• claire Re: Snickers 06.01.04, 21:52
      Znalazłam ten przepis na stronie mniam mniam.Wybrałam akurat ten,bo wydawał mi
      się najprostszysmileNo i udało się ciasto mimo,że jestem laikiemwink
      Muszę dodać,że właścicielką przepisu jest graza.

      składniki
      2 puszki orzeszków solonych felix, 1 paczka kremu karpatka, 1 puszka mleka
      zagęszczonego słodzonego, 3 jajka, 3/4 szkl. mąki, 3/4szkl cukru płaska
      łyżeczka proszku do pieczenia. polewa czekoladowa.


      sposób przygotowania
      Ubić 3 białka , gdy będą sztywne dodać cukier, gdy się rozpuści dodac żółtka,
      wsypać mąkę i proszek delikatnie wymieszać. Całość wylać na wysmarowaną
      tłuszczem i wysypaną tartą bułką blaszkę. piec ok 30 min w temp ok 170 st. C
      Zrobić krem karpatka wg przepisu (można zastąpić go dowolnym kremem budyniowym)
      Wcześniej ugotować mleko w puszce 3 godz. pamiętać należy o dolewaniu wody
      podczas gotowania i żeby nie otwierać gorącej puszki. - pierwsza warstwa -
      biszkopt - druga - krem karpatka - trzecia - potłuczone orzeszki solone -
      czwarta - mleko słodzone - jeżeli jest zbyt gęste dodać troszkę mleka zwykłego -
      wierzch - polewa czekoladowa

      dodatkowe informacje
      Jeżeli ktoś chce może zastąpić krem karpatka, bitą śmietaną z dodatkiem śmietan-
      fixu lub żelatyny. Też jest pyszne tylko mniej trwałe.

      Ja zamiast kremu karpatka robię krem budyniowy taki jak do słynnego ciasta
      Rafaello.Pyszne!!!

      Pozdrawiam
      claire.

      --
      mama Michała ur.25.11.2002

      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6092139&a=8351705
      • elzetka Re: Snickers 07.01.04, 12:46
        Mam pytanie: to mleko to się gotuje nie otwierając puszki w garnku z wodą przez
        całe trzy godz. i dopiero potem otwiera puszkę? dobrze zrozumiałam?
        • maginda Re: Snickers 07.01.04, 12:53
          Dobrze zrozumiałaś.
          Ja gotuję krócej - ok. 2 godz. Wychodzi pyszny karmel. Używam go np. do
          przełożenia wafli. Jadłam też ostatnio ciasto, w którym był użyty jako polewa,
          na to jeszcze pokrojone orzechy.
    • e-milly Re: Rafaello 07.01.04, 11:46
      W odpowiedzi, przepis na rafaello (przepis z mniammniam)

      składniki
      1/2 l mleka,
      2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
      2 płaskie łyżki maki pszennej,
      1 mały cukier waniliowy,
      1 szklanka cukru,
      paczka krakersów,
      kostka margaryny,
      25 dag wiórek kokosowych

      sposób przygotowania
      Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami,
      ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek. Wyłożyć blachę
      folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta
      masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką. Zostawić na noc w lodówce, wiem,
      że ciężko wytrzymać.

      Analfabeta kuchenny zrobi, polecam

      e-milly

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka