Dodaj do ulubionych

Koncentrat ciasta (chleba bezglutenowego) - proszę o praktyczne porady

IP: *.* 14.09.02, 12:51
Kochane Mamy małych alergików!W dniu dzisiejszym po raz pierwszy sięgnęłam po koncentrat ciasta chlebowego z zamiarem upieczenia Olusiowi smacznych bułeczek. I jak tak stoję i patrzę na te pseudo bułeczki :-( to sobie myślę, że albo mam dwie lewe ręce , albo coś delikatnie mówiąc żle zrobiłam. Przede wzystkim bułeczki są białe z wierzchu ( czy takie mają być), a po drugie odnoszę wrażenie,a raczej jestem pewna ,że niezbyt wyrosły tzn. prawie w ogóle nie wyrosły. Bardzo proszę wszystkie mamy mające doświadczenie w tej materii a jakieś techniczne porady, co zrobić i jak zrobić,żeby wyszło. I jeszcze chciałam zaznaczyć ,że trzymałam się sztywno przepisu umieszczonego na pudełku. Będę wdzięczna za wszelkie rady. Pozdrawiam :-))) Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: jojo Re: Koncentrat ciasta (chleba bezglutenowego) - prosze˛ o praktyczne porady IP: *.* 14.09.02, 22:36
      ...moj syn jest bezglutenowcem i do pewnego stopnia bezbialkowcem w ogole, nigdy nie slyszalam o koncentracie chleba bezglutenowego (po normalnym bezglutenowym o obnizonej ilosci bialka mial rozwolnienie jak stad do honolulu) ale napisze Ci ja ja sobie radze z problemem chleba...1. pieczywo chrupkie wasa ryzowe 2. chleb wedlug przepisu ze starego testamentu (z drobnymi modyfikacjami)...taki chleb w ogole nie przypomina chleba ale jest totalnie pyszny i kosmicznie zdrowy......bierzesz garsc soczewicy, garsc grochu, fasoli, cieciorki i gotujesz z kilkoma lyzkami oliwy z oliwek......kroisz duza garsc suszonych moreli, kilka daktyli, kilka fig, kilka suszonych sliwek, garsc pestek slonecznika i druga pestek dyni, troche sezamu, garsc rodzynek, dwie, trzy garsci wiorkow kokosowych, dwie garsci zmiazdzonych migdalow i innych orzechow, dolewasz jeszcze troche oliwy i wody i wszystko razem miksujesz, dodajesz cynamon do smaku (trzeba probowac - ja wszystko robie "na oko"), wlewasz jeszczed troche wody i dosypujesz maki gryczanej, tak, zeby zrobilo sie lekko gumiaste w wygladzie (ale nie za bardzo bo bedzie za suche)......na blache wylewasz oliwe z oliwek tak, zeby pokryla cale dno, posypujesz maka kukurydziana po calosci i lycha nakladasz "ciasto, posypujesz wiorkami kokosowymi, przejezdzasz lyzka, tak, zeby sie wiorki z lekka zatopily w ciescie, wkaldasz do rozgrzanego piekarnika na 40 minut do godziny (sprawdzasz czy sie boki nie przypalaja za bardzo), wylaczasz gaz, wstawiasz miske z woda i zostawiasz na pare godzin (ja zawsze pieke wieczorem wiec zostawiam do rana)......maxi to uwielbia i ja tez, w zasadzie w ogole w moim domu nie ma normalnego chleba a ten biblijny wyparl ostatnio ukochana wase......no i jezeli Twoje dziecko moze jesc jajka pamietaj, ze maka kukurydziana i gryczana genialnie zastepuje make pszenna i zytnia......a z ciekawostek to robie maxowi regularnie nalesniki z maki kukurydzianej, mleka kokosowego i musu jablkowego... ...jak jest porzadnie rozgrzana patelnia to sie smaza i nie rozpadaja choc jaja w nich nie uswiadczysz... ...a wiec wszystko jest mozliwe...pozdro.j.
      • Gość edziecko: kasiazabiello Re: Koncentrat ciasta (chleba bezglutenowego) - prosze˛ o praktyczne porady IP: *.* 15.09.02, 07:56
        Dzięki serdeczne za te przepisy, powiedz mi tylko jeszcze w jakiej temperaturze trzeba piec ten chleb? Z całą pewnością skorzystam z Twoich przepisów. Jest taki sklep we Wrocławiu gdzie można dostać koncentrat ciasta i chleba bezglutenoweg (są również koncentraty ciasta i chleba niskobiałkowego). Jeżeli miałabyś ochotę spróbować coś takiego, to napisz do mnie na priva , podaj swoje namiary a wyślę Ci dwie paczki takiego ciasta- mam tego dosyć spore ilości i chętnie się z Tobą podzielę. Powiedz mi jeszcze jaką funkcję spełnia miska z wodą wstawioną do piekarnika. Pozdrawiam Kasia
      • anewtamm Do jojo 02.10.03, 15:31
        Pisałaś kiedyś na forum, że robisz Maxowi naleśniki z mąki kukurydzianej, mleka
        kokosowego i musu jabkowego. Prosze o radę co to za mleko kokosowe czy z owocu
        czy z proszku i jakie proporcje są na na te naleśniki.
        --
        Pozdrawiam,
        Aneta
    • Gość edziecko: Magda_D Re: Koncentrat ciasta (chleba bezglutenowego) - proszę o praktyczne porady IP: *.* 15.09.02, 13:44
      Cóż, chleby bezglutenowe są marną namiastką zwykłych - nie są tak puszyste, nie rumienią się na wierzchu (możesz posmarować białkiem jajka przed pieczeniem jak Ci zależy na rumianej skorupce), i są średnio smaczne. przed podaniem najlepiej je podgrzać (w tosterze, mikrofali, na patelni) żeby smakowały OK. Ja zrezygnowałam z pieczenia chleba i robię naleśniki (mniej zachodu). Moje córy bardzo niechętnie jadły chleb bezglutenowy.Magda
    • Gość edziecko: jojo Re: Koncentrat ciasta (chleba bezglutenowego) - prosze˛ o praktyczne porady IP: *.* 15.09.02, 20:02
      ...piecze sie jakos chyba w 220 ale ja krece, musisz wyczuc......miska z woda to stary patent na zachowanie wilgotnosci, niezaleznie od tego co sie piecze......za patenty bezglutenowe serdecznie dziekuje, jakos mnie to przeraza, tak samo jak susz sojowy, zreszta kiedys znajomy bezglutenowiec z poznania przywiozl maxowi taki chleb (tam jest jakas specjalistyczna piekarnia) ale maxi jakos za nim nie przepadl a na dodatek dostal rozwolnienia chociaz byl niskobialkowy......ale wielkie dzieki za dobre chceci...pozdr.j.
    • Gość edziecko: szwedka Re: Koncentrat ciasta (chleba bezglutenowego) - proszę o praktyczne porady IP: *.* 22.10.02, 20:39
      Ja tylko dodam, że rzeczywiście istnieje koncentrat całkowicie chleba bezglutenowego (nie zaledwie niskobiałkowego jak pisze Jojo).Kasia, nie martw się, mnie czasem te bułki wychodzą, a czasem nie, są zbyt "gumowe".Zauważyłam, że koniecznie ta woda musi być letnia (30 stopni chyba), jak dodawałam cieplejszą, to po bułkach.Natomiast, chleb Wasa zawiera mleko (także ryżowy i kukurydziany), a Chaber (nasz ukochany) nie.Ciężki kawałek chleba ta alergia...
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka