Dodaj do ulubionych

Chleb bezglutenowy

01.04.06, 13:31
Przepisy niewyprobowane.
Edytor zaawansowany
  • 01.04.06, 13:32
    Skladniki:

    1500 g Quinoa lub make z Quinoa
    250 g topionego masla
    1250-1400 ml wody mineralnej
    4-5 lyzeczek soli

    Mielic Quinoa, mieszac make z sola, topionym maslem i woda (ta woda musi miec
    duzo babelkow) i zrobic z tego geste ciasto. Wlozyc do duzej natluszczonej
    foremki (podluznej lub okraglej). Piec przy 180 stopni (piekarnik z nagrzewaniem
    gornym i dolnym) 2,5 do 3 godzin (zalezy od ilosci uzywanej wody i gustu). Gdy
    zostaje ciasto mozna zrobic mufinki - przy 180 stopni 100 minut. Chleb od razu
    wyjac z foremki do wychlodzenia.
  • 01.04.06, 13:34
    Skladniki:
    275g maki z ryzu naturalnego
    50 g maki sojowej
    1/2 lyzeczki sol
    1 1/2 lyzeczko proszku do pieczenia
    1 lyzka pestki ze slonecznika
    275 g mleka sojowego

    Maki z ryzu i soi dac do miseczki. Dodac proszek do pieczenia, olej
    slonecznikowy, mleko sojowe i zrobic ciasto. Posypac pestkami ze slonecznika.
    Ciasto dac do natluszczonej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przy 200 stopni
    40-45 minut. Mozna wstawic do piernika wode, wtedy chleb bedzie chrupiacy.

    PS. Nie wiem, ile oleju slonecznikowego, nie podali.
  • 01.04.06, 13:35
    Skladniki:

    200g maki ziemniaczanej
    200g maki ryzowej
    4 lyzeczki proszku do pieczenia
    3 lyzki masla
    400 ml wody
    5-6 ziemiankow gotwanych w mundurkach

    Mieszac maki z proszkiem, dodac maslo. Rozpuszcic sol w wodzie i dodac do maki.
    Ziemniaki obierac, gniatac i dodac. Zrobic z tego wszystkiego ciasto, wlozyc do
    natluszczonej foremki. Piec w nagrzanym pierkarniku pierwsze 20 minut przy 220
    stopni, potem dalsze 40 minut przy 170 stopni.
    Wstawic do piekarnika wode.
  • 01.04.06, 13:54
    Skladniki:

    500g ziemniakow
    szczypta soli
    1/2-1 filizanki wody
    5 lyzek maki ziemniaczanej
    5 lyzek maki z prosa lub kukurydzy
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 lyzka olej lub 2 lyzki ztopione maslo
    troche wody mineralnej

    Obrane i pokrojone w kawalki ziemniaki gotowac w malej ilosci wody (15 minut) i
    razem z woda ugniatac. Mieszac proszek do pieczenia z sola i makami, mieszac z
    ziemniakami i zrobic z tego ciasto (ma miec konsystencje ciast drozdzowego), ew.
    dodajac troche wody mineralnej. Wlozyc ciasto do pojemnikow na mufinki, piec w
    nagrzanym piekarniku 15-20 minut przy 200 stopni.
  • 01.04.06, 13:55
    Skladniki:

    120g Quinoa lub amarantus lub kukurydza (mielic na make)
    1/4 lyzeczki soli
    60 ml wody
    troche maki
    2 lyzeczki oleju

    Olej i sol dodac do maki i zrobic z tego ciasto, zostawic na ok. 20 minut. Z
    ciasto robic 4-6 kulki i rozwalkowac. Okragle placki piec w piekarniku na
    papierz do pieczenia 10-15 minut przy 175 stopni lub smazyc na patelni z obu
    stron (do tego trzeba uzywac olej, o ile nie macie superpatelni).
  • 01.04.06, 14:02
    Skladniki:

    350g maki jaglanej
    1/2 lyzeczek soli
    150g maki kukurydzianej
    350ml wody

    Ze szystkich skladnikow zrobic ciasto i uformowac placki (6-7 sztuk). Polozyc na
    wilgotna blache i posypac maka. Piec 30-35 minut przy 180 stopni.
  • 01.04.06, 14:03
    Skladniki:
    500g maki gryczanej
    1 lyzeczka soli 1/2 l wody
    2 lyzki masla

    Sol i make mieszac, miesac z woda i maslem i zrobic z tego ciasto. Zostawic na
    10-20 minut. Uformowac placki o srednicy 15-20 cm i polozyc na natluszczona i
    posypana maka blache. Upiec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut przy temp. 180
    stopni. Smakuje najlepiej swiezo, mozna uzywac jak chleb. Aby zrobic slodkie
    placki uzywamy tylko szczypte soli i cos do slodzenia (3-4 lyzki zmiksowanych
    suszonych owocow, syrop, cukier).
  • 01.04.06, 21:50
    Skladniki:

    60g maki kukurydzianej
    60g maki grzyczanej
    1 filizanka wody
    szczypta soli
    1 lyzka olej roslinny
    tluszcz palmowy

    Make mieszac, dodac sol, olej i zrobic ciasto, powoli dodac wode. Ogrzac
    tluszcza palmowy w patelni. Za pomoca mokrej lub zaoliwionej lyzki zrobic z male
    placki, podsmazyc z dwoch stron.

    Po smazeniu mozna zostawic na reczniczkach papierowych, aby nie bylo tyle
    tluszczu na plackach. Mozna piec w gofrownice.

    Tortilla smakuje do zup, cieplych sosow, a na zimno do dipow.
  • 01.04.06, 21:50
    Skladniki:
    750g kaszy jaglanej
    1 1/2 l wody
    3/4 l wody mineralnej
    200g miekkie maslo
    550g platki jaglane
    1-2 lyzeczek soli

    Umyc kasze pod goraca woda, wsypac do gotujacej sie wody, gotowac ok. 20 minut.
    Potem mieszac z woda mineralna, sola, maslem i platkami, ew. zmiksowac. Ciast
    dac do gofrownicy, piec ok. 7-10 minut.

    Daje ok. 20-25 wafli, mozna zamrozic.
  • 01.04.06, 21:51
    Skladniki:

    125g maki kukurydzianej
    125g maki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 lyzka miekkiego masla
    1 lyzeczka musu migdalowego lub cashew
    woda mineralna
    tluszcz do pieczenia

    Mieszac trzepaczka wszystkie skladniki bardzo dokladnie, ciasto jest plynne i
    przypomina masy na biszkopty. Nagrzac patelnie mocno, wlozyc tluszcz. Bardzo
    ostroznie wlac ciasto do patelni, to ma byc cieniutka warstwa. Nalesnik jest
    momentalnie gotowy, nie obrocic !

    Mozna zjesc na slodko lub pikantnie. Jesli ma byc pikantny, to caist sie robi
    bez musu.
  • 01.04.06, 21:51
    Skladniki:

    500g maki z Quinoa
    1 lyzka maki z amarantus
    300g skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
    kostka drozdzy
    troche cieplej wody
    1 lyzeczka soli
    200ml wody mineralnej
    3 lyzki oleju
    200ml wody mineralnej

    Maki i skrobie wszystkie mieszac, 200g mieszanki zostawic na pozniej. Pozostala
    czesc dac do miski, zrobic dolek w srodku. Drozdzy rozpuscic w cieplej wodzie,
    dac do dolka i mieszac z mala iloscia maki. Zostawic na wyrosniecie.
    Potem dodac olej, mieszac. Ciasto bedzie dosc plynne. Jeszcze raz zostawic na
    wyrosniecie. Potem dodac druga czesc maki (200g) i ugniatac ciasto. Jesli jest
    za suche dodac wode mineralna. Uformowac chleb, dac do podluznej foremki.
    Jeszcze raz czekac 30 minut az wyrosnie. Nagrzac pierkarnik, ciasto postawic na
    dolna polke piekarnika, na samym dole miseczke z woda. Piec przy 250 stopni 15
    minut, dalsze 30 minut przy 200 stopni. Po pieczeniu wyjac z foremki.

    Wszystkie chleba bezglutenowe najlepiej smakuja swieze. Zapasy najlepiej
    zamrozic, gdy jest pokrojone. Kromki mozna szybko rozmrozyc w tosterze.
  • 01.04.06, 21:52
    Skladniki:

    1/2 l wody mineralnej
    2 lyzki masla
    2 lyzeczki soli
    260g maki kukurydzianej
    220g skrobii kukurydzianej
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    60g drobnej kaszy kukurydzianej
    kostka drozdzy
    tluszcz do foremki

    Woda z maslem i sola zagotowac. Make i skrobie kukurydziana i make ziemniaczana
    mieszac, w misce mieszac z kasza kukurydziana. Polowe tej mieszanki powoli
    wsypac do gotujacej sie wody i tak dlug mieszac, az ciasto odchodzi od garnka.
    Zostawic ciasto, aby sie troche ochlodzilo, najlepiej na posypanej maka desce.
    Gdy jest juz tylko cieply dac do miski. Rozkryszyc nad tym drozdzy i dodac
    reszte mieszanki mak. Ugniatac ciasto, zostawic ciasto na wyrosniecie 15 minut,
    pod przykryciem. W tym czasie natluszczyc foremke i ogrzac piekarnik na 220
    stopni. Po tych 15 minutach jeszcze raz ugniatac ciasto, zrobic rolke, ktora
    mozna wlozyc do foremki. Jeszcze raz zostawic na wyrosniecie pod przykryciem.
    Wstawic do piekarnika, rowniez miske z woda. Piec przy 220 stopni 20 minut,
    kolejne 50 minut przy 180 stopni.
  • 01.04.06, 21:54
    Przepisy wyglądają naprawdę fajnie. Sama zamierzam częśc wypróbowac, choc gluten
    jemy smile)

    Kruffa
  • 01.04.06, 22:01
    Powiedz mi, jaka jest roznica pomiedzy skrobia i maka, wiem, ze w przypadku
    ziemniakow to jest to samo. Ale jak jest z kukurydza ? Tu sie rozroznia, ale
    nigdy nie widzialam skrobii kukurydzianej.
    K.
  • 02.04.06, 15:42
    Widzialam w sklepie ze zdrową zywnościa i make i skrobie kukurydziana, w
    skladzie Miksu C tez jest i maka i skrobia, to chyba roznica jest. Moze w
    grubosci mielenia?
    Przepisy fajne, ja sie wlasnie przymierzam do proby upieczenia ciasta
    drozdzowego z maki kukurydzianej (pod katem Wielkanocy), niestety bez masla i
    bez jajek, zobaczymy co z tego wyjdzie smile
  • 02.04.06, 20:12
    Mąka to mąka - wiadomo smile)
    Skrobia to zmodyfikowana mąką - różnica między mąką kukurydzianą a skrobią jest
    taka, że mąka się nie klei, a skrobia a i owszem. Jest swego rodzaju sklejaczem.
    Wygląda podobnie do mąki ziemniaczanej.

    Kruffa
  • 01.04.06, 21:57
    Skladniki:

    150g maki gryczanej
    150g maki jaglanej
    150g maki ryzowej
    200g maki kukurydzianej
    2 lyzki maki sojowej lub gryczanej
    2 lyzeczki soli
    600 ml wody
    200g ugotowane ziemniaki
    kostka drozdzy

    Mieszac maki i sol, dodac ciepla woda. Drozdzy rozpuscic w malej ilosc wody,
    dodac do mieszanki mak, ugniatac. Ugniatac ugotowane ziemniaki i dodac do mak,
    dalej gniatac. Ciast wlozyc do foremki, zostawic na przynajmniej 30 minut. Piec
    w nagrzanym piekarniku przy 220 stopni 10 minut, kolejne 40 minut przy 200
    stopni. Wlozyc do piekarnika miske z woda.
  • 01.04.06, 22:07
    Skladniki:

    kostka drozdzy
    3 ugniatane ziemniaki gotowane w mundurkach
    350g maki ryzowej
    380g wody mineralnej
    1 1/2 lyzeczki soli
    150g maki jaglanej

    Drozdzy kruszyc i wsypac do sloika, mieszac z sola i zamknac. Zostawic pare
    minut, az polowa jest plynny (brakuje mi tu wody, ale na drozdzach sie nie
    znam). Te mieszanke mieszac z pozostalymi skladnikami. Zostawic na wyrosniecie
    15 minut. Wlozyc ciasto do foremki, ktora jest wylozona papierem do pieczenia. W
    piec przy 50 zostawic na wyrosniecie 15 minut. Na dolnej polce piec 50 minut
    przy 175 stopni. Po pieczeniu wyjac od razu z foremki.
  • 01.04.06, 22:22
    Skladniki:

    300g maki gryczanej
    300 maki jaglanej
    100g skrobii ziemniaczanej
    1/2 l wody
    kostka drozdzy
    2 lyzeczki soli

    Mieszac maki i sol, rozpuscic w malej ilosc wody drozdzy. Dac rozpuszczone
    drozdzy i pozostala wode do mak, ugniatac ciasto, wlozyc do natluszczonej
    foremki. Zostawic w cieplym miejscu ciasto 30 minut. Upiec chleb w nagrzanym
    piekarniku 10 minut przy 225 stopni, potem 40 minut przy 200 stopni. Wstawic
    wode do piekarnika.
  • 01.04.06, 22:23
    Skladniki

    800g maki ryzowej
    2 lyzki maki kukurydzianej
    1 lyzeczka soli
    200g ugotowane ziemniaki
    1 1/2 kostki drozdzy
    2 lyzki masla
    600 ml wody

    Mieszac maki i sol. Rozpuscic drozdzy w malej ilosci cieplej wodzie i dodac z
    pozostala woda, maslem i ugniatanymi ziemniakami. Wszystko dobrze mieszac,
    wlozyc ciasto do natluszczonej foremki. Zostawic 30 minut w cieplym miejscu. W
    nagrzanym piekarniku upiec 20 minut przy 220 stopni, potem 30 minut przy 170 stopni.
  • 01.04.06, 22:24
    500g ryzu
    350ml wody mineralnej
    1 lyzeczka soli
    1/2 kostki drozdzy
    50g masla

    Polowe ryzu mielic na gruba make, druga polowe na drobna make. Obie czesci
    mieszac z sola. Drozdzy ropuscic w cieplej wodzie, mieszac z makami i maslem.
    Zostawic na wyrosniecie w temp. pokojowej ok 20 minut. Ponownie ugniatac,
    formowac buleczki, polozyc na natluszczona blache. Zostawic 15 minut na
    wyrosniecie, pod przykryciem. Potem ostrym nozem zrobic krzyzyk do glebokosci 1
    cm. Blache wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut przy 225 stopni,
    potem kolejne 15 minut przy 175 minut.Nalezy piec bez wentylatora.
  • 01.04.06, 22:34
    Skladniki: 100g maki Quinoa
    szczypta soli
    1/3 kostki drozdzy
    2 lyzki olej lub 2 lyzki plynnego masla
    100 ml wody mineralnej

    Mieszac make i sol, drozdzy pokruszyc do dolka w srodku maki. Dodac na drozdzy
    wode i mieszac drozdzy z mala iloscia maki. Zostawic drozdzy 20 minut. Potem
    drozdzy z maka, tluszczem i woda mineralna mieszac. Wyjdzie dosyc plynne ciasto,
    ktore trzeba zostawic kolejne 30 minut. Polozyc na blache papier do pieczenia,
    nagrzac piec na 200 stopni, wstawic miske z woda.
    Ponownie ugniatac, uformowac placek i polozyc go na blache. Pokryc czyms, aby
    jeszcze raz ciasto moglo rosnac 15 minut. Piec 20 minut.

    Jesli placek ma byc slodki, to ciasto zrobic bez soli i zamiast wody uzywac sok.
    Zamiast soku mozna uzyc zmiksowane namoczone owoce z woda.
  • 01.04.06, 22:34
    Skladniki:

    500g maki ryzowej
    400 ml wody
    kostka drozdzy
    75g miekkiego masla

    Rozkruszyc drozdzy nad maka, dodac wode i tluszcz, ugniatac, zostawic 30 minut.
    Wlozyc ciasto do foremek na mufinki, zostawic 20 minut. Piec 25 minut przy 175
    stopni.

    Do ciasta mozna dodac zmiksowane namoczone przez noc suszone owoce.
  • 03.04.06, 12:17
    Dziewczyny, jestescie niocenione, moj maly jest na diecie bezglutenowej,
    uczulony na skrobie pszenna, te przepisy to dla nas szansa, jak tylko pojde do
    domu, wyprobuje ktorys z nich.

    Dziekuje!!!
    --
    maciek2005.blox.pl/html
  • 03.04.06, 14:47
    Przepisy sa przelozone z niemieckiego, kostka drozdzy moze miec inna wielkosc
    niz w Polsce. Pytalam sie, w ok. Berlina to 42g, to na 500-1000g maki. Poleca
    sie raczej czynne drozdzy, a nie drozdzy suszone.
    K.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.