• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Owsianka a wapń Dodaj do ulubionych

  • 01.08.06, 08:44
    Ostatnio usłyszałam, że wyjaławia z wapnia. Czy to prawda ? Mały je ja
    codziennie i chociaż wiem, że dzięki niej ma super skórę, teraz
    przestraszyłam się braku wapnia. Co ma wapń ? Jak Wam sie wydaje - czy
    przyjmowanie dodatkowego wapnia w postaci tabletek jest w przypadku dzieci
    bezmlecznych niezbedne ?
    Zaawansowany formularz
    • 01.08.06, 11:00
      Owies wlasnie zawiera bardzo duzo wapnia! Nalezy go podawac w formie platkow
      najlepiej gorskich, najmniej przetworzonych.
      Jesli chodzi o wapn u dziecka to warto zrobic badanie pierwiastkowe wlosa.
      Wtedy bedziesz wiedziala co sie dzieje u twojego dziecka.
      Moja mala nie je mleka i pochodnych od 1,5 roku a w badaniu wyszlo ze ma poziom
      wapnia w gornej granicy. Wapn jest pozyskiwany z warzyw i moje dziecko jest
      najlepszym przykladem tego ze tak jest w rzeczywistosci.
      Wazna kwestia jest nie tyle poziom zawartego wapnia ale czy wapn ten jest
      przyswajalny. Najlepiej przyswajalny jest ten naturalny, w warzywach a nie w
      chemicznych preparatach.
      Anna Kamila
      • 01.08.06, 21:42
        U nas też w badanich wyszedł wapń w gornej granicy.
    • 01.08.06, 23:25
      witajcie przepraszam ze sie wtrace czy 15mies dziecku z AZS alergia pokarmowa
      moge podac platki owsiane z mlekiem modyfikowanym-bebilon p.2
      • 02.08.06, 09:21
        mozesz, jesli nie jest uczulone na gluten
    • 07.08.06, 00:38
      płatki owsiane gotowane na mleku w olbrzymim stopniu zmniejszają przyswajalność
      wapnia z tegoż mleka. Tak więc owsianka to najgorsza zupa mleczna z punktu
      widzenia dostarczania wapnia.
      Chalsia
      --
      Są tacy co lubią gady, ja nie.
      • 17.08.06, 15:30
        przyswajanie wapnia utrudnia nadmierna ilość tłuszczu zwierzęcego i białka oraz
        fosforany zawarte m.in. w wędlinach, płatkach owsianych, napojach gazowanych.
        Zaburzają one w organizmie równowagę wapniowo-fosforową.
      • 18.08.06, 00:21
        płatki owsiane gotuje się na wodzie i po odparowaniu wody miesza się z mlekiem
        lub owocami
        --
        cudownie jest być mamą
      • 18.08.06, 14:11
        chalsia napisała:

        > płatki owsiane gotowane na mleku w olbrzymim stopniu zmniejszają przyswajalność
        >
        > wapnia z tegoż mleka.

        a dlaczego? prawde mowiac spotkalam sie odwrotna teorią; ze wzgl. na duza
        zawartosc magnezu platki owsiane gotowane na mleku ulatwiaja przyswajanie wapnia
        z tegoz mleka.
        co innego platki owsiane gotowane na wodzie. faktycznie jest to produkt bogaty w
        fosorany i moze "wyjalawiac" organizm z wapnia.
        • 18.08.06, 14:50
          setia napisała:
          > co innego platki owsiane gotowane na wodzie. faktycznie jest to produkt bogaty
          > w
          > fosorany i moze "wyjalawiac" organizm z wapnia.

          konkretnie chodzi o fosfor fitynowy (kwas fitynowy).
    • 18.08.06, 14:45
      MOże komuś się przyda
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25801&w=44829720&v=2&s=0
      --
      Beata z Małgosią (2 maj 2004r.)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.