Dodaj do ulubionych

Silna alergia pokarmowe - co dawać do jedzenia?

07.08.04, 10:42
Zwracam sie do mam które mają pdobna sytuacje. Mój 7-miesieczny synek od
urodzenia choruje na AZS. Od dwóch miesięcy jest na nutramigenie i kaszce
ryzowej do zagęszczania. Co tylko wprowadzam mam wrażenie że Go uczula.
Ostatnio zrobiłam mu badania z krwi i tu sie okazało że:
- ryż, indyk, ziemniak - sa w klasie II
- kukurydza, marchew, gluten - są w klasie I
Co ja mam mu dawać do jedzenia? Gotuję mu królika bo na to wyszło zero z
natką pietruszki i koperkiem ale to przeciez mało!!!
Mój alergolog powiedział mi że skoro kukurydza wyszł mniej niż ryż to tym mam
zagęszczać tylko nie kaszka a mąką kukurydzianą ( czy ktoś wie jak długo się
powinno ją gotować?)
Błagam poradzcie. Co Wy dajecie?
Nawet po jabłku go uczula, jakie moga być inne owoce " bezpieczne".
Pozdrawiam Agnieszka.
Edytor zaawansowany
  • renpul 07.08.04, 10:57
    Jest to problem ale nie martw się u takiego dziecka może to minąć za jakiś
    czas. Testy też w tym wieku są mało wiarygodne. Spróbuj z tą mąką kukurydzianą -
    myślę, że gotować krótko aż zgęstnieje (podobnie jak się robi budyń lub
    kisiel). Mój syn niestety ma wysypkę po kukurydziance i jest tylko na ryżowym.
    Wsześniej ulewał i zagęszczałam mu nutramigen nutritonem (mączka chleba
    świętojańskiego) nawet to było niezłe dla niego ale niestety drogie (ok. 20 zł
    za niedużą paczkę ale można już od urodzenia), może można gdzieś kupić samą
    mączkę chleba świętojańskiego. Wiem też że mamy stosują tapiokę i różne inne
    bezglutenowe - poszukaj w Internecie. Jeżeli chodzi o owoce to ja podawałam
    maliny (przetarte i zmieszane z d miarkami kleiku ryżowego - podejrzewam, ze z
    czym innym można też mieszać), porzeczki czarne i czerwone i agrest. Banan też
    był ok. ale musiałam go wyciskać przez wyciskacz do czosnku żeby nie miał
    żadnych grudek bo inaczej siedziało to małemu na żołądku aż zwymiotował.
    Próbowalam też kalfiora i kalarepkę i też nic złego się nie działo - za to po
    odrobinie pora w zupie był cały wysypany pod pieluchą. Tak, że jak widzisz,
    każde dziecko reaguje inaczej i na inne produkty. Niestety, pozostaje ci
    próbować i eksperymentować - zaczynaj od niewielkich ilości dodanych do zupki
    lub kaszki i obserwuj. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
  • kruffa 07.08.04, 11:10
    kasza jaglana i gryczana, amarantus, tapioka,
    są płatki jaglane, gryczane. Teraz jest sezon - możesz spróbowac kabaczka,
    kalarepę, cukinie. Z owocami się jeszcze wstrzymaj do jakiegośc 8-9 miesiaca.
    Spróbuj z gruszką, morelą.
    Moja córka była do końca 8 miesiaca tylko na Nutramigenie - teraz je ok. 15-16
    produktów (przestałam liczyć) z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej (odpukać).
    A jest/była uczulona na ryż (minęło), brokuły, jabłko.

    Pozdr
    Kruffa
  • renpul 07.08.04, 11:12
    MĄKA GROCHOWA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z pełnych ziaren grochu
    zwyczajnego. Stosuje się ją do zagęszczania zup i zapiekanek. Stanowi zamiennik
    zwykłej mąki dla osób uczulonych na gluten pszenny.

    MĄKA SOJOWA , to pożywna mąka otrzymywana z nasion soi. Prawie nie zawiera
    skrobi, jest miałka i posiada lekki posmak migdałów. Może być używana do
    wypieku chleba, do zup i sosów wzbogacając te produkty w białko, a w chlebie
    opóźnia jego czerstwienie. Zmieszana z wodą służy jako substytut jajek do
    wiązania składników (1 łyżeczka mąki sojowej wymieszana z 1 łyżeczką wody
    zastępuje 1 jajko). W czasie pieczenia mąka sojowa łatwiej brązowieje. Należy
    skrócić czas pieczenia lub delikatnie obniżyć temperaturę piekarnika. W
    produktach, do których nie stosuje się drożdży, ok. 20% całej mąki można
    zastąpić mąką sojową. Mąka sojowa jest cięższa od innych mąk, jeśli użyje się
    jej za dużo, uzyskany produkt może być za gęsty.
    Przepis na mleko sojowe: do 1 szklanki mąki sojowej dodać 4 szklanki wody,
    dobrze wymieszać i pozostawić na ok. 2 godz., aby się ustało. Następnie gotować
    na łagodnym ogniu przez pół godz. w garnku z podwójnym dnem. Przecedzić przez
    gęste sito lub płótno. Doprawić do smaku szczyptą soli i dodać pół łyżeczki
    miodu.

    MĄKA RYŻOWA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z brązowego ryżu. Jest
    popularnym zamiennikiem zwykłej mąki dla osób uczulonych na gluten pszenny.
    Stosuje się ją do wyrobu pieczywa bezglutenowego.

    MĄKA GRYCZANA , to mąka bezglutenowa, otrzymywana z nasion gryki. Posiada
    charakterystyczny smak, z lekką goryczką i barwą szaro-brązową. Używana jest
    głównie do wypieku chleba, do ciasta na bliny i nale-śniki. Z reguły miesza się
    ją z mąką pszenną. Chleb z mąką gryczaną uzyskuje bardziej intensywny smak.Do
    ciasta na naleśniki używać pół na pół z mąką pszenną. Przepis na bliny: 2
    szklanki mąki (wymieszać pół na pół mąkę pszenną razową z mąką gryczaną), 1/2
    szklanki mąki amarantusowej (dowolnie), 4 utarte ziemniaki, 2 jaja (1 jajo
    można za-stąpić 1 łyżeczką mąki sojowej wymieszanej z 1 łyże-czką wody), 2-3
    dag drożdży, kefir lub mleko sojowe, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki oleju, sól,
    jogurt naturalny do polania blinów, olej do smażenia, słód.
    Sposób przygotowania: drożdże utrzeć z małą ilością mleka lub kefiru, dodać
    rozpuszczony w wodzie miód, utarte ziemniaki, żółtka jaj i mąki. Wszystkie
    składniki wymieszać, dodając tyle kefiru lub mleka, aby ciasto miało
    konsystencję gęstej śmietany. Dołożyć ubitą pianę z białek jaj, olej oraz sól.
    Odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać olej na patelni i smażyć cienkie bliny.
    Jogurt wymieszać z niewielką ilością słodu i polewać bliny.

    PROSO -Produkt bezglutenowy. To zboże najdłużej uprawiane w historii ludzkości.
    W dawnej Polsce spożywano go bardzo dużo. Jest jedynym zbożem zasadowym o
    odczynie alkalicznym. W medycynie chińskiej poleca się chorym na nowotwory,
    gdyż podnosi odporność organizmu. Jest zbożem lekkim
    i suchym. Osusza śluz w organizmie, korzystnie wpływa na kwasicę i pracę
    śledziony, wzmacnia nerki. Dieta z prosa polecana jest szczególnie po kuracji
    antybiotykowej regenerując florę jelitową. Posiada dużo lizyny, odpowiedzialnej
    za wzrost. Dlatego też powinny spożywać je dzieci. Przed przyrządzeniem szybko
    opłukać gorącą wodą. Nie trzeba namaczać. Gotuje się krótko. Lecz zwykle praży
    się je kilka minut, a następnie gotuje z odrobiną soli. Podczas gotowania proso
    pęcznieje. Spożywa się je z soczewicą, różnymi fasolami
    i warzywami. Można je dodawać do zup, sałatek, krokietów i nadzienia, muesli.
    Przepis na "risotto" z prosa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 por, 200g grzybów
    shiitake (lub innych), 2 marchewki, 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,
    150g prosa, 300ml wywaru z warzyw, sól morska z ziołami, świeżo zmielony biały
    pieprz, 1 łyżka tamari, 1/8 l kwaśnej śmietany, kilka gałązek kolendry (lub
    suszona).Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Por i grzyby pokroić w wąskie
    paski, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać oliwę i poddusić
    cebulę, por, marchewkę i czosnek. Dodać proso, zalać wywarem, przyprawić i
    gotować na małym ogniu 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać grzyby,
    następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić na 10 minut. Połączyć ze śmietaną,
    udekorować gałązkami kolendry. Przepis na proso z marchewką: 0,8kg marchwi, 60g
    masła, 100g mielonych orzechów nerkowca (cashew), 130g prosa, 1l wywaru z
    warzyw, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka staratej skórki cytrynowej, pół
    łyżeczki kardamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka miodu,
    50g rodzynek, pół pęczka pietruszki. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o
    grubych oczkach. Roztopić masło w garnku, dodać marchew i orzechy, krótko
    poddusić. Dodać proso, zalać wywarem, wymieszać, przykryć garnek i gotować 20
    minut na małym ogniu bez mieszania. Po ostudzeniu dodać miód, rodzynki i
    posiekaną pietruszkę.

    Zobacz też:
    www.glutenex.com.pl/gtxl05.html
  • corecki 09.08.04, 21:03
    Bardzo Wam dziękję. Muszę pojechać do sklepu i zaopatrzyć sie w te mąki.
    Czy amarantus nie jest przypadkiem na bazie ryżu lub kukurydzy?
    Z ta opserwacją małego jest ten problem że jego skórka potrafi się zmieniać
    kilka razy w ciągu dnia i trudno mi jest ( chyba jestem taka nieudolna) na
    pewno stwierdzić że to a nie tamto go uczuliło. Zaczynam sie poddawać bo
    chciałabym aby mógł coś jeść a tu jak na razie same zakazy.
    Pozdrawiam Agnieszka
  • chalsia 10.08.04, 19:11
    Odpowiedź na to co dawać do jedzenia już masz.
    Ja tylko chciałam dodać, że skoro w testach z krwi wyszły pozytywnie konkretne
    alergeny, to TYCH podawac nie wolno, tak więc również kaszki czy mąki
    kukurydzianej.

    Pozdrawiam,
    Chalsia
    --
    Większość ludzi to ssaki.
  • corecki 10.08.04, 21:56
    A czy jeśli jest skrobia kukurydziana w jakimś produkcie to można?
  • chalsia 10.08.04, 22:47
    Nie można.

    Pozdrawiam,
    Chalsia
    --
    Jednak niektórzy ludzie to gady.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.