Dodaj do ulubionych

Co robicie z amarantusa

13.09.04, 10:03
Moje dziecko od niedawna moze jesć amarantus, dodaje go do obiadku, nie mam
pojęcia pod jaka postacia mozna go jeszcze podać.Proszę o podpowiedź!
Edytor zaawansowany
  • kruffa 13.09.04, 10:16
    Poszukaj na forum. Ostatni któraś z mam podawała przepis na ciastka z
    amarantusa.

    Kruffa
  • bb12 14.09.04, 23:21
    Ja dodaję do potraw.Np.a'la kluski ślaskie,oprócz mąki ziemniaczanaj dwie łyżki
    mąki z amarantusa.Podobnie z innymi obiadkami[placuszki,kopytka]zmienia się
    lekko smak,a wartości odżywcze rosną.
  • magda-lis 15.09.04, 09:44
    Jeśli ktoś będzie w stanie wskrzesić ten wątek o amarnantusie to będę
    wdzięczna. Ostatnio kupiłam mąkę z amarantusa i wiem że można z niej zrobić np.
    piernik i kupę innych rzeczy, ale zgubiłam gdzies przepisy i teraz próbuję
    znaleźc cokolwiek.
    A termin ważnosci krótki...
    Z góry dziękuję
  • wroc.aga 15.09.04, 10:22
    No tak, weszłam tu żeby przepisać te 4 przepisy co były do mąki dołączone, ale
    ta kartunia taka malusia była, że się zapodziała.sad(((( A odłożyłam tak żeby
    wiedzieć gdzie jest. Znajdzie się, gdy nie będzie potrzebna smile
  • azoorek 16.09.04, 15:51
    Ja robie kisielek- biore troche wody, gotuje poping z 5- 10 min., potem dolewam
    tyle samo soczku i dorzycam mrozone czarne porzeczki i jagody (to moze moj
    maly), gotuje to z 5-10 min. (jak za dlugo to jagody robia sie gorzkie). Potem
    wybieram owoce, przecieram je przez sitko do wywaru i dodaje maki ziemnieczanej
    (lyzeczka rozpuszczone w odrobinie wody)
  • wroc.aga 19.09.04, 00:40
    No to są efekty mojego grzebania w necie. Przepisów nie sprawdzałam, ale
    umieszczę wszystkie, bo każde dziecko jest na co innego uczulone, może ktoś coś
    zmodyfikuje i będzie dobrze. Podaję ze stronami, z których je wzięłam, bo nie
    wiem jak tam z prawami autorskimismile)):
    http://www.wegetarianski.pl/czytanka.php?dzial=rosliny&artykul=37
    przepisy ... przepisy ... przepisy ... przepisy ... przepisy ... przepisy ...
    Racuchy amarantusowe
    Składniki: 18 dag mąki z amarantusa, szczypta drożdży, 1 cebula, kilka łyżek
    oliwy, przyprawy: sól, suszone zioła tymianek, majeranek.
    Wykonanie: cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z
    przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto
    miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15
    minut. Małe porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć
    racuchy na złoto-brązowy kolor.

    Bułeczki francuskie z amarantusem
    Składniki: 2 filiżanki mąki pszennej, 1 filiżanka mąki z amarantusa, szczypta
    soli, 3 łyżeczki masła lub margaryny, 1-2 filiżanki wody, 2-3 łyżeczki drożdży.
    Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać rozdrobnione masło lub
    margarynę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Wymieszać
    mąkę z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 45-60 minut. Formować
    małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na następne
    30-40 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez 40 minut.

    Zupa amarantusowo-porowa
    Składniki: 20 dag poppingu (czyli prażonych nasion z amarantusa), 1 litr wywaru
    z jarzyn, 1 cebula, 1 por, 2 łyżki oliwy, przyprawy: sól, pieprz, gałka
    muszkatołowa, posiekany szczypiorek.
    Wykonanie: Ugotować popping przez 10 minut w wywarze z jarzyn na małym ogniu. W
    tym czasie pokroić oczyszczoną cebulę w drobną kostkę i por w krążki. Udusić na
    patelni z oliwą. Dodać do gotującej się zupy i razem gotować jeszcze przez
    kilka minut. Przyprawić ziołami i posiekanym drobno szczypiorkiem.

    Sałatka ziemniaczana
    Składniki: 80 dag ziemniaków, 1 cebula, 2 ogórki małosolne, 4 łyżki poppingu, 2
    łyżki oliwy tłoczonej na zimno, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki soku z cytryny,
    przyprawy: sól, pieprz, oregano.
    Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Cebulę drobno pokroić w kostkę i
    wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ziołami i poppingiem.
    Ziemniaki po ostudzeniu pokroić w plastry i wymieszać z tak przygotowanym sosem
    dodając oliwy. Dodać też pokrojone w kostkę ogórki. Podawać w salaterce
    udekorowane natką z pietruszki i plastrem cytryny.

    Amarantus z warzywami
    Składniki: 20 dag nasion amarantusa, 3/4 litra wody, 2 łyżki oliwy, 3
    marchewki, 2 pory, seler, pietruszka, strąk papryki, 3 ziemniaki, przyprawy:
    sól, pieprz, tymianek.
    Wykonanie: Nasiona amarantusa zagotować w potrójnej ilości wody i gotować przez
    około 15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni
    rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
    marchewkę, pietruszkę, selera, pory, paprykę. Obsmażyć. Zalać wodą i dusić pod
    przykryciem około 25 minut. Pod koniec duszenia wymieszać z ugotowanym
    amarantusem. Dusić jeszcze dodając przypraw około 10 minut.

    Snak amarantusowy z orzechami
    Składniki: 4 łyżki miodu lub dla wegan syropu kukurydzianego lub innego, 1
    łyżka masła lub margaryny, 1 filiżanka posiekanych orzechów ziemnych lub
    włoskich, 1 filiżanka poppingu.
    Wykonanie: Miód lub syrop i masło lub margarynę lekko podgrzać. Dodać orzechy i
    popping. Dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić cienką warstwą na blasze i
    przycisnąć deseczką. Po ostygnięciu kroić na małe kawałki.

    http://www.szarlat.com.pl/
    tu co nieco się powtarza w zależności od tego co dodajemy czy mąke czy popping.

    NASIONA AMARANTUSA
    Przepis podstawowy
    Dla jednej osoby. 30 do 50 g nasion amarantusa, jako danie dodatkowe 60-80 g
    jako danie główne. Nasiona amarantusa w potrójnej ilości wody zostawić do
    zagotowania i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

    Papryka nadziewana amarantusem
    200 g czerwonej fasolki, 400 ml rosołku warzywnego, 4 duże papryki, 200 g
    cebuli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 200 g amarantusa, 600 ml wody, 4
    pomidory, sól, pieprz, majeranek, kminek, szczypior, 20 g startego parmezanu.
    Sos ziołowy: 20 g masła, 20 g mąki z amarantusa, 2 łyżki mieszanki ziołowej,
    majeranek, oregano, bazylia, 60 ml białego wina, 200 ml rosołku warzywnego, 8
    łyżek śmietany, sól, pieprz.Fasolę przez noc namoczyć i następnego dnia w
    rosołku warzywnym ugotować do miękkości. Paprykę umyć, odkroić górną część i
    wydrążyć ziarno.
    Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek udusić w odrobinie oleju. Dodać do
    tego amarantus i ugotować w potrójnej ilości wody wg podstawowego przepisu.
    Pokroić w kostkę pomidory i razem
    z solą, pieprzem, ziołami, serem fasolą dodać do ugotowanego amarantusa i
    wymieszać. Powstałą masą nafaszerować papryki
    i gotować w 200 ml rosołku warzywnego przez ok. 30 min.W międzyczasie
    przygotować sos ziołowy. Masło roztopić i lekko na nim przyrumienić mąkę z
    amarantusa. Dodać zioła, wino i rosołek warzywny. Całość doprowadzić do
    zawiesistej postaci i przyprawić.
    Amarsotto z pieczarkami
    Ciepłe danie na obiad lub kolację
    250g ugotowanego amarantusa, 50 g cebuli, 30 g masła, 100 g świeżych pieczarek,
    100 g mieszanki chińskiej (mrożonej), 1 ząbka czosnku, 1 łyżeczki majeranku,
    pieprz, sól, papryka do smaku, szklanka jarzynowego wywaru. Wykonanie tej
    potrawy jest niezwykle łatwe. Rozpocznij od posiekania cebulki w drobną
    kostkę.Następnie starannie umyj pieczarki i również pokrój je na drobne
    kawałki. Cebulę i pieczarki podduś przez chwilę na roztopionym maśle. Następnie
    dodaj do tego mieszankę chińską i jeszcze chwilę duś wszystko razem. Dodaj
    szklankę jarzynowego
    wywaru i przyprawy do smaku.Na końcu dopiero dodaj do potrawy ugotowane
    uprzednio ziarna amarantusa. Warzywa trzeba dusić, aż do momentu całkowitego
    odparowania wywaru jarzynowego. Danie smakuje znakomicie!

    Ciasto amrantusowe z jabłkami
    Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, poppingu
    lub nasion amarantusa. 1 kg jabłek, cynamon, cukier waniliowy, 1 łyżeczka
    proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny lub masła, bułka tarta do posypania
    tortownicy. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier,
    popping
    (lub nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczeniadokładnie
    wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułka formy wsypać
    połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i
    pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie
    rozłożyć margarynę (lub masło). Piec 1 godzinę i 15 minut.

    Keks z amarantusem
    200 g mąki pszennej, 50 g mąki z amarantusa, 300 g ugotowanego ziarna
    amarantusa, 50 g poppingu z amarantusa, 200 g masła,
    200 g cukru pudru, 5 jaj, 15 g proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g
    migdałów,100 g suszonych moreli, 70 g suszonych śliwek,10 kropel aromatu
    pomarańczowego, szczypta soli.

    Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i
    obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem
    i żółtkami. Potem dodać mąkę pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany
    amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie. Dobrze wymieszać i na koniec
    dodać ubitą pianę z białek. Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Naciąć je
    wzdłuż nożem. Piec godzinę
    w temp. 190oC.

    MĄKA
    Placuszki z amarantusa
    2 jajka, 1 filiżanka mleka, łyżka miodu, 2 łyżki stopionego masła lub
    margaryny, 1 filiżanki mąki pszennej, 1 filiżanki mąki amarantusa.
    Jajka ubić. Dodać mleko, miód stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i
    mąkę z amarantusa. Wyrobić ciasto i zostawić przez noc w lodówce. Formować z
    ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.

    Murzynek z amarantusa
    1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • wroc.aga 19.09.04, 17:23
    O widzę, że ucięło, więc dopisuję smile
    Murzynek z amarantusa
    1 1/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki mąki z amarantusa, 1 kostka
    margaryny, 1 szklanki mleka (lub wody), 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 1
    łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jaja, zapach rumowy, popping do posypania.
    Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować w rondelku: podzielić na dwie
    części. Po ostudzeniu do jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia,
    żółtka, zapach. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto
    piec ok. 50 min. Pozostałą cześć masy kakaowej wykorzystać jako polewę. Posypać
    ciasto poppingiem.

    Keks z amarantusem
    200 g mąki pszennej, 50 g mąki z amarantusa, 300 g ugotowanego ziarna
    amarantusa, 50 g popping popping amarantusa, 200 g masła, 200 g cukru pudru, 5
    jaj, 15 g proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g migdałów, 100 g suszonych
    moreli, 70 g suszonych śliwek, 10 kropel aromatu pomarańczowego, szczypta soli.
    Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i
    obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Potem dodać mąkę pszenną i z
    amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie.
    Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Formę wyłożyć
    pergaminem, wlać ciasto. Naciąć je wzdłuż nożem. Piec godzinę w temp. 190oC.

    Zupa-krem z groszkiem i zacierkami
    Marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, mała porcja kapusty
    włoskiej, kartofel, 3 łyżki masła, łyżka mąki, łyżka siekanej zielonej natki,
    sól, pieprz do smaku, 150 g zielonego, mrożonego groszku, 1/5 L wody.
    Na zacierki: 40 g mąki z amarantusa, 1/2 jajka, 2 łyżki wody.
    Obrane warzywa umyć i pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić przygotowane
    warzywa podlewając je trzema łyżkami wody. Przez kilka minut dusić wszystko na
    małym ogniu, następnie przyprawić i zalać resztą wrzącej wody. Zmiksować.
    Gotować jeszcze ok. 15 minut, podprawić zasmażką z mąki i masła. Chwile gotować
    wraz z zielonym groszkiem. Przygotować kluseczki jak na zacierki i ugotować w
    osolonej wodzie. Dodać do zupy posypanej posiekaną natką.
    POPPING
    Preparowane nasiona amarantusa
    Nasze propozycje: z jogurtem, kefirem, mlekiem, serkami, miodem, ciepłą
    czekoladą, jako dodatek do musli, lodów, deserów, sałatek, itp.

    Jabłka pieczone z amarantusem
    4 jabłka, filiżanka popping z amarantusa, 3 łyżki ziaren łonecznika, łyżka
    miodu, 1 łyżeczki cynamonu, masło do smarowania naczynia żaroodpornego. Jabłka
    przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać
    ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić
    jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą,
    aby nie pękała skórka jabłek.
    Piec ok. 30 min w temp. 200oC.
    Owocowa sałatka
    Puszka ananasów, 1 puszki brzoskwiń, 100 g rodzynek, 2 winne jabłka, 2 banany,
    5 mandarynek, krem jogurtowy, 50 g migdałów,
    3 łyżeczki popping.
    Owoce starannie umyć, opłukać rodzynki. Pozostałe "owocowe" składniki sałatki
    wyjąć z puszek i pokroić w mniej więcej równą kostkę, włożyć je do salaterki.
    Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do owoców w
    salaterce. Obrane ze skórki jabłka, banany i mandarynki pokroić w kostkę i
    połączyć z resztą owoców. Wszystko starannie, ale delikatnie wymieszać. Jako
    sosu do sałatki użyć jogurtu Fantazja, posypać poppingiem.
    Ciasto amrantusowe z jabłkami
    Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, poppingu
    lub nasion amarantusa. 1 kg jabłek, cynamon, cukier waniliowy, 1 łyżeczka
    proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny lub masła, bułka tarta do posypania
    tortownicy.
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub
    nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
  • agata9991 20.09.04, 21:15
    Jezu!Dzieki za poswiecenie i pomysły!!!!!
  • wroc.aga 20.09.04, 22:20
    Nie ma za co. Jak coś wypróbujecie to powiedzcie czy wartosmile. Ja na razie
    dodaję małemu do chleba, podobno działa jak polepszacz, tylko że naturalny.
  • magda-lis 19.09.04, 22:34
    Ale się postarałaś! Super. Napewno z czegoś skorzystam. Dzieki.
    Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.