Dodaj do ulubionych

Ryż, kasza gryczana, jaglana ? czy to też gluten

20.12.04, 23:10
Ryż, kasza gryczana, jaglana ? czy to też gluten?

Już się pogubiłam w tym wszystkim. Wiem, że mąka to gluten. A ryż, kasza gryczana, jaglana itp. Też gluten, czy nie?

Izabela
Edytor zaawansowany
  • 20.12.04, 23:19
    Gluten zawarty jest w pszenicy ( i jej odmianie - orkiszu), życie, jęczmieniu i
    owsie. Reszta to zboża bezglutenowe.

    Kruffa
  • 20.12.04, 23:27
    Serdeczne dzięki za odpowiedź

    Izabela
  • 21.12.04, 09:36
    Kruffa, w mojej piekarni jest chleb orkiszowy - z calkiem sporym opisem, ze
    jest to chleb bezglutenowy, w szczegolnosci dla celiakow.
    Ostatnio w sklepie ze zdrowa zywnoscia kupilam make, ktora nazywa sie 'maka
    niskobialkowa bezglutenowa', a w skladzie ma m.in. skrobie pszenna.
    W sloiczkach dla dzieci czasem w skladzie jest skrobia pszenna bezglutenowa.
    To jak to jest - pszenica ZAWSZE ma gluten? przeznasz, ze mozna sie czuc lekko
    skolowanym sad
  • 21.12.04, 09:51
    Z tego co mi wiadomo to orkisz jest baaardzo starą odmianą pszenicy, w tej
    chwili bardzo rzadko uprawianą, bo jest zdaje się mało wydajna. Jest za to
    bardzo wartościowa. Przez analogię - jesli jest to odmiana pszenicy - czyli
    gluten zawiera. Jest to moja dedukacja - choć jeśli się mylę to niech mnie ktoś
    poprawi.
    Co do skrobi pszennej - to istnieje bezglutenowa. W trakcie obróbki gluten jest
    usuwany. Nie wiem jak to robią, bo się zbytnio tym nie interesowałam.
    Chyba Glutenex sprzedaje wyroby oparte na takiej skrobi. Fundacja "przekreślony
    Kłos" robi swoje wyroby na bazie kukurudzy.

    Kruffa

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.