Dodaj do ulubionych

Co uczula?

07.11.13, 19:56
Często się tu udzielam, bo wciąż nie wyszłam na prostą jeśli chodzi o rozszerzanie diety mojego rocznego już malucha. Obecnie je: dynię, kapustę białą, buraki, kaszę krakowską, ryż brązowy, jagody i gruszki oraz sarninę. Do tego Nutramigen. Wiem, malutko jak na roczniaka. Obecnie dziecko ma wysykę wokół skrzydełek noska i w okolicy ust (również na brodzie, co wiązałam z nadmiernym ślinieniem przy ząbkowaniu). Kupka ok, kataru nie ma, nie ulewa. Tylko ta wysypka (niewielka, ale jednak). Co obstawiacie?
Edytor zaawansowany
  • 07.11.13, 20:02
    Gruszki.
  • 08.11.13, 04:33
    Ok. Odstawię gruszki na początek.
    Mam jeszcze pytanie na najbliższą pszyszłość. Jeśli to gruszki okażą się winowajcą, to chciałabym wreszcie wprowadzić gluten. W testach płatkowych wyszła nam nieiwelka alergia na pszenicę i żyto (oraz białko jajka i bardzo duża na soję). Jaki produkt glutenowy spróbować podać w tej sytuacji? Myślałam o orkiszu.
  • 08.11.13, 09:49
    to chciałabym wreszcie wprowadzić gluten. W testach płatkowych wyszła nam
    > nieiwelka alergia na pszenicę i żyto

    no ja o nie rozumiem w ogóle takiego podejścia !!!
    skoro w testach wyszło, że uczula, to się powinno od tego trzymać z daleka, a nie cisnąć na wprowadzenie do diety
    --
    Jednak niektórzy ludzie to gady.
  • 08.11.13, 09:08
    A po co gluten??
    Skoro to były testy płatkowe, to reakcja może być bardzo opóźniona i na dodatek zupełnie nie widoczna, a skutek tego zobaczysz dopiero wtedy, gdy wybuchnie nagle jakaś poważna choroba - zapalenie kłębuszków nerkowych, zapalenie stawów, wątroby...

    Ale jeśli koniecznie chcesz, to zacznij od owsa, a nie pod pszenicy, jaka by ona nie była.

    Jeśli dziecko je bez problemów kapustę, to może też pewnie jeść kalafiora, brokuła, brukselkę i wszystkie inne kapusty, oraz rzodkiewkę.
    A jeśli je buraki, to i szpinak, i quinoa nie powinny szkodzić.
    Jeśli je kaszę krakowską, to i zwykła białą gryczaną i paloną też możesz dawać.
    Jeśli je dynię , to i cukinia, ogórki, arbuz, melon, pestki z dyni, też się powinny nadawać.
    A jeśli je czarne jagody, to i borówki amerykańskie, borówki brusznice i żurawina tez nie powinny szkodzić.

    Kukurydzę też wprowadź, batata, szparagi, sałatę, pieczarki, boczniaki, słonecznik, figi, daktyle, siemię lniane, sezam, kokosa, rybę.

  • 08.11.13, 13:32
    czy alergia na pszenicę jest równa alergii na gluten?
    Starszak też kiedyś miał w płatkowych na pszenicę i żyto i rzeczywiscie jak przedawkuje pszenicę, to są jakieś objawy. Za to nasz domowy chleb czysto żytni je bez echa w dowolnych ilościach. Czyżby minęło?
  • 08.11.13, 13:37
    I jeszcze mam pytanie: skoro powinnam spróbować podać brukselkę itd, to czy mogą
    być mrożonki sklepowe? Dostępu do sprawdzonych warzywek nie mam.
    Jeśli wyszła nam soja, to czy zieloną fasolkę sobie darowac na razie?
    I czy jeśli nie podam w najbliższym czasie glutenu to nie sprowokuję celiakii lub co najmniej nitolerancji glutenu w przyszłości? Poza tym chciałabym jakieś kanapki, placuszki zacząć mu robić, bo mi dzieciak głoduje na tej cholernej diecie. Chleb bez glutenu da się upiec?
  • 08.11.13, 14:35
    mrożonki są OK
    fasolki nie musisz sobie darować
    nie podawanie glutenu NIE powoduje celiakii CZYLI nietolerancji glutenu

    tak, można upiec chleb bez glutenu, jak również piec placuszki z mąk z różnych bezglutenowych produktów (np. mąka kukurydziana, mąka z tapioki)
    --
    Jednak niektórzy ludzie to gady.
  • 09.11.13, 06:05
    Jeszcze mam pytanie o morele suszone bez konserwantów. Czy w tej sytuacji można spróbwać, czy raczej poczekać?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.