Dodaj do ulubionych

Jak i gdzie zbadać uczulenie na GLUTEN?

11.10.03, 23:14
Lekarze podejrzewją, że to gluten uczula moją córeczkę, a ja wciąż mam
nadzieję, że nie... Pomóżcie! Nie wiem jak sie to wykrywa? Krew? Może ktoś
może polecić dobrego lekarza, który się tym zjmuje?? Będę b. wdzięczna
Edytor zaawansowany
  • 11.10.03, 23:19
    Badania z krwi u dzieci do 3 roku mogą dawać błędne wyniki (tzn. jeśli wyjdzie
    wynik ujemny, TO NIE ZNACZY, że dziecko na gluten na 100% uczulone nie jest).
    Jedyna skuteczna metoda to odstawić gluten i czekać. Objawy alergii zanikają w
    około 3 tygodnie po odstawieniu alergenu.
    Pozdrawiam,
    Chalsia
  • 12.10.03, 10:58
    Od kiedy Twoja Mała jadła gluten (jak długo?,a kiedy pierwsze objawy)?Nie martw
    sie na zapas,niektóre dzieci wyrastaja z uczulania na gluten,chyba że to
    tzw.choroba trzewna czyli celiakia(wrodzona).Często po infekcjach czy
    przewlekłych biegunkach powstaje wtórna nietolerancja glutenu,która po jakimś
    czasie mija,muszą się tylko odbudować kosmki jelitowe.Jeśli mogę coś
    podpowiedzić są badania z krwi na przeciwciała gliadynowe (ale tu taki
    paradoks ,ze jak się je robi to dziecko musi jeść ten gluten,a skoro on uczula
    to wiadomo ,że lepiej go od razy zabrać z diety).Potem po tych badaniach jeśli
    dalej jest podejrzenie o nietolerancję glutenu to pozostaje biopsja,żeby badać
    czy kosmki jelitowe są"spłaszczone".
    Jest jeszce jedno badanie ,które bardzo pośrednio ,ale coś juz mówi i myślę ,ze
    jest najprostsze i da się przeżyć.Jest to ogólne badanie na wchłanianie
    (tzw.test z deksylozą),jeśli wyjdzie poniżej normy to wtedy zleca się kolejne
    badania.Moja Kasia miała to robione w klinice ,ale myślę ,ze ambulatoryjnie
    tez się je robi.W razie pytań pisz ,pozdrawiam Dorota
  • 13.10.03, 11:02
    Dzięki za odp. Mała jadła gluten od ok 1 roku życia> Mniej więcej wtedy zaczęły
    się kupy: ok 6 dziennie, zielone, śmierdzące i tak przez miesiąc. Teraz
    skończyła 13 mis i glutenu nie dostaje od ok 1.5 tyg, jest lepiej z kupami.
    Były analizy kupki, nic nie wykryto i dlatego lekarz kazał odstawić gluten. Ale
    poza tym nic jej nie jest, świetnie przybiera i ma apetyt. Nie wiem czy to ten
    gluten... Dlatego chcę to zbadać, spróbuję podzwonić do jakiś przychodni ale
    zupełnie nie wiem gdzie, chyba na chybił trafił. A Twoja dzidzia też to ma?
  • 13.10.03, 12:05
    Już Ci napisałam wcześniej - najlepsza jest metoda empiryczna. Po co dziecko
    poddawać stresowi badań, skoro nie jest to absolutnie niezbędne?
    Skoro jednak tak koniecznie chcesz badać, to alergolog powinien Ci wystawić
    skierowanie na np. badanie przeciwciał p/ko glaidynom z krwi (ew. na alergeny
    pszenicy i zyta) oraz pokierować Cie dalej (gdzie to zrobić).
    Pozdrawiam,
    Chalsia
  • 21.10.03, 23:06
    Może to głupie pytanie, ale jak poznać kupę śmierdzącą? Przecież żadna nie
    pachnie odkąd dziecko zaczyna jadać normalnie, czyli nie tylko mleko matki.
  • 22.10.03, 00:05
    Hi, hi , hi. PRAKTYKA, moja droga. Jak by Ci to opisać ?? smile)))
    No, jedne są takie (te "nieśmierdzące"), że musisz zblizyć nos do
    dziecka/pieluszki, by poczuć, ze jest kupa. Te drugie ("śmierdzące") są takie,
    że na półtora metra (albo i więcej) dookoła je czuć.

    Pozdrawiam,
    Chalsia
  • 22.10.03, 10:00
    No właśnie hi hi hi...
    Od paru dni kiedy Miłek zaczął robić te nieśmierdzące,
    w domu jakby pachnie różami...skończyło sie wietrzenie całego domu na maksa.M
  • 23.10.03, 18:58
    Hmmmmmmm...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.