Wielka książka kucharska mamy alergicznego malucha Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Dziewczyny, dopisujcie Wasze propozycje. Jakos wspolnymi silami urozmaicimy menu naszych alergikow.
    • Kluski ślaskie: ziemniaki ugotowane przepuscic przez maszynke albo przez praske, albo przetrzec przez sitko włozyc ziemniaki do miski wyciagnac z miski dokladnie 1/4 ziemniakow wsypac do miski tyle maki ziemniaczanej, zeby zasypac dziure po wyciagnietej 1/4 ziemniakow wrzucic 1/4 ziemniakow spowrotem do miski zagniesc wszystko Z tego formować malenkie kuleczki z dziurką. Im mniejsze tym ciekawiej. Ugotowac w osolonej wodzie. Mozesz dodac jeszcze mniej maki ziemniaczanej, kluski beda delikatniejsze.
      • Kopytka: ziemniaki ugotowane przepuscic przez maszynke albo przez praske, albo przetrzec przez sitko włozyc ziemniaki do miski wyciagnac z miski dokladnie 1/4 ziemniakow wsypac do miski tyle maki pszennej, zeby zasypac dziure po wyciagnietej 1/4 ziemniakow (Albo i mniej tej maki) wrzucic 1/4 ziemniakow spowrotem do miski zagniesc wszystko Z tego formować malenkie cienkiutkie węzyki i posiekać drobniutko w bryły quasi-rombowe Mozesz dodac jeszcze mniej maki i jajko - zwykle lub przepiorcze, kluski beda delikatniejsze. Gotowac w osolonej wodzie
    • To może ja coś dorzucę. Kaszotto / Rizotto - ugotowane płatki jęczmienne/płatki ryżowe/ płatki gryczane - groszek konserwowy - ugotowana, pokrojona w kostkę marchewka - posiekane mięsko - posiekany koperek - zeszklona cebulka - kilka różyczek ugotowanego brokuła Wszystko wymieszać w pasujących proporcjach, czyli jak kto chce, podlać wodą z groszku i marchewki żeby nie było suche, zapiec chwilkę w piekarniku, albo w mikrofalówce, posypać koperkiem, przyozdobić brokułem.
      • Barszczyk czerwony/ukraiński (zawsze smakuje bez względu co się tam doda) - 2-3 małe buraczki wcześniej ugotowane starte na małych oczkach - 2 marchewki (starte na dużych oczkach) - cebula (pokroić w drobną kosteczkę) - kawałeczek kapusty włoskiej (pokroić) - 1/2 małej cukini (starta ja marchew) - kilka żółtych i zielonych fasolek (pokrojone w małe talarki) - płatki jęczmienne 3 łyżki - ok. 750 ml wody - barszczyk czerwony (zakwas, ja kupuję w zdrowej żywności, ale bez tego też dobrze smakuje) - oliwa z oliwek - drobno pokrojone mięsko osobno gotowane albo i nie Warzywa bez buraczków wrzucam do garczka i gotuję do miękkości, solę, jak już miękkie to wrzucam buraczki i płatki, uzupełniam wodą i chwilę podgotowuję, potem dodaję kilka łyżek zakwasu (czy jak to tam się nazywa), podgrzewam i posypuję koperkiem, na talerzu jeszcze dolewam łyżeczkę oliwy.
      • ok. 30 dkg mięsa mielonego + ok. 2-3 łyżek otrębów owsianych (dokładnie nie wiem bo robę to na oko) + sól + pieprz wszystko to dobrze mieszamy i formujemy malutkie kuleczki, wrzucamy na wrzącą wodę, do tego starta marchew, pietruszka, seler, pokrojony por i cebulka, sól, wszystko gotujemy ok. 1 godz., pod koniec wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę pomidory lub wlewamy przecier pomidorowy (można to zrobić bez przecieru, a w wersji dla dorosłych dodać chrzan), zageszczamy mąką rozrobioną wodą, posypujemy koperkiem lub natką.
    • Potrawka z królika Kawałek królika (może być oczywiście inne mięso) gotuję do miękkości, w połowie gotowania dorzucam startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę, selera, dorzucam pokrojoną cebulkę i pora (warzywa w proporcjach jakich kto chce i nie muszą być wszystkie), solę, gotuję do miękkości, jak mięso miękkie wyjmuję i obieram, sos zgęszczam mąką rozrobioną z wodą (najlepsza w tym przypadku pszenna lub ziemniaczana), wrzucam obrane mięsko. Można posypać koperkiem lub natką.
      • - 2 marchewki (starte na grubych oczkach) - 1 cebula (pokrojona w kosteczkę) - malutki kawałeczek kapusty włoskiej (pokroić) - cukinia 1-2 łyżki (pokrojona w kostkę) - ok. 5 łyżek płatków jęczmiennych - gałązka koperku - ugotowane, poszatkowane mięso - oliwa z oliwek Warzywa zalać wrzątkiem (jakieś 750 ml) i gotować do miękkości na koniec wsypać płatki jęczmienne i jeszcze chwilę pogotować. Posypać koperkiem i wrzucić pokrojone mięso, na talerzu dodać jeszcze oliwę. P.S. Zupy w naszym wydaniu, wychodzą raczej bardzo gęste, ponieważ drugie dania u nas nie bardzo smakują, gotuję też przeważnie na dwa dni. Dlatego też ilość kaszy i warzyw zależy od tego jak gęsta ma być zupa.
    • Bierzemy kawałek (ile kto chce, ja biorę ok 20 dkg. i piekę raz na 2-3 dni) ładnego schabu bez kości myjemy, solimy, wkładamy w rękaw foliowy, albo zawijamy w folie aluminiową (lepszy rękaw) i pieczemy w gorącym piekarniku (ok 250 st.) ok 1 - 1,5 godz. Wyjmujemy, schładzamy i do lodówki, a później na kanapki. Tak przygotowane mięso można też dodać do zupy lub rizotta, lepsze niż gotowane. Za jednym zamachem jest coś na kanapki i na obiad i więcej czasu dla naszych pociech.
      • jesteście kochane :-)
        • Gość edziecko: Olka IP: *.* 13.03.03, 08:38
          Ugotowane miesko, ktore nas nie uczula (indor, krolik czy co tam). Lepiej troche tlustawe. ugotowane warzywa (im bardziej roznorodne, tym lepiej, kolorowe musi byc) olej kaszka blysk. kukurydziana albo ryzowa, w zaleznosci od alergii (mozna i bez) Mieseczko zmiksowac dokladnie blenderkiem razem z czescia warzyw (troche wody z warzyw dodac, jesli zbyt drewniane) troche warzywek pokroic drobniutko (to beda kolorowe fragmenty paszteciku) wymieszac posolic dodac kleik, kaszke, jesli zbyt luzne. Mozna na kanapeczkach przybrac pietruszka, o ile mozemy sobie pozwolic na takie ekscesy. ;-)
          • Gość edziecko: Olka IP: *.* 13.03.03, 08:42
            Osoby: makaron bezglutenowy w dowolnej odmianie (moze byc tez ryzowy albo zwykly, jesli mozna) Miesko dowolne dozwolone warzywa (najlepiej nie wiecej niz 2-3 na raz, ) Ugotowac miesko z warzywkami, czesc warzyw odlozyc i drobno pokroic) zmiksowac pozostale warzywa z mieskiem i woda w zawrzyw, doprawic, dodac olej, zagescic kleikiem, kaszka, maka itp, jesli rzadkie, wmieszac te pokrojone kawalki (ladnie wyglada kukurydza, marchewka, brokul), Ugotowac makaron, polac sosikiem ale tak, zeby makaroniki byly widoczne, wtedy konsument chetniej je.
            • Gość edziecko: Olka IP: *.* 13.03.03, 08:43
              Powyzsza potrawe mozna tez oczywiscie bez miesa. Wtedy ugotowac warzywa z lyzka - dwoma dowolnej kaszy (gryczana, jaglana, dla bezglutenowcow, jeczmienna dla innych), kasza musi sie rozgotowac, wtedy po zmiksowaniu sosik ma pozadana konsystencje
          • Gość edziecko: Olka IP: *.* 13.03.03, 08:47
            Skladniki: ryz ciemny albo kasza jaglana albo platki jaglane cynamon miodek/slod/syrop klonowy kawaleczek wanilii sloiczek owocow, ktore dziecko raczy tolerowac (najlepiej smakuja w tym gruszki, jablka, jablka - owoce dzikiej rozy) Ryz/kasze/platki dobrze ugotowac (troche na ciape) ze szczypta cynamonu i wanilia poslodzic wymieszac ze owockami podawac do pyszczka jeszcze cieple jesli dzidziol troche starszy, mozna dodac do gotowania pokrojone rodzynki - wtedy mamy tez zelazo w potrawie.
            • Gość edziecko: Olka IP: *.* 13.03.03, 08:49
              ziemniak kilka rozyczek brokula olej slonecznikowy tl. na zimno lub maselko, jesli mozna sol Ugotowac ziemniaka (wrzucic do wrzatku, wtedy jest lepszy) pod koniec gotowania dodac brokula Z brokulem gotowac tylko chwile, aby nie stracil koloru Wszystko, z sola i olejem, zmiksowac elegancko na ladny kolorek i gladka konsystencje
          • Gość edziecko: Olka IP: *.* 13.03.03, 09:03
            Niesmiertelny, bo przez dluzszy czas byla to podstawowa zupa mojego dziecka Krupnik jest banalny Kasza jaglana lub gryczana lub ryz ciemny dobrze rozgotowac z lyzka oliwy ugotowac dowolne warzywa (im wiecej, tym lepszy jest krupnik, ale wiadomo, jak to u alergikow - najlepiej opracowac sobie np. 3 zestawy warzyw, wtedy, kombinujac z trzema roznymi kaszami, mamy w sumie 9 roznych zupek) warzywa podusic widelcem, dodac z woda do kaszy. Konsystecja powinna byc gesta, ale nie drewniana. Olej, sol, ziola (jesli stosujemy) Mozna tez z mieskiem. Odpowiednio kombinujac, mozna miec na bazie tego przepisu duzo roznych zupek
          • Witam mamy alergików! Od kilku dni dowiedziałam się, że moja starsza córeczka
            (3 LATA 3 MIESIĄCE)uczulona jest na mąkę pszenna i żytnią, a także na jabłka
            banany, truskawki, orzechy i ryby i trochę na mleko.Do tego nie przepada za
            wedliną, więc ostatnio zrobiłam jej pasztecik z dodatkiem PŁATKÓW OWSIANYCH
            GÓRSKICH. Jest super, tylko pan w sklepie ze zdrową żywnością coś nadmieniał,
            że owies zawiera gluten. Czy wiecie jak to jest?
            A oto przepis:

            *PŁATKI OWSIANE 8-10 ŁYŻEK
            namoczyć w ciepłej wodzie-wody musi być tyle, aby płatki ją wchłonęly.Jak
            będą kleiste i dobrze namoczone zmielić razem z mięskiem.
            *UDKA Z KURCZAKA(lub inne mięsko) 3 szt. ugotowane.
            *trochę kaszki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia
            *jajko (jeśli nie ma na nie alergii)
            *przyprawy według uznania (trochę majeranku, soli)
            *Oliwa z oliwek 4-5 łyżek

            Tak przygotowane mięsko włożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką
            lub bułką i piec w piekarniku na 200 stopni przez 50-60 min. I tak jak pisze
            Olka można dodać jakieś ugotowane ważywa, żeby było kolorowo. Dla starszych
            dzieci może być cały groszek zielony (wiadomo-jeśli nie alergizuje).
            Pozdrawiam. Ania.
          • Bardzo dziękuję, bo już naprawdę nie wiedziałam z czym jeść kanapkismile))))
    • Gość edziecko: Natiwa IP: *.* 14.03.03, 09:30
      skladniki: cukier pestki dyni, siemie lniane, slonecznik lub oczywiscie sezam czas przygotowania: ok. 15 min. cukier rozpuscic w rondelku na malym ogniu ciagle mieszajac zeby sie nie przypalil i nie zrobil gorzki wrzucic dodatki, wymieszac wykladac lyzka na mokry talerzyk lub folie posmarowana olejem
    • Gołąbki, gotowane bez vegety, przecieru pomidorowego (może być mięsko z indyka, wieprzowe z łopatki, jeżeli może takie maluch).Dodaję do wywaru dużo marchewki. sól, pieprz, listek laurowy. Gdy mam więcej czasu miksuję marchew z wywarem i przypomina to sos pomidorowy. Jeżeli maluszek miewa kolki lepiej nie jeść listka z kapusty, a sam farsz.I tak niebo w gębie.Gdy jest nadwyżka farszu robię kuleczki mięsno- ryżowe i gotuję z pozostałymi gołąbkami
      • Kotlety mielone przyprawiam solą, pieprzem, bułką namoczoną ,podsmażoną cebulką i piekę w brytwance. Są bez jajka i w ten sposób się nie rozpadają. Wystarczy podlać lekko wodą,a gdy się zarumienią przewrócić na drugą stronę. Mięso najlepiej mielić we własnym zakresie, te gotowe mogą zawierać różne dodatki.Zamiast bułki można dodać ugotowane płatki owsiane.Jeżeli dziecko nie ma uczulenia wzbogacić smak siekanym koperkiem. Taki kotlecik można zmiksować,(przekręcić przez maszynkę) i jest wtedy pasztet bez jajka na kanapki. Rozduszone widelcem dodaję jako mięsko do makaronów bezjajecznych
        • Przepis znalazłam kiedyś w Wirtualnej Kuchni : 500 g mąki pszennej(tortowej) 40 g drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 250 g wody ciepłej Z drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn, gdy urośnie dodać pozostałe składniki, wyrobić jak drożdżowe. Wyłożyć do wysmarowanej blaszki keksówki i poczekać aż podwoi objętość. Piec 200 C ok 30 min. *Chlebek jest pyszny sam, zwłaszcza lekko ciepły Można robić grzanki w tosterze, zapiekać np z musem jabłkowym i margaryną Nova w specjalnych opiekaczach do kanapek *z tego samego przepisu robię chlebek cynamonowy: po wyrobieniu,rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 cm. Posypuję placek cynamonem, namoczonymi rodzynkami i cukrem. Zwijam jak roladę i układam w blaszce keksowej.Czekam,aż podwoi objętość i piekę *Z przepisu można robić również rogaliki np z jabłuszkiem, *robiłam też pierogi z kapustą i pieczarkami na wigilię lub z mięsem do barszczu. * Można spróbować babeczki, a potem zalać galaretką owoce( na które nie jest maluch uczulony). Z tą galaretką oczywiście też ostrożnie, bo nie wszyscy mogą
          • Małemu i sobie gotuję często płatki owsiane.Do gotującej sie wody wrzucam garść rodzynek (jeszcze lepsze są pokrojone suszone morele). Do tego dodaję drobne płatki (kupuję górskie, a czesto dodatkowo rozdrabniam mikserem ) Cały czas mieszam, gotuje 5 minut i odstawiam żeby napęczniały. Przyprawiam szczyptą cynamonu,soli, cukru i najważniejsze -dodaję mus jabłkowy, jabłka z kompotu lub starkowane jabłko. W takiej postaci są zjadliwe i dostarczaja wiele witamin. W ten sam sposób można zrobić kaszę manną- żeby nie powstały kluchy w kubeczku mieszam pare łyżek kaszy z wodą i dopiero to wlewam na gotującą się wodę z rodzynkami.
    • Szarlotka naprawdę pycha - sama się nią objadam, a do tego bardzo prosta i szybka. No więc tak: miesza się szklankę mąki, szklankę cukru, szklankę kaszy manny i łyżeczkę proszku do pieczenia. W innym naczyniu ściera się kilogram jabłek, może być więcej. I tak : sypie się do brytwanki porcję otrzymanego z mąki, cukru, kaszy i proszku do pieczenia "proszku", na to warstwa jabłek, na to znowu proszek i znowu jabłka. Na samą górę posypuje jabłka cieniutko proszkiem i dodatkowo płatkami owsianymi, które polewam miodem ( wychodzi pyszna chrupka skorupka, mniam!). Na sam koniec pół kostki margaryny ( bez mleka jest Maryna) podziabać jak bądż na całe ciasto i już! Ja piekę około godzinki w 180 stopniach - pyszota! Mam nadzieję,że bardzo nie namieszałam, a jakby co to dajcie znać. Smacznego Justyna
    • Coś słodkiego :) Blok czekoladowy (lub czekoladki) - wyrób raczej czekoladopodobnywink kostka masła/margaryny pół szklanki wody szklanka cukru (można mniej) 3 łyżki kakao Wszystko rozpuścić i dokładnie wymieszać. Jak troszkę przestygnie dodać pół paczki mleka w proszku (ja używam sojowego). Wlewamy mase do formy (najlepiej ofoliowanej - łatwiej wyjąć) po troszku i podsypujemy: orzechami, migdałami, rodzynkami, herbatnikami - im więcej tych dodatków, tym lepszy efekt smakowy. Ja herbatniki wciskam na sztorc, ale mozna też drobno rozkruszyć i wszystko razem wymieszać. Tą samą masą przekładam wafle (ale kupując sprawdzam czy w składzie nie zawieraja mleka w proszku - trudno je dostać, ale czasami mi sie udaje).
    • Brokuły świeże lub mrożone -kilka różyczek makaron (bez jaj) margaryna Nova lub oliwa z oliwek malutki ząbek czosnku(jeżeli dziecko nie lubi, można bez) sól Ugotować oddzielnie makaron W rondelku w małej ilości wody ugotować brokuły( czytaj rozgotować)Rozgnieść je widelcem z dodatkiem margaryny lub oliwy, przyprawić solą i czosnkiem- bardzo delikatnie. Odcedzony makaron połączyc z masą, wymieszać. Dla osób nieuczulonych posypać parmezanem. Danie doskonałe na czarną godzinę, wystarczy mieć zapas makaronu i brokuły mrożone w zamrażalniku :D Basza
      • Przepisuję tylko przepis z forum wszystko o jedzeniu- dla nas jak ulał. 1,5 szkl mąki(czasem trochę więcej) 1 szkl. cukru (można zmniejszyc do 3/4 szkl.przy mniejszej ilości niestety ciastka są za kruche) 1/2 szkl.wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy kostka margaryny Maryny( w oryginale masła) Sypkie składniki wymieszać, połączyć z miękką margaryną, zagniesć.Powinno powstać tłuste zwarte ciasto. Ulepić wałeczki jak na kopytka, włożyć do lodówki na pół godziny aby stwardniało. Po wyjęciu pokroić w plasterki, rozkładać na pergaminie na blaszce.Układać dosyć luźno, bo urosną. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C, na środkowym poziomie, około 15 min. Ciasteczka zawieraja dużo cukru, dlatego się łatwo przypalają - trzeba często zaglądać. Smacznego Basza
        • · ciasteczka winowe (Przepis podała Lea) 25dkg margaryny Maryny( w oryginale masło) 28 dkg mąki tortowej 6 łyżek białego wina ( może być domowe) można dodac cukier waniliowy małe foremki do wykrajania wzorów (z braku użyłam klocków dzieciecych :lol: ) Zagnieść ciasto i włożyć na ok. 15-20 min do lodówki. Ciasto wywałkować dosyć cienko, foremką wykrajamy ciasteczka, które kładziemy na wysmarowane i wysypane wczesniej mąka blaszki. Pieczemy w tem. ok 180 C Ciasteczka mają jasny kolorek i są bardzo kruche. Piecze się ok 30 min czasem ( trzeba sprawdzać ).Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Ja dodatkowo dzielę ciasto na 3 części, jedną zagniatam z ziarnem sezamu, drugą z wiórkami kokosowymi, trzecią z makiem. Te ciasteczka świetnie spisały się na choince - nasz odpowiednik pierniczków, Klockami wykrajalismy gwiazdeczki, grubą słomką od napoju dziurki w środku do powieszenia. Tarta jabłkowa * Ten sam przepis zaczęłam używać jako kruchy spód do tarty jabłkowej. Trochę grubszy placek na spód w płytkiej foremce, farsz to 5 obranych, pokrojonycjw plasterki jabłek, wymieszanych z 3 łyżkami cukru,2 łyżkami mąki ziemniaczanej, szczyptą soli i cynamonu.Na wierzch jeszcze cienki placek, ponakłuwać widelcem i do piekarnika, aż się zarumieni. Jeżeli zostanie odrobinę ciasta wycinam ozdobne 2-3 listeczki i naklejam na środek dla dekoracji. Jabłek musi byc sporo , bo po upieczeniu i tak się zmniejszą. Z braku specjalnej foremki do tarty mozna użyc pokrywki od popularnych naczyń żaroodpornych. Basza
    • Od wczoraj jestem pod wielkim wrażeniem nowego produktu- Nestle Sinlac. Smakuje to jak budyń waniliowy( w przybliżeniu), wygląda jak kaszka. Mała(8 miesięcy)wydundziła duszkiem 125 ml.Mozna przygotowywać jako samodzielny posiłek, ale i jako dodatek do innych potraw. Np do zmiksowanego jabłuszka 2,5 łyżki stołowej, do papki z marchewki 1,5 łyzki stołowej, do 1 łyżki roztartych ugotowanych brokułów - 1 łyżka Nestle Sinlac. Nawet jest przepis na placuszki ziemniaczane- 1 średni ziemniak 1 łyżka Nestle Sinlac (Ziemniak oczywiście starkować a zamiast mąki dodać sinlac, smażyć na złoty kolor).Basza
      • Pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać troszkę tartej bułki, tak aby zagnieść ciasto. Formować małe kuleczki, wielkości orzecha i smażyć w głębszym oleju na złoty kolor. Leciutko posolić. Może być jako dodatek do mięs -mój mały woli same. W mądrej broszurce wyczytałam, że zamiast bułki tartej zwłaszcza dla maluchów lub mam na diecie bezglutenowej, z nietolerancją laktozy mozna użyć na 1 średni ugotowany ziemniak 2 łyżeczki wody, 1 łyzeczkę Nestle Sinlac, łyżkę mąki ryżowej do obtoczenia kulek. Należy wymieszać Sinlac z wodą i masę połączyć z roztartymi ziemniakami, szczyptą soli. Formować kuleczki,obtaczać w mące ryżowej i smażyc na gorącym oleju na złoty kolor. Smacznego Basza
      • Zapomniałam dodać ,że jedyna wadą produktu jest cena - zapłaciłam około 19 zł za 650g. Są to 2 torebki produktu oddzielnie zapakowane w jednym pudełku- wygląda na dość wydajne - zobaczymy...
    • Polecam przepis na ciasteczka. Są naprawdę smaczne i ,co dla mnie b.ważne,bez cukru. 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1/2 szkl. mąki ryżowej 50 g margaryny bezmlecznej 1/3 szkl.wody 3 czubate łyżki Sinlac Margarynę posiekać z mąką.Sinlac wymieszać z wodą.Połączyć i zagnieść ciasto.W woreczku włożyć na 15 min. do zamrażalnika.Blachę posmarować olejem albo wyłożyć papierem do pieczenia( ja wolę opcję drugą, bo nie lubię myć tłustej blachy).Urywać kawałki ciasta i robić spłaszczone kulki (ok.1 cm grubości).Wychodzi ok.20 ciastek 2-3 cm średnicy. Piec 15 min w temp.200 stopni. Lucyna
      • Gość edziecko: Madzia2002 IP: *.* 31.03.03, 09:12
        mi niestety nie wyszły te ciastka,w smaku była goryczka... bez cukru? i TWARDZIOCHY :-( ale mam inny przepis :-) szklanka cukru,paczka kleiku ryżowego, pół kostki margaryny bezmlecznej, 4 jajka, troche wiórków kokosowych. Z białek ubić pianę, w innym naczyniu wymieszać mikserem margarynę, cukier, żółtka,potem dodac kleik, wiórki wymieszac mikserem , na koniec łyżką wymieszać ciasto z pianą. Formować ciastka lub kulki - w śreodek można dodać dżemu , piec około 20 - 30 minut w 200 st. piekarniku .
    • Cześć eMamy!

      Kiedy karmiłam piersią mojego synka, i byłam na drakońskiej diecie, to żeby ją
      sobie urozmaicić, wymyśliłam takie oto pierożki:
      Składniki:
      - 1 kg ziemniaków
      - 0,25 kg mąki ziemniaczanej
      - mięsko z królika (albo inne, które mogą jeść Wasze dzieci),
      - przyprawy.

      Mięsko ugotować i zmielić, wymieszać z przyprawami, można dodać łyżkę Sinlacu
      rozmieszanego z wodą, zamiast jajka. Ugotować ziemniaki i jeszcze ciepłe
      bardzo dokładnie utłuc. Zanim wystygną, wymieszać z mąką i wyrobić na gładką
      masę (podobnie jak na kluski śląskie, tylko bez jajek). Z masy formować na
      dłoni placuszki, na które kłaść farsz z mięska. Formować pierożki lub inne
      kształty, jakie podpowie Wam wyobraźnia. Te pierożki można ugotować w osolonej
      wodzie, ale najsmaczniejsze są usmażone na tłuszczu na złoty kolor. Na prawdę
      są pyszne. Moja cała Rodzina dosłownie sie nimi zajadała. A jak można, to
      czerwony barszczyk jest do tego poprostu wyśniony! Smacznego!
      Agnieszka
    • Przepisy dla alergików co to juz prawi nic nie moga:
      z kaszy jaglanej, gryczanej, nutramigenu i fruktozy - budyń i placuszki
      oraz cisteczka z zółtkiem przepiórczym i klopsiki z mieska

      W mlynku do kawy (nieuzywanym juz) miele razem kasze gryczana i kaszę jaglana,
      proporcje rózne, na oko, czasem wiecej jaglanej czasem gryczanej.

      1.placuszki - 2 kopiaste łyzki tej maki, kopiasta miarka nutramigenu, płaska
      fruktozy (nie musi byc) i wody tak zeby masa była gesta i dały sie kłaść
      placuszki. patelnie rozgrzewam, smaruje oliwa i krotko smaze placuszki z dwóch
      stron. Kłade łyzeczka takie malutkie o srednicy 2-3 cm.

      2. budyń - szklanka wody, 2 kopiaste łyzki maki, wlewam wode do garnuszka, w
      zimnej jeszcze rozprowadzam make (w goracej robia sie grudki), dodaje na koniec
      miarke mleka i łyzke fruktozy i gotowe. Nie wyglada on zbyt apetycznie, ale
      moja mam twierdzi ze jest dobry. Mozna domieszac na koniec jablka ze słoika,
      albo inny owoc jak dziecko może.

      3.Ciasteczka robiłam z zóltek przepiórczych, na surowo oddzielonych od białek,
      utarłam te zółtka z łyzka fruktozy, dodałam make, ale najpierw ja przesialam
      zeby była drobniejsza, tej maki tyle, zeby te cisteczka sie nie rozlewały po
      blaszce ale tez nie były za geste. One troche urosna. Posmarowałam papier oliwa
      i chwile piekłam. Tylko ze na sladowe ilości bialka przepiórczego Misia silnie
      zareagowała, niestety.

      4. Mus bananowy, rozgnieśc banana na miazge i dodac troche wody, az z tego
      banana zrobi sie taka puszysta masa, mozna dodac do kasy jaglanej albo podawac
      sam mus.

      5. Kasze jaglana gotuje ok. 15 min. zawsze wiecej, np. na 2 posiłki,ok, 2 łyzki
      kaszy na szklanke wody. Swiezo ugotowana to kasza i woda, a jak sobie postoi w
      tej wodzi to sie robi taka jak kisielek.

      6. klopski z miesa, drobno miesko pokroic, dodac make zeby sie skleiło, i
      gotowac w wodzie, moze byc z dodatkiem oliwy.

      Pozdrawiam Jana
    • Wielka mistrzynią kuchni nie jestem, ale te ciastka sa proste jak drut i nawet
      2-latek może je zrobić.

      6 łyżek mąki.
      4 łyżki margaryny bezmlecznej
      2 łyżki cukru pudru.
      trochę otartej skórki z pomarańczy jak może, moga byc wiórkimkokosowe.

      Mąkę i masło utrzeć w rękach aż zrobią się takie drobne wiórki, dodac cukier
      puder, skórkę albo wiórki i zagnieść ciasto. I to tyle.
      Potem trzeba rowałkować na grubośc ok. 5 mm. Jeżeli wałkowanie idzie kiepsko,
      wstawić ciasto na 20 min. do lodówki.
      Wykroić foremka ciastka w różne wzorki. Piec ok.20 min. w temp. 150C. Tak na
      oko, mają się zarumienić.
      Mówiłam, że proste?
      danka
    • składniki na 1 patelnię
      2-3 łyżki mąki żytniej
      1 duże jabłko starte na tarce
      Zmieszać wszystko i smażyć na oleju.
      Można posypać cukrem pudrem lub dodać go do ciasta. Czasem zamiast jabłka daję
      dżem jabłkowy lub jogurt naturalny. Można też do ciasta dosypać ziarno
      słonecznika lub sezam albo dynię.
      Polecam eksperymenty z dodatkami. Potem w domu pachnie chlebem jak w piekarni a
      to tylko placki...
      • A co proponujecie jak dziecko jest uczulone na jako przepiórcze (białko i
        żółtko) i margarynę oraz masło? Czy jest coś zastępczego do tych wszystkich
        wypieków?

        A teraz z innej beczki.
        Mój synek poszedł do przedszkola dla dzieci bez allergi (zwyczajne państwowe
        przedszkole) i jest tam ewenementem ze skazą białkową, przez to czasami muszę
        przygotować coś zastępczego i podobnego do tego co przygotowuja Panie kucharki
        dla wszystkich dzieci na obiadek i zanieść do przedszkola dla mojego synka.
        Dzięki Waszemu pomysłowi z "kasiążką" nie jest to takie trudne.
        Brawo !!!! JEsteście super :o).
        • Moja mała jest uczulona na jaja, masło, margarynę, mleko i... Ale też coś
          zjada.Moja propozycja to placki gryczane z gruszką.
          Mąkę gryczaną mieszam z wodą na gęstą papkę, lekko solę, wkrajam plasterki
          gruszki, po wymieszaniu kładę łyżką na rozgrzaną oliwę z oliwek, smaże
          dwustronnie. Można dodac cukier lub posypać pudrem, ale moja córka nie lubi. A
          placki sama jej podjadam.
    • Wyciagam na wierzch bo powoli studiuje te Wasze wspaniałe przepisy
    • Cieszę się, że mogę coś dodać. Danie na śniadanie lub kolację. Z
      książeczki "Ciasta na wegetariańskim stole"

      3 średnie ziemniaki
      1,5 szklanki mąki
      4 łyżki cukru
      1 łyżka margaryny(w org. masła)
      szczypta soli
      marmolada do smarowania

      Ziemniaki obrać, ugotować na sypko, przetrzec. Zmieszać z wszystkimi
      składnikami, rozwałkować, pociąć na kwadraty. Posmarować marmoladą, złożyć po
      przekątnej, piec na złoty kolor, ok. 15-20 min w temp. 200 st. C.
      Ja po wyjęciu posypuję cukrem puder. Smacznego!
      --
      Asia, mama Ignasia(28.07.2000) i Tosi(17.06.2003)
    • A co jeśli maluch jest uczulony na wszelkie jajka i te różności+pszenica?
      pozdrawiam,nata
      • Karmię piersią małego alergika i zajadam sie codzień rano bezmlecznym i
        bezglutenowym "musli":
        - 3 łyżki Nestle Sinlac (lub dowolnej kaszki Nestle bezmlecznej i
        bezglutenowej, z tym że kaszkę trochę dosładzam) zalać zimną przegotowana wodą
        (lub mineralną), tak aby powstała gęsta papka
        - zetrzec na tarce 1 jabłko
        - pokroic w plasterki 1 banana
        wymieszać.

        A na obiad smakuję Kaszę gryczaną z warzywami i drobiem:

        - 1 torebka kaszy gryczanej - ugotować
        - na oliwie z oliwek udusić (podlewając w razie potrzeby wodą) do miękkości
        brokuły (najlepiej), kalafior, marchewę (lub co kto może) - ja wykorzystuję
        mrożonki, gdyż warzywa powinny być bardzo miękkie, a te z mrożonek szybko
        dochodzą
        - na parze bądź na oliwie usmażyć 2 piersi z indyka lub kurczaka i pokroić je w
        kawałki (można też najpierw zmielić czy pokroić, a potem usmażyć)

        Kaszę i mięsko dodać do uduszonych warzyw, wszystko wymieszać, doprawić solą i
        bazylią (jak kto może). Danie na ok. 3 porcje.

        Smacznego
        Ewitka
    • czesc dziewczyny, korzystam z Waszych przepisów i chcialam sie jakoś
      zrewanzowac. moze i juz sa te przepisy ale ja wlasnie je "odkrylam".
      ostatnio zajadam sie nalesnikami.
      biore wode, make i troszke oliwy.
      mieszam dokladnie i pieke na patelni teflonowej, juz nie dodaje wiecej
      tluszczu do smazenia, wystarcza ten olej ktory jest w ciescie. do tego dzem
      jagodowy, czarna porzeczka,m alina, lub powidla jablkowe. co kto woli. pycha.


      ciasto z jablkami.
      1,5 szkl. maki
      1 szkl. grysiku
      2 lyzeczki proszku do p.
      wymieszc dokladnie i podzielic na 3 czesci.
      1,5 kg jablek zetrzec na duzych oczkach i dodac cynamon (mozn a go
      pominac)
      0,5 kkostki margaryny.
      na brytwanke wysypac jedna czesc mieszanki, posypac jablkami,
      dac na to druga czesc, jablka i znowu trzecia czesc mieszanki.
      na wierzch zetrzec margaryne... piec 1 godz. w piekarniku o temp 180 stopni.
      proste i szybkie. jescze go nie testowala. ale podobno bardzo dobre.
      smacznego. jak bede cos jesczze mialaa to napisze.
    • i jeszcze jeden
      gotuje ziemniaki, kroje w plasterki.
      biore troszke boczku. baleronu
      cebula.
      wszystkie skladniki w ilosci dowolnej.

      wykladam do pojemnika zaroodpornego. dodaje troche oliwy na wierzch i wkladam
      na 30 - 40 min do piekarnika ok. 2240-240 stponi. pyszne.

      makaron z miesem
      makaron z maki durum -bezjajeczny
      piers z kury lub indyka szatkuje na kosteczki i dusze na wodzie, oleju, lub
      margarynie, dodaje troszke cebulki l do tego ugotowany makaron. razem mieszam
      i jeszcze trzymam na ogniu ok.5 min.
      szybkie i naprawde dobre.
    • Banan obrac ze skorki i zamrozic w woreczku plastikowym. Zmiksowac z jagodami
      lub wisnia w malakserze.

      Noemi
    • Trzy filety z kurczaka pokroic na kawalki, posypac sola, smazyc na oleju
      slonecznikowym z obu stron, potem dusic pod przykryciem. Gdy sa gotowe, zdjac
      pokrywke, dodac pokrojony na plasterki banan i chwile jeszcze smazyc. Mozna
      wczesniej dodac troche imbiru, podobno traci wlasciwosci alergizujace podczas
      gotowania.
      Podac z ryzem.

      Noemi
    • Najlepiej ekologiczna (smakuje po prostu lepiej niz te olbrzymy z targu). Ja
      jestem z Krakowa i tam mozna kupowac w sklepie ze zdrowa zywnoscia przy
      Biprostalu (al. Kijowska).
      Dynie przeciac, usunac lyzka pestki i wlokna. Pokroic na kawalki wielkosci
      filizanki do herbaty. Ulozyc je na kawalkach folii aluminiowej. Z folii
      uformowac „miseczki”, zeby sok sie nie wylal podczas pieczenia. (Nie wolno
      owinac, bo wtedy dynia bedzie sie gotowac i bedzie mdla.) Piec w mocno
      rozgrzanym piekarniku ok. godzine.
      Mozna podac niemowletom od 7 miesiaca zycia.
      Pestki z dyni tez sa bardzo dobre. Luskane, prazone i solone mozna kupowac w
      sklepach ze zdrowa zywnoscia. Z takich sklepow polecam jeszcze ciastka
      ekologiczne bez jajek i przetworow mlecznych. Nie sa drozsze niz te z cukierni.
    • składniki:1 jajko
      2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
      2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
      2 łyżki stołowe cukru
      1 starte jabłko lub 2 łyżki stołowe twarogu
      troszkę proszku do pieczenia
      Ze szystkich składników zagnieść w ciasto u formować paluszki i smażyć na
      oliwie. Są bardzo pyszne
      • pozdrawiam wszystkie gotujące mamy, dzięki tym przepisom można nie zwariować.
        Dołączam się z pomysłami

        Aromatyczna kasza gryczana (zamiast ziemniaków do obiadu):
        2 torebki kaszy ugotować, posiekać 1-2 większe ząbki czosnku. Na oliwie z
        oliwek lub oleju szybko (kilkanaście sekund) podsmażyć czosnek, dodać kaszę i
        jeszcze "siknąć" oliwy z oliwek, najbardziej sprawdza się ta "virgin" (ale nie
        do smażenia),posolić, jeżeli nie jest wystarczająco soczyste, "siknąć" jeszcze
        raz. Porcja dla rodziny na obiad (jako dodatek do mięsa, oczywiście), dla babci
        też wystarczy:o)

        ciasteczka owsiane (w oryginalnym przepisie są z 2 jajkami, ja robię bez):
        400 g płatków (mogą być błyskawiczne, jak ktoś woli, wtedy szybciej się gotuje
        i są lepsze dla dzieci - bardziej miękkie)
        0,5 kostki margaryny bezmlecznej
        ok.0,5 szkl. wody lub Bebilonu Pepti (nie czuje się tego w smaku, z
        Nutramigenem nie próbowałam)
        szkl. cukru
        cynamon do smaku (1/3 - 1/2 łyżeczki), jak ktoś nie może, to bez też są niezłe

        margarynę rozpuścić, dodać cukier, płatki i wymieszać. Dolać wodę/bebilon i
        cynamon, gotować, często mieszając, aż płatki zaczną się kleić (ale uważać,
        żeby nie rozgotowały się za bardzo) - generalnie woda powinna odparować i masa
        ma być bardzo gęsta, jeżeli płatki są wyjątkowo twarde, dodać więcej wody.
        Przestudzić trochę, wykładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia,
        spłaszczyć i piec ok. 20-30 min. do zarumienienia (temp. ok 175 stopni).

        Dominika

    • Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

      Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

      lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie tematyczne
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej wątków na ten temat
  • Tagi
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.