• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Uczulenie na pszenicę i mąka bezglutenowa Dodaj do ulubionych

  • IP: *.* 06.03.03, 14:22
    Dzień dobry, mam pytanie, czy dziecko, które jest uczulone na pszenice ( na żyto, jęczmień, owies nie ), może dostawać mąkę bezglutenową, która jest też raczej pszenna, czy po prostu jedno z drugim nie ma nic wspólnego i maluch nic pszennego nie powinnien dostawać ?Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka
    Zaawansowany formularz
    • Gość edziecko: 26042000 IP: *.* 06.03.03, 20:36
      Witaj Agnieszko!Widzę,że mamy podobny problem. Z testów skórnych mojemu dziecku wyszło,że jest uczulony na mąkę pszenną. Wcześniej był uczulony na żyto. I również zastanawiam się , z jakiej mąki mogę mu robić jego ulubione pyzy i naleśniki. Naleśniki próbowałam robić z mąki ryżowej, a dalej to już nie wiem. Jeżeli nasze dzieci nie uczulają inne zboża, to myślę, że nie mamy tutaj do czynienia z dietą bezglutenową (na szczęście), choć doprawdy nie wiem czy w naszym przypadku można takowej używać. Słyszałam o mące gryczanej, ale nic z niej nie robiłammożna używać też kukurydzianej (niestety w naszym przypadku również odpada). Chętnie posłucham rad innych mam.Pozdrawiam.Iza
      • Gość edziecko: Niesia IP: *.* 06.03.03, 23:17
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. No właśnie cały problem w tym, że tu chyba nie chodzi o gluten tylko wogóle o pszenice jako taka.U nas odpada również mąka kukurydziana i ziemniaczana. Jeżeli chodzi o mąkę gryczaną (która jest troszeczkę "ostrawa" w smaku) to można robić z niej bliny, podobno bardzo dobre, niestety nie miałam okazji wypróbować, ale teraz to chyba muszę (o ile wyjdą bez mleka i jajek), tym bardzej, że odpadło nam jeszcze kilka innych rzeczy do jedzenia i trochę jestem w kropce "żywieniowej". Jest jeszcze mąka z amarantusa. A cały problem w tym że nie bardzo wyobrażam sobie np. naleśniki z mąki żytniej, chociaż jak by te mąki trochę pomieszać może coś ciekawego wyjdzie. Tak więc ja również czekam na rady innych mam. Serdecznie pozdrawiam,Agnieszka
        • Gość edziecko: jojo IP: *.* 07.03.03, 00:42
          ...trzeba obalac mitysmile)) maka gryczana jest uzywana przeze mnie do pieczenia specyficznego ciasta... wystarczy dodac wiorkow kokosowych, albo fig, albo suszonych moreli......kiedys wspolczujac mojemu dziecku, ze nie wie co to nalesniki sie zaparlam i zrobilam:maka gryczana, maka kukurydziana (ma wlasciwosci klejace, tak jak ziemniaczania), mus jablkowy i mleko kokosowe... ...trzy pierwsze byly obrzydliwymi glutami, ale jak sie patelnia rozgrzala do czerwonosci to takie sliczne racuchy zaczely wychodzic, ze hejsmile)))...polecam wiec wszelkiego rodzaju eksperymentowanie, nawet jesli dobor skladnikow wydaje sie byc totalnie absurdalny i ni diabla niezgodny z "kuchnia polska"...:))))
    • Gość edziecko: kaakaa IP: *.* 09.03.03, 18:17
      Dzień dobry również,Mój synek też jest uczulony na pszenicę a nie na gluten i w związku z tym dostaje wysypki również na wszystkie produkty zawierające mąkę pszenną bezglutenową. Polecam Ci spróbowaćmąki orkiszowej. Orkisz to "dzika pszenica" ale wiele osób uczulonych na pszenice może jeść orkisz. Moje dziecko może. Moim zdaniem orkisz świetnie zastępuje pszenicę i ma bardzo podobne właściwości i smak. Mąkę orkiszową można dostać w sklepach ze zdrową żywnością.Pozdrawiam.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.