Dodaj do ulubionych

Bezglutenowe ciasta i ciastka

05.04.06, 11:25
Kolejne niewyprobowane. Gdy wyprobujecie, to dodajcie swoje komentarzy dla
innych. Jesli cos pomieszalam, to rowniez dajcie znac.

W przypadku wafli: gofrownice nie nalezy otwierac podczas pieczenia. Wafle
bezglutenowe potrzebuja nizsza temperature i troche dluzszy czas pieczenia.
Wafle sa dobre, gdy dobrze odchodza.
Edytor zaawansowany
  • kerstink 05.04.06, 11:26
    100g maki gryczanej
    2 lyzki 'z gorka' maki ziemniaczanej lub kukurydzianej
    szczypta soli
    1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    100 ml wody lub mieszanki wody i dozwolonego mleka
    1 lyzka syropu ryzowego lub daktylowego lub fruktozy

    Wszystkie skladniki mieszac, zostawic na 10 minut. Przy sredniej temp. piec 5
    minut w gofrownicy.
  • kerstink 05.04.06, 11:26
    150g maki gryczanej
    100g maki kukurydzianej
    szczypta soli
    1 lyzka karobu
    1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    100-150ml mleka kokosowego
    1 lyzka oleju kukurydzianego
    200-300ml wody, ew. wiecej

    Mieszac wszystkie skladniki, zostawic 10 minut, wychodzi geste ciast. Piec w
    nagrzanej gofrownicy.
  • kerstink 05.04.06, 11:27
    100g Quinoa
    200ml wody

    Quinoa plukac gotujaca sie woda. Zagotowac wode, wrzucic Qinoa. Zagotowac, 20
    minut gotowac na malym ogniu, mase zmiksowac. Zostawic na 1/2 godziny albo
    dluzej.Ustawic gofrownice na 1 lub 2, polozyc mase, zamknac gofrownice, piec 7-8
    minut.(Gofrownica musi byc ze specjalna warstwa.)
  • kerstink 05.04.06, 11:27
    150g maki jaglanej
    75g platkow jaglanych
    250 wody mineralnej
    50g masla
    ew. 1 zmiksowane jablko
    100g jagod
    1/2 dojrzaly banan lub 1-2 lyzki fruktozy lub syropu etc.
    1 lyzka maki jaglanej

    Make, wode, maslo i jablko mieszac, ciast na chwile zostawic, piec w
    gofrownice.Jagody slodzic, zagotowac w wodzie, zagescic 1 lyzka maki jaglanej.
    Podac owoce na zimno lub cieplo do wafli.

    Te wafle mozna rowniz robic z reszty ugotowanej kaszy jaglanej: dac do garniki
    troche wody, zagotowac, dodac kaszki i potem dalej jw.
  • kerstink 05.04.06, 11:28
    125g tluszczu
    250g maki kukurydzianej
    250ml wody

    Ubic tluszcz do piany, dodac make, wode. Zostawic na 10 minut. Natluszczac
    gofrownice, wlozyc mala ilosc caist, piec przy sredniej temp. 6-7 minut.
  • kerstink 05.04.06, 11:28
    filizanka drobnej kaszy kukurydziany (polenta)
    2 filizanki wody
    sol

    Kasze wsypac do gotujacej sie solonej wody, zagotowac, potem przy malym ogniu
    ciagle mieszajac gotowac, az polenta odchodzi od garnka.
    Do wafli polenta ma byc raczej sucha. Natluszczac gofrownice, piec wafle przy
    sredniej temp. 6-7 minut.
  • kerstink 05.04.06, 11:29
    2 filizanki wody
    1 filizanka polenty
    1,5 filizanki maki kukurydzianej
    1/3 paczki masla
    1/2 l wody mineralnej gazowana lub wody mineralnej i mleka ryzowego

    Wode i polente zagotowac, dodac make kukurydziana, rozpuscic maslo i dodac,
    dodac plyny i mieszac - mieszac tylko w jedna strone, bo uciekaja bable z wody
    !Nagrzac i natluszczac gofrownice, piec wafle z 2 lyzek masy przy sredniej temp.
    6-7 minut.
  • kerstink 05.04.06, 11:29
    filizanka wody
    2 filizanki kaszy kukurydzianej
    1/2 filizanki skrobii kukurydzianej
    szczypta soli
    troche oleju kukurydzianego
    3-4 lyzek musu ze sliwek

    Wode zagotowac, kasze wsypac, zagotowac i ciagle mieszajac uzyskujemy gesta
    mase. Dodac skrobie, sol, olej, a na koniec mus ze sliwek. Piec w natluszczonej
    nagrzanej gofrownicy przy sredniej temp. 6-7 minut.
  • kerstink 05.04.06, 11:30
    125g maki ryzowej
    125g masla
    1 zgnieciony banan
    1 filizanka wody mineralnej
    1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

    Wszystko mieszac, piec przy sredniej temp. w gofrownicy.
  • kerstink 05.04.06, 11:30
    filizanka ryzu naturalnego lub kaszy jaglanej
    1 1/2 filizanek wody
    4 polowki suszonych gruszek
    50g masla
    szczypta soli

    Namoczyc suszone owoce. Ryz lub kasze gotowac w wodzie (ryz ok. 45 minut, kasze
    ok. 25 minut). Ryz lub kasze zmiksowac razem z namoczonymi owocami, maslem. Przy
    niskiej temp. piec wafle, az odchodza od gofrownicy. W razie potrzeby do ciast
    dodac make ryzowa lub jaglana.
  • kerstink 05.04.06, 11:31
    250g maki jaglanej
    250g platkow jaglanych
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 lyzki fruktozy lub 1 zgnieciony dojrzaly banan
    1 lyzka plynnego masla
    woda mineralna

    Make, platki, sol, proszek do pieczenia i fruktoze mieszac, dodac maslo i tyle
    wody mineralnej, az uzyskujemy ciasto o konsystencji ciasta biszkoptowego. Jesli
    slodzimy bananem, to odpowiednio zredukowac ilosc fruktozy. Zostawic ciasto na
    15 minut, dac do foremek na mufinki, piec w nagrzanym piekarniku przy 200 stopni
    15-20 minut.

    Takie same mufinki mozna robic z maki kukurydzianej. Wtedy uzywamy tylko 250g
    maki kukurydzianej, i zredukujemy fruktoze i proszek do pieczenia do polowy.

    W obu przypadkach mozna dodac kakao do ciasta: wystarczy jedna lyzeczka kakao do
    mieszanki maki, wtedy trzeba dwa razy tyle fruktozy dawac.
  • kerstink 05.04.06, 11:32
    100g masla sklarowanego
    1 lyzka musu migdalowego lub z Cashew
    100g fruktozy lub czegos innego do slodzenia
    szczypta soli
    50g maki kukurydzianej
    50g maki jaglanej
    50g maki gryczanej
    1 lyzeczka kakao
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    woda mineralna gazowana

    Wszystkie skladniki oprocz wody dobrze mieszac mikserem, potem dodac wode.
    Ciasto ma byc plynne jak ciasto biszkoptowe. Dac ciast do foremek na mufinki, i
    najlepiej od razu piec przy 200 stopni 30 minut.
  • kerstink 09.04.06, 16:03
    Dalam mus z orzechow laskowych, i zamiast kakao karob. Wyszlo bardzo smaczne.
    K.
  • kerstink 05.04.06, 11:32
    200g masla klarowanego
    2-3 lyzki musu migdalowego lub z Cashew
    200g fruktozy
    szczypta soli
    240g maki (kukurydziana, jaglana)
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    400-500g owocow, do wyboru

    Wszystkie skladniki oprocz owocow mieszac i ugniatac ciasto. Polowe ciasta
    wgniatac w ogragla foremke. Polozyc na to umyte i pokrojone owoce. Reszte ciasta
    pokruszyc na wierzchu. Piec ok 30 minut przy 200 stopni na srodkowej polce.
    Najbardziej sie nadaja do tego ciasta dojrzale morele, sliwki, slodkie jablka
    lub gruszki.
  • kerstink 05.04.06, 11:33
    250g maki kukurydzianej
    50g skrobii kukurydzianej
    100g masla
    1 miekki banan lub inne owoce suszone, namoczone i rozdrobnione
    3 lyzeczki syropu ryzowego lub fruktozy
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    250ml dozwolonego mleka lub wode
    Dla ciemnego ciasta dodatkowo:
    2 lyzeczki kakao
    1 lyzeczka fruktozy
    50 namoczone i zmiksowane z woda rodzynki

    Wszystkie skladniki mieszac. Podzielic ciasto i do jednej czesci dodac skladniki
    dla ciemnej czesci ciasta, dobrze mieszac. Nie za wysoka foremke natluszczac i
    posypac kasza kukurydziana. Wlozyc jasne ciasto, potem na niego ciemne ciasto.
    Widelcem mieszac obie masy ryzujac spirale. Piec w nagrzanym piekarniku przy 200
    stopni 20-30 minut.

    Z ciemnego ciasta mozna robic czekoladowe mufinki. Piec w foremkach na mufinki
    20-30 minut przy 200 stopni.
  • kerstink 05.04.06, 11:33
    250g maki kukurydzianej
    50g skrobii kukurydzianej
    szczypta soli
    100g plynnego masla
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    250ml dozwolonego mleka lub czegos mlekopodobnego
    1 miekki banan

    Maki mieszac z proszkiem do pieczenia, dodac wszystkie pozostale skladniki i
    mieszac.Ew. potrzebne jest wiecej lub mniej skrobii. Natluszczac foremke maslem,
    posypac platkami jaglanymi lub kasza kukurydziana, za nim wlozymy ciasto. Piec w
    35-45 minut przy 180 stopni. Po pieczeniu zostawic w foremce na ochlodzenie.
    Posypac cukrem puder lub maka gryczana.

    Aby uzyskac ciemnego baranka trzeba namoczyc 50g rodzynek, zmiksowac i
    rozdzrobnic je razem z woda, dodac 2 lyzki kakao i 1 lyzke fruktozy. To wszystko
    nalezy dodac ciast i piec jw.
  • kerstink 05.04.06, 11:34
    100g rodzynek
    100ml wody
    100g maki kukurydzianej
    50g masla
    szczypta soli
    1 lyzka karobu
    100g maki sojowej
    100g maki ryzowej

    Nadzienie:
    3 lyzki rodzynek
    350g jablek
    350g gruszek

    Rodynki namoczyc w wodzie 3-4 godziny. Wode w ktorym moczyly sie rodzynki,
    wieksza czesc rodzynek, maslo i mieszanke mak i karobu mieszac i ugniatac ciasto
    i zostawic 1/2 godziny przykryte w chlodnym miejscu. Natluszczac okragla
    foremke, wgniatac ciasto, i zrobic brzego o wysokosci 2 cm. Pokroic jablka i
    gruszki, mieszac z pozostalymi rodzynkami (ok. 3 lyzki), i polozyc na ciasto.
    Piec ok. godzine przy 175 stopni w nagrzanym piekarniku.
  • kerstink 05.04.06, 11:35
    150g masla
    100g maki ziemniaczanej
    50 maki sojowej
    100g maki gryczanej
    szczypta soli
    100g mielonych migdalek
    4 lyzki zmikoswane namoczone suszone owoce z odrobina wody po namoczeniu

    Mieszac maki i mielone migdaly w misce. W innej misce ubic maslo do piany, dodac
    powoli mieszanke z maki i migdalow. Na koniec dodac owoce, ugniatac ciasto i
    zostawic na jakis czas w chlodnym miejscu.
    Chlodne ciasto rozwalkowac na posypanej maka powierzchni, grubosc ok. 0.5cm,
    zrobic ciasteczka. Powierzchnie ciasteczek posmarowac slodka masa (np. fruktoza
    ieszane z woda), mozna polozyc polowki migdalow, suszone namoczone owoce. Piec
    cisteczka przy 200 stopni 15-20 minut

    Mozna uzywac inne rodzaje mak.
  • kerstink 05.04.06, 11:36
    100g maki ryzowej
    szczypta soli
    25g masla
    male zmiksowana jablko
    3 lyzki maki ziemniaczanej
    zgnieciony banan lub cos innego do slodzenia (suszone owoce, cukier, syrop)

    Wszystkie skladniki mieszac, ciasto zostawic na 30 minut w chlodnym miejscu,
    rozwalkowac na grubosc 1 cm (jesli nie da sie dobrze rozwalkowac dodac troche
    maki ziemniaczanej). Zrobic ciasteczka, polozyc na natluszczona blache, piec w
    nagrzanym piekarniku 10-15 minut przy 190 stopni.
  • kerstink 05.04.06, 11:36
    80g zimnego masla
    50g mielonych migdalow
    50g maki sojowej
    80g maki kukurydzianej
    60g skrobii ziemniaczanej
    80g zmiksowane wraz z woda namoczone owoce suszone
    3 lyzki wody
    4 lyzki mielonych migdalow

    Mieszac maslo i migdaly, dodac maki, wode i owoce. Zrobic gladkie ciasto,
    uformowac kule. Zostawic godzine w lodowce.Uformowac rolki o dlugosci ok. 7cm i
    grubosci 1cm, zrobic rogaliki. Obtaczac mielonymi migdalkami. Polozyc na blache
    na papier do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku przy 180 stopni 15 minut.
  • kerstink 05.04.06, 11:37
    125g masla
    1 banan lub jablko
    150g maki kukurydzianej (lub jaglanej)

    Obst zmiksowac lub drobno scierac. Ubic maslo, dodac owoce, i make. Uformowac
    ciasteczka, polozyc na blache, na papier do pieczenia. Piec przy 175 stopni 15
    minut.
  • kerstink 08.04.06, 07:53
    Obst = Owoce
  • nowajulka 05.04.06, 16:50
    Jesteś cudowna z tymi przepisami. Notuję i za rok, po zakończeniu leczenia
    candidy z pewnością z nich skorzystam
  • puza1 06.04.06, 10:14
    dzięki Kerstink, ogromne dzięki!!!!!!!!!!!!!!
    Nowajulko, dlaczego masz czekać? Niektóre przepisy chyba nadaja się w trakcie
    leczenia ... Np. wafle jaglane gdzie w kładzie jest tylko kasza i płatki
    jaglane, masło i woda? Nie można takich przy candidzie?
    Puza
  • nowajulka 06.04.06, 10:56
    Masła nie możemy
  • kerstink 08.04.06, 07:46
    150g maki kukurydzianej
    6 jajek
    150g cukru
    1/2 laski wanilii
    100g masla
    lyzeczka proszku do pieczenia
    3-4 lyzki platkow migdalowych
    sol
    tluszcze i kasza kukurydziana

    Maslo roztopic i ostudzic. Forme do pieczenia natluscic i posypac kasza.
    Oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z cukrem oraz szczypta soli na
    puszysta mase. Laske wanilii przekroic wzdluz, wyskrobac miazsz i dodac do
    utartych zoltek. Make kukurydziane przesiac z proszkiem do pieczenia wprost do
    masy zoltkowej i wymieszac. Wlac ostudzone maslo i ponownie wymieszac.
    Na koniec ciasto delikatnie polaczyc ze sztywna piana z bialek. Ciasto przelozyc
    do formy, powierzchnie wyrownac i posypac platkami migdalowymi.
    Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Przed wyjeciem sprawdzic drewnianym
    patyczkiem, czy ciasto jest suche, czyli dobrze upieczone.


    (PS. Obrazek wyglada ladnie.)
  • kerstink 08.04.06, 07:51
    100g kaszy kukurydzianej
    4 jajka
    150g twarogu
    150g gestej smietany
    cytryna
    2 lyzki masla
    cukier puder

    Jajka umyc. Zoltka oddzielic od bialek. Twarog zemlec lub przetrzec przez sito.
    Dodac zoltka, smietane, wsypac kasze kukurydziana, dokladnie wymieszac.
    Cytryne wyszorowac w goracej wodzie, osuszyc. Zetrzec skorke na tarce o malych
    oczkach i dodac do masy kukurydzianej. Ubic na sztywno piane z bialek, wymieszac
    delikatnie z masa.
    Przelozyc mase do formy posmarowanej maslem. Piec ok. 40 minut w temperaturze
    180 stopni. Goraca legumine oproszyc cukrem pudrem.


    Przyznaje, ze te dwa ostatnie nie sa bardzo 'alergiczne', ale moze komus wlasnie
    takie jest potrzebne.
  • zonka9 11.04.06, 13:35
    Wychodza switnie, ale same zle smakuja, smaruje malemu musem jablkowym i wcina.
    Wczoraj robilam w ten sam sposob z kazy jaglanej, tez swietne.

    Krestnik, bardzo nam pomoglas, dziekuje
    --
    maciek2005.blox.pl/html
  • kerstink 11.04.06, 13:42
    A ja chyba kupie sobie gofrownice ...
    K.
  • mavva 11.04.06, 13:46
    Ja mam teflonową, ale nie wiem, czy ten teflon nie jest szkodliwy.
    Czy są może gofrownice nieteflonowe, jakie polecacie?

    Ciasto na mazurki, może znacie przepis?
    Dzięki.
  • zonka9 12.04.06, 09:58
    Krestnik, ja kupilam w dniu, kiedy zobaczylam te przeisysmile Warto było.
    A teflon chyba nie przeszkadza, bo mam taka i to chyba o to chodzi, zeby byla
    teflonowa.
    Pozdrawiam
    --
    maciek2005.blox.pl/html
  • kerstink 12.04.06, 13:15
    Na temat teflonu: to samo pytanie dotyczy patelni teflonowej. Czytalam, ze gdy
    doszlo uszkodzenia powierzchni, to one sa szkodliwe - wtedy nalezy je wywalic.

    K.
  • mamaksinka 12.04.06, 16:47
    Zgadza się, trzeba wyrzucić w przypadku pierwszych rys, bo inaczej to ten teflon
    po prostu zaczynamy zjadać.
  • zonka9 13.04.06, 10:20
    to dobrze , ze napisalyscie, maly nie je potraw smazonych, ale gofrownica ma
    teflon, sciagam, a raczej podwazam drewnianya lopatka do masla, musze
    sprawdzic, czy nie porysowalam.Mam nadzieje, ze niesmile
    --
    maciek2005.blox.pl/html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.