Dodaj do ulubionych

Dieta Chińczyka - przepisy z Węgier

17.04.05, 21:10
Smacznego!!


Paprykarz z kurczaka

Nogi i skrzydełka z kurczaka (smaczniejsze niż filet) pokroić na duże
kawałki. Poszatkować cebulę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać mięso, obsmażyć.
Dodać odrobinę wody i posypać słodką papryką. Papryka musi być prawdziwa,
węgierska, czerwona, a nie brązowa. Można używać łagodnej pasty paprykowej,
ale trzeba brać pod uwagę, że zawiera ona dużo soli. Mięso posolic, ew. dodać
odrobinę innych przypraw (np. majeranku, czosnku). Uwaga, papryka nie może
się przypalić, bo gorzknieje. Dlatego jeżeliby sos odparował, trzeba dolać
trochę wody. Do gotowego paprykarza dodać kwaśnej śmietany, posypać natką.
Węgrzy jedzą z kluseczkami, ale cóż...


Paprykarz z pieczarek

Przyrządzić jak paprykarz z kurczaka, tylko z pokrojonych pieczarek. Nie
trzeba dodać wody, Dobry jest z mielonym czarnym pieprzem i majerankiem.
Jeżeli zalewamy wodą, to będzie zupa pieczarkowa.


Naleśniki z Hortobágy

Pomysł na paprykarz z poprzedniego dnia. Pracochłonne, ale pyyyszne!
Przyrządzić paprykarz z kurczaka. Mięso drobno posiekać, dodać odrobinę sosu
i śmietanę. Tym farszem napełnić naleśniki. Zawinąć, włożyć do naczynia
żaroodpornego, polać sosem paprykowo-śmietankową. Podpiec w piekarniku, aż
końcówki będą chrupiące. Posypać natką pietruszki.


Gulasz na winobranie
(trzeba zapytać Chińczyka, czy można wino – chociaż alkohol chyba odparowuje
podczas gotowania)

Składniki

1 kg baraniny albo pół na pół udźca wieprzowego i żeberek
2 cebule
łyżka tłuszczu
10 dkg wędzonej słoniny
1 płaska łyżka słodkiej czerwonej papryki
sól
(w lecie) 1-2 strąki żółtej papryki
2 pomidory
wino – tylko broń Boże nie „krajowe gronowe”, które składa się ze spirytusu,
cukru, drożdży i aromatu, tylko prawdziwe!

Na rozgranym tłuszczu usmażyć pokrojoną na kostkę słoninę z cebulką. Dodać
pokrojoną na drobne kawałki mięso, obsmażyć. Dodać sól, warzywa, paprykę w
proszku, dolać tyle wina, aby pokryło kawałki mięsa. Gotować na wolnym ogniu,
w razie potrzeby uzupełniając odparowany sos winem. Na koniec odparować sos
na tyle, żeby był gęsty.


Leczo z jajkami

Cebulę podsmażyć na tłuszczu. Dodać cztery pokrojone pomidory i cztery żółte
papryki (niestety w Polsce dostępne tylko latem) pokrojone w paski. Dusić aż
papryka zmięknie, a z pomidorów powstanie sosik. Na koniec wbić cztery jajka,
mieszać, aż się zetną.


Zupa jajowa („szmaciana”wink

Składniki

2 dkg smalcu
2 dkg mąki
1 mała cebula
przyprawy: albo kminek, albo papryka w proszku i liść laurowy, ocet, sól
100 ml kwaśnej śmietany
4 jajka

Zrobić zasmażkę, czyli: zrumienić cebulę na smalcu, dodać mąkę i chwilę
smażyć, aż będzie miała przyjemny, prażony zapach. Dodać kminek, jeżeli
robimy z kminkiem. Zdjąć z ognia, dodać trochę zimnej (!) wody, wymieszać.
Dodać paprykę, jeżeli chcemy z papryką. Stopniowo rozcieńczać wodą, cały czas
mieszając. Przyprawić octem, ew. liściem laurowym i solą. Zagotować. Wbić
jajka. Powstaną „szmaty”, czyli cienkie wstążeczki. Przed podaniem wymieszać
ze śmietaną.


Zupa kosarzy

Ugotować wędzonkę z dodatkiem czosnku. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z
żółtkiem. Przyprawić octem i pieprzem.


Zupa z żółtej fasolki

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Ugotować
na wywarze lub wodzie z dodatkiem cebuli i liści laurowych. Kwaśną śmietanę
wymieszać ze słodką papryką w proszku i ew. z łyżką mąki. Przyprawić
odrobiną octu.


Kapusta w sosie pomidorowym

Kapustę pokroić na paski, posolić, zostawić na pół godziny. Smażyć na
tłuszczu. Można dodać kminek, czosnek i troche słodkiej papryki w proszku. Na
samym końcu wlać koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą, zmiksowane pomidory
pelati albo najlepiej przecier własnej roboty, zagotować. Węgrzy dodają
zasmażkę i cukier, ale nie trzeba, i tak pycha.


Na koniec dwa niewęgierskie przepisy:


Biszkopt ze szpinaku

Składniki

400 g szpinaku (mrozonego albo przetartego)
3 jajka
4 łyżki śmietany
3 łyżki mąki
szczypta soli

Ugotować szpinak, odcedzić. Włączyć piekarnik. Do szpinaku dodać żółtka i
śmietanę. Ubić pianę z białek, połączyć z mąką i masą szpinakową. Upiec.
Można nasmarować z kremem śmietanowo-serową i zawinąć.


Sałatka pychotka

Rzodkiewki, ogórki, kukurydza plus natka pietruszki albo szczypiorek. Polać
ulubionym tłustym sosem.

Edytor zaawansowany
  • kado1 18.04.05, 15:39
    Dzięki Noemi!
  • patyska 18.04.05, 15:48
    a co ma Wegier do Chinczyka? wink))
    wygladaja pysznie, zrobie rodzince wink
    --
    Patrycja i Jeremi

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka