evita301 napisała:

                                > mleko, soja, ryż, mąka pszenna, mąka żytnia, żółtko jajka wyszło w płatkowych.
                                > Natomiast białko jaja i mąka kukurydziana również w płatkowych wyszły ujemnie.
                                > Robiono też córce testy z krwi i z niej wyszło uczulenie na mleko, orzechy oraz
                                > gluten
                                > IgEsp dla mleka krowiego<0,35 klU/l
                                > IgEsp dla orzechów 0,7 klU/l 1 klasa
                                > IgA 1,12 g/l
                                > IgE całkowite 26,48 IU/ml
                                > IgAEmA: ujemne
                                > Mi te wyniki nic nie mówią, sugerowałam się tym co lekarz mówi. Czyli że córka
                                > ma alergię opóźnioną.


                                Na alergię opóźnioną wskazuje to, że w testach płatkowych alergia wychodzi, a w tych z krwi nie za bardzo i to, że nie ma wysokiego IgE całkowitego.
                                Testy z krwi sprawdzają właśnie ilość przeciwciał IgE dla poszczególnych alergenów, dlatego nic prawie nie wyszło, bo jest ich mało. Alergia zależna od IgE to alergia natychmiastowa, a niezależna od IgE, to ta o opóźnionym działaniu.


                                Do tego wyszło dwa razy krew utajona w kale oraz wątroba
                                > jest powiękoszona i ma mikrouszkodzenia (ALT) 23 U/l, (AST) 51 U/l
                                >

                                Jeśli lekarz nie stwierdził żadnej innej przyczyny tego stanu, to prawdopodobnie jest to skutek alergii, chyba że dziecko dostawało dużo lekarstw, bo one też mogą wpływać na stan wątroby i jelit.


                                > Dieta jaka została zalecona córce to ziemniak, brokuły, burak, marchew, kasza g
                                > ryczana, mąka gryczana, amarantus, tapioka, królik, indyk, czarna jagoda, czarn
                                > a porzeczka, gruszka Williams, jabłko oraz unikanie cukru i słodzenie glukozą.


                                Wyrzuciłabym z tej diety marchew, jabłka i gruszki, bo to jedne z najczęściej uczulających rzeczy.
                                Z ziemniakami też raczej ostrożnie, bo też lubią często uczulać, ja bym wyrzuciła, całkiem, ale Ty jak chcesz.
                                Królika nie polecam dziecku uczulonemu na mleko, bo w króliku są takie same białka, jak w krowim mleku i może bardzo uczulać w wyniku reakcji krzyżowej.
                                Cukier(glukozę też) wyrzuciłabym całkiem, bo nie jest dziecku do niczego potrzebny, albo przynajmniej bardzo ograniczyła.
                                Nie wiem, czemu lekarz uważa, że glukoza będzie lepsza, od zwykłego cukru.

                                Zamiast tego dodałabym do diety: batata(koniecznie), dynię, cukinię, szpinak, kalafiora, siemię lniane(jako dodatek do gotowanych zupek, kaszek), borówka amerykańska, porzeczki wszystkie i agrest, banany(na początku tylko gotowane-możesz go wykorzystać do słodzenia kaszek), melona(żółtego), arbuza, z mięsa można by spróbować oprócz indyka, strusia, kaczkę i gęś, ale ostrożnie, bo mięso każde może uczulać.
                                Duży problem jest ze zbożami.
                                Jeśli kukurydza też wydaje Ci się podejrzana, to może dziecko jest uczulone na wszystkie trawy?
                                Wtedy zostaje do jedzenia tylko gryka, amarantus, quinoa i tapioka.
                                Gryka najlepsza jest w postaci kaszy białej, (palona mniej zdrowa) można ją kupić w postaci całych ziaren, lub jako kaszę krakowską, mieloną, drobną, która gotuje się dość szybko i dzieci ją zwykle lubią.


                                • mmm.37 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 25.02.13, 19:32
                                  przepraszam, że się wtrącę, tak sobie poczytałam wasze "rozmówki" ,no i śmiało można powiedzieć ,że e-kasiu jesteś bardzo pomocna ,masz przeogromną wiedzę , musisz napisać jakiś poradnik dla mam ,które tak jak ja kompletnie nie wiedzą co może uczulać.do tej pory myślałam ,że ziemniaki,marchew,i jabłko są całkowicie bezpieczne ,i pchałam je dziecku ( i mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną), eliminując tylko gluten a tu żadnej poprawy ,znowu go wysypało.wczoraj aż się już poryczałam bo nie wiem od czego zacząć , a z tego co piszesz to muszę zrobić prawdziwą rewolucję w diecie swojego synka.
                                • kasia_137 pytanie do e-kasia27 26.02.13, 16:20
                                  e-kasia27 napisała:
                                  >
                                  > Na alergię opóźnioną wskazuje to, że w testach płatkowych alergia wychodzi, a w
                                  > tych z krwi nie za bardzo i to, że nie ma wysokiego IgE całkowitego.
                                  > Testy z krwi sprawdzają właśnie ilość przeciwciał IgE dla poszczególnych alerge
                                  > nów, dlatego nic prawie nie wyszło, bo jest ich mało. Alergia zależna od IgE to
                                  > alergia natychmiastowa, a niezależna od IgE, to ta o opóźnionym działaniu

                                  Kasiu
                                  zaciekawiło mnie to co napisałaś. Czy jezeli ige całkowite jest podwyzszone tzn ze jest to alergia ige zalezna? Corce testy zarowno z krwi jak i skorne wyszly ujemne a ige całkowite ma wysokie
                                  • e-kasia27 Re: pytanie do e-kasia27 26.02.13, 23:40
                                    kasia_137 napisała:

                                    > Kasiu
                                    > zaciekawiło mnie to co napisałaś. Czy jezeli ige całkowite jest podwyzszone tzn
                                    > ze jest to alergia ige zalezna? Corce testy zarowno z krwi jak i skorne wyszly
                                    > ujemne a ige całkowite ma wysokie

                                    Teoretycznie tak, ale IgE całkowite może być podwyższone także z zupełnie innego powodu niż alergia, mogą to być choroby pasożytnicze, infekcyjne, immunologiczne...- taka sytuacja wymaga dalszej diagnostyki w zależności od tego, jak bardzo wysokie ma IgE.
                                    Testy mogły też być nie trafione, to znaczy nie zrobione akurat na to, co najbardziej uczula, albo mogły być źle zrobione.
                                    • kasia_137 Re: pytanie do e-kasia27 27.02.13, 12:02
                                      Dziękuje za odpowiedź smile
                                      IgE całkowite ma na poziomie 117. Testy miała typowe czyli mleko, jajko itd. A co to znaczy źle robione - ostatnie testy miała robione w Rabce na oddziale alergicznym to chyba wiedzą co robią? Jakie sugerowałabyś następne kroki?
                                      - badania na pasożyty
                                      - immunoglobiny jej wyszły w normie czyli chyba jest ok?
                                      - infekcyjne to rozumiem jakieś przeziębienie tak?
                                      • e-kasia27 Re: pytanie do e-kasia27 27.02.13, 12:52

                                        Jak tylko 117, to z pewnością tylko alergia. W Rabce powinny być fachowo zrobione.
                                        Możesz jeszcze robale posprawdzać. Glisty i lamblie można zrobić badanie krwi na przeciwciała, no i badanie kału na pasożyty i plasterki na owsiki.
                                        Można spróbować jeszcze testy płatkowe dla pokarmów.

                                        Diagnostyka robi testy mix z krwi na IgE - ok .100 różnych alergenów w grupach za ok 100zł, można by ewentualnie spróbować to zrobić, może by któraś grupa wyszła ponad normę, to przynajmniej byś wiedziała w jakim kierunku dalej szukać.

                                        A w tych testach tak zupełnie nic nie wyszło, nawet w śladowych ilościach?
                                        Masz tam podaną ilość przeciwciał, czy tylko klasy? Może napisz dokładne wyniki tych testów.
                                        • kasia_137 Re: pytanie do e-kasia27 03.03.13, 14:46
                                          a te badanie na przeciwciała to w każdym labie można czy to jakieś specjalistyczne badanie?
                                          A płatkowe to na czym polegają? Nie spotkałam się wcześniej, alergolog też nic nie wspominała - zresztą wg niej to alergia IgE niezależna uncertain
                                          Te testy w Diagnostyce to to: ISAC test, panel alergenów??
                                          Testy z krwi jej wyszły następująco:
                                          Derm. pter. 0,03 kU/l
                                          Beta Laktoglobulina 0,15 kU/l
                                          Kazeina 0,35 kU/l
                                          Gluten 0,04 kU/l
                                          Ovomucoid 0,0 kU/l
                                          Omega5 Gladin 0,0 kU/l
                                          Wszystko w klasie 0 ale wiem, że na mleko jest na pewno uczulona bo miała zrobioną w Rabce prowokację i ją po tym wysypało (tak swoją drogą nie wiem czy to możliwe ale przed prowokacją miała tylko zmiany na prawej dłoni. Jak wróciliśmy z Rabki do domu dłoń się jej wygoiła do czasu kiedy złapała przeziębienie w przedszkolu - od tego momentu jest tylko gorzej - dłoń jest tragiczna - zdrapana do krwi, ale wysypana jest na całym ciele - plecy, brzuch, obie ręce - czy możliwe, że to prowokacja wywołała taką reakcję?)
                                          • e-kasia27 Re: pytanie do e-kasia27 03.03.13, 17:05
                                            kasia_137 napisała:

                                            > a te badanie na przeciwciała to w każdym labie można czy to jakieś specjalistyc
                                            > zne badanie?

                                            Nie aż takie specjalistyczne, ale nie wszędzie to robią, musisz popytać.


                                            > A płatkowe to na czym polegają? Nie spotkałam się wcześniej, alergolog też nic
                                            > nie wspominała - zresztą wg niej to alergia IgE niezależna uncertain


                                            Płatkowe właśnie, mogą wykryć alergię IgE niezależną.
                                            To plasterki z alergenem naklejane na skórę i sprawdzane po określonym czasie, ale ciężko znaleźć przychodnię, gdzie takie robią dla pokarmów, bo zwykle są tylko dla alergenów kontaktowych robione.


                                            > Te testy w Diagnostyce to to: ISAC test, panel alergenów??

                                            Chyba tak, nie mam na swoim nazwy, ale sądząc z opisu na ich stronie, to chyba to, bo ilość alergenów się zgadza.


                                            > Testy z krwi jej wyszły następująco:
                                            > Derm. pter. 0,03 kU/l
                                            > Beta Laktoglobulina 0,15 kU/l
                                            > Kazeina 0,35 kU/l


                                            Na mleko ślad jakiś jest.
                                            Gdyby kazeina wyszła na 0,36 to by już była klasa pierwsza, a nie zerowa, więc można założyć, ze to jest jednak dowód na uczulenie na mleko.


                                            > Gluten 0,04 kU/l
                                            > Ovomucoid 0,0 kU/l
                                            > Omega5 Gladin 0,0 kU/l
                                            > Wszystko w klasie 0 ale wiem, że na mleko jest na pewno uczulona bo miała zrobi
                                            > oną w Rabce prowokację i ją po tym wysypało (tak swoją drogą nie wiem czy to mo
                                            > żliwe ale przed prowokacją miała tylko zmiany na prawej dłoni. Jak wróciliśmy z
                                            > Rabki do domu dłoń się jej wygoiła do czasu kiedy złapała przeziębienie w prze
                                            > dszkolu


                                            Może i pojawienie się zmian na dłoni i przeziębienie były skutkiem kontaktu z alergenem?
                                            To się pojawiło razem, zaraz po powrocie do przedszkola? Może tam należy szukać przyczyny?



                                            - od tego momentu jest tylko gorzej - dłoń jest tragiczna - zdrapana do
                                            > krwi, ale wysypana jest na całym ciele - plecy, brzuch, obie ręce - czy możliw
                                            > e, że to prowokacja wywołała taką reakcję?)

                                            Możliwe jest, że prowokacja pogorszyła sprawę, bo po prowokacji wytworzyło się więcej przeciwciał i teraz przez jakiś czas będą działać intensywniej, bo są.
                                            Zaraz, to znaczy, że te testy były zrobione wtedy, gdy Twoje dziecko nie jadło mleka??
                                            Ta prowokacja mlekiem była dopiero potem, po zrobieniu testów?
                                            Bo jeśli, tak, to może dlatego tak mało tych przeciwciał na betalaktoglobulinę i kazeinę wyszło?
                                            Testy zawsze mogą wyjść fałszywie ujemne, jeśli się nie ma kontaktu z alergenem.

                                            No i ta jedna ręka mnie zastanawia.
                                            To znaczy, że dziecko jak było w domu(przedszkolu), to miało zmiany na jednej dłoni, a w Rabce(poza domem, przedszkolem) one znikły, a po powrocie do domu(przedszkola) znowu są i to gorsze niż były, a na dodatek dziecko jest teraz całe wysypane, i przedtem nie jadło mleka, a w Rabce była prowokacja mlekiem - tak?

                                            A co z mlekiem w przedszkolu? Tam nic nie podjada?
                                            Czy dziecko dotyka tą dłonią jakiegoś zwierzaka - może w przedszkolu, u znajomych, bo gdybyś miała w domu zwierzaka, to z pewnością nie była by to tylko jedna dłoń?

                                            Królik, chomik, pies, kot, mysz, szczur, skóra krowia, owcza, kozia, sierść konia mogą dawać reakcje krzyżowe z mlekiem krowim, czyli uczulać, gdy jest się uczulonym na mleko.



                                            • kasia_137 Re: pytanie do e-kasia27 03.03.13, 19:14
                                              dobra to będę szukać labu, w którym by mi to zrobili - Diagnostyka chyba nie robi? Przynajmniej na stronie nie mogę znaleźć.
                                              A masz jakieś doświadczenia z testami ImuPro? Drogie to cholerstwo - gdyby nie cena już dawno bym jej zrobiła.

                                              > Może i pojawienie się zmian na dłoni i przeziębienie były skutkiem kontaktu z a
                                              > lergenem?
                                              > To się pojawiło razem, zaraz po powrocie do przedszkola? Może tam należy szukać
                                              > przyczyny?
                                              no właśnie nie - po Rabce do przedszkola wróciła, pochodziła 3 tygodnie i się dopiero rozchorowała.

                                              > Zaraz, to znaczy, że te testy były zrobione wtedy, gdy Twoje dziecko nie jadło
                                              > mleka??
                                              > Ta prowokacja mlekiem była dopiero potem, po zrobieniu testów?
                                              > Bo jeśli, tak, to może dlatego tak mało tych przeciwciał na betalaktoglobulinę
                                              > i kazeinę wyszło?
                                              > Testy zawsze mogą wyjść fałszywie ujemne, jeśli się nie ma kontaktu z alergenem
                                              Testy były robione przed prowokacją. Tak w ogóle to miała kontakt - jak była malutka dokarmialiśmy ją MM. Dostała rumieńców na buzi więc odstawiliśmy i od tej pory nie dostawała nic mlecznego (poza kozimi produktami) - obecnie nie je nawet produktów kozich.

                                              > No i ta jedna ręka mnie zastanawia.
                                              > To znaczy, że dziecko jak było w domu(przedszkolu), to miało zmiany na jednej d
                                              > łoni, a w Rabce(poza domem, przedszkolem) one znikły, a po powrocie do domu(prz
                                              > edszkola) znowu są i to gorsze niż były, a na dodatek dziecko jest teraz całe w
                                              > ysypane, i przedtem nie jadło mleka, a w Rabce była prowokacja mlekiem - tak?

                                              Poprawę w Rabce to ja bardziej wiąże z tym, że 2 tygodnie wcześniej skończyła Bactrim (dostała bo się skarżyła na bóle brzucha) niż ze zmianą otoczenia.
                                              Z jedzeniem mleka tak jak wyżej napisałam, w Rabce była prowokacja mlekiem.

                                              > A co z mlekiem w przedszkolu? Tam nic nie podjada?
                                              Nie sądze - panie jej pilnują, obiady dostaje bez dodatku mlecznych rzeczy. Zresztą teraz od początku stycznia jest ze mną w domu więc mam pewność, że nie je nic mlecznego a jest tragicznie sad

                                              > Czy dziecko dotyka tą dłonią jakiegoś zwierzaka - może w przedszkolu, u znajomy
                                              > ch, bo gdybyś miała w domu zwierzaka, to z pewnością nie była by to tylko jedna
                                              > dłoń?
                                              Ze zwierzętami nie ma żadnego kontaktu.
                        • e-kasia27 Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 20.02.13, 13:31
                          Może i za bardzo, ale na początku trzeba wnikać za bardzo, potem, jak już Ci się uda doprowadzić do tego, że żadnych objawów nie będzie, to będziesz mogła na spokojnie wszystko po kolei posprawdzać.
                          Z tego, co tu piszesz, widać, że bardzo uważnie obserwujesz dzieci i wyciągasz z tych obserwacji wnioski, więc na pewno dasz radę.
                          Powodzenia w zabawie w detektywa.
    • olenka_a Re: uczulenie na pszenicę/gluten? 04.03.13, 12:11
      a czy orkisz to nie jest rodzaj pszenicy? Tylko takiej w pierwotnej postaci?

      Mój syn też ma uczulenie na mleko i pszenicę. Orkiszu nie podaję, choć czytałam,że niektóe dzieci z nietolerancją na pszenicę mogą jeść orkisz.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka